واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: تهران در محاصره بساز بفروشها/ خانههايي كه يكي پس از ديگري خراب ميشوند
يك كارشناس مسكن به برنا ميگويد: در بيشتر مواقع، يك تصميم خانوادگي منجر به ساختمان سازي در محلات مي شود مثلا پدر خانواده مي بيند كه فرزندانش بزرگ شده اند خانه قديمي را به اصطلاح مي كوبد، يك آپارتمان 4يا 5 واحدي مي سازد...اگر 20 سال قبل مسئولان و برنامه ريزان شهري با توجه به رشد گسترده زاد و ولد، براي مسكن جواناني كه در سن 20 يا 25 سالگي تشكيل خانواده خواهند داد چاره اي مي انديشيدند، امروز ابعاد بحران مسكن به مراتب كمتر بود.
باشگاه جواني برنا/ اميررضا پرحلم - افزايش اعجاب انگيز قيمت مسكن در تهران طي سالهاي اخير بازار بساز و بفروش ها و دلالان مسكن را به شدت گرم كرده است.
در اين ميان با عبور از هر كوچه و خياباني در مناطق مركزي و جنوبي تهران به انبوه ساختمان هاي قديمي بر مي خوريم كه تخريب شده و درحال ساخت و ساز هستند. به واقع گوئي آرامش شهر و محلات به شدت بر هم خورده است. نيمه هاي شب، اوايل صبح، روزهاي تعطيل و در تمامي ساعاتي كه مردم فكر مي كنند مي توانند ساعاتي را با آرامش سپر مي كنند، صداي مهيب تخريب خانه ها، تخليه پرسر و صداي مصالح همچون تيرآهن و ميلگرد، گودبرداريهاي طولاني نيمه شب و فريادهاي كارگران ساختماني به گوش مي رسد.
در محله هاي تهران اين معضلات به وضوح ديده مي شود و كوچه هاي گرد و غبار گرفته و هجوم بي امان كاميون هاي حمل بار همه نشان از آن دارند كه ساختماني در حال ساخته شدن و به عبارتي نو شدن است.
جنون ساختمان سازي در تهران علاوه برآنكه بازار كاسبي دلالان املاك را گرم كرده مردم عادي راهم به اين فكر واداشته كه با ويران كردن خانههاي كلنگي وارد عرصه ساخت و ساز شده و اصطلاحا از اين "نمد" كلاهي براي خود درست كنند و يك خانه ويلايي قديمي را به چند واحد آپارتمان تبديل كنند و از اجاره و فروش آنها پولي براي خود دست و پا كنند. بنا بر اين ولع بيشتر مردم براي خريد ملك را مي توان فاكتوري اساسي در بر هم خوردن آرامش محلات دانست چرا كه مردم در اين تصور رواني غوطه ورند كه اگر امروز براي خانه دار شدن اقدام نكنند ممكن است هيچگاه صاحب يك آپارتمان نقلي ارزان و زيبا نشوند و البته كه همين طمع دلالان و بساز بفروشها را سر ذوق(!) آورده است...
به گزارش برنا، با نزديك شدن به فصل جابجائي ها، بنگاههاي معاملات املاك نيز آرام آرام مملو از مردمي مي شود كه حس مي كنند درحال بي سرپناه شدن هستند. با اين حال گراني سرسام آور اجاره بهاء، وسوسه خانه دار شدن به هر قيمتي را بيشتر دامن مي زند اما در اينجا قوانين خود ساخته اي وجود دارد كه دلالان و مشاوران املاك از آن پيروي مي كنند و بازار داغ كاسبي خود را در تابستان داغ تهران، داغتر مي كنند. بر طبق اين قوانين خانه هاي كلنگي كوچك براي دلالان طماع رزرو مي شود و در واقع فروشندگان اينگونه املاك به افراد عادي خانه كلنگي نمي فروشند.
علت آن است كه دلالان صنف املاك با شناسائي فروشندگان خانه هاي كلنگي كوچك به هر طريقي آنها را مجاب ميكنند كه ملكشان را تنها به آنها بفروشند. خانههاي كلنگي كوچك امروزه دستاويز مناسبي براي بلند مرتبه سازي دلالان املاك است.
به محض آنكه فروشنده يك خانه كلنگي به املاك مراجعه مي كند تعداد بي شماري دلال وي را دوره كرده و تلاش مي كنند با قيمت هاي وسوسه انگيز خانه را از چنگ فروشنده درآورند.
دلالان بساز و بفروش دراين راستا به دلايل خدا پسندانه اي استناد ميكنند: "كار ما خانه سازي است، ما از اين خانه هاي كلنگي چندين واحد آپارتمان مي سازيم تا مردم شانس خانه دارشدن داشته باشند!"
اما واقعيت چيز ديگري است. بيشتر اين بساز بفروشها خانه ها را با قيمت نازلي از چنگ صاحبان آن درآورده و سپس با مصالح ساختماني فوق العاده بي كيفيت و غير استاندارد خانه هاي به اصطلاح قوطي كبريتي با معماري بسيار غير اصولي را به خريداران قالب ميكنند.
هجوم و استقبال گسترده مردم از آپارتمانهاي فوري ساز سوداگران مسكن را با اين واقعيت روبرو كرده كه مردم از هر محصولي ولو بي كيفيت استقبال گسترده مي كنند، بنا بر اين ضرورتي به بالا بردن كيفيت ساخت نيست.
يكي از ساكنان آپارتمانهاي فوري ساز به برنا مي گويد: كيفيت ساخت اين آپارتمانها به حدي فاجعه است كه حتي با گذاشتن گوش بر كف زمين به سادگي مي توان مكالمات ساكنان طبقه زيرين را شنيد. بنا بر اين گزارش، فرد ديگري كه خود به تازگي و با قيمتي بسيار بالا صاحب يكي از اين واحد هاي فوري ساز شده، معتقد است كيفيت ساخت اين خانه ها به حدي بد است كه آسايش دروني ساكنان نيز دستخوش آسيب شده است.
سرمايه گذاري در امر مسكن طي چند سال گذشته با استقبال گسترده سرمايه هاي سرگردان روبرو بوده است. به گفته برخي آگاهان، حتي سرمايه هاي بنگاههاي زودبازده اقتصادي در قالب وامهاي خود اشتغالي به طرازي نامحسوس از باز ار ساخت و ساز و دلالي مسكن سر درآورده و به بحران حوزه مسكن بيشتر دامن زده است.
يك كارشناس مسكن معتقد است همه كساني كه وارد عرصه ساخت و ساز درشهر تهران مي شوند دلالان صرف و بسازبفروش ها نيستند.
"حسين رستمي" به برنا مي گويد: در بيشتر مواقع، يك تصميم خانوادگي منجر به ساختمان سازي در محلات مي شود مثلا پدر خانواده مي بيند كه فرزندانش بزرگ شده اند خانه قديمي را به اصطلاح مي كوبد، يك آپارتمان 4يا 5 واحدي مي سازد.
وي معتقد است در حال حاضر اكثر خانواده ها از بابت سرگرداني فرزندانشان احساس خطر مي كنند به همين دليل راه چاره را دربلند مرتبه سازي خانه هاي كلنگي كوچك مي بيند.
اين كارشناس املاك مي افزايد: محاسبه خيلي ساده اي است. اگر 20 سال قبل مسئولان و برنامه ريزان شهري با توجه به رشد گسترده زاد و ولد، براي مسكن جواناني كه در سن 20 يا 25 سالگي تشكيل خانواده خواهند داد چاره اي مي انديشيدند، امروز ابعاد بحران مسكن به مراتب كمتر بود.
بر اساس اين گزارش، گسترش ساخت و ساز ها در محلات تهران از چند جنبه قابل بررسي است. نخست آنكه صنعت نا متوازن و غير استانداردي به نام ساخت و ساز يا بساز بفروشي خارج از چارچوب هاي مدرن طي چند سال اخير شكل گرفته كه به شدت بركيفيت و نوع زندگي مردم تاثير گذاشته است.
ساختمانهايي با مصالح بي كيفيت، معماري زشت و طراحي داخلي بسيار نامناسب كه حاكي از سر هم بندي بساز بفروش ها براي قالب كردن خانه ها به مشتريان پرشماري است كه فقط مي خواهند صاحب خانه باشند از مشخص هاي اصلي اين صنعت موهوم مي باشند.
اين درحالي است كه سازمان نظام مهندسي ساختمان طي چند سال اخير و همپا با رشد صنعت ساخت و ساز، نسبت به اعمال مباحث بيست گانه مقررات ملي ساختمان توسط بساز بفروش ها تا حدي بي اعتناء بوده كه ثمره آن بلند مرتبه سازي با كيفيت نازل در چند سال اخير بوده است. به لحاظ شكلي، صرفنظر از اينكه ساخت و سازها در تهران به ميزان اندكي، عطش خانه دار شدن مردم را فرو مي نشاند، گسترش بي رويه اين پديده درتهران آسيب هاي جبران ناپذيري برپيكره اجتماع وارد مي آورد.
تلفيق نگرش سودجويانه و توليد مسكن در امر ساخت و ساز آن هم توسط افراد بعضا بيصلاحيت درحوزه مسكن، علاوه بر آنكه بر تشديد قيمت ها و بحراني شدن ميزان عرضه تاثير مي گذارد، امنيت رواني مردم را نيز تحت الشعاع قرار مي دهد.
گسترش آلودگي صوتي در محلات و حضور كارگران ساختماني بي شمار و باقي ماندن بيشتر ساختمانها درحالت نيمه كار مي تواند زمينه ساز وقوع جرم باشد.
از سوي ديگر، مراكزي كه مي تواند با دقت بيشتري بر اينگونه فعاليت هاي نظارت كنند با غفلت از پيامدها و آسيب هاي محتمل، دربرابر برخي تخلفات آشكار كوتاهي مي كنند. به عنوان مثال شهرداري ها و مهندسان ناظر گهگاه كوتاهي بساز و بفروش ها از مقررات ساخت و ساز را به ديده اغماض مي نگرند، اين امر بيش از پيش بر آزادي عمل دلالان ساختمان براي تحميل شرايط خود به متقاضيان مسكن مي افزايد.
به هرحال كوچه پس كو چه هاي تهران در چنبزه بساز بفرو ش ها و ساخت و سازهاي بي رويه درحال تبديل شدن به خاكريزهاي مناطق جنگي است. كار فرماهايي كه به ميل خود كوچه ها را مي بندند، انبوه كاميونها، بولدوزرها، بشكه هاي بزرگ، تير آهن هائي كه عرض كوچه ها را اشغال كرده، نيمه شب هاي پرسروصدا و خلاصه آرامشي كه درحال رفت بربستن از محلات تهران است...و البته كه حقوق شهروندي در روياي خانهدار شدن افراد، قرباني مي شود...
***
در باشگاه جواني برنا ثبتنام كنيد: [email protected]
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]