واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ميزگرد روسيه مدودوف-پوتين (3)روسيه خواهان ايران هسته اي اما وابسته است/ بحث ميانجيگري مسكو روياپردازي امارات است
خبرگزاري مهر- گروه بين الملل: كارشناسان مسائل روسيه در ميزگرد "روسيه دوران پوتين-مدودوف" مسكو را خواهان ايران هسته اي اما وابسته به روسيه ارزيابي و ادعاهاي امارات درباره ميانجيگري مسكو درباره جزاير سه گانه را ساخته مقامات اماراتي دانستند.
خبرگزاري مهر براي بررسي رفتارهاي متناقض روسيه پس از اتمام دوران پوتين و شروع دوران پوتين- مدودوف ميزگردي را با حضور كارشناسان روسيه ترتيب داده كه در ادامه مسئله روابط دوجانبه ايران و روسيه و جايگاه ايران در سياست هاي مسكو مورد بررسي قرار مي گيرد.
محمود شوري ، مدير گروه مطالعات اورآسياي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام و كارشناس مسائل روسيه درباره نقش خاورميانه اي روسيه گفت: روسيه در مقطعي از زمان از خاورميانه به عنوان يك منطقه استراتژيك در جهان بيرون آمد و اكنون با افزايش قدرت اين كشور مسكو در حال ورود دوباره به مسائل اين منطقه است .
وي گسترش ناتو به شرق و پيوستن اوكراين و گرجستان به ناتو را در تضاد با منافع ايران و روسيه دانست .
شوري روابط اقتصادي و تجاري ايران و روسيه را خوب ارزيابي كرد و تمايل نداشتن بوروكراسي ايران را براي پذيرش سرمايه گذاران روس از دلايل حضور كمرنگ تر اين كشور در عرصه اقتصادي و تجاري ايران عنوان كرد.
شوري روس ها را علاقمند به داشتن روابط دو جانبه و منفرد با ايران عنوان كرد.
وي با تاكيد بر اهميت انرژي ايران براي روسها مهمترين موضوع چالش زا بين ايران و روسيه را موضوع هسته اي عنوان كرد و گفت : روس ها خواستار دستيابي ايران به دانش هسته اي مستقل به عنوان يك همسايه نيستند.
وي يكي از دلايل امضاء تحريم ها از سوي پوتين را الزامات قانوني روسيه براي عملي كردن برنامه هايي است كه در شوراي امنيت به آنها راي داده است .
اين كارشناس مسائل روسيه عدم اتفاق نظر در خصوص تقسيم خزر را هم از ديگر موارد مورد اختلاف بين ايران و روسيه اعلام كرد و در عين حال تاكيد كرد : ايران پايگاهي براي دشمنان روسيه به شمار نمي رود.
اين كارشناس افزود: سعي مي شود گفتگوهاي نظامي روسيه با ايران در چارچوب اقتصادي صورت گيرد و در خيلي از موارد نيز تهران اجازه حضور زياد روسيه را نمي دهد.
شوري ضمن اشاره دوباره به منحصر به فرد بودن روابط ايران و روسيه گفت: دو كشور سياست هاي مستقلي دارند و اگر چه ممكن است در جاهايي تضاد هم داشته باشند در حوزه هاي مختلفي با هم منافع مشترك گسترده دارند كه هر كدام از آنها در قالب گفتمان خاصي قابل بررسي است .
وي حوزه مسائل امنيتي در درياي خزر، آسياي مركزي و قفقاز را يكي از گفتمان هاي مطرح در روابط ايران و روسيه دانست و گفت: روسيه در كنار اينكه همسايه خزري ايران است يك قطب گروه هشت كشور صنعتي و شوراي امنيت هم هست و در بعضي مسائل اين كشور از همان چهارچوب منطقي عضويت در گروه هشت يا شوراي امنيت با ايران برخورد مي كند گرچه با توجه به همسايگي خزري و منافع مشترك در گفتمان اقتصادي سعي دارد با حفظ وجه خود در شوراي امنيت به ايران هم كمك كند و تعديل قطعنامه ها از نمونه هاي اين گونه تلاش هاي روسيه است.
اين كارشناس مسائل روسيه در بيان گفتمان امنيتي بين ايران و روسيه به مسئله مناطق مسلمان نشين جدايي طلب در روسيه اشاره كرد وگفت : روسيه ايران را براي امنيت خود در اين حوزه نه تنها تهديد نمي داند بلكه اين كشور را به عنوان يك كشور مسلمان متنفذ در جوامع اسلامي و بخصوص در سازمان كنفرانس اسلامي، يك فرصت براي كمك به حل مشكلات در اين حوزه مي داند.
وي با اشاره به اينكه ايران پايگاه دشمنان روسيه نيست و با روسيه مرز مشترك زميني ندارد روابط نظامي و تسليحاتي روسيه با ايران را در چهار چوب قوانين بين المللي كنترل تسليحات عنوان كرد وگفت: محدوديت هاي روسيه ناشي از چهارچوب هايي است كه روسيه در آنها قرار گرفته است و ناشي از خطراتي كه ممكن است ايران براي امنيت روسيه داشته باشد نمي باشد.
وي در خصوص گفتمان اقتصادي مطرح بين ايران و روسيه هم گفت : روسها حتي در بحث فروش بعضي سلاح هاي متعارف به ايران سعي دارند اين كار را از قالب امنيتي درآورند و در جواب غرب آنرا يك تبادل تجاري براي كسب منفعت عنوان كنند .
شوري درباره عدم علاقه روسيه به تمديد قرارداد هواپيماهاي اجاره اي هم گفت : روس ها بسيار علاقمند به حضور در بازار ايران هستند و برعكس ايران ملاحظاتي به لحاظ فني دارد كه باعث مي شود روس ها نتوانند در صنعت ايران خيلي جلوه گر باشند .
اين كارشناس مسائل روسيه تلاش گازپروم، بزرگترين شركت گازي روسيه را براي سرمايه گذاري در حوزه گاز ايران از نمونه هاي علاقمندي روسيه به همكاري ايران عنوان كرد.
وي در عين حال با اشاره به واكنش هاي ضدغربي مدودوف گفـت: مدودوف مي خواهد نشان دهد كه در برابر غرب كوتاه نمي آيد و با پوتين كاملا عم عقيده است.
همچنين ميرطاهر درباره جايگاه ايران در استراتژي كلان روسيه گفت: پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، روسيه بسوي غرب رفت و اين درحالي است كه سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) تلاش دارد كشورهاي نزديك به روسيه را زير چتر خود درآورد.
وي افزود: مسكو متوجه هدف غايي آمريكا كه تجزيه روسيه بود، شد و دراين راستا واكنش هاي تدافعي را در پيش گرفت.
ميرطاهر خاطرنشان كرد: آمريكا در حال حاضر درحال استفاده از كشورهاي غرب گرا به عنوان برگ هاي خود است و روسيه نيز ايران را باتوجه به سياست هاي مستقل كه به عملا به عنوان اصلي ترين دشمن واشنگتن به شمار مي رود، اهميت زيادي براي مسكو دارد و از كارت ايران در بازي با غرب استفاده مي كند.
اين كارشناس با اشاره به اينكه ايران سپر توسعه طلبي آمريكا به شمار مي رود، گفت: روسيه مي تواند با كارت ايران، غرب را تحت فشار قرار دهد.
ميرطاهر با اشاره به اينكه چشم انداز روشني براي همكاري هاي هسته اي ايران و روسيه در شرايط فعلي نمي بيند، افزود: مسكو با يك ايران هسته اي مستقل موافق نيست.
وي خاطرنشان كرد: نه غرب و نه روسيه تمايلي به يك ايران هسته اي مستقل ندارند و روسيه تنها با ارسال سوخت و گرفتن پس مانده آن حاضر به همكاري هسته اي با ايران شده است.
اين كارشناس در رابطه با امضاي قطعنامه عليه ايران گفت: در چنين شرايطي، امضاي قطعنامه معنا مي يابد و اين درحالي است كه روسيه نيز بايد به تعهدات بين المللي خود عمل كند.
وي با اشاره به اينكه روابط مسكو و تهران در آينده گسترش خواهد يافت، تاكيد كرد: روسيه خواستار حذف ايران همچون عراق نيست.
حسيني درباره روابط ايران و روسيه اظهار داشت: روسيه خواستار يك ايران باثبات است و در سياست هاي مسكو نسبت به تهران تغييري صورت نگرفته است.
وي با اشاره به سفرهاي بسيار هيئت هاي روسي به تهران افزود: روسيه، ايران را به عنوان يك تثبت كننده مي داند و ارسال سوخت به اين كشور نشان از اراده و عزم روسيه در تقويت همكاري و روابط با تهران دارد.
حسيني تاكيد كرد: روسيه خواستار همكاري بيشتر با ايران است.
اين كارشناس درباره مسائل جزاير سه گانه ايراني و ادعاي امارات درباره ميانجيگري مسكو در اين باره، گفت كه نمي توان مسائل مطرح شده ازسوي امارات را تائيد كرد و روس ها اين مسائل را مورد تائيد قرار نداده اند.
وي تاكيد كرد: در ادبيات روسيه، نام خليج فارس درج شده است.
حسيني در زمينه امضاي قطعنامه تحريم ها عليه ايران در آخرين دقايق رياست جمهوري پوتين گفت: امضاي تحريم ها عليه ايران، يك مسئله روتين است و چندان مهم نيست.
اين كارشناس افزود: روسيه عقيده دارد ايران بايد نشانه هاي اعتمادسازي را ارائه دهد.
وي گفت: در دوران رياست جمهوري مدودوف، روابط ايران و روسيه گسترش خواهد يافت.
حسيني ادامه داد : با اشاره به اين كه اطلاعات ما در زمينه تحولات داخلي روسيه اندك و منابع خبري ما محدود به خبرگزاري هاي خارجي است و همچنين از آنجا كه تغييرات در روسيه در همه زمينه ها بسيار زياد است معمولا ما در تحليل برخوردهاي روسيه دچار اشتباه مي شويم .
حسيني درباره اهميت نقش ايران براي روسيه گفت : درشرايطي كه كانون هاي ناامني و تروريسم مثل افغانستان و پاكستان به عنوان مراكز توليد مواد مخدر در همسايگي با ايران هستند و تهران در مقابل اين موضوعات و همچنين جنايات سازمان يافته كه مي توانند براي ثبات اجتماعي و سياسي روسيه خطرساز باشند ايستادگي كرده است و جلوي صدور اين مسائل به روسيه را گرفته است روسيه براي همكاري با ايران مقتدر علاقه زيادي دارند.
حسيني از عدم تغيير سياست هاي روسيه پس از اتمام رياست جمهوري پوتين سخن گفت و ايران را داراي پتانسيل هاي فراوان براي روسيه برشمرد و سفر هيئت هاي تجاري و اقتصادي اين كشور به ايران براي گسترش همكاري ها در زمينه هاي انرژي حمل و نقل ، برق ، پروژه توليد هواپيما ، پيوستن شبكه ريلي ايران به روسيه و همكاري در زمينه خزر را در همين راستا عنوان كرد.
وي تلاش روسيه براي عملي كردن شروع به كار نيروگاه اتمي بوشهر و ارسال سوخت اين نيروگاه را از نمونه هاي تعامل مثبت روسيه با ايران عنوان كرد و آنرا نشاندهنده عزم جدي اين كشور براي گسترش روابط با ايران عنوان كرد.
حسيني در خصوص موضع برخي مقامات روس درباره ميانجيگيري بين ايران و امارات متحده عربي و جنجال رسانه اي و تبليغاتي امارات در مورد آن گفت : اين سنت اماراتي هاست كه هر جا مي روند در برگشت به نقل از آنها ، آرزوهايشان را بيان مي كنند و دردل هايشان را از زبان مقامات آن كشورها رسانه اي مي كنند و هيچ مدركي دال بر تلاش روسيه براي ميانجيگري بين ايران و امارات يا حمايت اين كشور از امارات در اين قضيه وجود ندارد.
وي توجه روس ها به مسائل تاريخي را ستود و گفت : حتي در ادبيات و تاريخ روسيه توجه به اسم خليج فارس و تاريخ و جغرافياي ايران كاملا محترمانه و واقع گرايانه است .
اين كارشناس مسائل روسيه امضاء سومين دور تحريم ها عليه ايران را در آخرين روزهاي رياست جمهوري ناشي از تلاش روسيه براي حمايت از ايران در قالب قوانين بين المللي دانست و گفت : پوتين به صراحت در يك مركز اروپايي مثل فرانسه ايران را از هرگونه خطايي در مسائل هسته اي تبرئه كرد و همگي نشان دهنده تلاش روسيه براي حمايت از ايران است .
وي چشم انداز روابط ايران و روسيه را مثبت و روبه گسترش ارزيابي كرد و خواسته روسيه را در قبال برنامه هسته اي ايران دادن اطمينان به جهان از سوي ايران براي عدم انحراف از برنامه ها دانست موضوعي كه همواره در دستور كار مسولان هسته اي جمهوري اسلامي ايران بوده است .
حسيني درباره نقش خاورميانه اي روسيه گفت : مردم خاورميانه خواستار ايفاي نقش روسيه در اين منطقه و ايجاد بالانس از طرف اين كشور در منطقه هستند و ايران به عنوان يكي از كشورهاي مطرح خاورميانه در موضوعات مختلف و از جمله مسئله هسته اي توانسته از اين شرايط به خوبي استفاده كند و با گسترش همكاري ها با روسيه به ثبات منطقه كمك كرده است .
اين كارشناس مسائل روسيه همه كشورها را در تلاش براي حفظ منافع ملي دانست و منافع ملي ايران و روسيه را در بسياري از زمينه ها مثل گسترش ناتو به شرق ، منافع دو كشور در درياي خزر ، همكاري ها در سازمان منطقه اي شانگهاي ، صلح خاورميانه را يكي دانست .اين كارشناس با اشاره به تعريف روسيه درباره "روسيه 2020" كه تاكيد دارند در اين سال كشورشان به عنوان يك كشور بسيار مطرح در جهان خواهد رسيد، تصريح كرد: روند كنوني در اين كشور مي تواند آسيب پذير نيز باشد.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]