واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نقد و بررسي كتاب حسن بصري- 1سهروردي از حسن بصري به بزرگي ياد ميكند
اكبر ثبوت نويسنده كتاب "حسن بصري" در نشست نقد و بررسي اين كتاب گفت: سهروردي از حسن بصري به بزرگي ياد مي كند.
به گزارش خبرنگار مهر، عصر ديروز در نشست نقد و بررسي كتاب " حسن بصري" كه با حضور اساتيد فلسفه و عرفان اسلامي در سراي اهل قلم برگزار شد، اكبر ثبوت عضو هيئت علمي دايرة المعارف علوم اسلامي به بررسي زندگي و انديشه هاي حسن بصري پرداخت.
اكبر ثبوت در آغاز سخن به ذكر دلايل نگارش كتابپرداخت و گفت: در آغاز جواني در خدمت استاد ابوالحسن شعراني بودم كه وي گفت بهترين تفسير درعالم شيعه مجمع البيان است كه نگارش شيخ طوسي است و شيخ طوسي در آغاز اين كتاب بزرگاني را كه در تفسير هستند، ياد مي كند و عبدالله ابن عباس ، حسن بصري و شاگرد او اولين كساني است كه او ياد مي كند. لذا در تبيان براي توضيح مفاهيم كتاب الهي و تبيين آيات قرآن كريم بيش از هر كس به اقوال اين بزرگان ياد مي شود.
وي تأكيد كرد: در تفسير ابوالفتوح هم كه به فارسي نگاشته شده است، بيش ازهر كسي به عبدالله ابن عباس و سپس حسن بصري اشاره مي شود. در تفسير الميزان هم حدود 70 بار براي ياد كردن و نقد كردن به حسن بصري و اقوالش اشاره شده است.
اكبر ثبوت در ادامه به بحث جبر گرايي اشاره كرد و گفت: كسي را در ميان تابعين نمي توان يافت كه به اندازه حسن با جبر گرايي مخالف باشد. شايد كمتر كسي يافت شود كه مانند حسن در نقل اقوال امير المومنين (ع) در عصر حاكميت دشمنان آن بزرگوار كار كرده باشد.
وي گفت: در كتب فضائل و مناقب اهل بيت (ع) هم حسن يكي از شخصيتهاي استثنايي است كه در آن عصر زورگوياني چون حجاج، از وي ياد كرده و اقوال و مناقب آن بزرگواران را بيان داشته است. به گونه اي كه تا مدتها براي كارهايش از دست حاكمان وقت چون حجاج مي گريخت.
ثبوت بحث اخلاق را ديگر دليل پرداختن به حسن بصري خواند و گفت: در درس اشراق استاد محمود شهابي ، ايشان گفتند كه سهروردي از حسن بصري به عنوان يكي از بزرگاني ياد كرده كه مي تواند پهلو به پهلوي بزرگان اسلام بزند.
استاد ثبوت در ادامه به داستان معروف رويارويي حسن بصري و امام علي (ع) اشاره كرد و گفت: استاد شهابي معتقد بود براي صحت و سقم اين احاديث بايد سراغ عالمان رجال رفت.
وي گفت: با تشويق استاد شهابي ، من رجال بزرگ عصر، مرحوم علامه محمد تقي شوشتري را يافتم و از ايشان كه گنجي نهفته در خرابه هاي شوشتر بود، استفاده كردم.
اكبر ثبوت به روايتهاي ديگري كه در رويارويي امام علي (ع) و حسن بصري نقل شده به نقل از علامه شوشتري اشاره كرد و گفت: همه روايتها حاكي از آن است كه حسن اقدامات امام علي (ع) را در جنگ جمل و ساير كارهايش تأييد كرده و با او همراه بوده است.
وي در پايان گفت: استاد شهابي به من گفت با توجه به مطالبي كه آموختي از مقام حسن دفاع كن و همين انگيزه سبب نگارش اين كتاب شد. در زمان حاضر مرحوم شيخ محمد باقر محمودي و علامه محمد هادي معرفت نيز آثاري در تأييد حسن بصري و رد آن روايت نادرست نگاشته اند. البته كتاب مشكلاتي نيز دارد كه اميدوارم در آينده رفع شود.
همچنين استاد ثبوت در پاسخ به انتقادات دكتر حكمت گفت: اميدوارم انتقادات استاد حكمت مكتوب شود و بعد بنده به اين انتقادات پاسخ مي دهم. وي همين طور به برخي از اين انتقادات به طور شفاهي پاسخ داد.
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]