واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نگاهي به پديده فروش فيلم در حاشيه خيابانهارونق اكران در خانه
نگاه سوم - اين روزها اكران فيلمهاي روز سينماي جهان در تهران به امري عادي تبديل شده است، با اين تفاوت كه اگر فيلمهاي روز سينماي جهان در ديگر كشورها در سينماها اكران ميشوند، اكران اين فيلمها در تهران در خانهها انجام ميشود.
قسمت چهارم فيلم اينديانا جونز به فاصله يك هفته پس از اكران در جشنواره كن در تهران قابلدسترسي بود و به فاصله سه روز بعد هم نسخه با كيفيت آن به همراه زيرنويس فارسي در دسترس قرار گرفت.
حاشيه پيادهروهاي پررفتوآمد، پشت ايستگاههاي اتوبوس در ميادين اصلي شهر، روبهروي مراكز خريد بزرگ شهر و حتي روي پلهاي عابر پياده مكانهايي هستند كه فروشندههاي دورهگرد فيلم بساط خود را برپا ميكنند.
ديويديهاي فيلمهاي روز جهان اگر چه در ابتدا با قيمت 3هزار تومان به بازار آمدند، اما اكنون تا هزار و پانصد تومان نيز پايين آمدهاند و اگر مشتري باشيد يا تعداد زياد خريد كنيد قيمتها تا هزار و 200تومان نيز پايين ميآيند. اينگونه است كه فيلمهايي كه در حقيقت كالاي قاچاق هستند، به خانههاي علاقهمندان سينما در ايران راه پيدا ميكنند.
فيلمها از كجا ميآيند؟
اينكه بتوانيد با يك فيلم فروش خياباني به گونهاي ارتباط برقرار كنيد كه به شما بگويد فيلمهايش را از كجا ميآورد تقريبا امري محال و ناشدني است. با اين وجود از پشتپرده كلام آنها برميآيد كه كمتر خودشان اقدام به تكثير فيلمها ميكنند و فيلمها را از تكثيركنندگان عمده ميخرند. برخي نيز تنها عامل فروش هستند و درصدي از فروش روزانه را دريافت ميكنند.
مرز پاكستان محل اصلي ورود فيلمهايي است كه با عنوان فيلم اورجينال به فروش ميرسند؛ فيلمهايي كه فروشندگان آنها را با عنوان ديويدي پشت نقرهاي ميشناسند. اما اين فيلمها نيز كپيهاي اورجينال نيستند بلكه تنها كپيهاي با كيفيتي هستند كه در كشورهاي شرق آسيا به ويژه چين، مالزي و سنگاپور كپي ميشوند.
آمارهاي رسمي منتشر شده نشان ميدهد كه توليد اين كپيهاي غيرمجاز تنها در سال 2007 ميلادي نزديك به 8/3ميليارد دلار به سينماي هاليوود زيان وارد كرده است.
در سالهاي اخير مرزهاي غربي نيز به محل ورود ديويديهاي فيلم تبديل شدهاند و بسياري از فروشندگان كالاي خود را از اين مرزها تهيه ميكنند.
فروشندگان چه كساني هستند؟
تقريبا اكثر فروشندگان دستفروش فيلم را كساني تشكيل ميدهند كه در سالهاي جواني به سر ميبرند. اينان خود به دو دسته تقسيم ميشوند؛ گروه نخست خود عشق فيلمهايي هستند كه از مرحله خريداري پا به فروشندگي گذاشتهاند. دسته دوم هم تنها فروشنده فيلم هستند. تفاوت اين دو گروه را ميتوان از نوع نگاهشان به مقوله فيلم متوجه شد.
عشق فيلمها اطلاعات خوبي در مورد فيلمها دارند و در ابتدا از مشتري سوال ميكنند كه چه ژانر فيلمي را ميخواهد. اما گروه دوم تنها فيلمي را كه مشتري ميخواهد به او ميدهند و پولش را ميگيرند.
در بساط عشق فيلمها جداي از فيلمهاي روز همواره فيلمهايي از تاريخ سينما هم پيدا ميشود. اما همه فروشندگان خياباني فيلم يك ويژگي مشترك دارند و آن اينكه با اطمينان و محكم عنوان ميكنند كه اگر شغل ثابت و آبرومندانهاي پيدا كنند، اين شغل كاذب را رها ميكنند. در چشم بسياري از آنها ميتوان ديد كه راست هم ميگويند. اين را در شرايطي ميگويند كه بنا بر اظهار خودشان درآمدشان از فروش فيلمها چندان هم بد نيست. درآمد برخي از فروشندگان فيلم در ميادين اصلي مانند ميدان ونك يا ميدان وليعصر تا روزي يكصد هزار تومان هم ميرسد. هر چند كه اين مبلغ هميشگي نيست. اين را فروشندهاي ميگفت كه در يك روز نزديك به 70 فيلم را فروخته بود.
خريداراني از همه دست
خريداران ديويديهاي فيلم را ميتوان در ميان تمامي اقشار جامعه با خاستگاههاي طبقاتي مختلف جستوجو كرد. با اين وجود تعداد آنها در ميان طبقات متوسط به بالا بسيار بيشتر است. يكي از فروشندگان در مورد علت خريدن فيلم از دستفروشها ميگويد: علاقه به فيلم و سينما عامل اصلي است. او ميافزايد: بسياري از اين فيلمها با اندكي اصلاح قابليت پخش از تلويزيون را دارند و طبيعي است كه من هم علاقه دارم فيلمها را با كيفيت مطلوب و صداي دوبله شده ببينم. او به اكران نوروزي صدا و سيما اشاره ميكند كه تقريبا تمامي فيلمهاي مطرح در آن برهه از زمان را پخش كرد و عمل قابل تقديري هم بود. اما به عقيده او بايد سرعت اين كار افزايش پيدا كند و تلويزيون خود را به اكران سينماي جهان نزديكتر كند.
مردي كه خود را يك پزشك معرفي ميكند، اصرار فرزندانش را عامل خريد فيلمها ميداند. او ميگويد كه بچهها مطالبي را در نشريات در مورد فيلمهاي روز جهان ميخوانند و علاقه پيدا ميكنند كه اين فيلمها را ببينند. اينگونه است كه فشار ميآورند تا فيلمها برايشان خريداري شود. او ميگويد ترجيح ميدهد كه فيلمها را خودش خريداري كند
تا از سلامت فرهنگي آنها مطمئن باشد.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 389]