واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
پس از ورود به بانكوك در مراسم تقديم استوارنامه خودم به پادشاه تايلند، ايشان به نقش شيخ احمد قمي در تاريخ روابط دوستانه دو كشور و تلاش ايشان براي دفاع از استقلال تايلند در مقابل هجوم و تجاوز خارجي اشاره و همكاري دو كشور در تمام زمينهها را ضروري اعلام كردند. ايشان اضافه كردند كه دو كشور در هيچ زمينهاي رقيب هم نيستند، بلكه همكار و تكميلكننده هم ميباشند. بيان اين نظرات از سوي مقامات عاليدو كشور، تشويقكننده و سرمايه اصلي كار من در چهار سال و نيم ماموريت به عنوان سفير جمهوري اسلامي ايران در تايلند بود. در دوران ماموريت در تايلند من و همكارانم در سفارت تمام سعي و تلاش خودمان را بكار برديم تا با استفاده از تمامي ظرفيتها اراده رهبران دو كشور براي گسترش روابط دو كشور تحقق پيدا كند. خوشبختانه اين امر تا حدودي عملي شد.
در اين دوره به دليل افزايش اعتماد بين دو كشور، زمينه براي بسط مناسبات بخصوص در زمينه اقتصادي آغاز شد كه با حمايت سياسي مسئولين دو كشور نيز همراه بود. در اين مقطع دبير دائم وزارت امور خارجه تايلند در ديماه 1373 سفري رسمي به تهران داشت و آقاي دكتر علياكبر ولايتي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران نيز در تاريخ 9 فروردين ماه 1374 به دعوت همتاي تايلندي ايشان و به منظور انجام يك ديدار رسمي دو روزه به بانكوك سفر كرد. در بهمنماه سال 1375 آقاي ميرمحمدي معاون رياست جمهوري و مدير كل سازمان امور استخدامي كشور و در اسفندماه 1375 حجتالاسلام مرسلي معاون امور كنسولي و مجلس وزارت امور خارجه به تايلند سفر كردند. از تحولات مهم اين مقطع بايد به سفر آقاي شافعي وزير تعاون به تايلند اشاره كرد. در دوره ماموريت آقاي يوسفي اجلاسهاي دوم و سوم و چهارم كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي به ترتيب در سالهاي 1372 تا 1374 به تناوب در بانكوك و تهران برگزار شد و توافقهاي انجام شده در قالب يادداشت تفاهمهايي به امضا رسيد.
در اين ارتباط سومين اجلاس كميسيون مشترك جمهوري اسلامي ايران و تايلند از تاريخ 29 تا 30 فروردينماه 1373 در تهران برگزار شد. رياست هيات 30 نفره جمهوري اسلامي ايران را آقاي غرضي وزير پست و تلگراف و تلفن و سرپرست هيات 23 نفره تايلندي را آقاي اوتاي 1 وزير بازرگاني اين كشور برعهده داشتند. آقاي اوتاي علاوه بر ملاقاتهاي انجام شده با آقاي غرضي، با آقاي هاشمي رفسنجاني رياست جمهوري، آقاي دكتر ولايتي وزير امورخارجه و آقاي آلاسحاق وزير بازرگاني نيز ملاقات و مذاكره كرد. طرفين در روز دوم اجلاس كميسيون مشترك متن يادداشت تفاهمي را به امضاي آقاي غرضي و آقاي اوتاي رساندند. در جريان برگزاري اين كميسيون مشترك، موضوع خريد 400 هزار تن برنج از تايلند و واردات حدود 15 هزار بشكه نفت خام ايران توافق شد. همكاري در زمينه شيلات، سرمايهگذاري، شركت در نمايشگاههاي دو كشور، همكاريهاي بانكي و مالي، حمل و نقل و ترانزيت كالا نيز مورد گفتگو قرار گرفت. همزمان با آخرين روز برگزاري اجلاس چهارم كميسيون مشترك، همايش شناخت فرصتهاي تجاري بين جمهوري اسلامي ايران و تايلند با شركت تجار بخش خصوصي دو كشور و به منظور آشنايي با فرصتهاي تجاري دو كشور برگزار شد. در پايان همايش يادداشت تفاهمي در زمينه همكاريهاي اتاقهاي بازرگاني دو كشور به امضاي آقاي خاموشي رئيس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران و نايب رئيس اتاق بازرگاني تايلند رسيد.
ارزش كل صادرات جمهوري اسلامي ايران به تايلند در سال 1993 ميلادي معادل 4/1707 ميليون بات (3/68 ميليون دلار) بود كه با 9/122 درصد افزايش نسبت به سال 1992 يك دهم درصد ارزش واردات تايلند را تشكيل ميداد. ارزش كل واردات جمهوري اسلامي ايران از تايلند در سال 1993 ميلادي معادل 4/3417 ميليون بات (7/136 ميليون دلار) بود كه با 6/30 درصد كاهش نسبت به سال قبل از آن 3/0 درصد ارزش صادرات تايلند را تشكيل داده بود. همچنين ارزش كل صادرات جمهوري اسلامي ايران به تايلند طي 9 ماهه اول سال 1994 ميلادي معادل 726/1 ميليون بات (1/69 ميليون دلار) بود كه با 3/35 درصد افزايش نسبت به سال 1993 يك دهم درصد ارزش واردات تايلند را در اين سال به خود اختصاص داده بود.نكته قابل توجه در اين زمينه آن است كه از سه ماهه آخر سال 1994 صادرات مستقيم نفت خام جمهوري اسلامي ايران به تايلند آغاز شد.
ارزش كل مبادلات بازرگاني جمهوري اسلامي ايران و تايلند در سال 1996 ميلادي مبلغ 58/886 ميليون دلار بود كه با رشدي معادل 3/115 درصد نسبت به سال 1995 ميلادي،
7 درصد ارزش كل تجارت خارجي تايلند در سال مذكور را به خود اختصاص داده بود.
پي نويس :
Uthai -1
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 299]