واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: خط مخابرات به بورس وصل ميشود
بازار سهام- بهزاد رنجبر:
تجربهخصوصيسازي در كشورهاي مختلف دنيا نشان ميدهد كه واگذاري سهام مخابرات مهمتمرين بخش از برنامه خصوصيسازي است.
چرا كه خصوصيسازي در بخش مخابرات و ارتباطات منجر به بروز تحولات دامنه دار اقتصادي واجتماعي خواهد شد و معنا داري بين توسعه فرهنگي اجتماعي و توسعه ارتباطات در دنيا وجود دارد كه خصوصيسازي مخابرات اين توسعه را گسترش ميدهد.
به همين دليل است كه در بيشتر كشورهاي دنيا خصوصي شدن شركتهاي مخابراتي بهعنوان ابزاري براي توسعه در اولويت قرار گرفته است. اولين كشوري كه شركت مخابرات خود را خصوصي كرد، ژاپن بود و بعد از آن پس از 3 دهه حدود 100 شركت مخابراتي ديگر تنها در قاره آسيا به بخش خصوصي واگذار شدهاند و اين روند كماكان در اغلب كشورهاي دنيا بهعنوان محوري براي توسعه و شاهكليد خصوصيسازي ادامه دارد.
زماني كه پرونده شركت مخابرات ايران روي ميز احمدينژاد قرار گرفت، اوبلافاصله دستورعرضه سهام آن را در بورس، كه بزرگترين خصوصيسازي تاريخ اقتصاد ايران حتي تا دهههاي آينده خواهد بود، صادر كرد.
واگذاري سهام شركت مخابرات ايران كه از آن به شاه كليد خصوصيسازي در ايران نام برده ميشود اهميت زيادي براي دولت داردو كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه با عرضه سهام شركت مخابرات راه براي خصوصيسازي در ابعاد گسترده تري باز خواهد شد اما در شرايط كنوني واگذاري سهام اين شركت از ديد سهامداران و فعالان بازار سرمايه با ابهاماتي روبهرو است ؛چرا كه صورتهاي مالي اين شركت از ديد كارشناسان مالي با كمبودهايي روبهرو است و از شفافيت اطلاعاتي لازم برخوردار نيست.
اخبار غيررسمي حاكي از آن است كه رئيسجمهوربراي عرضه سهام مخابرات بهطور مستقيم دستور داده است تا هرچه سريعتر سهام اين شركت دربورس عرضه شود و اخبار تاييد نشده ديگري حكايت از آن دارد كه دولت براي فروش سهام مخابرات دست به رايزني هاي سياسي زده و از قبل توافقاتي با برخي مشتريان خارجي انجام داده است. منابع خبري ديگري هم از توافق با روسها براي خريد سهام مخابرات خبر ميدهند اين در حالي است كه از مدتها پيش شركتهايي ازآسيا، اروپا و كشورهاي حاشيه خليج فارس براي خريد سهام مخابرات اعلام آمادگي كرده اندو حتي از شركت الاتصالات امارات متحده عربي ازخريداران پرو پا قرص سهام مخابرات نام برده ميشد.
اين براي دومين بار است كه رئيسجمهوري مستقيما در واگذاري سهام شركتهاي دولتي وارد عمل ميشود.پيش از اين احمدينژاد با واگذاري سهام شركت فولاد مباركه اصفهان به شركت هندي(انگليسي تبار) ميتال-آرسلور كه از غولهاي فولادي جهان است مخالفت كرده بود. در آن زمان 2 شركت هندي و يك شركت روسي متقاضي خريد سهام شركت فولاد مباركه اصفهان كه نزديك به 6 ميليارد دلار ميارزد، بودند اما شركت ميتال - آرسلور كه به شدت بهدنبال خريد سهام فولاد بود كه با مخالفت مستقيم احمدينژاد روبهرو شد.
در شرايط كنوني به نظر ميرسد توافقاتي براي فروش هرچه سريعتر سهام مخابرات در بورس انجام شده است. هر چند هنوز بهدليل پاره اي از موارد اتفاق نظري در مورد زمان عرضه وجود ندارد اما براساس تصميم هيات عالي واگذاري پس از طي مراحل خصوصيسازي در شركت مخابرات، 20 در صد از سهام اين شركت همچنان در اختيار دولت باقي خواهد ماند، 20 درصد به سهام عدالت اختصاص خواهد يافت، 5 در صد بهعنوان سهام ترجيحي به كاركنان شركت مخابرات واگذار ميشود و مابقي سهام اين شركت بزرگ بايد از طريق بورس به بخش خصوصي واگذار شود. براساس آخرين اطلاعات گويا كارشناسان ارزش شركت مخابرات ايران را 16 ميليارد دلار تخمين زدهاند اما از قراين پيداست دولت اميد وار است بزرگترين شركت خود را حتي به قيمتي بالاتر از اين ميزان به فروش بر ساند.
غلامرضا حيدري كرد زنگنه رئيس هيات عامل سازمان خصوصيسازي حتي درمراسم معارفه شركت مخابرات اعلام كرد: ارزش بورس تهران پس از واگذاري سهام مخابرات و چند شركت ديگر به 70 ميليارد دلار خواهد رسيد. در حال حاضر ارزش بورس تهران 50 ميليارد دلار بر آورد ميشود. زنگنه در ادامه تاكيد كرد:واگذاري سهام مخابرات براي ما يك ماراتن و جنگ تن به تن در طول 1/5 سال گذشته بود تا سهام شركت مخابرات آماده واگذاري شود.
با وجود تاكيد دولت براي عرضه هرچه سريعتر سهام مخابرات كه بيشتر رنگ و بوي سياسي دارد، اختلافهايي بر سر آمادگي اين شركت براي ورود به بورس وجود دارد و بسياري بر اين باورند كه ابهاماتي درصورتهاي مالي اين شركت وجود دارد و نبايد تا قبل از شفاف شدن اطلاعات مالي مخابرات سهام اين شركت در بورس واگذار شود. مهمترين ابهاماتي كه در مورد مخابرات وجود دارد ميزان سرمايه شركت، وديعههاي مشتركان، برخي از داراييها و وابستگيهاي دولتي و پيشبيني سود اين شركت براي سالهاي 86 و 87 است كه از هنوز از ديد كارشناسان از شفافيت كامل بر خور دار نيست.
حتي اين شركت هنوز پيشبيني سود سال مالي 87 خود را ارائه نكرده و اين موضوع زمينه اعتراض فعالان بازار را در مراسم معارفه اين شركت كه قصد خريد سهام مخابرات را دارند فراهم كرد.
برنامه آمادهسازي سهام شركت مخابرات براي ورود به بورس از اواخر سال 85 آغاز شد ونهايتا نام اين شركت در اسفند ماه سال 86 بهطوري رسمي در بورس درج شد. در طول اين مدت مهمترين موارد اختلاف ميان مسئولان بورس و ساز مان خصوصيسازي بر سر تبديل ودايع مشتركان مخابرات به سهام بود.
مسئولان و كارشناسان بورس معتقد بودند كه وديعههاي مردم بايد تبديل به سهام شود اما مقامات سازمان خصوصيسازي و شركت مخابرات در اين مورد اختلاف نظر داشتند تا اينكه نهايتا كار به نشستهاي سران 3 قوه مجريه، مقننه و قضائيه كشيد و نمايندگان اين 3 قوه طي نشستهاي متعددي به اين نتيجه رسيدند كه وديعههاي مشتركان نبايد تبديل به سهام شود اما با وجود چنين نتيجه گيرياي همچنان يك سؤال اساسي پيش روي سهام شركت مخابرات وجود داردكه تكليف اين وديعهها درصورتهاي مالي شركت مخابرات چه ميشود و اگر وديعهها قبل از عرضه سهام در بورس به سهم تبديل نشود، آيا با توجه به افزايش رقابت اين خطر وجود ندارد كه مردم براي دريافت وديعههاي خود به شركت خصوصي شده مخابرات ايران مراجعه و خواهان دريافت سپردههاي خود شوند و با هجوم آنان زمينه ورشكستگي شركت فراهم شود؟
در حال حاضر رقم وديعههاي مشتركان كه در اختيار شركت مخابرات است بالغ بر 6 هزارو 400 ميليارد تومان بر آورد ميشود.فعالان بازار سرمايه اميدوارند با وجود همه پافشاريهايي كه مسولان دولتي و سازمان خصوصيسازي براي عرضه هر چه سريعتر سهام مخابرات دارند موضوعات غيرشفاف درصورتهاي مالي مخابرات هر چه سريعتر شفاف شود.
تاريخ درج: 25 خرداد 1387 ساعت 10:00 تاريخ تاييد: 25 خرداد 1387 ساعت 13:11 تاريخ به روز رساني: 25 خرداد 1387 ساعت 13:01
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]