واضح آرشیو وب فارسی:راسخون:
راسخون : به گزارش خبرنگار جهان غیبت نمایندگان در مجلس نه مربوط به مجلس هشتم است و نه مربوط به مجلس ماقبل آن بلکه این مشکل در همه ادوار مجلس وجود داشته است. مجلس شوراي اسلامي 290 نماینده دارد که برای تشکیل جلسه علنی حضور حداقل دو سوم نمایندگان یعنی حضور 194 نماینده در صحن مجلس الزامی است و حضور كمتر از این تعداد باعث می شود که جلسه مجلس حد نصاب و رسميت نداشته باشد. نوسان تعداد نمايندگان حاضر در صحن مجلس بين 196 تا 200 نفر تقریبا به یک عادت در مجلس شده است و بصورت مکرردر مجلس شاهد آن هستیم.
مروری بر اخبار مجلس در روزها و دوره های گذشته موید این مطلب است. بي نظمي در ورود و خروج نمايندگان به مجلس، تاخیر و غیبت نمایندگان باعث ایجاد وقفه در آغاز و ادامه جلسات می شود که علاوه بر آنکه بعضا جلسات مجلس را با تاخیر نیم ساعته و یا حتی 45 دقیقه مواجه می کند، در برخی موارد هم باعث عدم تشکیل جلسات و یا تعطیلی زود هنگام جلسه مجلس می شود. البته با توجه به اینکه تنها یک سال و چهار ماه از فعالیت مجلس هشتم می گذرد کمتر شاهد عدم تشکیل جلسه مجلس به خاطر غیبت نمایندگان بودیم. در هر حال این معضل و راهکارهای حل آن همواره یکی از دغدهای هیئت رئیسه مجلس بود به نحوی که در ساختمان قدیم مجلس کنترل ورود و خروج نمایندگان کمی سخت بود و نمایندگان به راحتی و بدون آنکه ورود خروج خود را ثبت کنند، می توانستند به صحن تردد داشته باشند اما در ساختمان جدید در بهارستان به دلیل استفاده از دستگاههای کارت خوان و ثبت ورود وخروج الکترونیکی و باز نشدن در ورودی و خروجی بدون وارد کردن کارت این موضوع تا حدی کنترل شده است. اگرچه غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس هفتم در همان آغاز به کار مجلس از بي نظمي در ورود و خروج نمايندگان و ايجاد وقفه در جلسات علني مجلس انتقاد کرد و خبر از تعیین سازوكارهايي در این زمینه داد او همچنین قول داد که براي به حداقل رساندن اين مشكلات تدابيري اتخاذ مي كنيم و يقين دارم بعد از مدتی این مشكلات كم خواهد شد. قرائت اسامی نمایندگان غایب و متاخر و اعلام اسامي نمايندگاني كه بدون كارت زدن از صحن علني مجلس خارج می شدند، از جمله تدابیری بود که در مجلس هفتم بکار گرفته شد.
محسن کوهکن سخنگوي هيات رئيسه در مجلس هفتم که همین سمت را در مجلس هشتم هم بر عهده دارد، شش ماه بعد از آغاز بکار مجلس هفتم یعنی در آذر ماه سال 1384 اعلام کرد که براي جلوگيري از تاخير در شروع جلسات علني هيات رئيسه مجلس قوانيني تنظيم شده كه بر اساس آن تاخير و غيبت نمايندگان كنترل ميشود. وی درخصوص قوانین مذکور اینگونه توضیح داد: هيات رئيسه در ماه فقط يك نوبت تاخير بدون اطلاع قبلي را ميپذيرد و موارد ديگري را كه تخلف از آئين نامه باشد براي اطلاع مردم اسامي متخلفان را اعلام خواهد كرد. اگر چه اسامی غایبین و متاخرین هر جلسه مجلس در ابتدای جلسه اعلام می شود اما این راهکار و قانون مجلس نتوانست چاره ساز باشد و مشکل همچنان باقی است. بعنوان مثال جلسات مجلس که باید در ساعت هشت صبح آغاز شود، همواره با تاخیر و با حضور 194 نماینده آغاز می شود و حتی در مواردی تعداد نمایندگان حاضر در صحن به کمتر از این تعداد می رسد و بلندگوهای مجلس مرتب از نمایندگان می خواهد که برای رای گیری در صحن مجلس حضور یابند. اگرچه عدم حضور برخی از نمایندگان یا به دلیل ماموریت کاری و یا مرخصی است اما موارد خیلی کم در مجلس هشتم شاهد بودیم که 250 و یا حداکثر260 نماینده در صحن حاضر باشند. البته در 12 شهریور سال گذشته در هنگام رای اعتماد به وزرا کابینه دهم 286 نماینده یعنی همه نمایندگانی که انتخابات به مجلس راه یافته بودند، در صحن مجلس حضورداشتند که حضور این تعداد بی نظیر بود.
البته غیر از مشکل غیبت و تاخیر نمایندگان، عدم مشارکت نمایندگان در رای گیری هم معضل دیگری است که به این مشکل اضافه می شود. بعنوان مثال مجلس در در بعضی مواقع با 194 نماینده در خصوص برخی طرح ها و لوایح رای گیری می کند که بسیاری از همین 194 نماینده حاضر در مجلس رای نمی دهند. اگرچه این امر مورد اعتراض برخی نمایندگان و اعضای هیئت رئیسه مجلس واقع می شود اما ظاهرا گوش شنوایی در این زمینه نیست. غلامرضا مصباحی مقدم نماینده تهران در جلسه روز سه شنبه 13 مهر با اشاره به عدم مشارکت نمایندگان در رای گیری در خصوص مواد طرح اصلاح الگوی مصرف انرژی در تذكري آيين نامهاي خطاب به علي لايجاني رئيس مجلس گفت: هنگام راي گيري ماده 11 ، 52 نفر ، ماده 12 ، 33 نفر ، ماده 13 ، 46 نفر ، ماده 14 ، 25 نفر ، ماده 15 ، 36 نفر ، ماده 16 ، 44 نفر و ماده 17 ، 46 نفر در راي گيري شركت نكردند. اگرچه لاریجانی رئیس مجلس با وارد دانستن این تذكر از نمایندگان خواست تا در رای گیری مشارکت کنند، حال سوال اینست که آیا نمایندگان که همواره با این تقاضای لاریجانی مواجه بودند به توصیه مجدد رئیس مجلس گوش می دهند و همه نمایندگان حاضر در صحن در رای گیری شرکت خواهند کرد؟ 2759/1000
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: راسخون]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]