واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /به ياد جانباختگان زلزله ٣١ خرداد ٦٩/ تاوان سنگيني كه براي هوشياري در برابر زمينلرزه پرداختيم!
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: علمي
18 سال از زلزله هولناك 31 خردادماه 1369 رودبار و منجيل گذشت. جنبش ويرانگر زمين و غفلت ما از آمادگي در برابر اين پديده طبيعي در آن آخرين بامداد بهاري، چنان زخمي به چهره سبز شمال كشور زد كه هنوز هم رد آلام و رنجهاي عميق ناشي از آن پس از سالها بر قلب و روح بازماندگان آن فاجعه غمبار و بسياري از ايرانيان ديده ميشود.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويا ايران(ايسنا)، زلزله مصيبتبار 31 خرداد 69، بر اساس آمارهاي غير رسمي تا 37 هزار كشته و 400 هزار بي خانمان بر جاي گذاشت و با تخريب 100 هزار واحد ساختماني، يكي از بزرگترين خسارات را به مناطق شهري ايران در قرن بيستم وارد كرد و سه شهر بزرگ منجيل، رودبار و لوشان و روستاهاي فراواني را به شدت تخريب كرد.
زلزلة 31 خرداد 69 (21 ژوئن 1990) منجيل - رودبار در استانهاي گيلان و زنجان در ساعت 30 دقيقه بامداد به وقت ايران و ساعت 21 به وقت گرينويچ به وقوع پيوست و در رودبار و توابع آن، طارم عليا در شمال غرب زنجان و منجيل و توابع آن به محدودة شعاع 100كيلومتري خسارتهاي مالي و جاني به دنبال داشت.
اين منطقه از توان لرزه خيزي بالايي برخوردار است و مطابق نقشة خطر زمين لرزة ايران (مانوئل بربريان 1977) در معرض تخريب متوسط VII تا زياد (VIII,IX,X) قرار دارد و در 1000 سال اخير 16 زلزلة با بزرگي بيش از 6 در اين منطقه گزارش شده است.
چند ساعت پس از وقوع زمين لرزة اصلي چندين پس لرزه در مواردي با بزرگي بيش از 5 اتفاق افتاد؛ به طوري كه تا 9 روز پس از وقوع زلزله 17 پس لرزه بيش از 4 و 35 مورد تا 4 ماه پس از آن با بزرگي بيش از 4 ثبت و گزارش شده است.
زمين لرزة گيلان-زنجان، در تهران موجب وحشت شد و 5 مركالي تخمين زده شده است. در خلخال موجب ريزش تعدادي از ساختمانها و وارد آمدن خسارتهاي مالي شد و در سراب موجب ريزش كورة آجرپزي و چندين ديوار شد.
قزوين و توابع آن به شدت لرزيدند و موجب شكسته شدن برخي شيشه هاي منازل و تخريب بعضي از واحدهاي مسكوني شد و چند مجروح به جاي گذاشت، ولي در توابع و روستاهاي كوهين-طارم سفلي، محور قزوين-رشت و روستاهاي رودبار الموت شدت بيشتري داشت.
روستاهاي طالقان دچار خسارت مالي فراواني شده و احشام زيادي تلف شدند و تعداد زيادي از منازل مسكوني ويران شد. در استان گيلان، شهرهاي رشت، رودبار، آستانة اشرفيه، لاهيجان، منجيل، لوشان و صومعه سرا بيشترين خسارتها را ديدند. به بسياري از منازل مسكوني، تجاري، دولتي و راهها و پلها آسيب شديد وارد شد. منبع بزرگ تأمين آب مشروب رشت-انزلي و تعدادي ساختمان و آپارتمان هفت، هشت طبقه مسكوني ويران شدند و كشته و مجروح باقي گذاشتند.
در آستانة اشرفيه منبع آب آشاميدني شهر ويران و ده ها خانه در اثر پديدة روان گرايي خال تخريب شدند. در فومن خسارتها و تلفات فراوان جاني و مالي داشت و در ماسوله و نصير محله ده ها خانه ويران و ده ها كشته داد.
منجيل و لوشان شديداً آسيب ديدند و اكثر ساختمانها ويران و صدها كشته باقي ماند. به سد منجيل آسيب شديدي وارد شد و در توفانهاي منجيل-رودبار شكستگيهاي بزرگ به وجود آمد و ورودي آنها با ريزش كوه تخريب شد.
شهرك هرزه ويل در شمال غرب شهر منجيل به علت پايداري ساختمانهاي مسكوني تلفات جاني كمتري داشت ولي روستاهايش به علت لغزش كوه ويران شد. به بيشتر ساختمانهاي رودبار آسيب شديدي وارد آمد و شدت آن 9 مركالي تخمين زده شد.(در ناحية رودبار-منجيل)
در شهر گنجه كارخانة كفش و چرم ويران و به شهر خسارتهاي زيادي وارد شد. در امامزاده هاشم خسارتها بسيار جزيي بود ولي در نزديكي رشت خسارتها شديدتر بوده است.
بنابر اعلام پايگاه ملي دادههاي علوم زمين، در رابطه با سابقة منطقه در 31 تير 62 (22 ژوئيه 1983) ساعت 2 و 41 دقيقه و 1/1 ثانيه گرينويج، زلزله اي با بزرگي 6/5 ريشتر اتفاق افتاد كه تلفات و خسارتهايي ( سه كشته و 41 مجروح و 78 واحد مسكوني تخريب) در ناحية زنجان به دنبال داشت.
زلزله ويرانگر منجيل با همه پيامدهاي فاجعهباري كه داشت، نقطه عطفي در مطالعات زلزله شناسي و مهندسي زلزله در ايران شد. به طوري كه به قولي «امروز مطالعه آن زمينلرزه بخشي از سرفصلهاي دروس زلزله شناسي، زلزله شناسي مهندسي و همچنين پهنه بندي خطر زلزله را به خود اختصاص داده و هر ساله دانشجوياني براي بازديد از پهنه رومركز مهلرزهاي زلزله منجيل و درسهايي كه بايد از اين زلزله آموخت به منطقه منجيل و رودبار مي روند.»
دكتر بيتالهي، مدير بخش زلزله مركز تحقيقات ساختمان و مسكن با يادآوري مصائب فاجعهبار زلزله 31 خرداد منجيل و رودبار ميگويد: اين زلزله چنان تاثيرگذار بود كه ميتوان گفت، بعد از آن رويداد بود كه ستاد مديريت بحران وزارت كشور شكل گرفت، نظام مهندسي تاسيس شد، آييننامه هاي ساخت و ساز مقاوم در كشور تدوين شد و مراكز پژوهشي مرتبط با زلزله بسط و توسعه يافتند.
باشد كه با درس گرفتن از اين رويداد دهشتناك لرزهيي و زخمهاي فراموش نشدني ديگري كه در بويين زهرا، طبس، بم و ... بر پيكره اين سرزمين لرزهخيز نشسته، شاهد اقدامات اصولي و هوشيارانهتر در جهت آمادگي در برابر اين پديده طبيعي و كاهش هر چه بيشتر تلفات و خسارات تاسفبار اين حوادث باشيم.
انتهاي پيام
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 407]