واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بيحرف اضافه؛ تعطيلات زياد
اوقات فراغت- بالاخره بايد با تعطيلات زياد كشور چه كار كرد؟
جلب نظرات كارشناسان و مردم
عفت شريعتي كوه بناني نماينده مردم مشهد و كلات در مجلس شوراي اسلامي: نظر من اين است كه بايد كارشناسان امور اجتماعي، سياسي و فرهنگي يك برنامهريزي از منظر كارشناسي و با در نظر گرفتن همه جهات از جمله بهرهوري اقتصادي داشته باشند. يعني تعطيلات را كيفي قرار بدهند، كه همه موجبات آسايش و آرامش مردم را فراهم كند و هم موجب ضرر و زيان اقتصادي نگردد. كه اين كار مستلزم يك كار كارشناسانه وسيع ميباشد و حتي بايد قبل از اينكه اين طرح به قانون تبديل شود بايد از سوي رسانهها و مطبوعات مطرح و يك فضاسازي صورت بگيرد و نظرات كارشناسانه مردم جلب شود، زيرا تصويب هر قانوني در جهت جلب رضايت مردم است.
فرق تعطيل با غيرتعطيل
محمدحسين فرهنگي نماينده مردم تبريز در مجلس شوراي اسلامي: به نظر ميرسد در اين خصوص بايد با بررسيهاي روانشناختي به گونهاي عمل شود كه مقاومتها در برابر بازنگريها به حداقل برسد. زيرا گاهي كه از بازنگري صحبت ميكنيم دچار كجسليقگي ميشويم. مثلا دست ميگذاريم دقيقا روي روزي كه فردايش عيد نوروز است و ميگوييم بايد اين روز تعطيل حذف شود در صورتي كه معلوم است كه در اين روز همه به فكر عيد نوروز هستند و بايد تعطيل باشد و يا مثلا ميگوييم كه فلان روز يك تعطيلي ديني است را بايد حذف كنيم كه در جامعه نسبت به آن روز حساسيت ديني وجود دارد. اخيرا دولت يك شيوه بازنگري را از بخش خصوصي در جهت تغيير و جابهجايي ساعات كار شروع كرد كه احساس بنده اين است كه حساسيتي از خود نشان نداد كه به اين صورت ميتوان برنامهريزيهايي جهت تغيير در سيستم عمومي داشته باشيم. واقعيت اين است كه اگر اين اتفاق نيفتد باعث ضرر و زيان زيادي خواهد شد.
همچنين بايد براي زمانهاي غيرتعطيل نيز فكري كرد، يعني بايد بازدهي را در روزهاي غيرتعطيل بالا برد تا مردم فكر نكنند كه زمان تعطيل با غيرتعطيل فرقي نميكند. بنابراين ما نيازمند اين بازنگري هستيم كه بايد با همفكري جامعهشناسان و روانشناسان و كساني كه از تجربه اين كار در ساير كشورها مطلعاند انجام شود تا مقاومت با احساس ناخوشايندي به وجود نيايد و براي اين قبيل كارها بحث تقنيني و روشهاي عامرانه خيلي مناسب نيست بلكه بايد از سمت تصميمات عامرانه و قانونگذاري به سمت بسترسازي اجتماعي رفت كه در اين زمينه تاثير رسانهها و مطبوعات كمتر از مجلس نيست. زيرا بايد بحثهاي كارشناسانه در اختيار مسئولان اجرايي كشور قرار گيرد.
رسانههاي ارتباطجمعي مطرح كنند
نيره اخوان نماينده مردم اصفهان در مجلس شوراي اسلامي: مجلس هفتم خواست تا در اين خصوص تجديدنظر بكند ولي هنوز اين طرح وارد صحن علني نشد و فقط بحث آن در كميسيون اجتماعي مطرح بود. اين قضيه ترديدناپذير است و عملا نميتوان در اين خصوص كاري انجام داد و بهتر است اين كار را از سطح جامعه شروع كرد و بسترسازي از جامعه صورت گيرد، زيرا هر چه را كه از خود مردم بگيريم و نهادينه كنيم اثر و بازدهي آن در فرهنگ عمومي بيشتر است و بايد رسانههاي ارتباطجمعي و مطبوعات اين سؤال را مطرح كنند تا يك نياز و ضرورت ايجاد شود و جامعه همراهي كند.
شروع كار با دولت
حشمتا... فلاحتپيشه نماينده مردم اسلامآباد در مجلس شوراي اسلامي: من معتقدم كه علت زيادي تعطيلات در كشور ما زيادي مناسبتها است، يعني براثر يكسري شرايط خاص مناسبتهاي ملي و مذهبي در زندگي مردم جاري است. عقيده من بر اين است كه بايد تعطيلات را ساماندهي كرد نه اينكه مسئله كمي يا زيادي آن را مطرح ساخت، مثلا در كشورهاي غربي كه تعطيلات از كشور ما كمتر است، تعطيلات معنا دارد يعني ايام غيرتعطيل واقعا ايام پركاري است. بنابراين بايد تعطيلات را به گونهاي ساماندهي كرد كه با مشخصات فيزيولوژي و روحي، رواني مردم ما مطابق باشد. به نظر من بايد بعضي از مناسبتهايي كه جنبه شادي بيشتر دارند تعطيل باشند و ساير مناسبتها كمتر تعطيل شود و برگزاري مناسبتهاي ديگر را به اماكن عمومي آورد تا كشور در تعطيلي مطلق فرو نرود. شروع اين كار بايد از دولت باشد و دولت ميتواند در حدي كه در اختيارش است با همفكري كارشناسان و مجلس اين ساماندهي را برعهده بگيرد. ما اقتصاد و رابطه تجاري به هم پيوسته با دنيا داريم كه اين مورد نبايد ناديده گرفته شود.
توجيه عمومي
محمدرضا تابش نماينده مردم اردكان در مجلس شوراي اسلامي: حتما بايد در اين خصوص كاري انجام شود. اين برنامه قرار بود در مجالس قبل و دولت قبل و دولت نهم در دستور كار قرار بگيرد منتها اختلاف سليقه و ديدگاههايي كه وجود داشت موجب شد اين امر ميسر نشود و به تعويق بيفتد، در صورتي كه اين تعويق افتادنها فرصتي است كه از دست كشور ميرود و همه مسئولان بايد توجيه شوند و تبعات سوءاقتصادي كه اين تعطيلات به همراه دارند را به اطلاع گروههاي مرجع، حوزههاي علميه، علما و نخبگان و مردم رسانده شود و جامعه توجيه شود تا واكنش منفي نسبت به اين قضيه صورت نگيرد. به عقيده من مجلس يا دولت به تنهايي نميتواند در اين خصوص كاري بكند. مثلا اگر بخواهند تعطيلات مذهبي را تغيير بدهند مراجع و حوزههاي علميه واكنش نشان ميدهند و اگر بخواهند تعطيلات نوروز و باستاني را تغيير دهند يك توده از مردم واكنش نشان ميدهند، بنابراين بايد بسترسازي و فرهنگسازي شود و همه گروهها توجيه شوند تا اين كار انجام شود.
در غرب هم تعطيلات كم است و همه به نحوه بهينه از تعطيلات استفاده ميشود كه ما هم ميتوانيم ساز و كاري را فراهم سازيم تا استفاده بهينه از تعطيلات در كشور ما هم صورت بگيرد، زيرا اين تعطيلات پراكنده خيلي مفيد نيست. همانطور كه تعطيلات جهت تمدد اعصاب و استراحت جامعه براي فعاليت و كار بهينهتر است، مطمئنا اگر در ايام شادي باشد، بهتر است ولي ما چند روز تعطيل مذهبي داريم كه اجتنابناپذيرند. در مسير فرهنگسازي تنها يك نهاد نميتواند مفيد واقع شود، بلكه نهادهاي فرهنگي و شوراي عالي انقلاب فرهنگي و در راس آنها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ميتواند با همكاري و همفكري كارشناسان در اين مسير گام بردارد.
تاريخ درج: 19 خرداد 1387 ساعت 14:35 تاريخ تاييد: 19 خرداد 1387 ساعت 20:51 تاريخ به روز رساني: 19 خرداد 1387 ساعت 20:31
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]