واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سلطان مردا ب به خليجفارس ميآيد
كروكوديل زيباترين موجود و سلطان مرداب است كه با بهرهمندي از توان علمي و همچنين وجود شرايط اقليمي مناسب در جنوب كشور و بعضي نواحي براي پرورش اين موجود، ميتوان آيندهاي بسيار روشن در صنعت تكثير و پرورش آن در كشور رقم زد و ايران را بهزودي به يكي از قطبهاي صادراتي محصولات اين جانور تبديل كرد.
اين بخشي از اظهارات مژگان روستايي، خانم 25 ساله و اولين پرورشدهنده كروكوديل در ايران است.
پس كروكوديل آنقدر هم وحشتناك نيست چراكه 60 تا 70 درصد پرورشدهندگان آن را در جهان خانمها تشكيل ميدهند! و بنيانگذار اين صنعت در ايران نيز يك كارشناس جانورشناسي است كه انگيزه ورود خود به اين صنعت را تنها علاقه به كروكوديل عنوان ميكند و معتقد است كساني در اين صنعت موفق خواهند بود كه علاقه زيادي به پرورش اين جانور داشته باشند.
او درباره انگيزهاش، چگونگي ورود به اين صنعت، طي شدن مراحل رسمي براي اخذ مجوزهاي مختلف و ... توضيحاتي ارائه داده است.
خانم روستايي با اشاره به علاقه شخصياش به اين موجود، بيان ميكند: اين مساله و ارتباط با رشته تحصيليام (جانورشناسي)، درباره اين صنعت نوپا در كشورهاي رونقيافته مطالعاتي داشتم و پس از اعلام رسمي حلال بودن پرورش آن در ايران، مطالعات و آموزشهاي لازم را به طور جدي پيگيري و از مهرماه سال گذشته براي دريافت موافقت اصولي از سازمان شيلات اقدام كردم.
مژگان روستايي ميافزايد: به دليل اينكه در ايران هيچ مرجعي براي كسب اطلاعات و ارائه آموزش به متقاضيان وجود ندارد، براي بازديد، اخذ مشاوره و همچنين گذران دوره آموزش حضوري در كنار مزارع پرورشي به تايلند و مالزي سفر كردم. در قديميترين مزرعه پرورش كروكوديل كشور مالزي دوره آموزشي حضوري را با هزينه 10 هزار دلار براي هر نفر ( به قيمت فروش يك طاقه پوست كروكوديل) گذراندم.
اولين پرورشدهنده كروكوديل كشور تاكيد ميكند: پس از گذراندن دوره آموزشي و بازديد از مزارع پرورشي موفق خارجي، طرح توجيهيام را تهيه كردم كه براي دريافت موافقت اصولي در سازمان شيلات بررسي شد و عليرغم استقبال سازمان شيلات از شكلگيري اين صنعت، پس از اعمال سختگيريهاي فراوان اصولي و احتياطي موافقت اصولي صادر شد و به منظور بلامانع بودن، طرح به سازمان حفاظت از محيط زيست ارائه و پس از انجام بررسيهاي لازم مجوز بلامانع بودن طرح و ساخت مزرعه صادر شد. سپس طرح در سازمان دامپزشكي كشور بررسي و پروانه تاسيس از سوي سازمان صادر شد.
گفتني است محل ساخت اولين مزرعه پرورش كروكوديل در جزيره قشم و با ظرفيت پرورشي هزار قطعه كروكوديل درنظر گرفته شده كه پس از آماده شدن مزرعه تحت نظارت سازمانهاي دامپزشكي و محيط زيست، واردات كروكوديلها از كشورهاي مالزي و تايلند انجام گرفته و از ماهيان صيد شده غيرقابل مصرف انساني در سبد صيادان و ضايعات كشتارگاهي براي تغذيه اين جانوران استفاده خواهد شد.
اين مزرعه بهزودي با هدف بهرهمندي از خواص پوست، گوشت، خون و ... و همچنين فراهم آوردن امكان بازديد گردشگران علاقهمند به حياتوحش با بخشهاي گوناگون (استخر نگهداري مولد، سالن نگهداري تخم، سالن نگهداري كروكوديلهاي يكساله، دوساله و ... و همچنين سالن كشتار) راهاندازي ميشود.
روستايي معتقد است: شرايط مناسب آب و هوايي (وسعت چهار استان جنوبي و مناطقي از كشور كه شرايط مشابه دارند)، فعال بودن صنايع وابسته در كشور و كشورهاي همسايه، سطح بالاي دانش پزشكي ايران براي بهرهبرداري از خواص محصولات آن، ظرفيت شكلگيري و رونق اين صنعت در ايران وجود دارد. البته لازمه موفقيت در ايجاد و بهرهبرداري از اين صنعت نو اهميت به آموزش، نبود شتابزدگي و پيشبيني تمام جوانب كار (واردات، دوره پرورش، فروش و ...) است.
با توجه به اينكه اولين هدف پرورش كروكوديل، صادرات پوست آن است، گونه پروسوس (كروكوديل آب شور) كه داراي مرغوبترين پوست است، براي پرورش در ايران درنظر گرفته شده است. هر مولد اين گونه بين 40 تا 80 تخم ميگذارد كه در شرايط مناسب بالاي 80 درصد از ميزان تخمگذاري پس از 90 روز به دنيا آمده و پس از چهار سال به اندازه تجاري 180 تا 220 سانتيمتر ميرسد.
البته مزيت پرورش اين جانور نسبت به ديگر آبزيان نداشتن محدوديت زماني برداشت است چراكه ميتوان از چهار سالگي (سن تجاري و رسيدن به سودمناسب) تا 10 سالگي (سن مولد شدن) از اين آبزي نگهداري كرد.
بزرگترين مشكل براي متقاضيان كسب اطلاعات دقيق و آموزش است. بدون ديدن شرايط و نحوه زندگي كروكوديل از نزديك نميتوان ميزان علاقهمندي خود به اين كار را سنجيد؛ درحاليكه گذراندن دوره آموزش حضوري و داشتن اطلاعات كامل به منظور پايين نگهداشتن هزينههاي ساخت و پرورش ضروري است، متاسفانه تاكنون هيچ يك از متقاضيان دوره آموزش تخصصي را نگذراندهاند.
روستايي ضمن قدرداني از همه كسانيكه او را در پيگيري اين طرح نو ياري كردهاند، براي تمامي متقاضيان و مزارع پرورش كروكوديل كه در كشور راهاندازي ميشود، آرزوي موفقيت كرده و واردات كروكوديلهاي مولد طي سال آينده به ساحل خليج فارس را نويد ميدهد.
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 291]