واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سخن روز/حماس و موفقيت در يك مبارزه نامتوازن
خبرگزاري مهر - گروه بين الملل: توافق اخير حماس و رژيم صهيونيستي براي اعلام آتش بس 6 ماهه در اراضي اشغالي نشان داد كه سازوكارهاي حماس چه در عرصه مقاومت و چه در عرصه رويكرد سياسي با موفقيت همراه بوده است.
حماس كه بدون قبول هرگونه پيش شرطهاي اسرائيل، آمادگي خود را براي پذيرش يك آتش بس 6 ماهه اعلام داشته ثابت كرد كه ابتكار عمل را در فلسطين اشغالي در اختيار دارد.
با اينكه حماس درطول دو سال گذشته در برابر انواع فشارهاي داخلي و منطقه اي مقاومت كرده و با بهره گيري از ابزارهاي بومي ومحلي خود بخشي از حملات وحشيانه رژيم صهيونيستي را به ضد حمله تبديل كرد، اما به نظر مي رسد قبول آتش بس بدون آزادي" جلعاد شاليت" نظامي ربوده شده اسرائيلي، نوعي پيروزي سياسي جديدي براي حماس تلقي مي شود.
در بعد مبارزاتي يكي از راهكارهاي جنبشهاي مقاومت براي آسيب رساندن به دشمن بهره گيري از تاكتيك "جنگ وگريز "است كه حماس از اين شيوه براي به زانو در آوردن ارتش رژيم صهيونيستي به خوبي استفاده كرد.
حماس با استفاده از شيوه جنگ وگريز، رژيم اسرائيل را در يك وضعيت بحراني شديدي قرار داد و اكنون زمان آن رسيده كه اين جنبش براي ارزيابي نتايج اين مبارزه نامتوازن و تغيير موازنه سياسي در فلسطين اشغالي به سود ساكنان نوار غزه پيشنهاد آتش بس را قبول كند.
به موجب اين توافقنامه كه با وساطت يك كشور عربي بين حماس و اسرائيل به امضا رسيده، محاصره نوار غزه به تدريج برداشته مي شود و پستهاي بازرسي اسرائيل در اطراف نوار غزه براي تسهيل رفت وآمد ساكنان اين منطقه بر چيده خواهد شد.
ارسال كمكهاي غذايي و دارويي براي ساكنان نوارغزه بخشي از توافقات به عمل آمده است كه اسرائيل پايبندي خود را به اين موارد اعلام داشته است.
با اينكه ابزارهاي اجراي اين توافقنامه، همچنان شفاف نشده است، اما به نظر مي رسد برخي طرفهاي اروپايي در شكل گيري توافقنامه حماس واسرائيل نقش مهمي داشته اند و تضمينهاي لازم را به طورغيرمستقيم به رهبران جنبش حماس داده اند.
طبيعي است با امضاء اين توافقنامه، حماس جايگاه واقعي خود را در عرصه هاي منطقه اي و فرا منطقه اي باز خواهد يافت و كشورهاي غربي به نقش تاثيرگذار حماس در عرصه هاي مبارزاتي و سياسي بيش از پيش پي خواهند برد.
در چنين شرايطي كشورهاي اروپايي كه تا كنون تنها حماس را به عنوان يك جنبش مبارزاتي تلقي مي كردند؛ بايد از اين پس با اين اعتبار كه حماس نماينده واقعي ملت فلسطين است؛ تعامل سازنده ومثبتي با اين جنبش داشته باشند.
دولت مردمي حماس اكنون با استفاده از فضاي جديد سياسي و امنيتي در فلسطين اشغالي قطعا به سمتي خواهد رفت كه اولا ارتباط خود را با رام الله تقويت ببخشد وسپس از رهگذر گفتمان، راه را براي همزيستي ميان ساكنان كرانه غربي و نوارغزه هموار كند ، زيرا استمرار اختلاف موجود ميان حماس و فتح، سبب خواهد شد تا رژيم صهيونيستي از اجراي توافقنامه آتش بس سر باز بزند.
توافقنامه آتش بس ميان حماس ورژيم صهيونيستي، تجربه تلخي بود كه طي آن ملت فلسطين دريافت كه جامعه جهاني همواره نگاه دوگانه اي نسبت به مسائل منطقه دارد و با وجود جنايتهاي رژيم صهيونيستي عليه ملت فلسطين، شوراي امنيت و اتحاديه اروپا كوچكترين واكنشي از خود نشان ندادند و اين امر نشان مي دهد كه ملت فلسطين همواره بايد بر امكانات محدود بومي خود براي احقاق حقوق مشروع خود تكيه كند.
-------------------------------------------------
"حسن هاني زاده " كارشناس مسائل خاورميانه
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 314]