واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: خاموشيها از اول تير برنامهريزي ميشود
با افزايش مصرف برق در كشور و كاهش همزمان توليد، سرانجام توانير جدول خاموشيها را تدوين و ابلاغ خواهد كرد.
با افزايش مصرف برق در كشور و كاهش همزمان توليد، سرانجام توانير جدول خاموشيها را تدوين و ابلاغ خواهد كرد. در اين جدول زمان خاموشي در هر منطقه از شهرها از قبل به مردم اعلام ميشود تا امكان برنامهريزي براي آنها وجود داشته باشد.
ايران هماكنون بين 4 تا 5 هزار مگاوات كمبود برق دارد.در حال حاضر كه تنها 25 درصد ظرفيت 5000 مگاواتي نيروگاههاي برق آبي كشور به علت خشكسالي و كاهش ذخيره آب پشت سدها قابل استفاده است.
عباس خالدنژاد، مدير روابط عمومي توانير ديروز در گفتگو با خبرنگار ما افزود: براساس تصميمي كه اتخاذ شد، جدول خاموشيها به طور منظم و تدريجي از اول تيرماه به تفكيك هر استان تدوين و اجرا ميشود.
وي اظهار كرد: براساس گردش كار تنظيمي، شركتهاي برق منطقهاي هر استان از هفته آينده كار تدوين جدول خاموشي در استان خود را آغاز و از طريق رسانههاي گروهي به شهروندان اعلام ميكنند. اين اتفاق در تهران نيز خواهد افتاد و شركت برق منطقهاي استان تهران جدول خاموشي را به مردم اعلام ميكند.
وي تصريح كرد: درباره اين كه زمان خاموشيها چقدر خواهد بود، فعلا چيزي نميتوان گفت چرا كه به عواملي نظير گرماي هوا بستگي دارد، اما اين مساله تقريبا روشن است كه تا اواخر فصل گرما بتدريج خاموشي خواهيم داشت و به احتمال زياد جداول به صورت هفتگي يا دو بار در هفته تدوين خواهد شد.
خالدنژاد درباره تاخير اطلاعرساني در مورد زمان خاموشيها و ضررهاي احتمالي كه مردم از اين ناحيه متحمل ميشوند، گفت: واقعيت اين است كه پيشبيني توانير قطعي و سهميهبندي برق به طور زياد و گسترده نبود. ما فكر ميكرديم با تمهيداتي همچون كاهش 50 درصدي روشنايي معابر و بزرگراهها، هماهنگي با صنايع بزرگ براي صرفهجويي برق در ساعات اوج مصرف و تنظيم كردن تعطيلات احتمالي خود در تابستان، افزايش بهرهوري نيروگاههاي حرارتي و غيره ميتوانيم كمبود برق را جبران كنيم؛ اما افزايش درجه حرارت هوا و پيشبيني بالا ماندن درجه گرما، شرايط جديدي را پديد آورد كه ما را مجبور به تدوين جدول خاموشيها كرد.
وي درباره پيشنهاد وزارت نيرو درباره تغيير ساعات كار ادارات و اصناف و سرنوشت اين پيشنهاد افزود: درباره تغيير ساعات كار در ادارات، اين امر هماكنون در 2 استان خوزستان و هرمزگان آغاز شده و ساعات كار ادارات 6:30 تا 13:30 معين شده است. اين مساله بزودي در استانهاي گلستان، يزد و كرمان نيز اجرايي ميشود.
وي گفت: اما درباره ساعات كار اصناف، پيشنهاد وزارت نيرو اين بود كه اصناف غيرضرور كه ارائه كار آنها هنگام تاريكي هوا ضرورتي ندارد، مانند لوكسفروشيها، مبلفروشيها، طلافروشيها و غيره در اول شب تعطيل شوند؛ اما اصناف ضروري مانند نانوايي، داروخانهها، سوپرماركتها و غيره مانند گذشته به كار خود ادامه دهند.
اين پيشنهاد هماكنون در دولت در حال بررسي است و فكر ميكنم با نظر موافقي كه روي آن وجود دارد، اوايل هفته آينده براي اجرا ابلاغ شود. مدير روابط عمومي توانير اظهار كرد: در حال حاضر كه تنها 25 درصد ظرفيت 5000 مگاواتي نيروگاههاي برق آبي كشور به علت خشكسالي و كاهش ذخيره آب پشت سدها قابل استفاده است و شرايط غيرقابل پيشبيني ايجاد شده، درخواست ما از مردم، صرفهجويي ملي براي گذر از اين بحران است.
قطعا توانير از قبل تا پايان مساله هرگونه اقدامي كه لازم بوده و لازم باشد، براي تخفيف اثرات آن انجام ميدهد اما بازهم از مردم درخواست ميكنيم با اندكي صرفهجويي براي حل مشكل همكاري كنند.
وي خاطرنشان كرد: به طور قطع اگر مقدار بارندگي امسال مثل سال گذشته بود، چنين مشكلي ايجاد نميشد.
ريشههاي خاموشيهاي اخير
خبرنگار ما مينويسد: با اين حال دلايل و قرائني وجود دارد كه نشان ميدهد تنها خشكسالي نبوده كه باعث بروز خاموشيهاي اخير شده است، بلكه برخي مشكلات در رفع موانعي كه جلوي ايجاد ظرفيتهاي جديد نيروگاهي براي توليد برق را گرفته، در بروز اين مشكل و ريشهدار شدن آن، سهم بسزايي دارد. ماجرا از اين قرار است كه دولت جهت اجراي اصل 44 و خصوصيسازي از 2 سال اخير تاكنون اجازه ساخت نيروگاه جديد از محل منابع دولتي را به وزارت نيرو نداده و مقرر كرده است اين امر توسط بخش خصوصي انجام شود.
اما بخش خصوصي نيز به علت موانع متعددي كه به لحاظ اداري، مالي و مقرراتي وجود دارد، نه توانسته و نه انگيزه دارد كه طرحهاي مصوب نيروگاهي در حال اجرايش را به بهرهبرداري برساند، به طوري كه از مجموع طرحهاي نيروگاهي بخش خصوصي تنها يك نيروگاه رود شور به بهرهبرداري رسيده و بقيه طرحها در استانهايي چون مازندران، خوزستان، زنجان و غيره هيچ پيشرفتي نكرده و حتي به حال خود رها شده است.
در بيان علت اين پديده مسائلي چون حلنشدن مشكل سوخت نيروگاهها، نامطمئن بودن بازگشت سرمايه و سودده نبودن آن، ابهام در فرمول و كم بودن قيمت خريد برق توليدي اين نيروگاهها توسط دولت مطرح ميشود. اما به هر حال اين فرآيند به نتيجهاي تاسفبار كه همانا توقف كامل سرمايهگذاري در ساخت و توسعه ظرفيت نيروگاهي كشور است، منجر شده است كه بايد فكري جدي براي آن كرد.
اين گزارش ميافزايد: اما بخش دوم مساله تاسفبارتر است چرا كه حتي روند ساخت نيروگاههاي دولتي كه كلنگ كار آن در دولت قبل يا اوايل دولت جديد پيش از ابلاغ قانون اصل 44 به زمين زده شده است نيز تقريبا متوقف شده است.
علت اين مساله بدهي هنگفت دولت به پيمانكاران ساخت اين نيروگاههاست كه وزارت نيرو رقم آن را 1700 ميليارد تومان و پيمانكاران با اضافه كردن ديركرد، اين رقم را 2100 ميليارد تومان اعلام ميكنند. درست است كه بخش كوچكي از اين مطالبات در قالب بند (ج) تبصره 11 بودجه سال 86 پرداخت شد، اما ارقام اصلي هنوز پرداخت نشده و كار متوقف است.
اين گزارش تصريح ميكند: با اين حال عوامل ديگري نيز در دامن زدن به مشكل كمبود برق امسال دخيل بوده كه به عنوان نمونه ميتوان به افزايش مصرف برق در بخش كشاورزي اشاره كرد. كارشناسان توانير ميگويند، خشكسالي اخير باعث كمبود آب در منابع سطحي شده و لذا كشاورزان مجبور به استفاده گسترده از چاه با بهرهگيري از موتورهاي پمپاژ برقي شدهاند و لذا مصرف برق افزايش يافته است.
در كنار تمام اين عوامل، كارشناسان اقتصادي ارزاني بيش از حد برق را دليل بيانگيزگي مصرفكنندگان در صرفهجويي آن ميدانند و معتقدند مردم برق توليدي را كالايي گرانبها به حساب نميآورند و لذا در مصرف آن صرفهجويي نميكنند.
براساس آمار توانير، قيمت برق براي مصرف كشاورزي هر كيلو وات 15 ريال است كه كمتر از 2 درصد هزينه توليد آن را كه 773 ريال محاسبه شده است، تشكيل ميدهد.
همچنين قيمت برق خانگي هر كيلووات 107 ريال است كه آن هم فاصلهاي زياد با قيمت واقعي تمام شده برق دارد. قيمت برق بويژه در بخش كشاورزي آنقدر ارزان است كه براي يك كشاورز صرف نميكند كارگري را براي خاموش و روشن كردن موتور برق استخدام كند؛ چرا كه هر كارگر ماهانه حدود 300 هزار تومان برايش هزينه دارد، حال آن كه اگر موتور برق به طور مداوم روشن باشد، بيش از 30 هزار تومان در ماه صورتحساب برايش نخواهد آمد.
به اعتقاد كارشناسان اقتصادي، تغيير در نظام يارانه و قيمتگذاري مصرف برق كشور راهي ريشهاي براي اصلاح الگوي مصرف عمومي است و دولت با لحاظ تمام ظرايف و حساسيتهاي مساله بويژه حقوق اقشار آسيبپذيربايد به اين سو حركت كند.
پنجشنبه 23 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 363]