واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به مناسبت 25خرداد روز ملي گل؛ آشنايي با استان مركزي مهمترين توليدكننده گل در كشور
خبرگزاري فارس: توليد و پرورش گل و گياه در جهان امروز، علاوه بر اشتغالزايي نقش با ارزشي در حفظ محيط زيست، شادابي روح و پاكيزگي محيط داشته و يكي از مهمترين منابع توليد ارز براي كشورهاي مختلف است.
به گزارش خبرگزاري فارس از اراك، در سالهاي اخير با توجه به تقاضاي روزافزون براي گل و گياهان زينتي، توليد و پرورش آنها، به ويژه در خارج از فصل رويش طبيعي و در شرايط و محيطهاي كنترل شده گلخانهاي به يك بخش مهم تبديل شده است، بسياري از كشورها هم با بهرهگيري از دانش توليد، تجهيزات مناسب و انتخاب ارقام خوب، به پرورش گياهان زينتي در سطح انبوه پرداختهاند كه علاوه بر تامين نياز داخلي، مبالغ قابل توجهي ارز نيز از محل صادرات آن كسب ميكنند، ژاپن، آمريكا و هلند از مهمترين توليدكنندگان گل و گياه جهان هستند و 80 كشور جهان نيز در فهرست صادركنندگان بزرگ گل قرار دارند.
سرزمين ايران موهبتي خدادادي است، آفتاب درخشان، خاك مرغوب و آب و هواي مختلف كوهستاني، كويري و ساحلي آن و از همه مهمتر همياري مردم هنرمندش اين امكان را به وجود ميآورد كه ايران با قدرت به اين رقابت جهاني بپيوندد.
يكي از شاخصههاي اصلي توسعه توليد گل و گياه، ايجاد راهكارهاي مناسب براي بستهبندي، نقل و انتقال و صادرات آن است و با توجه به ويژگيهاي منحصر به فرد گل و گياه كه داراي ظرافت و لطافت كمنظيري است و نگهداري آن شرايط ويژهاي را طلب ميكند، سرمايهگذاري و ايجاد امكانات مورد نياز به راحتي ميسر نيست و براي دست يافتن به توسعه پايدار در اين راستا بايد دولت توجه ويژهاي به اين بخش توليدي كشور داشته باشد. به همين مناسبت 25 خرداد به نام روز ملي گل نامگذاري شده است كه به اين بهانه گزارشي پيرامون وضعيت گل در استان مركزي تهيه شده است كه در ذيل ميآيد.
مدير باغباني جهاد كشاورزي استان مركزي در گفتگو با خبرنگار فارس در اراك با بيان اينكه گلها به چهار دسته شاخه بريده، آپارتماني، فصلي، نشائي و درخت و درختچههاي زينتي تقسيم ميشوند، گفت: سطح زير كشت گل و گياهان زينتي در استان يك هزار و 64 هكتار است كه از اين ميزان 367 هكتار فضاي گلخانهاي شامل 5/22 هكتار گلخانه شيشهاي، 5/48 هكتار فلزي، 297 هكتار چوبي و 696 هكتار فضاي آزاد ميباشد.
علياصغر زارعي افزود: در حال حاضر بيش از يك هزار و 624 نفر در استان به امر توليد گل مشغول هستند.
وي با اشاره به اينكه استان مركزي بعد از خوزستان از نظر توليد گل مقام دوم كشور را از آن خود نموده است، تصريح كرد: بخش قابل توجهي از توليدات گل استان عمدتا در دو شهر محلات و خمين صورت ميگيرد.
مدير باغباني جهاد كشاورزي استان، اظهار داشت: سالانه بالغ بر 238ميليون شاخه گل شاخهبريده، 5 ميليون گلدان گل آپارتماني، 597 ميليون بوتهگل فصلي و نشائي، 29هزار اصله درخت و درختچه زينتي، 79 ميليون عدد پياز و 290 تن پيازچه در اين استان توليد ميشود.
زارعي ميزان صادرات گل را سالانه 19ميليون دلار اعلام كرد و گفت: گلهاي توليد شده استان به كشورهاي حوزه خليج فارس، روسيه، هلند، آلمان و ژاپن صادر ميشود.
وي گل رز، ميخك، گلايول و ژربرا را از انواع گلهاي شاخه بريده و ديفنباخيا، كرتن، پوتوس و بنجامين را از انواع گلهاي گلداني برشمرد و ادامه داد: انواع نخلهاي زينتي، ليندا و ... نيز از عمدهترين گلهاي زينتي توليد شده در استان به شمار ميآيند.
مدير باغباني جهاد كشاورزي استان مركزي در بخش ديگري از سخنان خود پيرامون مسائل و مشكلات گل و گياه، خاطر نشان ساخت: سنتي بودن واحدهاي توليدي يكي از عمدهترين مشكلات توليد گل است كه اگر گلخانههاي چوبي و فاقد استاندارد به گلخانههاي فلزي تبديل شوند، توليد گل از نظر كيفي و عملكرد مقرون به صرفهتر خواهد بود.
زارعي با تاكيد بر اينكه با تبديل گلخانههاي چوبي به فلزي ميزان گل توليدي چهار تا پنج برابر افزايش خواهد يافت، تصريح كرد: جهاد كشاورزي به متقاضيان تبديل گلخانههاي سنتي به صنعتي به ازاي هر هكتار از 30 ميليون تومان تا مبلغ مورد نياز طرح تسهيلات پرداخت خواهد كرد.
وي همچنين پايين بودن تلاش فني توليد را از ديگر مشكلات گلكاران برشمرد و ادامه داد: متاسفانه عليرغم سابقه طولاني توليد گل، دانش فني موجود به روز نيست و افرادي كه در اين زمينه فعاليت دارند معمولا از سواد دانشگاهي مناسب برخودار نيستند و اطلاعاتشان تنها محدود به تجربه عملي است.
مدير باغباني جهاد كشاورزي استان همچنين كوچك بودن واحدهاي توليد را نيز يكي ديگر از چالشهاي توليد گل دانست و گفت: بالا بودن قيمت تمام شده محصول، كمبود وسايل حمل و نقل مناسب براي صادرات گل از ديگر چالشهاي گلكاران است كه بايد با بالابردن سطوح زيركشت، استفاده از كارشناسان مجرب و بكارگيري دانش فني روز اين چالشها را برطرف ساخت.
زارعي در ادامه با اشاره به اينكه ميزان سطوح زيركشت گل در جهان 380 هزار هكتار ميباشد، تصريح كرد: ايران 25/1 درصد از اين ميزان را به خود اختصاص داده است.
وي همچنين سرانه مصرف سالانه گل در كشورهاي اروپايي را 130تا 140شاخه عنوان كرد و ادامه داد: اين ميزان در ايران شش تا هفت شاخه است كه پايين بودن ميزان درآمد مردم، تلقيشدن گل به عنوان يك كالاي لوكس، عدم نهادينه شدن فرهنگ مصرف گل در جامعه، بالا بودن قيمت گل و ... از دلايل اصلي پايين بودن مصرف گل در بين ايرانيان است.
زارعي در ادامه مهمترين هدف نامگذاري 25خرداد به نام روز ملي گل را افزايش فرهنگ مصرف گل در بين مردم دانست و خاطر نشان ساخت: توزيع 30هزار شاخه گل ميخك و گلايل در بين نمازگزاران نماز جمعه، بيماران بيمارستانها، گلباران مزار شهدا از جمله برنامههاي سازمان جهاد كشاورزي به مناسبت روز ملي گل ميباشد.
مدير امور باغباني جهاد كشاورزي شهرستان خمين نيز در گفتگو با خبرنگار فارس با بيان اينكه 220 هكتار از مساحت اين شهرستان به توليد انواع گل اختصاص يافته است، گفت: از اين ميزان 120هكتار فضاي سرپوشيده و 90 هكتار فضاي روباز است.
احمد عروجي افزود: عمدهترين گلهاي توليدي اين شهرستان شامل رز، گلايل، ميخك، داودي، زنبق، شببو و ليليوم است.
وي با بيان اينكه در حال حاضر 891 نفر در خمين به امر توليد گل اشتغال دارند، خاطر نشان ساخت: ميزان توليد گل در اين شهرستان سالانه 90 ميليون شاخه است.
مدير امور باغباني خمين گراني كارگر، سم و كود شيميايي، نهادههاي كشاورزي و بازاريابي را از عمدهترين مشكلات گلكاران دانست و گفت: در حال حاضر 10درصد از گلخانههاي اين شهرستان سنتي و 90درصد صنعتي است كه با تبديل گلخانههاي سنتي به صنعتي بخشي از اين مشكلات برطرف خواهد شد.
مدير عامل شركت تعاوني گل و گياه محلات نيز در گفتگو با خبرنگار ما با بيان اينكه سالانه 50 نوع گل شاخهبريده نظير مريم، داودي، ميخك، رز و ... در شهرستان محلات توليد ميشود، گفت: ميزان صادرات گل اين شهرستان در سال گذشته 19ميليون دلار بوده كه بخش عمدهاي از آن مربوط به صادرات گل بيد قرمز است.
ابراهيم عليپور افزود: هم اكنون حدود 900 هكتار از مساحت اين شهرستان به توليد گل اختصاص يافته است.
وي با بيان اينكه محلات از نظر توليد درخت و درختچههاي زميني و گلهاي آپارتماني مقام اول كشور را دارا ميباشد، تصريح كرد: اين شهرستان از نظر توليد بذر و گل شاخهبريده به ترتيب مقامهاي اول و دوم كشور را به خود اختصاص داده است.
مدير عامل اتحاديه گل و گياهان شهرستان محلات، خاطر نشان ساخت: هم اينك بيش از 20هزار نفر به صورت مستقيم و غيرمستقيم در امر توليد گل فعاليت دارند.
عليپور در بخش ديگري از سخنان خود نبود ثبات در بازارهاي فروش و تامين مواد اوليه، پرداخت وام به صورت غيركارشناسانه به گلكاران، عدم حمايت جدي از توليدكنندگان گل، نبود انبار و سردخانه مناسب در فرودگاهها به منظور صادرات گل، نبود متخصص در فرودگاهها به منظور تحويلگرفتن گل و مشكلات گمركي را از عمدهترين مشكلات گلكاران عنوان كرد و ادامه داد: گل محلات از جايگاه بالايي در بين كشورهاي دنيا برخوردار است.
وي با اشاره به اينكه گل محلات به كشورهاي هلند، آلمان، دبي، دانمارك، ژاپن، تايوان و انگلستان صادر ميشود، گفت: خوشبختانه گلمحلات به دلايل شرايط آب و هوايي از ماندگاري بالايي برخوردار است.
عليپور در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به گذشت چندين سال از كلنگزني دهكده گل اين شهرستان، گفت: با راهاندازي اين دهكده ميزان توليد گل افزايش خواهد يافت.
وي همچنين عمدهترين دليل پايين بودن مصرف گل در بين ايرانيان را عدم آشنايي آنان با شرايط نگهداري گل دانست و گفت: پايين بودن فرهنگ مصرف گل از ديگر دلايل پايين بودن سرانه مصرف گل به شمار ميآيد.
فرماندار محلات نيز گفت: جشنواره گلها و گياهان زينتي محلات از روز 31مرداد لغايت چهارم شهريور ماه سال جاري در محل پايانه گل و گياهان زينتي اين شهرستان برگزار خواهد شد.
خدارحم كياني افزود: اين جشنواره با هدف آشنايي بازارهاي داخلي و خارجي با قابليتها و توانمنديهاي گل شهرستان، افزايش صادرات و ايجاد فضاي مناسب براي تبادل اطلاعات بر پا خواهد شد.
وي بيان داشت: سال گذشته 168هزار نفر از جشنواره بينالمللي گل و گياه محلات بازديد كردند كه اميدواريم در سال جاري تعداد بازديدكنندگان افزايش مطلوبي داشته باشد.
وي با اشاره به كشت 900هكتاري گل در اين شهرستان و توليد يك پنجم گل و گياه كشور در آن، افزود: شهرستان محلات با توليد 120ميليون گل شاخه بريده در سال گذشته دومين توليدكننده گلهاي شاخه بريده در كشور شد.
انتهاي پيام/ك
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 281]