واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: تحليلي بر جايگاه و منزلت مجلس در نظام جمهوري اسلامي
مجلس در نظام جمهوري اسلامي عرصه تصميم سازي و تصميم گيري است. از اين روي بايد عصاره كار كارشناسي در كشور باشد. به عبارت بهتر از آن جا كه اصلي ترين تصميمات كشور درمجلس اتخاذ مي شود جدي ترين كارشناسي هاي كشور نيز بايد براي مجلس و در ارتباط با مجلس شكل بگيرد.
طبعا اين كار كارشناسي هنگامي به نتايجي موثر خواهد رسيد كه با رويكردي خردورزانه و انديشه گرايانه همراه باشد.
مجلس آن هنگام از پويايي و كارآمدي لازم برخوردار خواهد بود كه نمايندگان مختلف بتوانند مطابق با قوانين و آزادانه به طرح مسايل و ديدگاههاي خود بپردازند. اتخاذ يك مديريت صحيح و بي طرفانه در اداره جلسات مجلس مي تواند در ايجاد فضايي امن و بي تنش براي اظهار نظر و اعمال راي آزادانه نمايندگان بسيار موثر و تعيين كننده باشد.
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بايد با كمال حسن نيت و برادري قوانين و مصوباتي كه وضع ميكنند بر خلاف اسلام و قانون اساسي نباشد و همانطوري كه در اصل شصت و هفتم قانون اساسي آمده كه در اولين جلسه مجلس سوگند نامه ياد ميكنند و متن آن را امضاء مينمايند از همان جلسه اول تا پايان دوره نمايندگي مجلس به آن اصول پاي بند باشند و در انجام وظيفه و حفظ حقوق ملت لحظهاي كوتاهي ننمايند.
نمايندگان بايد در قبال اين مسوؤليت مهم احساس وظيفه نمايند و به دور از احساسات و اغراض جناحي به فكر رفع گرفتاري و مشكلات مردم محروم كشورمان باشند.
مجلس محل بحث و گفتگو و انتقاد و استيضاح است اما با رعايت موازين و اخلاق اسلامي و بدون در نظر گرفتن اهداف شخصي و جناحي كه در اين مورد حفظ استقلال و جايگاه ان لازم و ضروري است.
البته حفظ استقلال مجلس به معناي عدم همكاري با ديگر قوا نيست بلكه به معناي حفاظت از مرزهاي معنوي و جايگاه والاي مجلس در ارتباط گيري با ديگر عناصر و بخش هاي حكومت است.
بي گمان در اين زمينه نقش رياست مجلس حساس و تعيين كننده است. رئيس مجلس بايد از توانمندي كافي براي صيانت از اين جايگاه والا كه به فرموده امام راحلمان در راس همه امور قرار دارد برخوردار باشد.زيرا ايجاد فرايندهاي تضمين كننده چنين شرايطي بيش از هر چيز حاصل توجهي است كه مركز ثقل آن بايد در رويكرد رياست مجلس قرار گيرد.
اتخاذ موضع گيريهاي انفعالي در برابر مسايل مهم جامعه و عملكردهاي دستگاههاي مختلف اجرايي و نيز تسامح در برابرقانون شكني هاي احتمالي و مواردي از اين قبيل از جمله اموري هستند كه باعث تنزل شان و جايگاه مجلس مي شوند.
در اين مورد رييس مجلس مي تواند نقش مهم و كار سازي داشته باشد كه علاوه بر آنكه خود يك نماينده است آينه تمام نما و نمادعيني ساير نمايندگان نيز محسوب شود .
حضرت آيت الله خامنه اي، رهبر معظم انقلاب اسلامي نيز در ديدار نمايندگان دوره هشتم مجلس شوراي اسلامي، مردم سالاري ديني را متكي و مبتني بر ولايت پروردگار خواندند و با تاكيد بر اهميت دو وظيفه اساسي مجلس يعني قانونگذاري و نظارت و نيز حفظ و تقويت همگرايي قواي سه گانه افزودند: « نمايندگان مجلس بايد استقلال در تصميم گيري را كه قانون اساسي به آنها داده است، كاملاً حفظ كنند»
تصويب قوانيني كه دولت را موظف و قادر به اداره صحيح امور نمايد و سپس نظارت بر اجراي آن از راه هاي قانوني، نخستين وظيفه مجلس است و اين وظيفه مستلزم همكاري و همدلي ميان مجلس و دولت و حمايت مجلس از دولت است. اين رابطه بايد به گونه اي باشد كه دولت، مجلس را گره گشاي كارهاي بزرگ بشناسد و از حكمت و مصلحت شناسي آن در اجراي وظايف دشوار خود بهره بگيرد و از ديگر سو مجلس نيز زمينه تسريع در اقدامات دولت خدمتگزار براي آباداني و عمران ايران اسلامي را فراهم كند. بايد توجه داشت كه هماهنگي مجلس و دولت، يكي از بركات اين دوره است كه حاصل و ثمره انتخاب ملت و رويكرد مردم به شعارها و ارزش هاي اصيل و آرماني انقلاب است.
در اين مورد رهبر انقلاب اسلامي، نظارت مجلس را به موازات قانونگذاري، بسيار مهم و لازم دانستند و افزودند: «در اوج اعمال وظايف نظارتي مجلس، بايد كاملاً مراقب و هوشيار بود كه اين امر، به وسيله اي براي معارضه قوا تبديل نشود.»
ممكن است نمايندگان با ورود به مجلس جايگاه خود را تغيير دهند و مردمي بودن را فراموش كنند لذا بايد تاكيد كرد نمايندگان مجلس بايد حقيقتاً مردمي باشند و مردمي بمانند
مردم از نمايندگان خود انتظار دارند طرحها و لوايح مختلف را به صورت كارشناسي در مجلس و
كميسيونهاي تخصصي آن بررسي كنند تا قوانيني را كه قابليت اجرا دارد و در آنها به حل مسايل مردم توجه مي شود، تصويب كنند.
نمايندگان بايد رابطه خود را با توده هاي مردم بخصوص قشرهاي محروم برقرار و مستحكم سازند. اين كار، هم نيازهاي حقيقي مردم را به آنان نشان خواهد داد و اولويت ها را مشخص مي كند و هم اهميت رعايت بيت المال و حذف هزينه هاي غيرلازم را آشكار خواهد كرد.
نماينده مجلس بايد بين مردم زندگي كرده و با مسائل آنها و آسيبهاي اجتماعي محيط انتخابي خود آشنا باشد تا بتواند نقش خود را در قانون گذاري در مجلس به خوبي ايفا كند.
البته در اين عرصه دولت نهم پيشتاز بوده و سفرهاي استاني رئيس جمهور و وزرا به سراسر كشور كه هم اكنون در ميانه دور دوم است مي تواند الگويي مناسب براي منتخبان صديق و مردمي در هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي باشد. آنجا كه رهبر حكيم انقلاب اسلامي نيز مي فرمايند: سفرهاي استاني بسيار كار خوب، برجسته و لازمي بود، آنچه كه محصول اين كار مي شود عبارت است از روشن شدن فاصله بين نگاه از دور به حقايق يك كشور و نگاه از نزديك... خوشبختانه سركشي دولت و رئيس جمهور و وزراي محترم به مناطق مختلف كشور، آن آرزوي ديرينه ما را به نحو احسن برآورده كرده است.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران «ايسكانيوز»
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]