واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهي به "پل خورشيد"/يك فيلم علمي / صنعتي جذاب
فيلم تلويزيوني "پل خورشيد" ساخته فريدالدين نيكجو با محور قرار دادن موضوعي علمي / صنعتي از مشكلات خاص اين آثار مصون نمانده، ولي در ادامه با تلفيق مناسب درام و موضوع خاص خود جذابيتهاي لازم را وارد كار ميكند.
به گزارش خبرنگار مهر، نيكجو در فيلم "پل خورشيد" دست به تجربهاي تازه زده كه آزمون و خطاي تجربه گرايي را به همراه دارد و مهمترين امتياز را هم از اين وجه دريافت ميكند.
هر چند فيلمهاي علمي / صنعتي در سينماي جهان سابقهاي طولاني و الگوهاي مشخص و قابل ارجاع دارند، اما در سينما و تلويزيون ايران به جهت اهميت مرحله تحقيق، مشابه سازي، حركت بر مسير واقعيتهاي علمي، ... و البته هزينههاي هنگفت كه توليدشان در بر دارد، كمتر كسي به سراغ ساخت اين گونه آثار ميرود.
اين نكته را اضافه كنيد كه در اين آثار تزريق خط داستاني دراماتيك به روند انجام تحقيقات و پژوهشهاي علمي همواره از معضلاتي است كه مرحله نگارش و فيلمنامه نويسي اين فيلم ها را سخت و طاقت فرسا و طولاني مدت ميكند. روندي كه اگر نمودي مناسب پيدا كند به امتياز فيلم بدل شده و اگر دچار يكسويه نگري شود، كار را به اثري كسل كننده و حوصله بر از ارائه تحقيقات علمي / صنعتي ميكند.
فيلم "زاگرس" محمدعلي نجفي با فيلمنامه شادمهر راستين از نمونههاي اين رويكرد در سينما و تله فيلم "پل" مهرداد خوشبخت با فيلمنامهاي از عباس اكبري از نمونههاي معدود و خوب فيلمهاي علمي / صنعتي داخلي هستند كه هر كدام به نحوي موضوع علمي تخصصي خود را بر بستري دراماتيك قرار دادهاند.
با توجه به قلت رويكرد به ساخت اين گونه آثار به نظر ميآيد، امتياز بالقوه تله فيلم "پل بهشت" گام نهادن در اين مسير و حركت نكردن بر مسير موضوعات تكراري و به نوعي سهلالوصول است كه مخاطب امروز به آنها عادت كرده است. حركتي فراتر از لوكيشنهاي شهري و خانهاي و پرداختن به مسائلي كه از جنسي ملموس و آشنا نيست و خطرات خاص خود را براي باورپذيري دارد.
فيلم "پل خورشيد" با توجه به همه اين مقدمات به نوعي درگير مشكلات اوليه اين گونه آثار شده كه در بخش اول فيلم كاملاً مشهود است ولي در ادامه با وارد كردن لايههاي دراماتيك قصه به لابلاي موضوع محوري از اين تنگنا خارج شده و نمره قبولي ميگيرد.
موضوع محوري فيلم كه در مقطع ابتدايي در گير و دار قصه گويي الكن درست تعريف نميشود، ماجراي انتقال توربينهاي فشار قوي به پالايشگاه گچساران است كه تريليهاي حامل اين بار بايد از پل 35 ساله خورشيد رد شوند كه استحكام لازم را ندارد.
پيچيدگي موضوع از جايي برجسته ميشود كه همين يك خطي در ابتداي فيلم درست تعريف نميشود و به همين دليل مخاطب مدتي سرگردان است تا در ميان ديالوگهاي صرفاً اطلاعات دهنده مهندسان و كارشناسان پالايشگاه، مسئله فيلم و قصه را كشف كرده و بعد با آن همراهي كند.
اما همانطور كه اشاره شد در مقطع اول الكن بودن و مهمتر از آن دير شروع شدن قصه، همراهي مخاطب را دچار مخاطراتي ميكند. بخصوص كه بار دراماتيك داستاني در اين مقطع بسيار كمرنگ است و همه چيز در محيط پالايشگاه و رد و بدل شدن ديالوگهاي حجيم و اطلاعات دهنده درباره مسئله پالايشگاه و ... ميگذرد.
از جايي كه مهندس حيدري (جمشيد جهانزاده) به عنوان كارگشاي اين مشكل وارد قصه ميشود، قصه حال و هوايي تازه ميكند. هر چند بار قصه ارتباط قديمي او با مهندس كمالي (رضا فياضي) سرپرست پروژه، چندان جذاب و پررنگ نيست اما اهميت آن در اين است كه باعث ميشود سطح قصه عوض شود و موقعيت نمايشي جذاب را براي بقيه فيلم طراحي كند.
دور هم جمع شدن گروه قديمي "كاغذ ديواري" كه از دانشجويان حيدري بودهاند و موفق به ابداع فرمول يك چسب صنعتي جديد شدهاند، حكم همان هواي تازه ا در روند تخت قصه پيدا ميكند و همراه با خود زندگي، روابط، اوج و فرود دراماتيك و پتانسيل وارد كار ميكند. وجهي كه باعث ميشود تمهيدات روايي كارآمد نيز در فيلم نمودي برجسته پيدا كنند.
تمهيد قرار دادن يك ضربالاجل زماني براي اتمام مقاومت سازي و ايزوگام پايههاي پل خورشيد با چسبي كه گروه قديمي كشف كرده، كمك ميكند كه ريتم قصه و ماجراها تندتر شود و اين همان وجهي كه در فيلمهاي علمي / صنعتي ميتواند به مدد تدوين مناسب پويايي به كار ببخشد.
بعلاوه هر چند آگاهانه به الگوهاي كلاسيك و به اصطلاح سيد فيلدي براي شخصيت پردازي اعضاي اين گروه و روابط كاراكتر با يكديگر رجوع شده، ولي به اين دليل كه اين كليشهها ميتوانند نمودي مناسب پيدا كرده و مخاطب را با روند فيلم همراه كنند، اهميت خاص خود را دارد.
طبق همين الگوي آشنا روابط عاطفي درون گروهي ميان كاراكتر مينا (بهناز جعفري) و سعيد هم باز متكي بر پيچ و خمهاي داستان علمي است. به اين مفهوم كه رابطه عاطفي ميان آنها با تكيه بر يك درگيري كاري در گذشته برهم خورده و به بن بست رسيده است. حضور نمونههاي اين چنيني است كه ميتواند ثابت كند فيلم و فيلمنامه "پل خورشيد" توانسته در نيمه مياني تلفيقي مناسب ميان قصه و بار اطلاعات علمي / صنعتي انجام دهد و آنها را به نوعي مكمل و لازم و ملزوم هم قرار دهد.
فيلم "پل خورشيد" از آثاري است كه با پرداختن به موضوعي علمي / صنعتي مشكلات خاص خود را به همراه دارد كه از آنها مصون نمانده است. اما در ادامه با تلفيق مناسب بار داستاني و موضوع خاص خود توانسته جذابيتهاي همراهي گرفتن از مخاطب را لحاظ كرده و از معدود توليدات تلويزيوني محسوب شود كه انجام كار سختتر را مورد توجه قرار داده است.
فيلم تلويزيوني "پل خورشيد" ساخته فريدالدين نيكجو جمعه 24 خرداد ساعت 16 از شبكه يك پخش شد. اين فيلم بر مبناي فيلمنامه حميدرضا پورعليمحمد با مشاركت سيماي استانها و مركز كهگيلويه و بويراحمد و شبكه دنا ساخته شده و بهناز جعفري، جمشيد جهانزاده، رضا فياضي، مارال اصغريان، مسعود شريف، مسعود كشاورز و چند بازيگر بومي در آن بازي كردهاند.
از عوامل ميتوان به تورج مجد مدير تصويربرداري، مسعود حاجبابايي تدوينگر، سام نوروزي صداگذار، علي ابهري آهنگساز، علي صديقي طراح چهره پردازي، علي مربي طراح صحنه و لباس، محسن شاهسوند مدير توليد و جمشيد آزموده صدابردار اشاره كرد. سال گذشته مجموعه تلويزيوني "ستارههاي شرق" به كارگرداني نيكجو از شبكه تهران پخش شد.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1243]