واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: اجلاس پاريس و آينده افغانستان
خبرگزاري انتخاب : در حالي كه قرار است هفته آينده كشورهاي كمك كننده به افغانستان در اجلاس پاريس گرد هم آيند، اين كشور از زمان اشغال روسها تا خروج آنها و پس از آن تحت اشغال نيروهاي خارجي به طور مستقيم يا غير مستقيم و نيز درگير اختلافات داخلي بوده است.
در حالي كه قرار است هفته آينده كشورهاي كمك كننده به افغانستان در اجلاس پاريس گرد هم آيند، اين كشور از زمان اشغال روسها تا خروج آنها و پس از آن تحت اشغال نيروهاي خارجي به طور مستقيم يا غير مستقيم و نيز درگير اختلافات داخلي بوده است.
جنگ ناتو عليه طالبان با حضور نظامي 40 كشور در افغانستان در حالي آغاز شد كه عملاً پيروز ميدان، مافياي پول، اسلحه و موادمخدر بود و هيچ گونه دستاورد ديگري براي مردم نداشته است. آمارها نشان مي دهد كه در سالهاي اخير 14 هزار و 960 بمب در افغانستان منفجر شده كه 10 برابر بيشتر از تعداد بمبهاي منفجر شده در سالهاي قبل از 2004 مي باشد. 8 هزار و 950 حمله نيروهاي شبه نظامي عليه مردم عادي و غيرنظاميان انجام شده كه 12 برابر بيشتر از سه سال قبل است.
در اين ميان اروپا و آمريكا بدون برنامه ريزي و فقط با يك دور نماي بي محتوا و غير منطقي و انتزاعي وارد افغانستان شدند و بدون اينكه واقعاً شيوه موثر و سازنده اي را براي كمك به افغانستان در نظر داشته باشند، حتي متوجه تأثيرات منفي دخالتهاي خود در اين كشور نبودند؛ به عنوان مثال ناتو هر چه تلاش مي كند كه افغانستان را از انبوه سلاحها پاك كند، اما سريعاً مهمات و سلاحها از سوي پاكستان به اين كشور سرازير مي شود.
چند برابر شدن توليد خشخاش از زمان جديد اشغالگري تاكنون از عمده دستاوردهاي منفي حضور نيروهاي اشغالگر ناتو بويژه آمريكا در اين كشور جنگزده است. ظهور دوباره طالبان كلاف سردرگمي را در مبارزه با تروريسم به وجود آورده است. اين خود نيز ضمن آنكه از دلايل بارز اشغالگريها و نتايج منفي آنها مي باشد، نشان از شكست ناتو در اين كشور است.
روسيه و چين هم از دايره و حيطه مداخله در افغانستان دور نمانده اند. روسيه به علت نيروهايي كه از دوره شوروي سابق در افغانستان داشته و هنوز جاي پاي شوروي و اتحاد ضد سرمايه داريش در افغانستان وجود دارد. چين كه همسايه شرقي افغانستان است ضمن آنكه به دنبال جلوگيري از نفوذ تروريسم بداخل مرزهاي خود مي باشد، در پي حصول حداكثر منافع خود از آشفته بازار افغانستان مي باشد.
افغانستان در پي عضويت در گروه شانگهاي به عنوان همسايه چين، روسيه از موقعيت استراتژيكي برخوردار شده است، لذا اجلاس پاريس در حالي قرار است برگزار شود كه آليستر مك كنچي، مدير امور كشورهاي آسيب پذير و مسؤول برنامه هاي بانك جهاني در افغانستان از پيشرفت برنامه هاي بازسازي در اين كشور ابراز ناخرسندي كرده است. بانك جهاني اقدامات دولت افغانستان در زمينه مبارزه با فساد را ناكافي دانسته و با توجه به اينكه اقتدار دولت مركزي با چالشهايي از سوي افراد با نفوذ مواجه است، لازم است بهبود در نحوه ارائه خدمات در اولويت قرار گيرد
.
حال آنكه اقداماتي مانند اصلاح نظام مالياتي و دريافت ماليات بيشتر و مبارزه با فقر از سوي دولت براي دريافت كمك بيشتر و استفاده بهتر از آن ضرورت دارد، لذا بانك جهاني ضمن آنكه خواستار ادامه كمكهاي خارجي همراه با هماهنگي بيشتر كشورها و سازمانهاي كمك كننده به افغانستان شده، قرار است در اجلاس پاريس 50 ميليارد دلار براي بازسازي اين كشور اختصاص دهد.
با توجه به اينكه بخش اعظم بودجه دولت افغانستان از طريق دريافت كمكهاي خارجي تأمين مي شود و دولت افغانستان خواستار آن بوده است كه تمامي كمكهاي خارجي مستقيماً تحت نظر دولت هزينه شود، مشكلاتي را در روند نحوه هزينه ها به وجود آورده است. در عين حال، ادامه فساد در تشكيلات اداري در افغانستان مانع از تمايل شماري از كشورهاي كمك كننده خارجي به افغانستان شده است. هر چند دولت بارها اعلام داشته كه مسؤوليت استفاده صحيح از كمكهاي دريافت شده را بر عهده مي گيرد.
بانك جهاني عمليات خود را در افغانستان از سال 2002 ميلادي از سر گرفته و تاكنون بيش از يك و نيم ميليارد دلار به اجراي برنامه هاي خود در افغانستان اختصاص داده است.
اكنون دولت حامد كرزاي چشم به اجلاس قريب الوقوع پاريس دارد تا كشورها كمكهاي لازم را به اين كشور اختصاص دهند.
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]