واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: كارشناسان منابع طبيعي ايلام: بيابانزايي مراتع دهلران را تهديد ميكند
كارشناسان منابع طبيعي استان ايلام از روند رو به رشد پديده بيابانزايي در مراتع و اراضي شهرستان دهلران ابراز نگراني كردند.
آنان معتقدند: توفان شن روز به روز از گستره مراتع و مزارع طبيعي مناطق حسن قندي، ابوغوير، سمانه و چم هندي ميكاهد و به شنزار مبدل ميكند.
به گفته آنان، روند تبديل عرصههاي طبيعي به شن زار به واسطه بيابانزايي روند فزايندهاي يافته و براي كشاورزان و اهالي اين شهرستان مشكلاتي در آينده ايجاد ميكند.
آنان خواستار اجراي تمهيدات لازم براي جلوگيري از پيشروي بيشتر بيابان شده و اظهار داشتند: با توجه به قرار گرفتن بهترين مراتع اين شهرستان در معرض طوفان شن بايد اقدامات موثري در اين خصوص انجام گيرد.
اين در حالي است كه بسياري از كشاورزان و دامداران شهرستان دهلران نيز ازادامه ين روند ابراز نگراني كرده و ميگويند: تبديل مرتع به شنزار ادامه فعاليت را براي رمه گرداني در اين عرصهها را با مشكل مواجه كردهاست.
"رحيم رضايي" از اهالي روستاي "سمانه" افزود: بخش قابل توجهي از اراضي اين منطقه كه قبلا مرتع بوده و قابل تعليف براي گوسفندان بود اكنون به شنزار تبديل شده و به بيابان بيآب و علف تبديل شده است.
يكي از كارشناسان منابع طبيعي ايلام دليل اصلي وقوع پديده بيابانزايي را در شهرستان دهلران را قرار گرفتن اين عرصهها در مسير شنهاي روان اعلام كرد.
"اكبر ياري" افزود: بادهاي موسمي شنهاي روان را از دشتهاي كشور عراق و رودخانههاي خشك منطقه را به دليل نبود گونههاي مختلف درختي به سمت مراتع جابجا ميكنند.
وي گفت: فرسايش خاك و از بين رفتن گونههاي گياهي منطقه به علت بهرهبرداري بيرويهو وقوع سيلاب از ديگر دلايل بيابانزايي در اين منطقه است.
وي، كمبود آب ذخاير سطحي و زيرزميني منطقه بهعلت برداشت بيش از حد و كاهش ميزان بارندگي از ديگر عوامل بيابانزا در شهرستان دهلران عنوان كرد.
يكي ديگر از كارشنان گفت: اجراي طرحهاي آبخيزداري و كاشت گونههاي درختي مقاوم و سازگار با منطقه، خشكه چيني و...از گسترش فزاينده بيابان در اين منطقه جلوگيري ميكند.
"علي سهرابي" افزود: ميزان دامهاي اين منطقه بايد متناسب با اراضي و مراتع باشد و همچنين طرح مديريت اراضي در اين منطقه اجرا شود.
وي گفت: با توجه به متوسط بارندگي در شهرستان دهلران كه ۲۶۴ميليمتر مي باشد كه كمترين ميزان بارندگي را در استان ايلام بامتوسط ۶۰۰ميلي متر بارش است.
رييس مرتع و بيابانزدايي ايلام نيز گفت: در استان ايلام بيش از ۱۴۰هزار هكتار اراضي بياباني وجود دارد كه اگر كنترل نشود اول شهرستان دهلران و بعد شهرستانهاي مهران و آبدانان را بصورت جدي تهديدي ميكند.
"مهرداد كهزادي" روز سهشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: سال گذشته اقدامات اساسي در خصوص مبارزه با پديده بيابانزايي صورت گرفته و اعتباراتي از محل منابع استاني و ملي اختصاص يافته است.
وي، ميزان اعتبارات استاني اختصاص يافته به اجراي طرحهاي بيابانزايي در شهرستان دهلران را يك ميليارد ريال اعلام كرد و گفت: همچنين از محل اعتبارات ملي نيز مبلغي به اين امر اختصاص يافته است.
وي گفت: در سال گذشته از ۳۰۰هكتار اراضي در معرض بيابانزايي مراقبت و نگهداري شده و در ۱۵۰هكتار ديگر نيز كاشت گونههاي مقاوم سازگار با منطقه صورت گرفته است.
وي به اجراي طرح مديريت منطق بياباني در ۱۸هزار هكتار از اراضي در معرض بيابان اشاره كرد و گفت: اين طرح با هدف شناسايي نقاط بيابانزا و علت زايش بيابان در آن مناطق انجام شده است.
شهرستان ۶۰هزار نفري دهلران با شش هزار و ۲۲۹كيلومتر مساحت ۲۲۰ كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق دارد و در منطقه گرمسيري جنوب استان ايلام واقع است.
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]