واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سخن روز/بوش و بازتعريف ساختارهاي سياسي اجتماعي غرب ؛ پايان دموكراسي و حقوق بشر
خبرگزاري مهر - گروه بين الملل: اكنون آمريكا دچار تضاد در تعريف دموكراسي و حقوق بشر شده است و براي بازتعريف دكترين سياسي اجتماعي خود با هدف كسب منافع سياسي و اقتصادي بيشتر تلاش مي كند.
با نگاهي به رفتار سياسي جرج بوش در عرصه سياسي و اجتماعي جهان و آمريكا و توجه به چگونگي شروع و ادامه جنگ عراق و افغانستان و حمايت وي از شكنجه و زندان هاي مخفي و ادامه كار زندان گوانتانامو و نمونه هاي ديگري از رفتارهاي سياسي رئيس جمهور آمريكا ، مي توان وي را نه ناقض حقوق بشر و دموكراسي بلكه در تلاش براي بازتعريف ساختارهاي سياسي اجتماعي غرب و از جمله دموكراسي و حقوق بشر ناميد كه پاياني بر تعاريف گذشته از اين دو مقوله قلمداد مي شود.
در شرايطي كه آمريكا همواره خود را به عنوان مدعي حقوق بشر و دموكراسي در جهان معرفي كرده است و كشورهاي رقيب يا مخالف خود را به خاطر عدم رعايت تعريف غربي و آمريكايي از حقوق بشر و دموكراسي همواره مورد سرزنش قرار داده است ، اكنون مجبور به بازتعريف ساختار گذشته و تعاريف گذشته از دموكراسي و حقوق بشر شده است .
آمريكا، همواره چين ، روسيه ، كوبا ، ايران و بسياري كشورهاي ديگر را به عنوان ناقض حقوق بشر معرفي كرده است و بر دنباله روي همه مردم جهان از دموكراسي و حقوق بشر تعريفي خود تاكيد كرده است .
اما اكنون همان تعريفي را كه خود از دموكراسي و حقوق بشر ارائه كرده است دامن گيرش شده و در تلاش براي بازتعريف آن يا حتي فرار از آن است .
دموكراسي در تعريف غربي آن بر دو اصل استوار است و آن دسترسي يكسان همه به قدرت و بودن آزادي براي همه است.
حقوق بشر هم در اين تعريف به آزادي ها و حقوقي گفته مي شود كه همه انسانها بايد از آن برخوردار باشند و مصداقهاي آن داشتن حقوق سياسي و مدني مثل حق زندگي ، آزادي ، آزادي بيان، برابري در مقابل قانون و حقوق اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي مثل حق شركت در مسائل فرهنگي ، حق تغذيه ، حق كاركردن و حق آموزش ديدن است .
از ديد گروههاي حقوق بشر و سازمانهاي آزادي بخش درون آمريكا،حمله به عراق و افغانستان و كشتن ميليونها انسان با استفاده از سلاحهاي متعارف و ممنوع هيچ توجيهي ندارد و اين كار از نظر آنها امري ضد بشري و ضد دموكراسي است .
در زمان حمله آمريكا به عراق راهپيمايي هاي ميليوني در سراسر جهان، مخالفت جهاني را با انجام اين حمله نشان داد و حتي سازمان ملل متحد به عنوان نماينده جامعه بين المللي براي حفاظت از تعريف موجود از حقوق بشر و دموكراسي اجازه انجام اين حمله را به آمريكا نداد و اين كشور بي توجه به افكار عمومي جهاني و مخالفت سازمان ملل متحد، دست به اين حمله خونين زد.
اكنون بوش تحت عنوان جنگ با ترور در دكترين جديد سياست آمريكا تحولي جدي ايجاد كرده است و در اين دكترين ديگر دموكراسي به معني سهم داشتن همه افراد در ساختار قدرت در يك كشور نيست كه اگر چنين باشد آمريكا از عراقي ها نمي خواست پيماني را كه به توافقنامه امنيتي براي توجيه ادامه اشغال عراق از آن تعبير مي شود ،امضاء كنند و در پس آن آزادي تعيين سرنوشت عراقي ها به دست خود ايشان را از آنها بگيرد .
در اين توافقنامه آمريكايي ها از حقي بيشتر از خود عراقي ها در وطنشان برخوردارند و به نوعي آنها ارباب و ايشان رعيتند و همين موضوع اين تغيير در دكترين ها را به خوبي اثبات مي كند.
البته ممكن است كساني اين تغييرات را بدعهدي نسبت به دكترين سابق بنامند و نه يك دكترين جديد، اما واقعيت اين است كه اين دكترين جديدي است چون بدعهدي فقط در يك مورد يا چند مورد اتفاق مي افتد، ولي ما شاهد بدعهدي ايالات متحده در دوران رياست جمهوري بوش در تعدادي بي نهايت هستيم .
در حالي كه برابري در مقابل قانون يكي از مصداقهاي حقوق بشر است اكنون نگه داشتن هزاران زنداني در زندانهاي مخفي در سراسر جهان و دفاع از آن نشان ديگري از تغيير دكترين و ساختار سياسي اجتماعي در غرب است .
در شرايطي كه دادگاه عالي آمريكا روز پنجشنبه 23 خرداد حكم به بررسي اتهامات زندانيان گوانتانامو در دادگاههاي غير نظامي آمريكا داد، رئيس جمهور و دادستان كل اين كشور بر ادامه بررسي پرونده آنها در دادگاههاي نظامي تاكيد كردند.
دادگاه عالي آمريكا در حكم خود تاكيد كرده است كه امنيت و آزادي بايد در كنار هم مورد احترام باشند و قانون اين دو را به هم پيوند مي دهد.
با اين حال جرج بوش، رئيس جمهور آمريكا كه در اروپا به سر مي برد روز جمعه 24 خرداد در اين مورد گفت : ما در مقابل اين تصميم دادگاه عالي خواهيم ايستاد و اين تصميم دادگاه عالي است و من مجبور به موافقت با آن نيستم.
همچنين ميكائيل موكيسي دادستان كل آمريكا هم كه روز جمعه براي شركت در نشست وزراي دادگستري هشت كشور صنعتي در توكيو به سر مي برد در اين مورد به خبرنگاران گفت : با وجود راي دادگاه عالي، دادرسي از مظنونان تروريستي گوانتانامو در دادگاههاي نظامي ادامه خواهد يافت.
وي اين حكم دادگاه عالي را نااميد كننده دانست و گفت : اين حكم صدها مراجعه به دادگاههاي فدرال را در پي خواهد داشت كه ادامه رسيدگي به پرونده اين مظنونان را به چالش مي كشاند.
اين سومين بار است كه دادگاه عالي ايالات متحده به نفع زندانيان گوانتانامو و عليه اقدامات دولت بوش راي مي دهد و اين موضوع به منزله ضربه اي به وجهه به ظاهر بشردوستانه و آزادي خواهانه بوش است .
گفتني است كه زندانيان گوانتانامو كه بسياري از آنها بدون اينكه گناهي مرتكب شده باشند؛ در اين زندان مخوف و بدون اينكه نظارتي از سوي سازمانهاي حقوق بشر روي آنها باشد نگهداري مي شوند در غالب موارد بدون داشتين وكيلي كه از آنها دفاع لازم را انجام دهد از حقوق انساني خود به عنوان يك زنداني محروم هستند.
در شرايطي كه سازمان هاي حقوق بشر بر استفاده آمريكا از روش هاي ممنوعه شكنجه در زندانهاي اين كشور خبر داده اند ، بوش همواره از سيا براي ادامه استفاده از روشهاي ممنوعه شكنجه دفاع كرده است .
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]