واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: ميلگرد ذوبآهن به 1300 تومان رسيدركورد جديد براي قيمت آهن
عكس: نسيم گليآزاده حسينيبا وجود دخالت دولت طي ابتداي سال جاري در بازار آهن، اما همانطور كه از سوي بسياري از كارشناسان پيشبيني شده بود، محصولات فولادي با تبعيت از قيمتهاي جهاني بدون در نظر گرفتن حد و مرزي كه دولت براي آن تعيين كرده بود، افزايش يافت.
البته علاوهبر عوامل خارج از بازار و بازي برخي كارگزاريها با قيمت آهنآلات، عدمتعادل بين تقاضا ومصرف در بازار داخلي نيز به روند رشد قيمتها دامن زده و نرخ آهنآلات هماكنون لحظهاي تعيين ميشود به طوري كه روز گذشته قيمت سبد ميلگرد ذوبآهن در بورس كالا به 1333 تومان رسيد و بازار نيز با تبعيت از آن نرخ ميلگرد را تا 1370 تومان در هر كيلو بالا برد.
حال بايد ديد در شرايط فعلي دولت براي كنترل قيمتها و ساماندهي فولاد چه خواهد كرد. آنچه كه مسلم است، اين است كه دخالت دولت تاكنون در بازار آهن عكسالعمل منفي در بر داشته و آن هم به دليل اين است كه دولت به جاي اينكه از ابزارها و توانمنديهاي خود در ساماندهي بازار فولاد همانند ساير كشورها استفاده كند، مستقيما به شركتها تكليف ميكند تا قيمتهاي خود را پايين نگه دارند، پايين بودن سطح قيمتها در بورس كالا نسبت به بازارهاي داخلي و خارجي به گفته تمامي كارشناسان اهل فن همين بحراني را به وجود ميآورد كه هماكنون در آن هستيم. يعني رشد يكباره قيمتها، وضعيت قيمتها در بازار همانند فنري است كه تاكنون دولت آن را ميفشرد اما به يكباره اين فشار قطع شده و با قدرت زياد پرتاب شده است.
بهتر است بدانيد در شرايطي كه رشد قيمتها در سطح جهاني همه كشورها را در آستانه بحران قرار داده آنها براي مقابله با اين بحران راهحلهاي متفاوتي انتخاب كردهاند كه در هيچ كدامشان تكليف به شركتها براي كنترل قيمت گنجانده نشده است. همانند كشور كره كه براي ساماندهي و كنترل وضعيت بازار، سطح مشخصي براي موجودي انبارهاي قراضه و ميلگرد در نظر گرفته و اگر شخصي ويا شركتي علاوهبر آن سطح موجودي داشته باشد جريمه ميشود. همچنين اين كشور تمامي حقوق گمركي فروسيليس را كه از مواد اوليه ذوب فولاد به شمار ميرود، حذف كرده است. از سوي ديگر كشور ويتنام نيز علاوهبر حمايت از فولادسازان داخلي خود صادرات غيرقانوني سنگآهن را به شدت محدود كرده و در امر تجارت فولاد بازرسيهاي وسيعي را در خصوص انبارداري و... انجام داده است.اما در ايران تاكنون براي متعادل نگه داشتن وضعيت بازار از سوي دولت عملا هيچ كاري انجام نشده؛ چرا كه با وجود كاهش تعرفه واردات ميلگرد تاكنون اين كاهش 5درصدي به گمركات كشور ابلاغ نشده و از سوي ديگر پايين بودن سطح قيمتها در داخل نسبت به قيمتهاي جهاني انگيزهاي براي تجار جهت واردات ايجاد نكرده و اين امر باعث شده تا عملا روند واردات آهنآلات و مواد اوليه در دو ماه ابتداي سال جاري نسبت به مدت مشابه سال قبل از افت 5درصدي برخوردار باشد.
محدوديتهاي ايجاد شده به لحاظ اقتصادي نيز باعث شده تا فولادسازان براي تامين مواد اوليه نتوانند از تسهيلات بانكي استفاده كنند. آنچه كه مسلم است در شرايط فعلي عمده فشار روي توليدكننده و مصرفكننده است و فولادسازان در شرايط پيش آمده به دليل ناياب بودن، توان خريد شمش فولاد را با قيمتهاي فعلي ندارند و مصرفكنندهها هم در هر شرايطي بايد به قيمتهاي پيشنهادي تن دهند.
به گفته يكي از كارگزاران حاضر در تالار، ديروز قيمت ميلگرد ذوبآهن حدود كيلويي 145تومان طي 3 روز گذشته رشد داشته و اين به دليل رشد تقاضا صورت گرفته است. به گفته وي رشد قيمت شمش فولادي تا ميانگين نرخ 1265دلار در هر تن و ناياب شدن آن باعث شده تا خريداران به هر قيمتي كه از سوي توليدكنندگان پيشنهاد ميشود، تن دهند. علاوه بر آن پايين آمدن حجم موجودي آهنآلات در انبارها نيز بر فشار تقاضاي محصولات ذوبآهن كه روز چهارشنبه در بورس كالا عرضه شده افزوده، به طوري كه متقاضيان محصولي را كه از سوي ذوبآهن بر روي تابلوي بورس كالا ميآمد را خريداري ميكردند و محدوديت عرضه ذوبآهن نيز باعث شده تا روند رشد قيمتها در اين روز كاري با شتاب بيشتري انجام شود.
طبق اظهارات اين كارگزار فعال در امر فولاد، وضعيت در مورد ورق فولادي نيز به همين شكل ميشود و مطمئنا قيمت اين محصول نيز با تبعيت از نرخهاي بازار افزايش خواهد يافت.
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]