واضح آرشیو وب فارسی:مهر: كتاب در هفتهاي كه گذشت /بهمن فرزانه و ماندن در اوج / تغييرات در شهر كتاب
خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ ادب: در اين بخش رويدادهاي هفته گذشته، اظهارنظر مسئولان و كارشناسان و مطالب مهمي كه در حوزه كتاب و ادبيات در جرايد منعكس شده، مرور مي شود.
«يك هفته با كتاب» اين هفته را با خبرهاي بي حاشيه آغاز مي كنيم.
بهمن فرزانه در اوج مي ماند
به نظر مي رسد خبر كتابهاي در دست ترجمه يا ترجمه هايي كه قرار است به پيشخوان برسند در طول هفته گذشته، مهم ترين (و شايد تنها) خبر مسرت بخش براي اهالي كتاب بوده است. به جز آمار و ارقامي كه در اين باب منتشر شده (مثل ترجمه و چاپ 18 عنوان كتاب به فارسي، ترجمه "ملكوت" بهرام صادقي به فرانسه يا ترجمه "دو تا لاك پشت تنها"مصطفي رحماندوست به زبان ايتاليايي) گپ و گفت روزنامه هاي جام جم با نسرين ايراني و اعتماد ملي با بهمن فرزانه نيز جالب توجه بود چراكه هركدام از اين گفتگوها به نكات مهمي اشاره داشتند؛ به خصوص اولي كه مروري بود بر كتاب «تاريخ تحول شعر نو فارسي» كه به زبان آلماني تاليف شده است.
فرزانه - مترجم "صد سال تنهايي" نوشته گابريل گارسيا ماركز نيز به اعتماد ملي گفته بود: "من بعد از "صدسال تنهايي" بهشدت درگير اين بودم كه چه كاري را ترجمه كنم كه حد و شأن كاريام حفظ شود. مثل يك هنرپيشه بودم كه وقتي در يك فيلم خوب بازي كرده، بعد از آن نميتواند در فيلم بد بازي كند و بنابراين منتظر يك نقش خوب مينشيند. كتاب "از طرف او" از (آلبادسس) پدس را هم سالهاي سال بود كه داشتم و هميشه مردد بودم كه اين كتاب را ترجمه كنم يا نه؟ به هر حال سالها از كار ترجمه دور افتاده بودم اما يك روز صبح بالاخره بلند شدم و به خودم گفتم بهمن شروع كن و شروع كردم و نتيجه كار هم رضايتبخش بود. بعد از صد سال تنهايي دلم نميخواست يك كتاب عادي ترجمه كنم. كتاب خوب پيدا كردن هم واقعا كار سختي بود. من آدمي هستم كه به شكل حرفهاي و مداوم كتاب ميخوانم پس طبيعتا سليقهام بالا رفته و هر كتابي را نميپسندم بهخصوص براي ترجمه."
تغييرات در شهركتاب
بعد از حرف و حديث هايي كه اين اواخر درباره تغيير مديريت برخي فروشگاه هاي شهر كتاب تهران صورت گرفت و همچنين تحولاتي كه ماه گذشته درخصوص شهركتاب "ساعي" عنوان شد، اين هفته نوبت به شهركتاب مركزي رسيد كه با تغييرات مواجه شود. طبق گفته "مسعود گلابي" مدير فروشگاه شهر كتاب مركزي، مكاني كه هم اكنون فروشگاه در آن واقع شده، 10 ساله از شهرداري اجاره شده كه از اين موعد نزديك به 5 سال باقي مانده است اما حكم تخليه آن به دليل تبديل ساختمان فروشگاه به بخش اداري سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري صادر شده است.
البته در خبرها آمد كه نشستهاي شهر كتاب تعطيل نخواهد شد و به زودي شهر كتابي بزرگ تر و مجهزتر در خيابان شريعتي ساخته مي شود.
تصميم هاي تازه براي نمايشگاه كتاب
با وجودي كه يك ماه از بيست و يكمين نمايشگاه بين المللي كتاب گذشته اما انگار هيچ كس اعم از مسئول و ناشر و مخاطب و خبرنگار قصد ندارند اصل و حواشي آن را فراموش كنند. وبلاگها هنوز هم از نمايشگاه كتاب مي نويسند، ناشران در اين باره مي گويند و معاون فرهنگي وزير هم يكجا به تمام انتقادات پاسخ مي دهد. به نظر نمي رسد بحثهاي كارشناسي دقيقي در اين باره صورت بگيرد و يا كسي احساس كند كه مي تواند تغييري در سنت نمايشگاه كتاب ايراني ايجاد كند.
مهم ترين اتفاق هفته گذشته پيرامون نمايشگاه كتاب، جلسه اي بود كه به همت نشريه كتاب هفته و پشت درهاي بسته برگزار شد و ناشران برتر بيست و يكمين دوره نمايشگاه و معاون فرهنگي وزير (رئيس نمايشگاه) به نقد و بررسي جوانب مختلف آن پرداختند. شنيده شد تغيير كاركرد اين رويداد فرهنگي - يعني تبديل آن به يك نمايشگاه و نه فروشگاه - يكي از مسائلي بوده كه در اين نشست مطرح شده است. محسن پرويز در اين باره نويد داده است كه «سال آتي دستكم برخي از ناشران كه معتقدند نمايشگاه بايد صرفا محل نمايش كتاب باشد نه فروش، بخش نمايشگاهي را تشكيل خواهند داد و قدم اول را به اين سو برخواهيم داشت.»
و اما مطالعه
محسن پرويز در آيين گشايش نمايشگاه استاني كتاب بجنورد، گفته بود آنچه در مورد سرانه مطالعه در كشور بيان ميشود بيشتر حدس و تخمين بوده و پايه و اساس پژوهشي ندارد. همان روزها گزارشي مستند بر اساس تحقيقات ميداني در مهر منتشر شد كه با توجه به بررسي كتابخانه هاي شهرداري تهران، متوسط مطالعه مراجعهكنندگان تهراني كمتر از يك ساعت در روز ارزيابي شده بود. البته اين مطالعه و پژوهش، نتايج جالب و قابل توجه ديگري را هم در بر داشته كه مطمئنا آگاهي از آن براي مسئولان امر كتاب از واجبات است. به هر حال آمارهايي در مورد سرانه كتاب و كتابخواني - با پشتوانه پژوهشي واقعي - از سوي برخي محققان و كتابداران انجام شده كه مي تواند زمينه ساز طرح مسئله و ارائه راه حل هايي چند باشد.
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]