واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پاشنه آشيل سياست خارجي اوباما
سخنراني نامزد سياهپوست دموكراتها در مجمع سالانه لابي حامي صهيونيسم در آمريكا (آيپك) و جانبداري شديد وي از اين رژيم، موقعيت آتي اين كشور را در جهان عرب و اروپا با چالش مواجه كرده است.
به گزارش سرويس بين الملل برنا، سخنان اخير اوباما در مجمع سالانه يهوديان آمريكا نكات مهمي براي اعراب در بر داشت. جانبداري شديد اوباما از رژيم صهيونيستي موجب بروز ترديدهايي براي اعراب در صورت پيروزي وي در انتخابات شده است.
مواضع هفته هاي اخير اوباما در مورد ايران و رژيم صهيونيستي بسياري از جنبه هاي تاريك سياسيت خارجي وي را روشن كرده و در عوض ترديدهايي را نيز در اذهان سران كشورهاي جهان بوجود آورده است. سخنان تهديد آميز اوباما در مجمع سالانه آيپك عليه ايران نمونه اي از شفاف سازي هاي وي در اين عرصه بود.
اين سخنان بويژه آنجا كه به تاكيد وي در برخورد جدي با ايران در صورت عدم توقف برنامه هسته اي بر مي گشت، برطرف كننده ترديدهاي جناح جمهوريخواه و طرفداران بوش در مورد موضع اوباما در قبال ايران بود. از سوي ديگر اين اظهارات پاسخي به انتقادهاي رقباي اوباما به طرح مساله مذاكره وي با تهران بود.
اما حمايت بي دريغ اوباما از دولت صهيونيستي و بويژه اعلام بخش پذير نبودن بيت المقدس و تعلق كامل آن به اين رژيم از جانب اوباما ديدگاههاي پيشين كشورهاي عربي را در مورد وي دگرگون كرد. به اعتقاد كارشناسان اتخاذ چنين موضعي سايه سنگيني بر مذاكرات صلح خاورميانه مي اندازد و علاوه بر تحميل هزينه هاي اضافي بر دوش رژيم صهيونيستي، با توجه به نقش سنتي ميانجيگري آمريكا در مساله خاورميانه مي تواند باز ي اين نقش را براي اوباما با مشكل مواجه كند.
اعراب كه در مذاكرات خاورميانه طرفدار منافع فلسطين بوده و خود را وامدار بيت المقدس مي دانند مطمئنا در برابر شعار تقسيم ناپذيري اين شهر ساكت نخواهند نشست و در روابط حسنه خود با واشنگتن تجديد نظر مي كنند.
اين امر براي آمريكا كه در حال حاضر با نمايان شدن ضعفهايش در دو جبهه افغانستان و عراق هيمنه خود را از دست داده، گران تمام مي شود. ارتكاب اين اشتباه استراتژيك با توجه به تاثير افزايش بهاي نفت بر اقتصاد آمريكا و نقش محوري اعراب در بازار جهاني اين ماده، بويژه در شرايطي كه قدرتهاي نوظهوري مانند چين و اتحاديه اروپا بدنبال فرصت مناسب براي گرفتن جايگاه آمريكا هستند، قابل اغماض نيست.
شايد درك از تبعات اظهارات اوباما بود كه ستاد تبليغاتي وي را بر آن داشت تا طي روزهاي اخير به انحاء مختلف سعي در تلطيف اين مواضع كرده و از شدت انتقادها بكاهد. چرا كه دولتمردان آمريكا هر چند در واقعيت نهايت پشتيباني خود را از رژيم صهيونيستي كرده اند اما به ندرت اينچنين علني در جبهه اسرائيل و مقابل اعراب قرار گرفته اند.
از سوي ديگر همنوايي آمريكا با خواسته لابي صهيونيستي اين كشور با سوالات فراواني از سوي كشورهاي اروپايي روبرو است. اين اتحاديه كه تنها چند دهه با تجربه تلخ جنگهاي جهاني فاصله گرفته همواره با نگراني وقايع خاورميانه را نظاره مي كند و بارها براي پايان دادن به نزاعهاي منطقه اي حاضر به دادن امتياز و بر عهده گرفتن نقش ميانجي شده است.
با اين حال و با وجود تلاشهاي مستمر اروپاييان باز هم هر از گاهي اين زخم ملتهب بدست آمريكا گشوده شده و رشته هاي آنان را پنبه مي كند. با توجه به اينكه اروپا در ارتباط تنگاتنگ با جهان اسلام قرار دارد، به خوبي از پيامد هواداري افراطي از خواسته هاي صهيونيستها آگاه است و از همين رو فاصله خود را با سياستهاي آمريكا در قبال منطقه حفظ مي كند.
به اين ترتيب اتخاذ سياست افراطي در قبال رژيم صهيونيستي هر چند مي تواند ضامن پيروزي اوباما در انتخابات رياست جمهوري آمريكا باشد، اما ممكن است به مثابه پاشنه آشيل وي نيز عمل كرده و سقوط مرگبار دولت احتمالي وي را موجب شود.
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]