واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به توانمنديها و محدوديتهاي كشاورزي استان سمنان
استان سمنان در نگاه اول، استاني كويري و خشك شناخته ميشود اما همين استان در بخش كشاورزي بهرغم محدوديت منابع آبي از توانمندي و استعداد بالايي برخوردار است.
در اين استان سالانه قريب يك ميليون و ۲۰۰هزارتن انواع محصولات باغي و زراعي توليد ميشود كه در برخي از زمينهها، محصولات آن از كيفيت بسيار بالايي برخوردار و به خارج از كشور صادر ميشود.
اين در حالي است كه حجم منابع آبي اين استان سالانه بيش از يك ميليارد متر مكعب است كه از اين مقدار تنها قريب ۱۲درصد در دسترس است. مسوولان و دستاندركاران بخش كشاورزي در استان سمنان با تاكيد برتوانمندي بخش كشاورزي ميگويند: اين بخش پس از صنعت دومين بخش اقتصادي اين استان محسوب ميشود و قريب ۱۸درصد توليد ناخالص را در سمنان بهخود اختصاص داده است.
به گفته دستاندركاران بخش كشاورزي رفع مشكل كمبود آب و استفاده از شيوههاي نوين آبياري ميتواند تا حد قابل ملاحظهاي رشد بخش كشاورزي استان سمنان را به دنبال داشته باشد.
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان سمنان با اشاره به رشد چهار برابري توليدات اين بخش در سالهاي پس از پيروزي انقلاب ميگويد: اين رشد نشانگر توان بالاي بخش كشاورزي استان سمنان است.
"علياصغر ميرزايي" رشد به دست آمده را مربوط به دو درصد از عرصههاي طبيعي استان سمنان كه زير كشت محصولات باغي و زراعي قرار دارد ميداند و ميافزايد اين رشد و توليدات در شرايط سخت كمآبي و اقليمي استان سمنان حاصل شده است.
در زمان حاضر از ۹ميليون و ۷۰۰هزار هكتار عرصههاي استان سمنان ۱۹۳ هزار هكتار به بخش كشاورزي اختصاص دارد كه شامل ۱۵۰هزار هكتار اراضي زراعي و ۴۳هزار هكتار اراضي باغي است.
در اين اراضي سالانه ۸۸۰هزار تن محصولات زراعي و قريب ۲۰۰هزار تن محصولات باغي توليد و عرضه ميشود.
كارشناسان بخش كشاورزي استان سمنان اشتغال موجود در اين بخش را ۳۱هزار نفر اعلام كردند و تاكيد دارند كه اين رقم معادل ۱۷/۵درصد سهم اشتغال در استان سمنان است.
معاون فني و اجرايي سازمان جهاد كشاورزي استان سمنان بر اجراي روشهاي نوين آبياري در اين استان تاكيد دارد و مشكل اساسي در اين زمينه را نياز به حجم بالاي سرمايهگذاري ميداند.
"غلامعلي سلامتمنش" گفت: مشكلاتي كه بهرهبرداران در دادن وثيقه بانكي و تامين سرمايه لازم براي اين طرح دارد محدوديتهايي را در اجراي طرحهاي آبياري نوين ايجاد كرده است.
وي گفت: تاكنون قريب ۱۳هزار هكتار از اراضي اين استان زيرپوشش روشهاي آبياري قطرهاي و باراني رفته است و امسال نيز براي توسعه اين اراضي براي آبياري كمك بلاعوض بين ۱۰تا ۱۴ميليون ريال براي هر هكتار آبياري باراني و قطرهاي داده ميشود.
به گفته مسوولان سازمان جهاد كشاورزي استان سمنان در بخش دام و طيور نيز از توان بالايي برخوردار است.
معاون امور دام سازمان جهاد كشاورزي استان سمنان تعداد دام موجود دراين استان را دو ميليون راس و ظرفيت طيور را در هر دورههفت ميليون قطعه عنوان كرد.
"احمدرضا سيدعليان" گفت: ايناستان در مجموع ۳/۳درصد گوشت قرمز و سفيد كشور را توليد ميكند.
وي توليد سالانه ۲۸هزار تن گوشت قرمز، ۳۳هزار تن گوشت سفيد، ۱۳۷هزار تن شير و هفت هزار و ۹۰۰تن تخم مرغ را از مهمترين اقلام توليدي بخش دام و طيور در اين استان دانست.
براساس پيشبيني برنامه چهارم، ميزان توليد گوشت قرمز از ۲۶هزارو ۱۵۰ تن به ۲۹هزار و ۸۰۰تن، شير از ۱۱۴هزار و ۵۰۰تن به ۱۵۱هزار و ۶۷۰تن، گوشت سفيد از ۲۷هزار و ۹۶۶تن به ۳۹هزار و ۷۷۵تن، تخم مرغ از هفت هزار و ۷۱۰تن به ۱۳هزار و ۴۷۵تن، عسل از ۹۰تن به ۱۹۸تن و توليد آبزيان از ۳۰۰تن به يك هزار و ۳۵۰تن بايد برسد.
كارشناسان بخش كشاورزي ودامي افزايش اين توليدات را محصول تلاش كشاورزان و دامداران اين استان ميدانند و معتقدند كه استان سمنان در حالي در بخش كشاورزي به اين موفقيتها دست يافته است كه با محدوديت شديد منابع آبي روبرو است.
مسوولان استان سمنان نيز با تاكيد بر وجود محدوديت در منابع آبي اين استان اجراي طرحهاي آبياري نوين در مزارع استان را از راهكارهاي مناسب براي استفاده مطلوب از منابع آب موجود اين استان ميداند.
محصولات باغي استان سمنان به دليل برخورداري از كيفيت خوب به بازارهاي جهاني نيز راه يافته است.
گرچه بر اساس آمارها سالانه بيش از پنج هزار تن محصول از اين استان به خارج صادر ميشود اما مسوولان جهاد كشاورزي استان اين رقم را بهدليل صدور محصولات توليدي اين استان از طريق پايانههاي خارج از استان، غير واقعي ميدانند و حجم صادرات را بسيار فراتر از اين رقم ذكر ميكنند. رييس سازمان جهادكشاورزي ميگويد: سالانه حجم قابل توجهي از پسته دامغان، انار ايوانكي، خربزه گرمسار و توليدات صنايع تبديلي شاهرود به خارج از كشور صادر ميشود كه اطلاع دقيقي از رقم واقعي آن در دست نيست.
ميرزايي گفت: بايد پايانه صادراتي محصولات كشاورزي به داخل استان منتقل شود و در اين زمينه اقداماتي در حال انجام است تا در آينده اين محصولات از مبداء اين استان به خارج از كشور صادر شود. ك/۴
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]