واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ادبيات در هفتهاي كه گذشت /ويژهنامهاي عليه جوايز ادبي / مباحثه درباره ضوابط نشر كتاب
خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب: اخبار حضور ويليام چيتيك در ايران، بحث داغ جوايز ادبي و مجلههايي كه به تازگي بر روي پيشخوان قرار گرفتهاند مهمترين رويدادهاي مهم ادبي هفته گذشته در مطبوعات و خبرگزاريها هستند.
ويليام چيتيك در ايران
به نظر ميرسد آغاز اين مرور با صفحه انديشه روزنامهها، بهترين گزينه باشد. حضور پروفسور ويليام چيتيك، اين انديشمند و فيلسوف آمريكايي به ايران، دريافت عنوان شهروند افتخاري تهران از سوي او و جلسهاي كه طي هفته گذشته در خانه حكمت و فلسفه ايران برگزار شد، بخش عمده اي از فكر و مشغله گروه هاي انديشه جرايد را به خود معطوف كرد كه از ميان آنها، روزنامه همشهري بيش از ديگر روزنامهها به چيتيك و فلسفه او پرداخت.
ويژه نامهاي عليه جوايز ادبي
بحث داغ جايزههاي ادبي در اين هفته هم به طور جدي مطرح بود. روزنامه جام جم، در روز شنبه، خبر از برگزاري جايزه ادبي اصفهان در آبان ماه سال جاري داد و اعتماد، در روز پنجشنبه از عدم برگزاري جايزه بيژن جلالي براي دومين سال متوالي - كه ايسنا خبر آن را منتشر كرد - نوشت. بنابراين، اين جايزه در سال آينده به مناسبت هشتاد و دومين سالروز تولد بيژن جلالي در بخش شعر برگزار خواهد شد. اما به تلافي اين خبر ناخوشايند، دبير جايزه كتاب سال شعر جوان در هفته گذشته از برگزاري اين جايزه در آبانماه خبر داده و گفته است داوري در دو مرحله مقدماتي و نهايي انجام ميشود اما نام داوران هنوز قطعي نشده.
همچنين در روز دوشنبه كتابهاي برتر چهارمين جايزه كتاب فصل (زمستان 86) در 11 شاخه مختلف معرفي شدند. روند شكل گيري جايزه جلال هم اين هفته در مهر پيگيري شد. اين جايزه در تيرماه سال گذشته كليد خورد و پس از آن، هر چه خبرنگاران، در اين باره ميپرسيدند، كمتر به نتيجه ميرسيدند. به نظر مي رسد حاشيههاي اين جايزه بيشتر از آن است كه در يك ستون مرور بگنجد، به خصوص بحث مالي و تامين اعتبار آن كه بيشترين حرف و حديث را به دنبال داشت. اما در حال حاضر، مسئله مهم آن است كه آيين نامه جايزه جلال نهايي شده و در پنج رشته داستان كوتاه، داستان بلند، نقد ادبي، مستندنگاري و تاريخ نگاري در دوم آذرماه امسال برگزار شود.
همچنين اگرچه به تازگي از جايزه ادبي پروين اعتصامي كه هر دو سال يك بار برگزار ميشود، خبري نيست اما منوچهر اكبري فروردين ماه امسال، از روند مثبت و مناسب اين جايزه خبر داد.
فراخوان نخستين دوره جايزه ادبي ايران نيز در هفته گذشته منتشر شد. جايزه ادبي ايران، جايزهاي مستقل است و در دو بخش شعر و داستان كوتاه برگزار ميشود. موضوع اين مسابقه آزاد اعلام شده است.
اتفاق جالب ديگري كه در همين خصوص و در هفته گذشته افتاده، بازتاب مجازي جايزههاي ادبي است. علي سطوتي قلعه در وبلاگش با نام "مطرود" تحليل جالبي از برگزاري جوايز ادبي ارائه كرده با اين عنوان: "ويژهنامهاي عليه جوايز ادبي!" كه اگرچه به نظر ميرسد در قضاوت و نتيجه گيري تندروي كرده اما به هرحال خواندنش خالي از لطف نيست. نويسنده در اين يادداشت، برپايي تعداد چشمگير جوايز ادبي را نشانه وجود هواي پاك براي تنفس ادبيات قلمداد كرده و به شدت نويسندگان، شاعران و روزنامههاي اصلاح طلب را به نقد كشيده است.
تفسيرهاي اعتماد ملي و معاون فرهنگي ارشاد از عدالت
اما در هفته گذشته، چند گفتگوي جنجالي هم در جرايد و خبرگزاري ها منتشر شد. ماجرا از آنجا آغاز شد كه مصطفي مستور - نويسنده - به استفاده بدون اجازه از آثارش در تئاتر، فيلم و اينترنت اعتراض كرد و آن را بيتوجهي به حقوق و وهن نويسنده و فضاي فرهنگي قلمداد كرد. دو روز بعد يعني سه شنبه 27 خردادماه روزنامه جام جم، گزارشي درباره حمايت از مولفان را در صفحه اول به چاپ رساند.
همزمان با انتشار اين گزارش، گفتگويي با محسن پرويز معاون فرهنگي وزير ارشاد درباره پارهاي از انتقادات نسبت به طولاني بودن صدور مجوز نشر كتاب در خبرگزاري مهر منتشر شد كه پرويز در آن گفته بود "اگر ما بخواهيم عدالت را رعايت كنيم و نخواهيم حقوق افراد ضايع بشود، طبيعي است كه در بعضي موارد بايد روند طولانيتري را اجرا كنيم." يك روز بعد از آن، روزنامه اعتماد ملي گزارشي را با نام "ظلم يا عدل" منتشر كرد و در آن، ابتدا به گفتههاي پرويز، بعد به اعتراضات مستور اشاره كرد و در پايان، اظهارات مدير نشر كوير را - كه طبق گفته هايش تعداد زيادي كتاب در اداره كتاب وزارت ارشاد دارد - به آن افزود مبني بر اينكه "مدتهاست از مسئولان دولتي، ظلم بالسويه عدل به جاي عدل ميشنويم و حتما منظور ايشان ظلم بالسويه است كه به طور مساوي بين همه ناشران تقسيم ميشود. اگر آقاي پرويز اين را عدالت ميداند، اين عدالت ارزاني خودشان باشد."
البته وزارت هم روز پنجشنبه، جوابيهاي به اعتماد ملي فرستاد و صراحتا اعلام كرد كه براي كسب رضايت برخي از افراد، مجاز به زيرپا گذاشتن قانون نيست و پيش شرط دريافت مجوز نشر، پذيرش ضوابط و قوانين جاري در جمهوري اسلامي است. به علاوه اين ضوابط محدود به حوزه كتاب كودك نيست و بر اساس آنچه در بخش حدود قانوني مندرج در آيين نامه آمده، مسئولان ذيربط ميبايست به منظور مقابله با جوانب منفي، حدود و ضوابط قانوني نشر كتاب را مورد توجه قرار دهند."
شايد گفتههاي محمد يارمند معاون برنامه ريزي و توسعه وزارت ارشاد را هم در حاشيه همايش تبين سياستهاي وزارتخانه در همين راستا به حساب آورد. او در اين همايش گفته بود بخشي كه بيشتر از حوزه هاي ديگر در كشور ما موفق و پيروز است و كمتر دچار افت و خيز مي شود، فرهنگ است كه البته نمود كامل اين پيشرفتها و موفقتها در آينده مشخص خواهد شد.
در اين هفته ايبنا اعلام كرد كه كتابخانه ايلام به 7 ميليارد اعتبار نياز دارد و قديميترين كتابخانه اين استان به دليل كمبود فضا، قادر به پاسخگويي مخاطبانش نيست و كتابخانه استان بوشهر هم به دليل كمبود كتاب به يك قرائتخانه تبديل شده است. اين پايگاه همچنين اعلام كرد كه 10 هزار جلد كتاب از طرف معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به دفتر عقيدتي سياسي فرماندهي معظم كل قوا اهدا شده است.
مجلاتي براي مجله بازها
پايان بخش يك هفته با كتاب اين هفته، مروري است بر مجلههايي كه به تازگي بر روي پيشخوان قرار گرفتهاند كه اتفاقا در طول هفته كذشته، تعدادشان قابل توجه بود. "آزما" با چند مصاحبه و گزارش، "آينه خيال" با مقايسه نمايشگاه بين المللي كتاب تهران و فرانكفورت، دوازدهيمن شماره "هنر پارسي" با يادي از هنرمنداني كه ديگر در ميان ما نيستند، ماهنامه "گزارش موسيقي" با پرونده ويژهاي درباره احمد پژمان، "جشن نامه محمدعلي موحد" از مجموعه جشننامه هاي فرهنگستان زبان و ادب فارسي و مجله "بخارا" ويژه فريدون آدميت مهمترين مجلات تازه منتشر شدهاند. اما اگر خواهان آنيد كه در جريان چاپ تازهترين نشريات قرار بگيريد، به وبلاگ تجربههاي آزاد سر بزنيد چون مطلب كامل و رواني نوشته براي به قول خودش مجله بازها (!) و در آن، تازهترين مجلات اين اواخر را معرفي كرده است.
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 341]