واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: رحيم مشايي:جهاني شدن را هنوز باور نكردهايم
رييس سازمان توسعه تجارت گفت: پديده جهاني شدن واقعيتي انكار ناپذير است و پيامدهايي دارد كه منجر به عدالت و رفاه همگاني نشده و نميشود. مهدي غضنفري در سومين كنفرانس بينالمللي سازمانهاي پيشرو و حضور در فضاي تجارت جهاني گفت: جهاني شدن را ميتوان در سه محور ايده، قانون و قاعده مورد بررسي قرار داد.
وي با اشاره به اينكه ايده جهاني شدن در واقع شكلگيري فضاي جهاني واحدي است، اظهار داشت: اين ايده بر حذف مرزها و تحميل شيوه جوامع بزرگ بر ديگر كشورها تاكيد دارد.
غضنفري با بيان اينكه متخصصان در بحث جهاني شدن نقش دولتها را متفاوت ميبينند، اظهار داشت: برخي از اين انديشمندان معتقدند كه در فرآيند جهاني شدن به دليل كوچك شدن دولت نگرانيهاي متعددي براي ملتها بهوجود ميآيد. غضنفري با بيان اينكه جهاني شدن يك واقعيت است، اظهار داشت: اما بايد ديد كه جهاني شدن حقيقي چه معنايي را در پي دارد. وي معتقد است، جهاني شدن تنها يك ايده است كه با آرمانهاي عدالت خواهي تفاوت دارد؛ چرا كه اين تفاوتها در نتايج عملي جهاني شدن مشخص ميشود. به طوري كه در شرايط فعلي بحران غذا، هر كسي كه مواد غذايي دارد آن را به ديگر كشورها صادر نميكند.
به گفته وي، اومانيسم ميگويد كه در شرايط بحراني جان خود فرد از ديگران مهمتر است. بنابراين چنانچه در ارزشهاي انساني به توافق نرسيم، ممكن است، به حقيقت جهاني شدن دست نيابيم.
معاون وزير بازرگاني با بيان اينكه جهاني شدن به عنوان يك ايده ابتدا بايد در قالب يك پرسش مطرح شود، اظهار داشت: عضويت در WTO هزينههايي دارد كه ممكن است اين هزينهها در صورت عضويت ايران در اين سازمان به ما تحميل شود. وي با اشاره به عضويت 150 كشور در سازمان تجارت جهاني اظهار داشت: جهاني شدن تجارتي را به وجود آورده است كه موجب ايجاد يك رابطه نامتوازن ميان كشورها شده است؛ به طوري كه در حال حاضر 22 كشور صنعتي كه 14 درصد جمعيت جهان را دارند، نيمياز ثروت جهان را به خود اختصاص دادهاند؛ اما ملتهاي آنها از اين ثروت بهرهاي نبردهاند. غضنفري با اشاره به اينكه طرح عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني نگراني و اميدهايي را به همراه دارد، خاطر نشان كرد: در حال حاضر جهاني شدن را به وضوح مشاهده ميكنيم؛ اما در كنار آن ناعدالتي را هم ميبينيم كه اين امر بسيار نگران كننده است.
وي با بيان اينكه طبق آمارهاي اعلام شده در سازمان تجارت جهاني ميزان صادرات ايران 83 ميليارد دلار است، اظهار داشت: اين رقم تنها 6 دهم درصد صادرات جهان را به خود اختصاص داده است. به گفته وي، از 10 كشور صادركننده در ليست اين سازمان، آمريكا در مقام سوم قرار دارد؛ اما برآورد صادرات و واردات اين كشور نشان ميدهد، آمريكا با كسري تجاري بزرگي برخورد كرده است كه بايد توسط ساير كشورها تامين شود.
معاون وزير بازرگاني با بيان اينكه صادرات غير نفتي ايران از برنامه جلوتر بوده است، گفت: در صورت ادامه اين روند به اهداف پيش بيني شده در چشم انداز بيست ساله كشور در خصوص صادرات دست خواهيم يافت.
وي با اشاره به ويژگيهاي سازمانهاي پيشرو در فضاي تجارت جهاني اظهار داشت: هوشمندي، مشتري مداري، كيفيت بالاي توليد، آينده نگري، واكنش به تغييرات و ارتباطات قوي از جمله اين خصوصيات هستند.
اين مقام مسوول با اشاره به اجراي اصل 44 تصريح كرد: اميدواريم بخش خصوصي بدون توجه به الگوي بخش دولتي وارد شرايط رقابتي در صحنه تجارت جهاني شود.
به گفته وي، آمارهاي موجود حاكي از آن است كه مشخصات بنگاههاي پيشرو در بنگاههاي كوچك و متوسط ما وجود ندارد؛ چرا كه براي رسيدن به مزيت صادراتي در عرصه جهاني بايد مزيت تجاري را كه شامل توسعه حمل و نقل و سيستم بانكي و غيره ميشود، همراه با مزيت توليد به كارگيريم.اسفنديار رحيم مشايي، رييس مركز ملي جهاني شدن نيز در اين كنفرانس گفت: مخالفت با جهاني شدن به دليل درك ناصحيح از اين پديده است؛ چرا كه جهاني شدن يك روند طبيعي است كه در جريان است. وي با بيان اينكه جهاني شدن يك ماجراي طبيعي است و جزو طبيعت انسان به شمار ميرود، خاطر نشان كرد: با بزرگ شدن حوزه انساني اين پديده روي خواهد داد؛ چرا كه برخي عنوان ميكنند با جهاني شدن انسان بزرگ و جهان كوچك ميشود؛ اما كوچك شدن جهان يك مفهوم نسبي و ناظر بر كاستيها است. وي معتقد است: در ساليان آينده ما با مفهوم وسيعتري از جهاني شدن مواجه ميشويم؛ اما فعلا كره زمين و جغرافياي زمين جغرافياي انسان است؛ اما دامنه تعلقات انسان به دليل توسعه شناخت و معرفت افزايش يافته است. وي با بيان اينكه ما هنوز جهاني شدن را باور نكردهايم و تصميم نگرفتهايم كه وارد اين عرصه شويم، اظهار داشت: مدلهاي جديد در عرصه جهاني شدن در واقع تحولاتي است كه در مدلهاي سنتي رخ داده است و نام مدل مدرن را بر خود گذاشته است.
مشايي با بيان اينكه جهاني شدن جريان بزرگي است كه در حال شكلگيري است، اظهار داشت: هيچ منطقي براي مبارزه با اين پديده وجود ندارد و آغاز زندگي بشر را جهاني شدن تشكيل ميدهد.
مشايي با اشاره به كمبود انرژي و غذا در سراسر جهان اظهار داشت: كساني كه خود را متولي اين امر ميدانند، بايد بدانند كه هزينههاي مديريت جهاني روز به روز در حال سنگينتر شدن است و فقر با سرعت سنگيني در دنيا نهادينه شده است؛ به طوري كه سالهاي آينده سالهاي چالشهاي مديريت جهاني است.
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]