واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديرعامل شركت دخانيات خبرداد: آغاز توليد انبوه هولوگرام از مرداد افزايش قاچاق سيگار در سال جاري افتتاح خطوط توليد مشترك با شركتهاي خارجي در مازندران
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: صنعت و معدن
مديرعامل شركت دخانيات ايران تقريبا دو هفته پس از اتمام هفته مبارزه با دخانيات، درباره بخشي از مسائل مربوط به اين صنعت در ايران صحبت كرد.
طه طاهري كه از 18 مرداد سال 1385 سكاندار شركت دخانيات ايران شده است، خيلي كم مصاحبه ميكند و در گفتوگوهايش نيز همواره جانب احتياط را رعايت ميكند.
شركت دخانيات ايران كه از ابتداي تاسيس در 70 سال پيش همواره به دليل شرايط ويژهاش هر از چند گاهي خبرساز بوده است، طي چند وقت اخير و پس از آن نامش بيشتر بر سر زبانها افتاد كه رييسجمهور در سخنراني خود در قم از وجود مافياي سيگار در كشور سخن گفت و تاكيد كرد كه مبارزه مسوولان با اين مافيا ادامه خواهد يافت.
مديرعامل شركت دخانيات ايران در آستانه فرارسيدن 10 تيرماه (روز صنعت و معدن) در گفتوگو با خبرنگاران خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) و روزنامه اقتصاد پويا درباره مسائل مختلفي مانند انجام تعهدات شركت دخانيات نسبت به وزارت بهداشت و درمان و سازمان تربيت بدني، صادرات محصولات دخاني، قاچاق سيگار، خصوصيسازي شركت دخانيات، نصب هولوگرام و قيمت سيگار سخن گفت كه شرح اين گفتوگو در زير آمده است.
تعهداتمان را نسبت به وزارت بهداشت و سازمان تربيت بدني انجام دادهايم
- به نظر ميرسد شركت دخانيات در سالهاي گذشته به همه تعهدات خود در قبال پرداخت بخشي از درآمدهايش به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و سازمان تربيت بدني عمل نكرده است. نظر شما در اين باره چيست؟
- از محل برخي از رديفهاي بودجه بخشي از درآمدهاي شركت دخانيات از فروش و بخشي نيز از محل واردات به دو دستگاه دولتي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و سازمان تربيت بدني اختصاص پيدا ميكند. معمولا به اين دليل كه پرداختي شركت دخانيات به دو نهاد يادشده تابع ميزان فروش و واردات شركت هستند و هيچكدام از اين دو عدد هم نميتوانند حدسي باشند؛ بنابراين تحقق پرداختي شركت دخانيات به نهاد يادشده هميشه قطعي بوده است. يعني ميزان درآمد و فروش مشخص بوده و درصدي نيز كه بايد به اين دو سازمان پرداخت شود، مشخص است و ما موظفيم كه اين هزينهها را واريز كنيم و نهادهاي نظارتي مالي بودجه دولت هم پيگيري ميكنند و شركت دخانيات تاكنون به همه تعهدات خود بر اساس قانون بودجه سال گذشته و امسال در اين زمينه عمل كرده است. بنابراين كليه تعهدات خود را نسبت به اين دو سازمان انجام دادهايم و هزينهها پرداخت شده است، حال بايد خيليها پاسخگو باشند كه با پولهايي كه گرفتهاند چه كار كردهاند؟!
هنوز ميزان توليداتمان كشش بازار داخلي را جبران نميكند
- به نظر ميرسد شركت دخانيات در سال گذشته در زمينه صادرات سيگار چندان موفق عمل نكرد؟ توضيح شما در اين باره چيست؟
ما صادرات سيگار نداريم، بلكه صادرات محصولات دخاني داريم و تا زماني كه توليداتمان هنوز نميتواند كشش بازار داخلي را جبران كند و هر ميزان كه توليد ميكنيم آنرا به بازار مصرف تزريق ميكنيم، طبيعي است كه تجهيزات، فنآوري و امكانات توليديمان نيز متوجه پاسخگويي نياز داخل باشد.
در سال گذشته در زمينه تنباكوي صادراتي موفق عمل كرديم. در بخش توتون صادراتي نيز عملكرد مناسب بود و ميتوان گفت كه در برخي از بخشها حتي تا 300 درصد رشد داشتيم كه اعداد دقيق مربوط به عملكرد شركت دخانيات را در كنفرانس مطبوعاتي روز دوم تير اعلام خواهم كرد.
تنشهاي سياسي روي روابط تجاري شركتها تاثير نميگذارد
- با توجه به توليد مشترك سيگار با برخي از شركتهايي كه يك طرف آنها آمريكايي هستند و قراردادهايي كه در اين زمينه داريم، آيا محدوديتهاي اقتصادي بينالمللي مشكلي را در اين زمينه به وجود نياورده و آيا ممكن است شركتهاي خارجي بر اثر فشارها در اين قراردادها تجديد نظر كنند؟
شركتهايي كه هماكنون در حال همكاري با آنها هستيم، شركتهايي هستند كه بر اساس قراردادهاي رسمي تجاري با ايران و به تبع شركت دخانيات ايران همكاري ميكنند. ماهيت اين شركتها ممكن است بعضا آمريكايي، انگليسي يا ژاپني باشد، اما معمولا اين طور نيست كه هر تنش سياسي فيمابين دو كشور روي روابط تجاري بين دو شركت تاثير بگذارد.
شركتهاي خارجي در عمل به تعهدات خود تاخير كنند، سختگيري ميكنيم
- اما به نظر ميرسد به عنوان مثال خط توليد سيگار مگنا دچار مشكل شده و طرف خارجي در تحويل ماشينآلات خط توليد تاخير داشته است؟
نه اين طور نيست. بر اساس جدول زمانبندي اگر طرف خارجي در عمل به تعهدات خود تاخير كند، ما با جديت عمل خواهيم كرد. مگنا نيز يك شركت ژاپني بوده و اگر با آنها مذاكره كنيم، فقط با ژاپنيها مذاكره كردهايم نه با مليت ديگري.
تحريمها روي قراردادها تاثيري نداشته است
- در هر صورت آيا محدوديتها هيچ تاثيري روي صنعت دخانيات ايران نداشته است؟
روابط سياسي يا تحريمها در بخش سيگار و در قراردادهاي خارجي به ويژه با شركتهاي بزرگ كه هماكنون با آنها توليد مشترك داريم، تاثيري نداشته است.
شركت دخانيات نبايد اسير خصوصيسازي محض شود
- در مورد خصوصيسازي شركت دخانيات ايران تعدادي از كارشناسان عقيده دارند كه ممكن است در اين قضيه شركتهاي بينالمللي ذينفع باشند. چه نظري در اين زمينه داشته و چه اقداماتي تاكنون درباره اين موضوع انجام دادهايد؟
اين موضوع نياز به مطالعه داشته و شركت دخانيات جزو ليست شركتهايي قرار گرفته كه بايد خصوصيسازي آنها برررسي شود كه بررسيهاي آن نيز آغاز شده است.
در شركت دخانيات نيز يك تيم روي اين موضوع كار مطالعاتي انجام ميدهد. نكته مهم اين است كه ما در خصوصيسازي نبايد به هيچوجه به گونهاي عمل كنيم كه انحصار دولت دچار مشكل شود. نبايد طوري شود كه بخش مربوط به نظارت بر سلامت مردم و بهداشت اسير رفتارهاي محض خصوصيسازي شود.
شركت دخانيات در سال 1385 بخش عمدهاي از فعاليتهاي خود را واگذار كرد. مجوزهايي كه با عنوان عامليت صنعتي توليد سيگار داديم و برخي از آنها در حال انجام است و بخش ديگري نيز به زودي در سال جاري افتتاح ميشود و همه اين اقدامات در راستاي واگذاري فعاليتهاي اصلي شركت دخانيات بوده است. در حال واگذاري بخش توليد نيز هستيم، اما اين به آن مفهوم نيست كه انحصار نظارت و كنترل شركت دخانيات از بين برود. درهر صورت حتي اگر كاملا فعاليتهاي شركت دخانيات به بخش خصوصي واگذار شود نظارتهاي دولت به نحو شايستهاي بايد اعمال شود.
توليد بر اساس برنامه CPM سالانه انجام ميشود
- جدول توليد سال گذشته شركت دخانيات ايران نشان ميدهد كه در برخي از مدلها در ماههاي خاصي خط توليد متوقف بوده يا كاهش توليد به وجود آمده است. علت چيست؟
توليد تابع مواد اوليه، سياستهاي بازار و برنامه استراتژيك توليد است. ممكن است به عنوان مثال در خطي چهار ماه توليد نكنيم، زيرا ميدانيم كه به اندازه كافي از آن محصول در بازار موجود است و سپس از ماه پنجم توليد را آغاز كنيم. ما در بخش توليد يك برنامه CPM كلي سالانه داريم كه بر اساس آن واحدهاي توليديمان عمل ميكنند و ممكن است برندي خاص به علت نيامدن اسانس يا نيامدن توتون آن يك ماه دچار توقف توليد شود، اما در نهايت خط توليد بر اساس CPM تنظيم شده عدد توليد مجموع را تا پايان سال محقق ميكند كه سال اول برنامه (سال 1386) نيز 16 ميليارد نخ سيگار توليد كرديم.
قاچاق سيگار امسال نسبت به سال گذشته افزايش يافته است
- در بحث واردات قرار بود كه سهم قاچاق زير 10 درصد باشد، اما آمارهاي غيررسمي نشان ميدهد كه ما در سال حدود 10 تا 15 ميليارد واردات غيررسمي سيگار داريم كه با در نظر گرفتن اين اعداد سهم قاچاق از مرز 20 درصد ميگذرد. نظر شما در اين باره چيست؟
مصرف كشور حدودا مشخص است. توليد داخل نيز مشخص بوده و توليد مشاركتي نيز معلوم است. آمار واردات رسمي نيز مشخص است. اگر اين اعداد را سرجمع كنيم، ميزان قاچاق زير 10 درصد است، اما اين را ميتوانم بگويم كه ميزان قاچاق امسال نسبت به سال قبل بر اساس برآورد ميداني محيطي كه از استانها به دست آوردهايم، افزايش پيدا كرده است.
مبارزه با قاچاق در كشور واقع در مثلت طلايي مصرف سيگار دشوار است
- علت افزايش قاچاق امسال نسبت به سال گذشته چيست؟
به هر جهت قاچاق تابع عواملي مانند وضعيت مرزهاي كشور، برنامههاي قاچاقچيان و قيمتهاي بازار است. در حال حاضر قاچاق را زير 10 درصد نگه داشتهايم و آنرا كنترل ميكنيم و در هر صورت مبارزه با قاچاق در كشوري كه جزو مثلث طلايي مصرف جهاني سيگار است، امري دشوار محسوب ميشود.
توليد انبوه هولوگرام از مردادماه آغاز ميشود
- بحث نصب هولوگرام روي سيگارهاي توليد داخل به كجا رسيد؟ به نظر ميرسد اين موضوع با تاخير روبهرو شده است؟
نصب هولوگرام در اكثر محصولات شركت دخانيات در حال انجام بوده و در اين زمينه موفق عمل كرديم. يك يا دو برند بيشتر باقي نمانده است و بقيه برندهاي ما كاملا روي آنها هولوگرام نصب شده است.
در سال گذشته توليد هولوگرام كه يكي از تكنولوژيهاي برتر جهان است در كشور انجام شد و فكر ميكنم تا مردادماه سال جاري نيز توليد هولوگرام در ايران به صورت انبوه آغاز شود.
وظيفه مبارزه با گسترش مصرف در سالهاي گذشته تعطيل شده بود
- شركت دخانيات ايران يك سري برنامههاي فرهنگي مانند نصب بيلبوردها را به ويژه در سطح شهر تهران طي هفته مبارزه با دخانيات انجام داد كه البته با واكنشهاي زيادي نيز روبهروشد. نظر شما در اين باره چيست؟
شركت دخانيات به هر ميزان كه نسبت به تامين نياز مردم در داخل، نظارت بر استانداردهاي بينالمللي و داخلي و اجراي قانون جامع دخانيات حساس است، به همان ميزان بايد نقش خود را در كاهش مصرف و مبارزه با گسترش مصرف سيگار انجام دهد كه اين يكي از وظايف انساني و ملي ماست كه در گذشته به نحوي تعطيل بوده و آنرا امسال اجرايي كرديم.
اطلاعرساني به مردم را تحت برنامه استراتژيك پيگيري ميكنيم
- آيا بودجه فرهنگي شركت دخانيات افزايش يافته است؟
در برنامه بودجه فرهنگي نداريم. ما برنامههاي كاهش مصرف به عنوان يكي از زيرفصلهاي برنامه استراتژيك شركت با عنوان اطلاعرساني به مردم پيگيري ميكنيم.
افتتاح چند خط توليد مشترك با شركتهاي خارجي در مازندران
- آيا شركت دخانيات درسال جاري پروژه خاصي براي بهرهبرداري دارد؟
امسال چندين پروژه خاص براي خودكفايي ملي داريم كه بزرگترين آنرا ميتوان افتتاح چند خط توليد مشترك با شركتهاي KT&G كرهجنوبي، TDR كرواسي و GTI ژاپن در استان مازندران دانست.
مدافع افزايش قيمت سيگار در ايران هستم
- به نظر شما آيا بحث افزايش سهم قاچاق ارتباطي با عاديسازي واردات سيگار دارد؟
هر محدودسازي در بخشهاي متفاوت اثرش را بر بخشهاي ديگر ميگذارد. در حال حاضر واردات سيگار هيچ محدوديتي ندارد و در برنامه چهار ساله قصد داريم با كاهش واردات و تبديل آن به توليد داخل ميزان قاچاق را كاهش دهيم و قاچاق نيز تابع عواملي مانند وضعيت مرزها و قيمت بازار است.
من جزو كساني هستم كه مدافع افزايش قيمت سيگار در ايران هستم و اين محصول بايد در كشور به حدي گران شود كه فقط كساني كه نياز دارند و به دنبال آن هستند به آن دسترسي پيدا كنند، نه اينكه آنقدر ارزان شود كه طبقات سني مصرفكنندگان كاهش پيدا كند.
افزايش قيمت سيگار طبق ضوابط اعمال شده است
- برخلاف بسياري از كالاها به نظر ميرسد افزايش قيمت سيگار پايينتر از نرخ تورم بوده است. آيا اين وضعيت باعث كاهش قيمت سيگار در كشور و به تبع افزايش مصرف آن در كشور نميشود؟
بر اساس جدول بودجهاي كه به شركت دخانيات ايران ارايه شده است، هر سال افزايش قيمت سيگار را اعمال كرديم.
قيمت سيگار در ايران خيلي پايينتر از قيمت جهاني است
- مقايسهاي بين قيمت جهاني و داخلي سيگار؟
قيمت جهاني سيگار در كشورهاي ديگر بسيار بيشتر از ايران بوده و ايران جزو كشورهايي محسوب ميشود كه به شدت قيمت سيگار در آن ارزان است.
انتهاي پيام
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 367]