تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از شما منكرى ببيند بايد با دست و اگر نتوانست با زبان و اگر نتوانست با قلبش آن ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1846033401




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پيامدهاي خشكسالي در ايران


واضح آرشیو وب فارسی:موج: پيامدهاي خشكسالي در ايران
عنوان تحقيق:پيامدهاي خشكسالي در ايران

عنوان
چكيده
مقدمه
تعريف خشكسالي
انواع خشكسالي
منشاء خشكسالي اخير
پيامدهاي خشكسالي
مطالعه موردي (شيروان)
راهكارهاي مبارزه با خشكسالي اخير
منابع

چكيده

كشور ايران در منطقه­اي خشك قرار گرفته است. كم آبي و خشكسالي هر 5 تا 7 سال ،از جمله مشكلات مهم منطقه عنوان مي­شود.
در اين پ‍ژوهش سعي شده است ،ابتدا به منظور آشنايي بيشتر، به تعريف علمي خشكسالي و انواع آن پرداخته شود. در ادامه، منشاء‌ خشكسالي امسال كه پديده نانينيو مي­باشد و عملكردي عكس پديده ال نينيو دارد توضيح داده شده است.
خشكسالي كنوني كه به گفته برخي كارشناسان در چهل سال اخير بي سابقه بوده است ، پيامدهاي بسيار منفي بر اقتصاد و كشاورزي گذاشته است. به همين منظور پس از بررسي پيامدهاي مختلف خشكسالي بر كشاورزي و اقتصاد كشور، به بررسي لطمات وارده در استان خراسان شمالي و به عنوان نمونه درشهرستان شيروان پرداخته شده است.

مقدمه

با توجه به اينكه 89/7 درصد خاك ايران در قلمرو سرزمين­هاي خشك (Drylands) قرار گرفته است ، منابع آب مورد نياز بسيار مورد توجه مي باشد. گزارش هاي رسيده از مناطق مختلف در خصوص بارندگي در سال گذشته و ميزان آب موجود براي استفاده، حاكي از آن است كه امسال كشور ما دچار بحران خشكسالي شده است كه به گفته مسئولان وزارت نيرو از بدترين خشكسالي هاي 40 سال اخير مي باشد.
از اين رو در پ‍ژوهش حاضر نگاهي بسيار گذرا بر معناي خشكسالي و انواع آن مي كنيم وسپس پيامدهاي خشكسالي را با تاكيد بر مشكلات ايجاد شده در استان خراسان شمالي مورد بررسي قرار مي دهيم.

تعريف خشكسالي

خشكسالي عبارت است از كمبود بارندگي نسبت به يك آستانه معين (ميانگين) در يك آستانه معين (ميانگين) در يك برهه از زمان (چندين ماه تا چندين سال) كه در اين دوره نسبت تقاضا به عرضه آب براي مصارف مختلف محيطي و فعاليت­هاي انساني فزوني مي­گيرد.
بنابراين، خشكسالي پديده­اي محيطي و بخشي جدايي ناپذير از تغييرات اقليمي است. اين پديده از ويژگيهاي اصلي و تكرار شونده اقليم­هاي مختلف به شمار مي­آيد. خشكسالي جزء بلاياي طبيعي نامحسوس به حساب مي­آيد.

انواع خشكسالي

به طور كلي 4 نوع خشكسالي تاكنون تعريف شده است:
1) خشكسالي هواشناسي: بهترين و اصلي­ترين نوع خشكسالي به شمار مي­آيد. خشكسالي هواشناسي زماني حادث مي­شود كه ميزان بارندگي در بازده زماني معين كمتر از يك حد آستانه باشد.
2) خشكسالي كشاورزي: در اثر كاهش رطوبت خاك در دروه رشد و نمو گياهان بوجود مي­آيد.
3) خشكسالي هيدرولوژيكي: اگر رخداد خشكسالي هواشناسي ادامه پيدا كند، آنگاه مي­توان انتظار وقوع خشكسالي هيدرولوژيكي را داشت. خشكسالي هيدرولوژيكي حاصل كاهش منابع آب (افت سطح آب­هاي زيرزميني و رودخانه­ها وخشك شدن چشمه­ها و كاريزها) در يك دوره زماني معين.
4) خشكسالي اقتصادي، اجتماعي: پس از يك دوره طولاني مدت خشكسالي هواشناسي وهيدولوژيكي،‌اثرات اجتماعي و اقتصادي آن موجب كاهش توليدات كشاورزي و مهاجرت­هاي گسترده مي­شود.

منشاء خشكسالي اخير

اولين هشدار جدي در مورد كمبود آب در خاورميانه 8 سال پيش توسط لستر بروان، رئيس موسسه سياست زمين و بنيانگذار موسسه زيست محيطي ديده­بان جهان، داده شد. همچنين بانك جهاني در فروردين ماه هشدار داده است كه اگر كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا بخواهند در آينده با مشكل جدي كمبود آب روبرو نشوند بايد از هم اكنون چاره­جويي كنند. همچنين بانك جهاني تخمين زده كه تا سال 2050 ميلادي، مقدار آبي كه در مناطق در دسترس افراد قرار خواهد گرفت به نصف مقدار كنوني خواهد رسيد.
رئيس سازمان هواشناسي جهاني (ميشل ژارو) نيز خنك شدن هوا در سال 2008 نسبت به 2007 را پيش بيني كرده بود ولي پديده جغرافيايي لانينيا باعث شد تا كشور ما سالي گرم و كم آب را انتظار بكشد.
در آذر ماه 86 نيز مركز پ‍ژوهش­هاي علوم جوي - اقيانوسي دانشگاه شيراز (يكي از پيشرفته­ترين مراكز تحقيقاتي كشور در زمينه اقليم شناسي) خشكسالي را پيش­بيني كرده بود. در واقع منشأ خشكسالي امسال جريان اقيانوسي لانينيا است كه علت خشكسالي در سال 80 - 79 نيز همين پديده بوده است.
"لانينيا" و "ال نينيو" دو جريان اقيانوسي بسيار بزرگ دراقيانوس آرام هستند كه تأثير آنها بر دماي هوا كاملاً عكس يكديگر است. ال­نينيو، كه در زبان اسپانيايي نوزاد پسر معني مي­شود، باعث گرماي هوا و لانينيا، به معناي نوزاد دختر است باعث خنك شدن هوا مي­شود. در واقع لانينيا در سال 2008 براي استراليا بارش­هاي سيل آسا و براي چين سرما به همراه داشته است در حاليكه براي خاورميانه، آفريقا جز خشكسالي و بحران كم آبي ارمغاني نداشته است.
اين خشكسالي باعث شده است كه ميزان بارندگي در فروردين 87 در 90درصد استانهاي كشور با كاهش 50 تا 80 درصدي مواجه باشد وكارشناسان كاهش بارندگي در پاييز امسال را بسيار محتمل مي دانند.
خشكسالي هرچند سال يكبار در ايران رخ مي­دهد.ولي خشكسالي امسال پيامدهاي بسيار وسيع تري از خشكسالي گذشته دارد. آمارها نيز حاكي از كاهش بسيار زياد بارندگي نسبت به مدت مشابه در سال قبل است ، به طوري كه ميزان بارش به:
يك چهارم، در استان كهكيلويه و بويراحمد و اصفهان
يك سوم، در استان فارس
يك هشتم، در استان خراسان شمالي
يك دوم ، در استان گيلان مي­رسد.
به عنوان نمونه ميزان بارندگي امسال (1387) شهرستان شيروان 110 ميلي متر است در حاليكه ميزان بارندگي در سال بايد 250 ميلي متر باشد كه اين ميزان امسال 140 ميلي متر كمتر بوده است.
منشاء خشكسالي در امسال در كنار موضوعي مهم تر از آن كه پيشگيري از پيامدهاي آن مي باشد بايد به دقت مورد بررسي قرار بگيرد.

پيامدهاي خشكسالي

خشكسالي اخير باعث خسارت هاي بسياري در كشور شده است. به علت افزايش بي­سابقه استفاده از منابع آب سطحي و زيرزميني، دشت­هاي ايران با كمبود آب و افت شديد سفره­هاي زيرزميني تا عمق 150 و 200متري از سطح آب مواجه شدند. به طوري كه سطح آب در ورامين به اعماق 140 متري، سطح آب در رفسنجان به اعماق 200متري وسطح آب در يزد هم، به اعماق 200 متري كاهش يافته است.
در ادامه به پيامدهاي خشكسالي در استان خراسان شمالي مي پردازيم.

ميزان خشكسالي

ميزان خشكسالي امسال(1387) نسبت به پارسال (1386) با افزايش شديدي روبه رو گرديده است كه در حال حاضر به دليل باقي ماندن فصل­هاي رشد،آمار دقيقي براي ميزان كم شدن برداشت وجود ندارد ولي مي­توان آمار حدسي40 % الي45 % را برآورد كرد و پيش بيني مي­شود اين رقم رو به افزايش خواهد بود و لازم به يادآوري است كه كشور ما در منطقه خشكي قرار دارد و بنا به خشكسالي امسال (سرمازدگي و كاهش بارندگي) اين خشكسالي تشديد مي­­شود.

مطالعه موردي

تاثير خشكسالي بر قيمت­ها(قيمت ها براساس آمار شهرستان شيروان ارائه مي شود)
با توجه به مواد اوليه براي توليد محصولات، قيمت ها به شدت افزايش پيدا كرده است.به عنوان نمونه گوجه سبز كه در شيروان يكي از محصولات تفريحي سبد خريد مردم بوده است و اغلب اين محصول به صورت فراوان يافت مي­شد، امسال به قيمت 2000 تومان در اوايل بهار به فروش مي­رسيد و در اواخر ارديبهشت به 1500 و 1200 رسيد و گوجه سبزي كه در چند روزگذشته(در اواسط خرداد)، روانه بازار گرديد. قيمتي حدود 500 الي 600 بود و محصولي درجه 3 و 4 وبا كيفيت نامناسب بوده است . البته بايد توجه نمود كه خريد و اجاره ماشين آلات كشاورزي نيز بر روند توليد و قيمت بازار تاثيرگذار بوده است.
همچنين خريد امسال گندم 280 تومان بوده است كه نسبت به پارسال 75 تومان گران تر شده است . قيمت 1386 ، 205 تومان بوده است. قيمت جو نيز در سال 1386، 152 تومان بود و امسال 350 تا 400 تومان شده است كه باعث كمبود خريد و فروش در بازار جو شده است.

درادامه مشكلات ناشي از خشكسالي در شهرستان شيروان و همچنين راهكارهاي وزارتخانه هاي مربوطه براي مقابله با اين مشكلات بيان مي شود:
شهرستان شيروان واقع در شمال شرقي كشور، داراي آب و هواي سرد كوهستاني است. عمده ترين محصولات كوهستاني آن به دليل اقليم آب و هوايي، گندم آبي و ديمي و جو آبي و ديمي مي­باشد. همچنين محصولاتي مانند كشمش در اواخر تابستان و ميوه­جاتي از قبيل سيب، گيلاس، گوجه سبز، زردآلو، گردو، نيز از محصولات اين شهرستان مي باشد.
سطح زير كشت محصولات عمده شهرستان به شرح ذيل مي­باشد:

نام محصول هكتار زيركشت خسارات
گندم آبي 8200 40 %
گندم ديمي 18000 50 %
جو آبي 5000 45 %
جو ديمي 6000 50 %

خساراتي كه به محصولات و زمين­هاي كشاورزي وارد شده در دو مرحله بوده است. مرحله اول مربوط به سرما و يخبندان فصل زمستان در دي و بهمن ماه(1386) كه داراي آب و هواي بسيار سرد بود و با توجه به كوهستاني بودن منطقه اين سردي به زمين­ها و مزارع آسيب رساند، خشكسالي و كاهش ميزان بارندگي در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته44 %‌بوده است. اين موضوع باعث كاهش و حتي خشكسالي قنوات، رودخانه­ها و چاه­ها و كاهش حجم آب ذخيره شده سدها از جمله سد بارزو (بزرگترين سد خراسان) شده است. بنابراين مزارع زير كشت آبي در مرحله حساس با خشكي بسيار زياد مواجه شده اند كه اين باعث كاهش شديد توليد مزارع گشته است.
به طوري كه در ماههاي زراعت آبي پيش بيني مي شود نسبت به سال گذشته (86)40 % كاهش توليد داشته باشد و در زراعت جو آبي بخش عمده مزارع به علت سرما و يخبندان دچار خسارت شديد گرديده اند و اين مساله باعث شد، محصول ديگري را كشت كنند. برآورد امسال توليد جو آبي ،كاهش45 % نسبت به سال (86) بوده است و در خصوص گندم و جوي ديمي در بخش مركزي شهرستان به علت نزولات آب و هوا و پراكش نامناسب مزارع تعداد برگ، ارتفاع گياه، تعداد دانه در سنبله كاسته شده و در برخي مزارع امكان برداشت وجود ندارد و از حيث رشد خارج شده است. در مزارع آبي و ديمي بخش (سرحد) تأخير نزولات پائيزي باعث تاخير در سبز شدن گياه شده و به طبع دوره رشد و عملكرد گياه را كاسته است. همچنين پراكنش نامناسب در مرحله حساس خوشه دهي و دانه بندي مزارع را تحت تاثير قرار داده است به طوري كه توليد به ميزان50 % كاهش يافته است .
اقدامات برنامه ريزي شده در استان براي مقابله با خشكسالي

- دادن حواله كود، مشاوره­هاي كارشناسان هنگام كاشت و برداشت، آموزش كارشناسان در نحوه­ي آبياري كردن، زمان آبياري، شبكه مراقبت از محصولات زير كشت ، تقسيم بندي شهرستان به صورت مشخص كه وظيفه كارشناسان بازديد مستمر از مزارع است، توصيه و آموزش فني در خصوص كوددهي و آبياري مناسب، مبارزه با آفات نباتي، گندم، علف هرز باريك برگ و پهن برگ مي­باشد.
در اين راستا 21 كارشناس در طرح گندم با مديريت جهاد كشاورزي، كار نظارت بر محصولات را انجام مي­دهند و تعدادي ديگر از ناظران در راستاي گياه پزشكي با كارشناسان نظارت همكاري مي­كنند.
- معرفي كشاورزان به بانك ها جهت دريافت وام براي خريد ماشين آلات و سيستم­هاي آبياري مكانيزه.
- بستن قرارداد كشاورزان با جهاد كشاورزي جهت خريد محصولات
- قراردادن ماشين آلات برداشت (كمباين) براي جلوگيري از برداشت گندم به روش سنتي

همچنين برنامه ريزي­هايي در شهرستان در خصوص كمبود آب سدها و آب­هاي آزاد انجام شده كه به شرح ذيل مي­باشند:
1. تحويل آب به تشكل هاي مردمي و توزيع بهتر آب
2. اطلاع رساني به موقع از سال گذشته با هشدار از خشكسالي
3. جيره­بندي در سدهاي شهرستان
4. نمونه برداري از زمين زير كشت در هنگام آبياري براي محاسبه آب مورد نياز زمين و باغات
5. اطلاع رساني براي عدم كشت بهاره
6. در برخي از مناطق شهرستان جيره بندي آب­هاي خانگي نيز در برنامه وجود دارد.
7. ساخت استخر و سدهاي كوچك در مناطق، براي جمع آوري آبهايي كه در مسير و يا در بارندگي به هدر مي­روند.

راهكارهاي مبارزه با خشكسالي اخير

در حالي كه90 درصد آب قابل استفاده در ايران در كشاورزي مصرف مي­شود. مبارزه با خشكسالي و كم كردن خسارت هاي آن بايد از اولويت هاي دولت و وزارتخانه هاي مربوطه باشد كه اصلاح الگوي مصرف چه در مصارف خانگي و چه در مباحث مربوط به استفاده از آب در كشاورزي بايد مدنظر قرار گيرد. بايد در نظر داشت كه با اين الگوي مصرف حتي اگر ترسالي هم داشته باشيم بازهم در 15 سال آينده با بحران كم بي­آبي مواجه خواهيم شد.

مي توان برخي مشكلاتي را كه به افزايش و تسريع خسارت هاي خشكسالي دامن مي زند را به صورت زير فهرست كرد :
1) الگوي غلط كشت 2) آبياري نادرست 3) كاشت گونه­هايي كه نياز به آب زيادي دارند و مناسب اقليم منطقه­اي نيستند.
4) الگوي نادرست مصرف به عنوان مهمترين عوامل كاهش منابع آبي ايران
در اين ميان جايگزيني مديريت خطر پذيرش (ريسك) به جاي مديريت بحران بايد بسيار مورد توجه قرار بگيرد.

همچنين در زير برخي پيشنهادات براي مقابله با خشكسالي ارائه مي شود:

1. ساخت برنامه­هاي آموزشي و ترويجي و لحظه­اي براي كاشت و برداشت ، نحوه نگه­داري و آبياري مناسب و پخش آن از شبكه­هاي سراسري
2. توسعه كشت گلخانه­اي كه در حال حاضر در سطح كم انجام مي­شود و همچنين آموزش و قراردادن امكان براي كشت گلخانه­اي
3. حمايت از كشاورزان و كمك بلاعوض به كشاورزان كه در منطقه و اقليم خشك قرار دارند و از نظر اقتصادي ضربه مي­خورند به طوري كه بتوانند در سال­هاي بعد به كشاورزي بپردازند و با مهاجرت مواجه نشويم.
4. آموزش مكانيزه آب رساني از چاه يا رودخانه به مزارع
5. توسعه بيمه ها و كاهش قوانين دست و پاگير از بيمه و يا تسهيلات بانكي براي كشاورزان و خانواده­هاي آنان

منابع :
1- گزارش هاي وزارت نيرو ، شركت آب منطقه اي خراسان شمالي
2- آمارهاي وزارت جهاد كشاورزي استان خراسان شمالي

منبع خبر :
 سه شنبه 28 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2702]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن