تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):براستى كه حقيقت خوشبختى آن است كه پايان كار انسان خوشبختى باشد و حقيقت بدبختى آن ا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855704513




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

زنان؛ ابزاري براي موفقيت در گيشه


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: زنان؛ ابزاري براي موفقيت در گيشه
چند سالي است كه فيلم هاي زيادي با محوريت زنان در سينما و حتي تلويزيون توليد مي شود كه در هر يك از آنها يك يا چند ستاره زن سينمايي حضور دارند و يك قهرمان مرد داستان نيز در كنار آنها ماجراي هاي اصلي را به وجود مي آورند. اما پرداخت به شخصيت زن در اين قبيل فيلم ها كمي متفاوت تر از موضوعاتي است كه در دهه 60 و 70 سينما شاهد آن بوديم.


سرويس هنري برنا

زماني كه‌ «عبدالحسين‌ سپنتا» نخستين‌ فيلم‌ ناطق‌ سينماي‌ ايران(دختر لر)‌ را در هند ساخت، براي انتخاب‌ بازيگر زن اين فيلم از همسر يكي‌ از كارمندان‌ استوديو به‌ نام‌" روح‌انگيز" دعوت كرد و به‌ او گفت: «نام تو ‌ به‌ عنوان‌ نخستين‌ بازيگر زن‌ سينماي‌ ايران‌ براي‌ هميشه‌ بر جاي‌ خواهد ماند.» به اين ترتيب نخستين‌ بازيگر زن‌ در سينماي‌ ايران‌ در سال‌ 1312 وارد عرصه هنري شد.

در سال 1335 بود كه "شهلا رياحي‌" بعد از دوازده‌سال‌ تجربه‌ بازي‌ در تئاتر و سينما، در شرايطي‌ كه‌ حضور زنان‌ در عرصه‌هاي‌ هنري‌ به ويژه سينما با سختي‌هاي‌ زيادي‌ همراه‌ بود، تصميم‌ گرفت؛ نخستين‌ فيلم‌ سينمايي‌ خود را كارگرداني‌ كند و به‌ عنوان‌ نخستين‌ زن‌ كارگردان‌ سينما در ايران‌، پيشاهنگ‌ ورود زنان‌ به‌ اين‌ عرصه‌ شود.

بعد از اين اتفاقات بود كه زنان به عنوان گروهي كه مي توانند در عرصه هاي هنري به ويژه سينما فعاليت كنند، به جامعه معرفي شدند و در هر برهه اي يك چهره خاص از آنها به نمايش گذاشته شد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي در ايران، حضور زنان در فيلم هاي سينمايي و سريال هاي تلويزيوني كمي متفاوت تر از قبل شد و اين بار زنان به عنوان شخصيت هاي اصلي فيلم ها مطرح شدند و در واقع از حاشيه وارد متن شدند.

حضور بازيگران ستاره و قدري مانند "پروانه معصومي"،" ثريا قاسمي"، "سوسن تسليمي"، "فريماه فرجامي"، "فاطمه معتمدآريا"، "بيتا فرهي" كارگردان هاي مطرحي چون "رخشان بني اعتماد"، "پوران درخشنده"، "تهمينه ميلاني" راه را براي ساير زنان باز كردند و بقيه هم اين فرصت را پيدا كردند تا در ساير رشته هاي سينمايي فعاليت كنند و بتوانند در بخش هاي مختلف جشنواره هاي سينمايي حتي گوي سبقت را از همكاران مرد خود بربايند.

«روسري آبي»، «زير پوست شهر»، «دو زن»، «پرنده كوچك خوشبختي»، «خون بازي»، «گيلانه»، «واكنش پنجم»، «زندان زنان»، «رابطه» و... نمونه هايي از فيلم هاي موفقي هستند كه توسط كارگردانان زن ساخته شده اند. حتي برخي از اين كارگردانان زن نيز توانسته اند با ساخت فيلم هاي پرفروش، ركورد بي سابقه اي در سينماي ايران ثبت كنند.

دهه هفتاد، دهه طلايي

مروري‌ بر جريان‌ زنان‌ فيلمساز از آغاز حركت‌ فيلمسازي‌، نشان‌ مي‌دهد كه‌ دهه‌ هفتاد در نوع‌ خود منحصر بفرد بوده‌ چرا كه‌ اين‌ جريان‌ در آن‌ دوران شكل‌ عمومي‌ گرفته‌ و تا به‌ امروز هم‌ ادامه‌ دارد. فيلم‌هاي‌ ساخته‌ شده‌ در اين‌ دهه‌ علاوه‌ بر‌ داشتن‌ نگاه‌ زنانه‌، بيشتر به‌ مشكلات‌ و دغدغه‌هاي‌ زنان‌ مي‌پردازند.
در دهه 70 بود كه زيبايي و جذابيت‌هاي ظاهري زنان نه به عنوان يك پديده منفي و عامل اغوا كننده، بلكه به عنوان يك موهبت زيبايي‌شناسانه ديده شد و توانست بر پرده عريض به تصوير درآيد.

اگر اين دهه‌ را به‌ دو نيم‌ تقسيم‌ كنيم،‌ نيمه‌ اول‌ را به‌ دليل‌ فضاي‌ حاكم‌ بر جامعه‌ و شايد هم‌ عدم‌ تجربه‌ كافي‌ زنان‌ در حوزه‌ سينما كمرنگ‌تر خواهيم‌ ديد.

اما پس از اين دوره چهره زن كه يك باره از حاشيه به متن آورده شده بود، رنگي از تصاوير تكراري در نقش‌هاي تكراري به خود گرفت. در اين دوره با تعدد نقش‌آفريني زنان در نقش‌هايي چون زن خياباني، قاچاقچي، اغواگر، معتاد و ... به تدريج زيبايي‌شناسي برآمده از آسيب‌شناسي نقش براي انتخاب بازيگر از ميان رفت.

دهه 80، عصر فيلم فارسي

در دهه 80 سينماي ايران شكل جديدي از حضور زنان در فيلم ها را تجربه مي كند كه شايد به نوعي شبيه فيلم هاي دهه 40 و 50 باشد(!) در بيشتر فيلم هايي كه در طول اين چند سال بروي پرده نقره اي نمايان شده اند، زنان محور اصلي داستان قرار گرفته اند و قصه حول محور آنها چرخيده است.
اگر نگاهي به فهرست فيلم هاي شركت كننده در جشنواره فجر بياندازيم، اين موضوع كاملاً مشهود است. فيلم هاي "دايره زنگي"، "به همين سادگي"، "كنعان"، "خواب زمستاني"، "آتش سبز"، "هميشه پاي يكي زن در ميان است"، "فرزند خاك"، "در ميان ابرها"، ديوار"، "باد در علفزار مي پيچد"، "زن دوم"، "قرمز"، "شام آخر"، "دو زن"، "ليلا"، "مهمان مامان"، "كيميا"، "زندان زنان"، و... از جمله فيلم هايي هستند كه با محوريت زنان و مشكلات آنها ساخته شده اند.

حتي زنان بروي اسم فيلم ها هم تاثيرگذار بوده اند و باعث شده اند كه كارگردانان اسم فيلم هاي خود را "روزي كه زن شدم"، "زن زيادي"، "زندان زنان"، "زن دوم"، "دو زن"، "سه زن"، زن ها فرشته اند"، "مادر زن سلام" و در اين آخر هم "هميشه پاي يك زن در ميان است" بگذارند.

زنان و مشكلات پيرامون آنها در فيلم ها

آنچه كه در اين ميان به نظر مهم جلوه مي كند اينكه ؛زنان و مشكلات آنها به چه نحو در فيلم ها بايد نمايش داده شوند. با نگاهي اجمالي به فيلم هاي زن محور خواهيم ديد در بيشتر آنها شايد حضور زنان در فيلم ها به دليل ميزان فروش بالاتر و جذب مخاطب بيشتر صورت گرفته است و عملاً نقش چنداني در پيشبرد داستان اصلي ندارند. دقيقاً مشابه آن چيزي كه قبل از انقلاب و در "فيلم هاي به اصطلاح فارسي" رخ مي داد.

در بسياري از فيلم ها اگر قرار است زنان به عنوان نمونه اي از طبقه پايين و يا متوسط نشان داده شوند، تنها در آشپزخانه و يا احياناً در سبزي فروشي محل ديده مي شوند و شخصيت پردازي درستي توسط فيلمنامه نويس و كارگردان از حضور آنها صورت نمي گيرد و در فيلم هايي هم كه قرار است زنان در نقش يك فرد تحصيلكرده يا متمول ظاهر شوند، با طراحي لباس و چهره خاص براي آنها سعي مي شود، چهره جديدي از زن ايراني به نمايش گذاشته شود كه شايد چندان با واقعيت هاي جامعه مطابقت نداشته باشد!

حضور زن در "سينماي دهه هشتادي" از زواياي مختلفي قابل بررسي است كه يكي از آنها نمايش چهره جديدي از زنان است كه با شخصيت و فرهنگ يك زن ايراني كاملاً متفاوت است و نه تنها به تحكيم خانواده كمك نمي كنند بلكه بعضاً با اغواگري، درصدد پاشيده شدن بنيان خانواده ديگري برمي آيند!

زنان جايگاه ويژه اي در سينماي ايران ندارند

«تهمينه ميلاني» يكي از كارگردان هاي سينماست كه چند سالي وقت خود را صرف ساخت فيلم هايي كرده كه به نوعي زنان محور داستان قرار گرفته اند.
وي در اين باره مي گويد: «زنان جايگاه ويژه اي در سينماي ايران ندارند. كم كاري زيادي در اين حوزه به چشم مي خورد و بيشتر فيلم ها تم مردانه دارند و در جهت حل مسائل زنان برنمي آيند.»
ميلاني مي افزايد:«فيلم هايي كه درباره مسائل زنان ساخته مي شود، مانند شير بي يال و دم است و مسائل و مشكلات واقعي زن ها در آنها به چشم نمي خورد.»

وي معتقد است: «مسائل و مشكلات زنان در جامعه بسيار بيشتر از مردان است و تاكنون توجه ويژه و قابل قبولي به مسائل متعدد زنان از قبيل: مشكلات روحي و رواني، مسائل معيشتي، سرپرستي خانواده و... صورت نگرفته است.»

از اين صحبت ها نتيجه مي گيريم؛ كه در بيشتر فيلم هاي زن محور، به واقع مردان به نوعي محور داستان قرار گرفته اند و حضور زنان در كنار آنها به شكلي براي پركردن صحنه هايي بوده كه كارگردان و نويسنده توانايي چيدمان و طراحي درست آنها را نداشته اند!
به نظر مي رسد، با توجه به موفقيت هايي كه زنان در دهه هاي گذشته فعاليت خود در سينما داشته اند، مي توان به اين نتيجه رسيد كه زنان توانسته اند در طول فعاليت خود و در رشته هاي مختلف، موفق عمل كنند و حتي در عرصه هاي بين المللي نيز با گرفتن جوايز معتبر، به خوبي ظاهر شوند. اما رويكرد جديد سينماگران نسبت به مسائل زنان در فيلم ها بايد از ابعاد گوناگوني بررسي و آسيب شناسي شود.
 دوشنبه 27 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 445]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن