واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: در طرح تدوين و بوميسازي استانداردهاي EC شبكه تجارت الكترونيكي ايران ايجاد ميشود
سرويس تجارت الكترونيكي- ايجاد شبكه تجارت الكترونيكي ايران در طرح استانداردهاي تجارت الكترونيكي پيشبيني شده است.
به گزارش عصر ارتباط، هدف از تشكيل اين شبكه تسهيل معرفي تجارت الكترونيكي از طريق بخشهاي دولتي و تجاري به منظور بهبود كارآيي و كاهش هزينه و هدف نهايي آن بهبود كارآيي زنجيره تامين و فرآيندهاي مقرر است.
طبق اين گزارش مشاوره و ارائه خدمات به شركتها در زمينه مسائل استراتژيك تجارت الكترونيكي، اجرا و پيادهسازي تجارت الكترونيكي و توسعه پيامهاي تجاري، توسعه باركدينگ و ارتقاي تكنولوژيهاي مبتني بر وب از وظايف اصلي و عمده اين شبكه است. اين شبكه يك محيط استاندارد، پويا و يكپارچه براي پيادهسازي تجارت الكترونيكي در سطح كل زنجيره را تامين فراهم خواهد كرد.
اين شبكه از گروههاي كاري مختلف تشكيل ميشود، گروههاي كاري روي فرآيندهاي هدف متمركز ميشوند و خطوط راهنما براي پيادهسازي پروژههاي ايجاد تغيير در فرآيندهاي تجاري، توسعه پيامهاي تجاري خاص براي آن زنجيره تامين و ... را فراهم ميآورند. گروههاي ديگر تشكيل دهنده شبكه شامل گروههاي كاربر، گروههاي توسعه استانداردها و گروههاي مشاوره منطقهاي هستند. شبكه تجارت الكترونيكي كشور از طرف ديگر در ارتباط بسيار تنگاتنگ با گمرك كشور (شبكه واردات و صادرات) اتاق بازرگاني، سيستم بانكي، بنادر، فرودگاهها و... خواهد بود.
شبكه تجارت الكترونيكي براي ايجاد ارتباط دروني يكپارچه بين سيستمهاي اقتصادي و قانونگذار تاسيس خواهد شد. يك پنجره الكترونيكي واحدي كه براي جريان يكپارچه امور بين بنادر، فرودگاهها، گمركات و آژانسهاي كنترل است. پيادهسازي اين شبكه به اجراي سيستم تجارت الكترونيكي در سطح ملي كمك خواهد كرد. اين امر موجب افزايش كارآيي تجاري شده و هزينههاي كسب و كار براي اتحاديههاي تجاري كاهش مييابد. اين سيستم امكان مبادله پيامهاي كاري ساختيافته و اطلاعات تجاري به صورت الكترونيكي را فراهم ميكند. اين سيستم رويههاي پردازش اسناد واردات، صادرات و نقل و انتقال را يكپارچه كرده و در واقع سرويسي براي تبادل الكترونيكي اسناد تجاري فراهم ميكند.
در شبكه تجارت الكترونيكي، محوريت با انجامدهنده تراكنش تجاري است و بقيه نهادهاي سازمانهاي عضو در واقع ارائه كننده خدمت هستند. تمامي دستگاههاي مرتبط با تجارت خارجي، عضو اين شبكه بوده و تاجر يا انجام دهنده تراكنش با مراجعه به اين شبكه و ثبت اطلاعات خود، كدي به آن تعلق گرفته و اين اطلاعات به صورت خودكار در پايگاه دادههاي تمامي سازمانهاي مرتبط و ذينفع در تراكنش، ثبت خواهد شد. اين امر جلوي ايجاد دوگانگي و فزونگي دادهها و اختصاص كد دوگانه را خواهد گرفت. همچنين يك تاجر ميتواند با مراجعه به اين پورتال، به طور مكانيزه تمامي اطلاعات لازم جهت انجام تراكنشهاي تجاري را كسب كرده و سرويسهاي لازم را به صورت آنلاين دريافت كند. خدمات بدون وقفه و آنلاين به جامعه تجاري كشور، با رويكرد تسهيل فرآيندهاي تجاري، تسهيل فرآيندهاي واردات و صادرات، كاهش هزينه معاملات، ارائه خدمات پشتيباني و كاهش موعد تحويل به پايينترين حد ممكن در اين شبكه قابل ارائه خواهد بود.
طبق پيشبينيهاي صورت گرفته ايجاد اين شبكه موجب تسهيل تجارت بين شركاي تجاري و تامينكنندگان آنها و همچنين كمك به ايجاد همكاري متقابل در جهت كاهش پيچيدگي و تنوع در فرآيندها و اعمال تجاري از طريق تجارت الكترونيكي ميشود.
همچنين موجب تسهيل پيادهسازي تجارت الكترونيكي در بين بخشهاي عمده تجارت، حمل و نقل و جوامع دولتي خواهد شد.
با ايجاد اين شبكه امكان ارائه دامنهاي از خدمات به كاربران در راستاي به كارگيري تجارت الكترونيكي ميسر خواهد شد.
شبكه تجارت الكترونيكي كشور، پس از آنكه در سطح ملي توسعه و طراحي شد، قابليت ارتقا و توسعه به سطح منطقهاي و بينالمللي را نيز خواهد داشت.
طبق پيشبينيهاي صورت گرفته ذينفعان اين شبكه را بنگاههاي تجاري و تجار، اتحاديهها و انجمنهاي صنعت، خطوط هوايي، مخابرات، گمركات و بنادر، كشتيراني، شبكه بانكي، بانك مركزي، وزارت بازرگاني و وزارت راه و ترابري است.
بر اين اساس نقش شبكه تسهيل استفاده از تكنيكهاي تجارت الكترونيكي براي مبادله اطلاعات مابين مشتريان و تامينكنندگان آنها است. شبكه تجارت الكترونيكي كشور به عنوان يك كاتاليست در پذيرش تجارت الكترونيكي در كشور عمل خواهد كرد، اين امر با گردهم آوردن انواع سازمانهايي كه در هر زنجيره عرضه درگير ميشوند، امكانپذير ميشود. شبكه تجارت الكترونيكي كشور، بستري را براي پيادهسازي استانداردهاي تجارت الكترونيكي از قبيل EDIFACT و ebXML فراهم ميكند.
ايجاد اين شبكه به تسهيل رويههاي تجاري و توزيع سريع اطلاعات تجاري، تحقق تجارت بدون كاغذ و خودكارسازي يا الكترونيكي شدن تمام رويههاي تجارت خارجي كمك خواهد كرد.
خدمات قابل ارائه
از جمله خدماتي كه ميتوان از طريق اين شبكه ارائه كرد دستيابي به اطلاعات مرتبط تجاري به صورت آنلاين است.
همچنين دستيابي به سازمانهاي ارائهدهنده خدمات و سازمانهاي دولتي مربوط به تجارت، اعم از تمامي وزارتخانهها و سازمانهاي مربوطه به صورت آنلاين، امكان اخذ مجوز، تائيديه و كارت بازرگاني به صورت آنلاين، امكان ترخيص الكترونيكي كالا در گمركات و ارائه تمامي خدمات گمركي به صورت آنلاين ازديگر خدماتي است كه ميتوان از طريق اين شبكه ارائه كرد.
صدور امضاي ديجيتالي و مجوزها و گواهينامههاي صادرات و واردات به صورت الكترونيكي، صدور سفارش و تحويل كالا به صورت آنلاين، صدور و پرداخت الكترونيكي در بانكهاي تجاري، لجستيك و پشتيباني تجاري الكترونيكي ،دستيابي به اطلاعات مرتبط تجاري به صورت آنلاين و ايجاد اوليه يك پلتفرم عمومي تجارت الكترونيكي مبتني بر EDI از جمله خدماتي هستند كه ارائه آنها در اين شبكه پيشبيني شده است.
اين شبكه به طوركلي در جهت ارائه خدمات مرتبط با تجارت، سازماندهي و برنامهريزي خواهد شد و خدماتي چون اتوماسيون تجارت (تبادلات خارجي، ترخيص گمركي، تائيد و تصديق و بازرسي كالا، مجوز و گواهينامههاي مبدا، بيمه، حمل و نقل دريايي، هوايي، توزيع و ...) خدمات بانك اطلاعاتي تجارت، پورتال اينترنتي براي تجار، آمار، اعداد و ارقام محصولات وارداتي و صادراتي و قابليت رديابي آنها را به عهده خواهد داشت. با توجه به نقش و كاركرد شبكه تجارت الكترونيكي ايران، معماري آن بايد به صورت شكل يك ترسيم و پياده شود.
دولت و بخش دولتي وظيفه تاسيس شبكه تجارت الكترونيكي كشور را به عهده خواهد داشت. در اين ميان وزارت بازرگاني متولي اصلي اين امر خواهد بود، اما جهت موفقيت در پيادهسازي و اجراي پروژه، تعامل و همكاري بخش خصوصي نيز الزامي به نظر ميرسد.
در اصل شبكه يك پورتال مبتني بر وب است كه پذيرش استانداردهاي تجارت الكترونيكي و پيامهاي مبتني بر ebXML را در زيرساختار فناوري اطلاعات و ارتباطات كشور تسهيل خواهد كرد. استفاده از UNeDocs به عنوان مرجع توسعه ويژگيهاي پيام مبتني بر ebXML براي خدمات گمرك الكترونيكي و توسعه اسناد الكترونيكي خواهد بود.
عوامل موفقيت
عوامل كليدي موفقيت اين شبكه را ميتوان 5 بخش؛ پشتيباني قوي از طرف مشتري، درگير شدن بخش خصوصي براي مديريت پروژه، يك انتخاب موزون از طرفين مكمل با توانمنديهاي منحصربه فرد، يك مدل مالي خودگردان و پذيرش پيامهاي EDI نام برد.
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]