واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در انجمن حكمت و فلسفه ايران عنوان شد ويليام چيتيك: هدف علم و نفس در علوم قديم «توحيد» بود
خبرگزاري فارس: استاد گروه مطالعات تطبيقي اديان دانشگاه استوني بروك آمريكا گفت: قدرت علم جديد در تكنولوژي است، اما در علوم قديم شناخت علم و نفس دو روي يك سكه بودند كه هدفشان توحيد بود.
به گزارش خبرنگار آيين و انديشه خبرگزاري فارس، نشست «قلب فلسفه اسلامي» با سخنراني ويليام چيتيك، عرفانشناس و استاد گروه مطالعات تطبيقي اديان دانشگاه استوني بروك آمريكا درباره انديشههاي بابا افضل كاشاني، عارف و فيلسوف ايراني قرن هفتم هجري و ارتباط آنها با كتاب اخيرش به نام «جانشناسي و جهانشناسي»، صبح امروز در مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران برگزار شد.
وي گفت: بابا افضل كاشاني را از موقعي كه در ايران بودم ميشناختنم، اما به طور دقيق روي او كار نكرده بودم تا اين كه در حين كار بر روي دايرةالمعارف ايرانيكا، از من خواسته شد كه مقالهاي در مورد او بنويسم كه اين امر سبب شد تا آثار و مصنفات او را بخوانم.
چيتيك افزود: اگر فلسفه اسلامي از قبيل ابن سينا و ملاصدرا و ساير فلاسفه اسلامي را خوانده باشيد، در مييابيد كه اين آثار بسيار سخت و تخصصي است و بايد زمان فراواني بر روي آنها بگذاريد، و در بسياري موارد در انتهاي امر متوجه نميشويد كه هدف چه بوده است، اما باباافضل اينطور نيست. او آثارش را بر خلاف رسم رايج به فارسي نگاشته است و اين نشانگر آن است كه كمتر براي فلاسفه تخصصي نوشته است و بيشتر براي كساني نوشته كه اگرچه در حوزه فلسفه تخصص ندارند، اما زمينه قوي دارند.
وي ادامه داد: باباافضل در آثارش كوشيده به فارسيزبانان دليل پرداختن به حكمت را نشان دهد. فارسي باباافضل شيرينترين نثر فلسفه به زبان فارسي است و در كنار اين كه خيلي زيبا و شيرين است، از دقت و عمق بالايي نيز برخوردار است. البته در اين ميان كساني چون سهروردي نيز آثاري به فارسي نوشتهاند، اما سهروردي بيشتر صبغه عرفاني دارد.
چيتيك با اشاره به كتاب «جانشناسي و جهانشناسي» گفت: اين كتاب كه مجموعه شش مقاله است، عبارت از تعدادي سخنراني است كه نزد دانشجويان و مخاطبان بيشتر مسلمان ارائه شده است و در آنها كوشيدهام به زبان ساده سخن بگويم.
وي افزود: در اين كتاب علم به رسم قدما به دو شاخه نقلي و عقلي تقسيم شده است، علم نقلي علم سينه به سينه و روش آن تقليد است، اما علم عقلي روشش تحقيق است و در جستجوي توحيد است.
استاد گروه مطالعات تطبيقي اديان دانشگاه استوني بروك آمريكا در پايان گفت: در سنت اديان، علم جهان و علم جان را در يك سطح ميديدند. قدرت علم جديد در تكنولوژي است، اما در علوم قديم شناخت علم و نفس دو روي يك سكه بودند كه هدفشان توحيد بود.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]