واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: زندانيان نقش مهمي در اشاعه زبان مخفي در جامعه دارند
مطالعات نشان مي دهد كه بخشي از مكالمه ويژه و يا زبان خاص از طريق گروه هاي زنداني يا كساني كه مدتي را در زندان سپري كردهاند در سطح جامعه و جوانان اشاعه مي يابد زيرا اين گروه سني آسيب پذير قشر در كاربرد اين اصطلاحات هستند.
غلامرضا عليزاده جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي برنا، گفت: اصولا زبان مخفي در قديم به نام زبان شناخته ميشد و نوعي گفتمان در گروه هاي ويژه بود كه در مقابل گفتمان متعارف جامعه رشد مي كرد. معمولا اين گفتمان در گروه هايي كه به نوعي با عرف و سنت ها و هنجارهاي اجتماعي تا حدودي مغايرت داشت بيشتر به چشم مي خورد.
عليزاده در ادامه افزود: زبان خاص يا ويژه در بين گروههاي زنداني بيشتر متداول است و نوعي قرارداد تلقي ميشود كه افراد از طريق كليد واژه هاي قراردادي با يكديگر ارتباط برقرار ميكنند.
اين جامعه شناس ادامه داد: مطالعات انجام گرفته در زندان هاي كشور نشان مي دهد كه نوع خاصي از كليد واژه ها در ميان زندانيان متداول است كه هر عبارت تعريفي از شرايط و واقعيت هاي محيطي براي گروهي كه در آن زندگي مي كنند، دارد.
وي گفت: اين زبان نوعي علامت دهي براي گروه هاي زنداني است تا از اين طريق منظور خود را به يكديگر منتقل كنند.
اين استاد دانشگاه اظهار كرد: مطالعات نشان مي دهد كه بخشي از مكالمه ويژه و يا زبان خاص از طريق گروه هاي زنداني يا كساني كه مدتي را در زندان سپري كرده اند در سطح جامعه اشاعه مي يابد و به نوعي از اين گفتمان عامل ارتباط بين گروه هاي خاص ميشوند.
واگيري اجتماعي اين نوع گفتمان به دليل ويژگي هاي خاص آن در گروه هاي اجتماعي سطح جامعه بازتاب مي يابد و از طرف كساني گفته مي شود كه هرگز زندان را تجربه نكرده اند ولي از طريق واگيري، اين كليد واژه و يا گزاره را بدون درك مفهوم آن به كار مي برند.
وي با اشاره به اين كه بخشي از اين گفتمان ويژه در بين جوانان كشور مشاهده مي شود، ابراز كرد: بخشي از گفتمان كليد واژه متداول زندانيان است كه با ترخيص زندانيان وارد چرخه اجتماعي مي شود و بخشي ديگر زاده نوعي از خلاقيت هاي فردي جوانان است كه از طريق اس ام اس وارد چرخه اجتماعي شده و بازتاب يافته و كار برد پيدا ميكند.
عليزاده بيان كرد: بررسي ها نشان مي دهد كه كانون اصلي محاوره ويژه موجود در جامعه بخصوص در سطح تهران از باز داشتگاه ها و زندان ها به جامعه سرايت كرده است. به بيان ديگر اين قبيل گفتمان ها كه در شرايط ويژه توليد ميشود و به عنوان اصل در اين مكانها پذيرفته شده براي زندگي در زندان و مصونيت از برخي مجازات و رفتارها به كار مي رود.
وي گفت:با آزادي اين قبيل زندانيان اين نوع محاورات در سطح جامعه جاري مي شود و در بخشي از گروه هاي اجتماعي از مطلوبيت بيشتري برخوردار شده و كار برد مييابد.
عليزاده تصريح كرد:در عين حال زماني كه اين نوع گفتمان وارد عرصه اجتماعي مي شود حتي ردپاي آن را در رسانه هاي گروهي، در فيلمها، در ديالوگ هنر پيشه و هنرمندان مي توان مشاهده كرد.
اين جامعه شناس ابراز كرد: بخشي از گفتمان موجود در سريال هاي تلويزيوني از اين نوع كليد واژه ها است كه شايد نويسنده به منشاء آن توجه نكرده و آن را در گفتمان داستاني خويش لحاظ كرده باشد.
وي ادامه داد: بنابر اين موقعي كه اين زبان مخفي وارد جامعه ميشود، در لايه هاي جامعه پذيرش مي يابد و امكان كنترل آن وجود ندارد كه در اثر تكرار و از طريق ارتباطات كلامي به سرعت در جامعه شايع مي شود و سازمانهاي اجتماعي و فرهنگي نيز از ورود آن در امان نمي مانند.
اين جامعه شناس به پيامدهاي رواج زبان مخفي در جامعه اشاره كرد و اظهار داشت::طبيعي است اين نوع گفتمان نوع خاصي از رفتارها را شكل مي دهد و به دنبال آن هنجارها و ارزش هايي كه با شيوه هاي متعادل و متعارف جامعه هماهنگي ندارد، زمينه ساز پاره اي از رفتارهاي آسيب شناختي و ضد اجتماعي مي شوند.
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]