واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اين دانه هاي سرخ
سرخك، بيماري ويروسي عفوني است كه ويروس آن از راه بيني و دهان وارد بدن ميشود. ويروس اين بيماري به صورت ذرات غيرقابل رؤيت در هنگام تنفس، خنده، عطسه و سرفه آزاد ميشود.
اين بيماري در دوران كودكي بيشتر شايع است. كودكي كه به اين بيماري مبتلا ميشود، حدود 12روز بعد رنگش پريده ميشود و حالتي نظير زكام پيدا ميكند، چشمهايش كمي قرمز و غدد لنفاوي گردنش متورم ميشود.
جوشهاي سرخك، مدت چندين روز روي پوست باقي ميمانند.
نشانهها
بيماري سرخك داراي سه مرحله است:
1) دورهاي كه ويروس وارد بدن ميشود و در بدن تكثير پيدا ميكند. اين دوران 10 تا 12 روز طول ميكشد و كودك نشانهاي از بيماري ندارد.
2) دوره آبريزش كه تب كودك شديد است و به 40درجه سانتيگراد ميرسد. در اين ميان دانههاي سفيد رنگ مانند دانههاي نمك روي لثه ظاهر ميشود. اين دانهها معمولاً در خلال 12 تا 18 ساعت از بين ميرود.
3) دوره پيدايش دانههاي سرخك در اين دوره، دانهها ابتدا در قسمت فوقاني و طرفين گردن و پشت گوش بروز ميكند و سپس در تمام صورت منتشر ميشود، در خلال 24 ساعت به بالاي قفسه سينه، پشت و رانها و روز سوم به ساق پاها ميرسد. در اين موقع تب كودك قطع مي شود.
در خلال بيماري سرخك ممكن است غدد لنفاوي زير فك و گردن بزرگ شود و همچنين اختلال گوارشي به صورت اسهال و استفراغ مخصوصاً نزد شيرخواران ديده شود. اگر پس از سه تا چهار روز از زمان پيدايش دانههاي سرخك، تب كودك قطع شود، بايد امكان پيدايش يكي از عوارض بيماري سرخك را در نظر داشت.
راه سرايت
بيماري سرخك، يك بيماري ويروسي بسيار مسري است. بدين ترتيب كه كودك مبتلا به سرخك در موقع عطسه و سرفه كردن همراه ترشحات دهان و بيني خود، تعداد زيادي ويروس به اطراف منتشر ميكند. اين ويروس حتي قادر است تا 34 ساعت در اتاق بيمار به صورت زنده و فعال باقي بماند، اگر به كودكي واكسن سرخك تزريق نشده باشد و او با بيمار مبتلا به سرخك تماس پيدا كند، ويروس مزبور وارد دستگاه تنفسياش ميشود و پس از گذشت ده تا دوازده روز علائم بيماري ظاهر ميشود.
دوران مسري بودن بيماري سرخك از اولين روزي است كه علائم سرخك (تب، آبريزش بيني و سرفه) شروع ميشود تا پنجمين روز پيدايش دانههاي سرخك در اين مدت كودك بايد به مدرسه نرود و كاملاً از كودكان ديگر جدا باشد.
عوارض
سرخك يكي از بيماريهاي خطرناك و ناراحتكننده است كه نه فقط كودك را در دوران بيماري ناراحت ميكند و خواب و آرامش او را براي دو سه هفته ميگيرد، بلكه ممكن است كودك، دچار عوارضي مانند انواع ذاتالريه، گوش درد چركي و از همه بدتر عوارض مغزي شود و ضايعات هميشگي براي او به جا گذارد. يكي از عوارض شناخته شده و مهم بيماري سرخك، كم شدن فعاليت مغز، هوش و استعداد فكري و ذهني كودك است.
درمان
چون اين بيماري ويروسي است، دارويي كه دوران بيماري را كوتاه يا درمان كند، وجود ندارد، بنابراين دوران بيماري سرخك بايد طي سود تا كودك بهبود يابد. پدر و مادر بايد تب كودك را هر 6 ساعت اندازهگيري كنند. ايجاد بخار آب در اطاق كودك براي كاهش يافتن سرفههاي خشك مؤثر است چون در زماني كه كودك دچار قرمزي و ورم چشم است نور زياد او را ناراحت ميكند، بهتر است اطاق او تاريك شود. همچنين بايد كودك را به خوردن مايعات تشويق كرد، ولي اگر كودك، غذاي ساده ديگري خواست، نبايد امتناع كرد. دادن آنتي بيوتيك در بهبود بيماري سرخك اثري ندارد.
درمان با ويتامينA خوراكي به مقدار 100 هزار واحد در سنين 6 ماهگي تا يك سالگي و 200 هزار واحد براي كودكان بزرگتر از يك سال، عوارض بيماري را كم ميكند. اگر كودك دچار عوارضي شد بايد در بيمارستان بستري و درمان شود.
واكسن سرخك
تا پيش از ساخت واكسن سرخك در سال 1963 ميلادي، اين بيماري تنها در ايالات متحده صدها نفر را به كام مرگ فرستاده و ميليونها نفر ديگر را مبتلا ساخته بود.
از زمان ساخت اين واكسن، هر سال حدود 100 مورد ابتلا به اين بيماري در ايالات متحده گزارش شده است و تنها تعداد بسيار معدودي بر اثر آن مردهاند. اين واكسن سهگانه از كودكان در برابر بيماريهاي سرخك، اوريون و سرخچه محافظت ميكند.
گردآورنده: احترام شمالي
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 447]