واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تفكيك زباله درتهران؟سرمايهگذاري روي طلاي كثيف
افزايش توليد زباله در پايتخت و ضرورت توسعه طرحهاي بازيافت از نكاتي است كه طي سالهاي اخير همواره مورد توجه مسوولان شهري تهران قرارداشته اما هرگز رنگ حقيقت به خود نگرفته است.
تهرانيها سالانه ميليونها دلار پلاستيك ، كاغذ و مقوا، فلز ، شيشه، پسماندهاي غذايي آشپزخانه و نان دور ميريزند كه بازيافت آنها سالانه بيش از ۲۰۰ميليون دلار صرفه جويي ارزي به دنبال خواهد داشت. به عبارت ديگر معادل بيش از ۱۲ميليون بشكه نفت خام !
شب هنگام زماني كه هنوز ماشينهاي حمل زباله براي جمع آوري زباله ها نيامدهاند ، در هر كوي و برزن و يا در كنار هر آپارتمان با پسماندهاي زندگي شهري روبه رو ميشويد كه اين پديده، يكي از مشكلات مديريت شهري را رقم زده است.
آلودگي محيط زيست شهري ؟ اتلاف منابع و مواد ارزشمند و ديگر معضلات و مشكلات ناشي از دفع نامناسب پسماندها توسط شهروندان است كه شهرداري تهران را بر آن داشته تا براي مديريت روزانه بيش از هفت هزارو ۵۰۰تن زباله چاره انديشي نمايد.
* سرمايههايي كه دفن ميشد*
در تهران روزانه بيش از هفت هزارو ۵۰۰تن زباله و حدود ۲۰هزار تن نخاله ساختماني توليد و دفع ميشود اما آنچه در گذشته اتفاق افتاده اين بوده كه نزديك به ۸۰درصد زبالههاي خانگي دفن و كمتر از ۲۰درصد بازيافت و يا تبديل به كود كمپوست ميشده و نخالههاي ساختماني نيزبدون آنكه هيچگونه عمليات بازيافتي برروي آنها صورت بگيرد يا در درهها سرازير شده و يا در بيرون از شهر روي هم انباشته و تشكيل كوههاي جديدي را ميداد.
روي ديگر اين سكه هم ديدني است و البته تاسف آور. متعاقب پر شدن رود، دره هاي اطراف تهران با نخالههاي ساختماني و دفن روزانه هزاران تن زباله خانگي در اراضي آرادكوه كه به قيمت آلودگي خاك و سفرههاي آب زيرزميني تمام شده ، هزاران هكتارازاراضي حاشيه رودخانههايي همچون كرج در شهريار از شن و ماسه خالي ميشوند و هر روز به عمق اين گودالهاي وسيع افزوده مي شود، جنگلها تخريب شده تا موادخام صنايع كاغذسازي فراهم شود...
روزانه ۳۳۰هزار تن انواع پلاستيك فقط در تهران دور ريخته و يا در كوه ها و دشتهاي اطراف پراكنده ميشوند.
با يك حساب سرانگشتي ميتوان گفت كه اگر فقط براي بسته بندي تغذيه كودكان تهراني در دبستانها از كيسههاي پارچهاي استفاده كنيم در اين صورت روزانه چهار ميليون كيسه پلاستيكي و در هفته ۲۴ميليون كيسه پلاستيكي كمتر دور ريخته خواهد شد!
طبق آمار منتشره از مركز رايانه سازمان ميادين ميوه و تره بار در مدت پنج ماه حدود هشت ميليون جعبه خالي از ميادين هفت گانه اين سازمان جمع آوري شده كه اين رقم براي يك سال در حدود ۱۸ميليون جعبه است.
با فرض اينكه هر ۲۰جعبه از قطع يك درخت معمولي ساخته شده باشد، براي ساخت اين تعداد جعبه بالغ بر يك ميليون اصله درخت از بين رفته است.
* آغازي براي افقهاي روشن *
آنچه در يك سال اخير در شهر تهران مشاهده ميشود حكايت از آن دارد كه مديريت واحد پسماندهاي شهري با اجراي طرحهاي تفكيك در مبدا و
مكانيزاسيون جمع آوري پسماندها، تحولات مثبتي را در اين عرصه ايجاد كرده و حلقههاي اوليه جريان مديريت پسماند با بهرهگيري از ناوگان مكانيزه و تجهيزات و امكانات لازم به نحو مناسبي در حال اصلاح است.
سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري تهران به عنوان متولي اصلي سامان بخشيدن زبالههاي پايتخت كمتر از يكسال است كه دوري جديد از فعاليتهاي علمي مديريتي بازيافت و تبديل مواد را آغاز كرده كه نگاهي به پيشينه طرح هاي در دست اجرا براي بهبود وضعيت دفن زباله تهران نويد از افقهاي روشن براي ساماندهي و مديريت پسماندهاي تهران و كاهش تبعات زيست محيطي آن مي دهد.
طرحهاي متعدد و متنوع علمي بازيافتي همچون طرح تفكيك در مبدا ، توليد كود كمپوست ، توليد انرژي حرارتي ، كود گرانوله، راه اندازي خطوط پرظرفيت بازيافت ، طراحي و احداث سلولهاي دفن بهداشتي، استحصال گاز متان در سيستمهاي مدار بسته، هدايت و از بين بردن شيرابههاي توليدي زباله، راه اندازي سايت تخمير كمپوست ، برقراري سيستم كارواش خودروهاي مكانيزه انتقالدهنده زباله به مجتمع آرادكوه و ... همه و همه طرحهايي است كه پيش از اين تنها خبرهاي اجراي اين طرحها را در كشورهاي توسعه يافته مي شنيديم.
اما امروز اجراي اين طرحها در پايتخت آغاز شده و با كار بدون وقفه، بهشتي تازه در جنوب شهر تهران در حال رقم خوردن است.
مديرعامل سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري تهران با اشاره به برخي طرحهاي در دست اجراي اين سازمان در آرادكوه واقع در جنوب پايتخت ميگويد : امسال با حذف دفن سنتي زباله درتهران و افزايش روشهاي بازيافتي به دنبال حداكثر بهره وري از زبالههاي موجود در شهر تهران هستيم.
فرهاد پورمحمدسخا با اشاره به برنامههاي بازيافتي شهرداري تهران در سالجاري افزود: نخستين كارخانه تمام صنعتي، كاملا روبسته و برخوردار از استانداردهاي كيفي تبديل موادآلي به كود كمپوست در تهران احداث ميشود.
وي با اشاره به برنامههاي بازيافتي امسال شهرداري تهران افزود: اين كارخانه با تكنولوژي تبديل مواد آلي به كمپوست و RDFبه ظرفيت پذيرش روزانه دو هزارتن در دست اقدام بوده و مشاركت صد در صدي بخش خصوصي خارجي در حال انعقاد قرارداد است.
اين مسوول گفت: اين كارخانه همچنين زمينه ساخت نيروگاه و توليد انرژي از سوخت RDFرا فراهم ميكند.
وي افزود: با توجه به چالشهاي جدي مديريت پسماند، اين سازمان طي سالجاري همزمان سياستگذاري و طراحي ۱۲خط ۲۵۰تني پردازش زباله شهر تهران را با ظرفيت روزانه سه هزار تن به گونهاي انجام داد كه با سرمايهگذاري منطقي و قابل قبول، مكانيزمي انعطاف پذير و كارا داشته باشد.
مديرعامل سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري تهران خاطرنشان كرد: سايت تخمير و فرآوري كمپوست نيز به مساحت ۲۲هكتار مجهز به كانالهاي سپتيك شيرابه با هزينهاي بالغ بر ۵۲ميليارد ريال نيز در دست احداث است.
وي ادامه داد: هم اكنون بيش از ۹۰درصد اجراي اين طرح پايان يافته كه با بهرهگيري از دستگاه همزن كود (تاپ ترنر) توان پذيرش كمپوست حاصل از سه هزار تن زباله ورودي روزانه را داشته و درنوع خود بزرگترين سايت است.
پورمحمدسخا افزود: سازمان بازيافت و تبديل موادشهرداري تهران با توجه به توان فني و اجرايي موجود، براي ارايه هر گونه مشاوره در موضوع مديريت پسماند در ساير شهرها و استانهاي كشور، آماده است.
وي خاطرنشان كرد: اين سازمان طي چندين ماه كار و مطالعه فشرده، سيستمهاي رايج مديريت پسماند دركشورهاي موفق را ارزيابي و همچنين با بررسي تجارب واقدامات انجام شده درداخل كشور، نقاط ضعف و قوت و گلوگاههاي تكنيكي موجود را شناسايي و در راستاي سياستگذاري و طراحي خطوط پردازش زباله اقدام كرده است.
مديرعامل سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري تهران با اشاره به احداث سلول بهداشتي دفن زباله تهران گفت: دفن سنتي زباله در تهران از تابستان امسال با بهره برداري ازنخستين سلول بهداشتي دفن زباله، بتدريج متوقف مي شود.
پورمحمدسخا با اشاره به گذشت حدود ۴۰سال از دفن سنتي زباله در منطقه اراضي آرادكوه، اظهارداشت: هم اكنون مراحل اجرايي احداث نخستين سلول دفن بهداشتي زباله در تهران درحال انجام است كه ظرفيت پذيرش و دفن ۵۵۰هزارتن زباله را دارد.
وي خاطرنشان كرد: با بهره برداري از اين سلول بتدريج از ابتداي سال آينده دفن سنتي زباله در كهريزك متوقف شده و مازاد زبالههاي تهران كه قابليت بازيافت ندارد، در سلول بهداشتي دفن ميشود.
وي افزود: اين سلول به شكل كاملا ايمن و با مواد پليمري ايزوله شده و كمترين آلودگي و تبعات بهداشتي دفع زباله را براي شهر تهران به همراه دارد.
مدير عامل سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري تهران گفت: دراين سلول سيستم مدار بسته دفع شيرابههاي توليد شده از زبالهها تعبيه شده و اين سيستم تمام شيرابههاي موجود را از زيرزمين مكيده و در مخازن استاندارد دفع ميكند.
وي ايجاد سيستمهاي استحصال گاز متان را از ديگر ويژگيهاي سلول بهداشتي دفن زباله دانست و افزود: مخازن ويژه گاز متان دراين سلول بهداشتي ايجاد شده تا تمام فرآيندهاي مربوط به دفن زباله دراين مكان انجام شود.
اين مسوول گفت: حدود دو سوم اراضي آرادكوه همچنان بكر و دست نخورده باقيمانده كه با ايجاد سلول بهداشتي دفن زباله تحولي جدي در مسايل زيست محيطي جنوب پايتخت ايجاد خواهد كرد.
مديرعامل سازمان بازيافت وتبديل مواد شهرداري تهران همچنين بااشاره به مشاركت بخش خصوصي درايجاد اين سلول بهداشتي تصريح كرد: براي احداث اين سلول بيش از ۲۰ميليارد ريال هزينه پيش بيني شده است.
وي تاكيد كرد: حمايت و پشتيباني شوراي اسلامي شهر تهران از طرحهاي شهرداري در زمينه بازيافت، مهمترين عامل در اجراي بهتر آنهاست كه اميدواريم امسال شاهد آن باشيم.
* تيشه به ريشه طبيعت *
براي توليد هر تن كاغذ در كشور ۱۵اصله درخت تنومند قطع ميشود؟ اين در حالي است كه برغم روند رو به كاهش سطح جنگلهاي كشور همچنان مصرف كاغذ بخصوص در تهران رو به افزايش است و اين كاغذها بعد از هر بار مصرف بدون اينكه مجددا به چرخه توليد برگردد در زير خاك ميپوسد.
نزديك به ۱۰درصد معادل ۷۵۰تن از زبالههاي تهران را در روز كاغذ تشكيل مي دهد در حالي كه كمتر از ۱۰۰تن آن بازيافت ميشود.
به گزارش موسسه ديده بان جهان، كشورهاي آمريكا، چين، ژاپن، آلمان و انگلستان به ترتيب بيشترين مصرف كاغذ در جهان را دارند و بعد از آن فرانسه، ايتاليا، كانادا، برزيل و كره جنوبي در ردههاي بعدي قرار دارند كه مجموع مصرف كاغذ آنها در سال بالغ بر ۲۵۰ميليون تن است.
اما هم اكنون نرخ بازيافت كاغذ در آلمان ۷۲درصد ، كره جنوبي ۶۶درصد ، سوئد ۵۵درصد ، آمريكا ۵۰درصد ، ژاپن ۵۳درصد ، فرانسه ۴۱درصد ، فنلاند ۳۵درصد ، ايتاليا ۳۱درصد و چين ۲۷درصد است.
ميانگين نرخ بازيافت كاغذ در جهان نيز ۴۳درصد تا سال ۱۹۹۷اعلام شده كه تا به امروز بطور قطع افزايش داشته است. اما در ايران چطور؟
در تهران كمتر از ۱۰درصد كاغذ مصرفي بازيافت ميشود و در سطح كشور مي توان گفت كمتر از ۴درصد.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 480]