واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: استفاده از فناوري هستهاي، راهكاري براي تأمين غذا
استفاده از دانش هستهاي يكي از اقتصاديترين شيوهها در دنياي صنعتي امروز به شمار ميآيد و گستره عظيمي ازكاربردهاي مختلف فناوري هستهاي در بخش كشاوري ثبت شده است.
تأمين امنيت غذايي يكي از چالشهاي بزرگ دنيا بوده و هم اكنون بخشهايي از جمعيت دنيا در فقر غذايي به سر ميبرند، 3/1 ميليارد نفر در دنيا با كمتر از يك دلار در روز زندگي ميكنند، علاوه بر اين پيشبيني ميشود تا سال 2020 حدود 5/1 ميليارد نفر ديگر بايد تغذيه شوند و تا سال 2030 پيشبيني ميشود جمعيت جهان به 10 ميليارد نفر برسد.
همچنين پيشبيني ميشود سالانه 80 ميليون نفر به جمعيت جهان افزوده شود كه متأسفانه بيش از 95 درصد از اين افزايش در كشورهاي در حال توسعه اتفاق ميافتد و از طرفي رشد جهاني غذا و ساير مواد غذايي از سال 1993 تا سال 2020 در انواع غلات 41 درصد، گوشت 63 درصد، گياهان غدهاي و ريشهاي 40 درصد و نياز به علوفه براي تعليف دامها با حدود 200 درصد است.
از اين رو باتوجه به افزايش جمعيت جهاني نسبت به وضع كنوني بايد به دنبال غذاي بيشتر در واحد سطح و روشهاي نوين در افزايش توليدات باشيم.
در اين رابطه فنآوري هستهاي ميتواند از بسياري نگرانيها و دغدغههاي ذكر شده بكاهد و استفاده از فنآوريهاي نوين و از جمله فنآوري هستهاي از راهكارهاي اصلي تأمين مواد غذايي است.
فناوري هستهاي در دنيا بيش از 50 سال سابقه دارد و اين فنآوري ميتواند ما را در مواجهه با دنياي جديد هدايت كند و بايد اين در اين راستا با كشورهاي دنيا همگام شويم.
در اين باره دكتر خلقاني معاون وزير كشاورزي ميگويد: ايران اين آمادگي را دارد كه در همكاريهاي بينالمللي مشاركت بيشتري داشته باشد و همچنين باتوجه به توان علمي كه در مؤسسات تحقيقاتي كشورمان وجود دارد ميتواند به سازمان خواربار و كشاورزي (FAO) كمك كند.
وي خاطرنشان ميسازد: تنها راهحل دنيا براي خروج از بحران جديد، سرمايهگذاري در تحقيقات است و بايد بخش كشاورزي از حالت دست دوم در سرمايهگذاريهاي اقتصادي به جايگاه اصلي خود بازگردد.
رييس سازمان ترويج، آموزش و تحقيقات كشاورزي اضافه ميكند: در حال حاضر 40 طرح تحقيقاتي در مؤسسات مختلف تحقيقاتي در زمينه استفاده از فناوري هستهاي وجود دارد كه 20 طرح آن به زودي اجرا خواهد شد.
دكتر خلقاني با اشاره به اينكه برخي از اين طرحها به مرحله اجرا گذاشته شده و قابل استفاده است ميافزايد: سال گذشته جو موتانت با عملكرد نزديك به 3/5 تن در هكتار و مقاوم به خشكي و سرما را معرفي كرديم، علاوه بر اين با استفاده از فناوري هستهاي توليد ارقام مقاوم به خشكي و مقاوم به خوابيدگي و ارقام مختلفي را نيز اعلام كرديم.
وي ميگويد: يكي از مسائلي را كه سال گذشته به آن دست يافتيم در زمينههاي نگهداري مواد غذايي در انبار و افزايش دوره نگهداري مواد غذايي است كه از اين نظر، بحثهاي مقاومت در مقابل بيماريها و آفات و همينطور بحث كاهش تنشها را در بخش كشاورزي با افزايش توليدات گياهي كه مقاوم به اين تنشها هستند را خواهيم داشت.
بايد خاطرنشان كرد: فناوري هستهاي در قسمتهاي مختلفي كاربرد دارد، كه علوم دامي، توليدات گياهي و جلوگيري از ضايعات، بخشهايي از كاربردهاي آن محسوب ميشود.
وي عقيمسازي آفات و توليد ارقام جديد را از جمله دستاوردهاي بخش كشاورزي دانسته و ميگويد: با عقيمسازي آفات مضر در بخش كشاورزي، ما كاهش سموم در اين بخش را خواهيم داشت.
همچنين نگهداري مواد غذايي از طريق جلوگيري از جوانهزني محصولات و جلوگيري از فساد مواد غذايي، برخي ديگر از اين دستاوردها هستند.
رييس سازمان ترويج، آموزش و تحقيقات كشاورزي در خصوص كاربرديشدن نتايج اين تحقيقات اذعان داشت: برخي از ارقامي كه معرفي كرده يا ارقام جديدي را كه توسط فناوري هستهاي توليد كردهايم در حال حاضر در بخش اجرا مورد استفاده قرار ميگيرد و البته معمولاً وقتي رقمي اسمگذاري و اعلام ميشود آن رقمي است كه در مناطق مختلف نتيجه علمي داده است.
رييس پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي نيز با بيان اينكه تأمين امنيت غذايي يكي از چالشهايي است كه كشورها با آن روبرو هستند، ادامه داد: با افزايش جمعيت، ميزان نياز به مواد غذايي نيز افزايش پيدا ميكند كه بيش از پيش اهميت و جايگاه كشاورزي و نقش به كارگيري فناوريهاي نو در توليد محصولات و فرآوردههاي غذايي را نشان ميدهد.
دكتر سيدمجتبي خيام نكويي ميافزايد: بدون شك استقلال اقتصادي و سياسي بسياري از كشورها در گرو خودكفايي در توليد و تأمين مواد غذايي و در يك كلمه امنيت غذايي خلاصه ميشود كه اين موضوع سبب شده اهميت و جايگاه بخش كشاورزي به خصوص در كشور ما در توسعه پايدار كشور آشكارتر شود.
وي ادامه ميدهد: بر اين اساس امروز كشورهاي مختلف گوي سبقت را در به كارگيري و سرمايهگذاري در فناوريهاي نوين از يكديگر ربودهاند كه در اين ميان فناوري هسته اي از جمله اين فناوريهاست كه هر روز كاربردهاي صلحآميز آن بيشتر روشن ميشود.
خيام نكويي خاطرنشان ميكند: سابقه حدود پنج دهه به كارگيري فناوري هستهاي در كشاورزي، حاكي از قدمت طولاني و اثربخشي اين فناوري در كشاورزي است و همواره سازمانهاي بينالمللي از كاربرد اين فناوري در كشاورزي با هدف افزايش توليد محصولات كشاورزي حمايت كردهاند.
وي تصريح ميكند: اكنون كه در طول دولت نهم وزارت جهاد كشاورزي حمايت و سرمايهگذاري در فناوريهاي نوين را به ويژه در فناوري هستهاي در دستور كار خود قرار داده است، انتظار ميرود با توسعه و گسترش امور پژوهشي در تمامي مناطق آموزش عالي و مؤسسات پژوهشي در آيندهاي نزديك شاهد تحولات چشمگير در عرصه توليد علم و دانش فني هستهاي باشيم.
وي افزود: فناوري هستهاي از جمله فناوريهايي است كه استفاده صلحآميز در خيلي از جنبههاي كشاورزي و محيط زيست مانند ايجاد تنوع ژنتيكي و به نژادي گياهان از حيث عملكرد و كيفيت و مقاومسازي، بهينهسازي مصرف كود، كاهش مصرف سموم و كنترل آفات، بهينهسازي مصرف آب و حفظ خاك، حفظ و نگهداري محصولات كشاورزي و بسياري از زمينههاي ديگر كاربردهاي علمي و موفقيتآميز نشان داده است كه باتوجه به مزاياي ذكر شده در به كارگيري تكنيكهاي هستهاي در زمينههاي مختلف كشاورزي و منابع طبيعي، تلاش و توجه دولت، صنايع و مصرفكنندگان در جهت كسب فناوري و توسعه امكانات موردنياز براي ارتقاء و گسترش بهكارگيري اين فناوري در ايران ضروري است.
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]