واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري - تحليلي مهر/ممنوعيت مجددحجاب در تركيه ؛ اجبار به انتخاب دين يا تحصيلاتآكادميك!
خبرگزاري مهر- گروه دين و انديشه: حجاب دختران مسلمان در دانشگاهها كه از بهمن ماه بار ديگر به بحث داغ ميان احزاب سياسي و اجتماعي اين كشور مطرح شده از چنان اهميتي برخوردار است كه ميتوان ابعاد آن را جدا از نقض حقوق ديني، به انتخاب ميان آموزش و اطاعت از دين تعبير كرد كه دانشجويان محجبه مسلمان همواره اطاعت از دين را برگزيندهاند.
قانون منع حجاب در دانشگاههاي تركيه در سال 1981 مورد تصويب دولت اين كشور قرار گرفت، درحالي كه تورگوت اوزال نخست وزير وقت تركيه در سال 1987 اجازه ورود محجبه ها را به دانشگاه صادر كرد، اما كنان اورن رئيس جمهور كشور اين حكم را بي اعتبار مي دانست.
از آن زمان تاكنون با وجود آنكه بسياري از مسلمانان نسبت به اين قانون اعتراض خود را منعكس كردند اين محدوديت همچنان به قوت خود باقي ماند تا اينكه رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه اين قانون را به چالش كشيد و اظهار داشت نيازي نيست در انتظار تغيير قانوني لغو اين محدوديت باشيم چرا كه مسئله حجاب به آزادي هاي فردي برمي گردد.
به دنبال اظهارات مردمي، حمايت نخست وزير و استقبال شخصيتهاي دانشگاهي بحث حجاب شاهد ائتلاف حزب مليگراي تركيه با حزب عدالت و توسعه بود كه اين امر با حمايت نمايندگان پارلماني به رفع محدوديت منتهي شد، چرا كه تصويب اين لايحه كه به طور مشترك از سوي دو حزب عدالت و توسعه و حزب ملي گراي تركيه نيازمند رأي دو سوم بيشتر آرا در پارلمان بود كه تعداد اعضاي اين دو حزب در پارلمان حتي بيشتر از ميزان مورد نياز نيز در پارلمان بود.
از سوي ديگر عبدالله گل رئيس جمهور تركيه از طرح دولت براي لغو قانون منع حجاب حمايت كرد و گفت: دانشگاهها نبايد مكاني براي بحث و جدلهاي سياسي باشند، انديشهها و افكار بايد آزادانه در چنين محيطهايي ابراز شوند.
روز پنجشنبه 18 بهمن ماه در نخستين دور رأي گيري پارلمان اين كشور براساس انتظارات پيشين نمايندگان به رفع محدوديت حجاب براي دانشجويان مسلمان تركيه رأي مثبت دادند و دور دوم و نهايي آن به شنبه 20 بهمن ماه موكول شد . در رأي گيري نهايي نيز 411 نفر از نمايندگان از اين طرح حمايت كردند.
پس از آن نوبت به رئيس جمهور تركيه رسيد تا حمايت خود را از مصوبه حجاب در دانشگاه ها اعلام كند از اين رو، وي روز سوم اسفند ماه قانون رفع منع حجاب در دانشگاه ها را امضاء كرد.
در اين ميان شكاف عميقي ميان دولت اسلامي و تشكيلات نظامي سكولار به وجود آمد و احزاب سكولار تهديد كردند اين موضوع را در دادگاه قانون اساسي مطرح مي كنند.
طي ماه هاي فوريه تا ژوئن فاصله زماني كه دادگاه قانون اساسي به موضوع رسيدگي كند بسياري از دختران محجبه تركيه با حجاب اسلامي وارد دانشگاه ها شدند اما در بيشتر دانشگاه هاي اين كشور حضور آنها با موضعگيري مقامات دانشگاهي مواجه شد تا سرانجام روز پنجشنبه 16 خراد ماه دادگاه قانون اساسي تركيه عالي ترين دادگاه در اين كشور مصوبه حجاب در دانشگاهها را لغو كرد.
نخست وزير تركيه نيز در واكنش به اين اقدام دادگاه قانون اساسي تأكيد كرد: دادگاه قانون اساسي بايد در ارتباط با تعليق و بازپس دادن يك اصلاحيه توضيح دهد كه بر اساس آن به دانشجويان اجازه مي داد در دانشگاهها پوشش اسلامي را رعايت كنند.
مسئله حجاب در دانشگاههاي تركيه در شرايطي به محور تنش و بحث ميان مردم درباره آزادي ديني و نفوذ دين به نظام آموزشي تركبه تبديل شده كه بيشترين جمعيت 70 ميليوني اين كشور را مسلمانان تشكيل مي دهند .
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]