واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: «فارك» در پيچ و خم مبارزه
اشاره:
با توجه به ظهور دولتهاي چپگرا در آمريكاي لاتين، همچون بوليوي، ونزوئلا، پاراگوئه و...، فلسفه تشكيل گروهي مبارز به نام فارك كه با بزرگترين متحد آمريكا يعني كلمبيا در نبرد است، كاملاً منطقي به نظر ميرسد. همواره وجود دولتهاي چپگرا در حوزه كشورهاي آمريكاي جنوبي و مركزي، به چالشي جدي براي آمريكا تبديل شده است، از اين رو كاخ سفيد كه بزرگترين شريك منطقهاي خود يعني كلمبيا را در معرض خطر ايجاد شده از سوي فارك ميبيند، سعي ميكند تا با ايجاد تمهيداتي، از تحركات اين گروه چريكي رهايي يابد.
حملات پياپي ارتش كلمبيا كه با پشتيباني مستقيم آمريكا صورت ميگيرد نشان ميدهد كه فارك سردمداران كاخ سفيد را به اندازهاي خشمگين كرده است، كه آنها نه تنها از لحاظ اقتصادي بلكه با دخالتهاي گسترده نظامي، به كمك متحد خود شتافتهاند.
، رئيس جمهوري راستگراي كلمبيا، بارها و به صورت كاملاً آشكار اذعان كرده است كه جديترين خطري كه دولت وي را تهديد ميكند، گروه شورشي فارك است.
پس از مرگ ، فرمانده افسانهاي و موسس گروه مسلح فارك، حيات سياسي - نظامي اين گروه شورشي در پردهاي از ابهام قرار گرفت. خبر مرگ مارولاندا به اندازهاي براي آمريكا مهم بود كه تا چند روز پس از مرگ وي، رسانههاي آمريكايي با هياهوي بسيار، مرگ رهبر فارك را به عنوان پيروزي دو دولت كلمبيا و آمريكا ارزيابي ميكردند.
در واقع گروه فارك تا مدتها جديترين جناح مسلح مخالف دولت در آمريكاي جنوبي بود. شيوه فرماندهي مارولاندا باعث شده بود كه سازمان فارك در اوج قدرت خود، بتواند چند هزار نيروي مسلح را گرد آورد. پس از مرگ مارولاندا، گمانهزنيها برسر جانشين وي آغاز شد. عدهاي براين باور بودند كه ، ايدئولوژيست سازمان فارك بهترين گزينه براي جانشيني مارولاندا است.
در حقيقت يافتن جانشيني مناسب براي رهبر فارك براي ادامه حيات اين گروه بسيار ضروري به نظر ميرسد. وزير دفاع كلمبيا بارها، علت انسجام و اتحاد شورشيان فارك را وجود مارولاندا به عنوان عنصري قوامبخش اعلام كرده بود و ميبينيم كه پس از مرگ وي، فرار گروهي چندصدتن از شورشيان مهر تاييدي به گفتههاي اين وزير زد.
مارولاندا چندين بار در ديدار با ديگر فرماندهان نظامي سازمان فارك، خطر فرار نيروها را به آنها گوشزد كرده بود و به آنها گفته بود كه فرار نيروها با فروپاشي فارك همراه خواهد بود.
محافل سياسي، بعد از كانو كه اكنون جايگزين مارولاندا شده است احتمال جانشيني كه رهبري شاخهِ نظامي فارك برعهده اوست، را دور از انتظار نميديدند. از آنجا كه وي پس از مارولاندا، بانفوذترين عنصر در سازمان فارك بود، اين امكان وجود داشت كه فرماندهان فارك وي را به عنوان رهبر جديد گروه انتخاب كنند.
به هر حال مارولاندا پس از تحمل سالها درد و رنج ناشي از سرطان پروستات درگذشت (البته عدهاي هم علت مرگ وي را سكتهِ قلبي اعلام كردهاند). اكنون بايد منتظر بود و ديد كه آيا فارك در سراشيبي سقوط قرار گرفته است، يا دوباره روزهاي اوج را تجربه خواهد كرد:
آشنايي با
سازمان فارك كه از آن به عنوان نيروهاي مسلح انقلابي كلمبيا نيز ياد ميشود، سازماني چريكي انقلابي با گرايشهاي شديد ماركسيستي - لنينيستي است.
فارك يكي از سازمانهاي پرقدرت و ثروتمند است كه در دههِ 1960 به عنوان شاخه مسلح حزب كمونيست كلمبيا اعلام موجوديت كرد.
با اين وجود كه ماهيت و فلسفهِ وجودي فارك، جنبشي كاملاً چريكي بود، از سال 1980 ميلادي به بعد، اين گروه به تجارت مواد مخدر روي آورد.
مارولاندا كيست؟
پيشتر گزارشهايي مبني بر بيماري مارولاندا در محافل خبري جهان پخش شده بود، اما خبر مرگ مانوئل 78 ساله مهر تأييدي بر اخبار پيشين زد. عدهاي از نزديكان مارولاندا بيماري وي را سرطان پروستات از نوع حاد،اعلام كرده بودند.
اين درحاليست كه وزارت دفاع كلمبيا، در مرحله اول انتشار خبر، علت مرگ رهبر افسانهاي شورشيان فارك را، سكتهِ قلبي اعلام كرده بود.
مارولاندا دهقاني خجالتي بود كه براي گذران زندگي، به آبنباتفروشي ميپرداخت، در دههِ 1960، وي با شعار برقراري عدالت اجتماعي، سلاح در دست گرفت.
گروه شورشي فارك پس از عمليات نظامي سنگين ارتش كلمبيا كه از حمايت آمريكا نيز بهره ميجست، به شدت ضعيف شد. اين گروه تاكنون با قاچاق موادمخدر، منابع مالي مورد نياز خود را تهيه ميكرد. شايان گفتن است كه آمريكا و اتحاديه اروپا، شبه نظاميان فارك را در ليست سازمانهاي تروريستي جهان قرار دادهاند. مارولاندا به عنوان يك عنصر قوام بخش در سازمان نظامي فارك، ايفاي نقش ميكرد. اين گروه در زمان اوج قدرت خود بيش از 17 هزار جنگجو در اختيار داشت كه اين رقم در حال حاضر به كمتر از 8 هزار نفر رسيده است. مرد شمارهِ 2 فارك، در ماه مارس زماني كه نيروهاي كلمبيا به پايگاه وي در خاك اكوادور حمله كردند، كشته شد.
در حال حاضر مرگ مارولاندا، سرنوشت گروگانهاي اسير در دست اين گروه را در پردهاي از ابهام قرار داده است. در همين حال، رئيس جمهوري كلمبيا اعلام كرده است كه دولت، تماسهايي را با شورشيان برقرار كرده است و شورشيان به تسليم شدن و آزاد كردن گروگانها تمايل دارند، حال اين سخن تا چه حد صحيح باشد، معلوم نيست.
سؤالي كه در حال حاضر مطرح ميشود اين است كه آيا شورشيان فارك خواهند توانست پس از مرگ مانوئل مارولاندا و حملات احتمالي ارتش كلمبيا به پشتيباني آمريكا، به حيات خود ادامه دهند؟
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 296]