واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اسامي رانندگان متخلف در سايت شرمندگي
در بين خودروها بيشترين تعداد تخلف را راننده يك خودروي اتوبوس مرتكب شد. او هزار و دو مورد تخلف انجام داد و 12ميليون تومان نيز جريمه پرداخت كرد و بيشترين جريمه نيز براي يك خودروي سواري به مبلغ 14ميليون تومان صادر شده كه هماكنون اين خودرو در پاركينگ است.
برخورد با عوامل مزاحم در ترافيك براساس اختياراتي است كه قانونگذار به پليس تفويض كرده كه يكي از اين موارد صدور قبض جريمه است. توقيف وسايل نقليه، سلب اعتبار از گواهينامه و سلب اعتبار از پلاك واگذار شده از جمله موارد ديگري است كه پليس ميتواند از آن براي برخورد با متخلفان ترافيكي استفاده كند. البته از سال گذشته نيز معرفي رانندگاني كه تخلفات حادثهساز مرتكب ميشوند به دستگاه قضايي آغاز شده است.
به گزارش هفته نامه "امين جامعه" سرهنگ عليرضا جهانگيري رييس مركز اجراييات پليس راهور در پاسخ به اين سوال كه "چند درصد رانندگان مرتكب تخلف و عدم رعايت قوانين راهنمايي و رانندگي ميشوند؟" گفت:
اكثر كساني كه در چرخه ترافيك به عنوان راننده حضور دارند مقيد به رعايت قانون و مقررات هستند. فقط عده قليلي به عنوان راننده متخلف قوانين را رعايت نميكنند. پليس نيز مكلف است برابر قانون با اين افراد برخورد كند. اين برخوردها نيز در اجراييات نمود و بروز پيدا ميكند. رويكرد مركز اجراييات رضايتمندي اكثريت مردم و نهادينه شدن نظم و انضباط در ترافيك است و در اين راه بدون هيچ اغماضي با رانندگان متخلف برخورد ميكند.
وي در ادامه افزود:در جدول اخذ جرايم كه مصوبه هيات دولت است 171 كد تخلف پيشبيني شده كه قابل اصلاح است و ما پيشنهاد اصلاح برخي از كدها را دادهايم. در مورد افزايش جريمهها نيز دستگاههاي ذيربط و كميسيونهاي مرتبط بر اساس نياز جامعه و وضعيت تخلفات تصميم ميگيرند كه جريمه را كم يا زياد كنند كه اين امر نيز مستلزم انجام كار كارشناسي است.
جهانگيري در مورد ميزان تاثير جريمههادر كاهش تخلفات رانندگي گفت:هر كسي كه وارد حوزه خدمات و عمليات پليس راهور ميشود بايد گواهي رفتاري از اجراييات دريافت كند كه اين گواهي رفتاري همان صورت وضعيت تخلفاتش است و براساس آن ميتوان تشخيص داد كه اين فرد چقدر مقيد به رعايت قوانين است.
متاسفانه در جامعه ما خيلي به وضعيت تخلفات رانندگي كه توسط برخي رانندگان صورت ميگيرد، توجه نشده و از كارنامه رفتار ترافيكي افراد استفاده بهينه نميشود. راننده صورت وضعيت را صرفاً براي پرداخت جريمهاش به خزانه دولت كه حتي يك ريال آن نيز به حساب نيروي انتظامي واريز نميشود، دريافت ميكند.
در صورتي كه اگر همانگونه كه موقع استخدام هر فردي از او گواهي عدم سوءپيشينه دريافت ميشود، گواهي رفتار ترافيكي وي كه همان برگه صورت وضعيتش است نيز مورد بررسي و ارزيابي قرار گيرد و در سپردن مسووليت به او ميزان التزام او به قوانين ترافيكي لحاظ شود، آنگاه بيش از پيش شاهد كاهش تخلفات رانندگي خواهيم بود. اين را هم بگويم كه خيليها اين تصور را دارند كه با پرداخت جريمه اطلاعات مربوط به تخلفاتشان نيز از بين ميرود. درصورتي كه اين طور نيست و يك بانك اطلاعاتي با ظرفيت 90ميليون ركورد داريم كه همه تخلفاتي كه يك راننده مرتكب ميشود در آن ثبت شده و قابل ارايه است.
وي درباره نحوه ثبت اطلاعات مربوط به تخلفات رانندگي با اشاره به اينكه،ثبت تخلفات همچنان به صورت سنتي انجام ميگيرد افزود، كاربران ما با استفاده از قبض جريمه تخلفات رانندگي را ثبت ميكنند و در بازه زماني 5روزه در سامانه اجراييات در پايگاههاي محلي اطلاعات را به ديتاي مركزي ارسال ميكنند و ديتاي مركزي اطلاعات واصل شده را با ديتاي شمارهگذاري مطابقت داده و كارهاي فيلترينگ را انجام ميدهد.
سپس اطلاعات صحيح و قابلثبت را به سامانه اجراييات منتقل ميكند و صورت وضعيت رانندگان نيز در بازه زماني كمتر از 10روز صادر ميشود.
وي مهمترين برنامههاي كاري مركز اجراييات در سال جاري را ثبت و وصول جرايم به صورت الكترونيكي دانست و گفت براي ثبت الكترونيكي تخلفات، دستگاههايي به نام PDA (رايانه دستي) را آماده كردهايم كه در اختيار كاربران ما قرار خواهد گرفت و جايگزين دفترچه برگه جريمه خواهد شد.
جهانگيري در ادامه افزود: كاربر ما مشخصات خودرو و نوع تخلف را در اين دستگاهها ثبت كرده و سپس به دنياي مركزي ارسال خواهد كرد. با استفاده از اين دستگاهها ميزان خطاها كاهش خواهد يافت و مدت زمان مربوط به صدور صورت وضعيتها نيز به حداقل ممكن خواهد رسيد.
استفاده از اين دستگاهها به صورت پايلوت در تهران بزرگ و جاده سمنان- مشهد آغاز شده و بايد امسال 50درصد از كاربرانمان را به اين دستگاهها مجهز كنيم.
براي وصول جرايم به صورت الكترونيكي نيز با فراهم شدن مقدمات لازم اين كار از طريق اينترنت، خودپردازها و تلفنبانك صورت خواهد گرفت و از طريق سامانه پيامك شماره 30005151 به صورت شبانهروزي تعداد تخلف و ميزان مبلغ تخلفاتشان را ميتوانند استعلام كنند. در تلاش هستيم تا اطلاعات بيشتري را نيز از اين طريق به اطلاع مردم برسانيم.
وي با اشاره به اينكه امسال، سال پيشگيري نامگذاري شده،گفت: ما با رانندگان متخلف به شدت برخورد خواهيم كرد. بدون اينكه با سمت افراد كاري داشته باشيم، چون اگر قانون اجرا شود، همه بهرهمند ميشوند و اگر اجرا نشود، همه متضرر ميشوند.
در اين رابطه با مراجع قضايي و شوراهاي حل اختلاف نيز بسيار هماهنگ هستيم و برخوردهاي قاطعي با رانندگان متخلف خواهيم داشت. هيچ راننده متخلفي به هيچ عنوان نبايد احساس امنيت كند تا به حقوق ديگران تعدي كند.
برنامه ديگري كه امسال در دستور كارمان قرار دارد راهاندازي سايت «شرمندگي» است كه در اين سايت اسامي رانندگان متخلف قرار خواهد گرفت.
وي در ادامه گفت : سال گذشته 42ميليون تخلف در كل كشور به ثبت رسيد. بيشترين تخلفي كه در كشور صورت ميگيرد، تعدي به گذرگاه عابر پياده است. در مورد جريمههاي صادر شده نيز بيشترين مورد را جريمههاي مربوط به نبستن كمربند ايمني با يك ميليون و 582هزار و 97مورد به خود اختصاص داد.
در بين خودروها نيز بيشترين تعداد تخلف را راننده يك خودروي اتوبوس مرتكب شد. او هزار و دو مورد تخلف انجام داد و 12ميليون تومان نيز جريمه پرداخت كرد.
بيشترين جريمه نيز براي يك خودروي سواري به مبلغ 14ميليون تومان صادر شده كه هماكنون اين خودرو در پاركينگ است.
جهانگيري در پاسخ به چگونگي برخورد با خودروهاي دولتي كه تخلف ميكنند،گفت:
آييننامه اجرايي نحوه استفاده از خودروهاي دولتي، راهور را مكلف كرده كه مشابه با ساير وسايل نقليه نيز با خودروهاي دولتي متخلف برخورد كند. براي ما خودروهاي دولتي، نظامي، انتظامي و ديپلماتيك هيچ فرقي با خودروهاي ديگر ندارند.
ما تخلفات خودروهاي دولتي را احصاء و در اختيار وزارت اقتصاد قرار ميدهيم و اين وزارتخانه با احضار راننده متخلف به كميسيون رسيدگي به تخلفات با او برخورد ميكند.
در بين خودروهاي دولتي نيز بيشترين تخلف را راننده يكي از سازمانها با 7ميليون تومان جريمه، انجام داده كه مشخصات او را به كميسيون مورد اشاره اعلام كردهايم تا ضمن برخورد با او مبلغ جريمه از او وصول شود.
پنجشنبه 23 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]