واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: از پشت پنجره نگاه كن
عمومي- گروه سلامت:
استرس و تنش رواني از سوغاتهاي عصر جديد است؛ اما ميتوانيد با نگاه كردن به طبيعت حتي از پشت پنجره، اندكي از بار آن را بكاهيد.
اين يافته جديد محققان دانشگاه واشنگتن است در آزمايشگاه تحقيقاتي موسوم به «تعامل انساني بين فناوري و طبيعت».
در اين آزمايشگاه، ميزان استرس و تنش افراد در ۳ نوبت سنجيده و باهم مقايسه شد؛يك بار وقتي كه آنها از پنجره طبيعت بيرون را تماشا ميكردند، يك بار وقتي كه يك صفحه پلاسمايي با وضوح بالا، تصاويري از طبيعت را نشان ميداد و دفعه سوم، زماني كه آنها به ديوار خالي و معمولي نگاه ميكردند.
ميزان ضربان قلب و نظم آن اندازهگيري و در ۳ نوبت با هم مقايسه شد. بررسيها نشان داد كه نگاه كردن به تلويزيون، هرچند تصاويري از طبيعت زيبا را نشان ميداد، تاثيري در روحيه و ضربان قلب آنها نداشته، اين در حالي است كه نگاه كردن بهخود طبيعت از پنجره، تاثير خوب و قابلملاحظهاي بر اين افراد داشته است.
هرچه مدت زمان اين توجه به طبيعت واقعي در اين افراد نشان داده شده، ضربان قلب آنها به حالت متعادل، نزديكتر ميشده و اين نشان ميدهد كه فوايد برقراري ارتباط با طبيعت، در درازمدت افزايش مييابد.
اين نتايج در حالي منتشر شده است كه برخي از مردم در جوامع گوناگون حال حاضر، از تماشاي تلويزيون بهعنوان راهي براي فرار از استرسها و تنشهاي روزانه و يافتن آرامش استفاده ميكنند.
اين كار، ممكن است در كوتاهمدت باعث فراموش كردن مشكلات و مشغول شدن ذهن به مسائل ديگر شود، اما مطمئنا راه كارآمدي براي آرامش يافتن نيست و نميتوان اثر آن را با حضور در طبيعت با توجه به آن، مقايسه كرد.
متأسفانه شرايط زندگي امروزه به نحوي تغيير كرده است كه مردم فرصت كمتري براي ارتباط برقرار كردن با طبيعت دارند و سعي كردهاند تلويزيون و اينترنت را براي تفريح و اوقات فراغت خود انتخاب كنند كه اين امر ميتواند سلامت روان آنها را در درازمدت به خطر بيندازد.
تماشاي بيرويه تلويزيون، ميتواند عوارض زيادي هم براي بزرگسالان و هم براي كودكان و نوجوانان داشته باشد. بررسيهاي زيادي در اين باره انجام شده و موضوع را هم به لحاظ عوارض رواني و هم به لحاظ عوارض جسمي مورد پژوهش قرار دادهاند.
بهعنوان مثال، يك مطالعه نشان داده است كه تماشاي تلويزيون درست قبل از خواب، ميتواند خواب انسان را مختل كند.
همچنين مطالعه ديگري كه سال گذشته در دانشكده بهداشت دانشگاه بلومبرگ انجام شده بود، نشان ميداد كه مشكلاتي مانند اضطراب، افسردگي، بدخوابي، اختلال در تمركز، رفتارهاي تهاجمي و نيز كمبود مهارتهاي ارتباطي در كودكاني كه بيشتر از 2 ساعت در روز تلويزيون تماشا ميكردند، بهطور قابلملاحظهاي بيشتر بود.
تلويزيون حتي ميتواند باعث چاقي هم شود؛ هم بهدليل كمتحركي كودكان و بزرگسالاني كه وقت خود را با آن ميگذرانند و هم بهدليل خوراكيهايي كه بدون دقت و توجه، جلوي تلويزيون خورده ميشود.
در مطالعه ديگر، به نقش تبليغات تلويزيوني در چاقي كودكان اشاره شده و اين نيز عامل مهمي براي بيماريهاي آينده، مانند فشارخون بالا، ديابت و بيماريهاي قلبي و عروقي است.
شكي نيست كه تماشاي تلويزيون، ميتواند فايدههاي متنوعي براي همه گروههاي سني داشته باشد، اما مثل هر فعاليت و برنامه ديگري، بايد جاي آن را در زندگي مشخص كرد و از دل سپردن بيرويه به آن، خودداري كرد.
ضمن اينكه نبايد از اثرات آرامشبخش طبيعت، كه كمهزينه و راحت در دسترس همه هست، غافل ماند.
بهتر است كودكان را براي سرگرم شدن، به جاي اينكه از كودكي پاي تلويزيون بنشانيم، با خود به طبيعت و فضاي باز و سبز ببريم و راه دوستي با طبيعت را از سنين پايين به آنها بياموزيم.
تاريخ درج: 24 خرداد 1387 ساعت 19:11 تاريخ تاييد: 24 خرداد 1387 ساعت 21:00 تاريخ به روز رساني: 24 خرداد 1387 ساعت 20:58
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]