واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: قايم مقام وزيرخارجه :ايران وآذربايجان ظرفيت هاي زيادي براي همكاري دارند
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): باكو - قايم مقام وزير امور خارجه ايران گفت: ايران و جمهوري آذربايجان پتانسيل بالايي براي همكاري در عرصه هاي مختلف به خصوص بخش انرژي دارند.
عليرضا شيخ عطار عصر پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود : بخش انرژي يكي از زمينه هاي همكاري دو كشور است و در ديدارهاي اخير با مقامات جمهوري آذربايجان در اين خصوص بحث شد.
وي افزود: ايران با داشتن 16 درصد گاز دنيا پس از روسيه دومين كشور صاحب منابع گازي جهان است و در زمينه نفت نيز دومين دخاير نفت در ميان اعضاي اوپك است و علاوه براين ايران با توليد حدود چهار ميليون بشكه نفت در روز دومين توليد كننده نفت اوپك است .
شيخ عطار گفت: شكرگزاريم كه پس از انقلاب اسلامي با تحريم هاي آمريكا مواجه و به اين ترتيب با رسيدن به پيشرفت هاي قابل توجه در عرصه هاي مختلف به خصوص در بخش نفت اكنون در تمامي كارهاي طراحي ، مهندسي ، استخراج ، اكتشاف ، پالايش و بهره برداري به خودمان متكي هستيم.
قايم مقام وزير امور خارجه ايران گفت : امروز اين خدمات فني و مهندسي را به كشورهاي مختلف صادر و در زمينه تنظيم بازار نفت اوپك نيز تجربيات خوبي داريم.
شيخ عطار افزود: در صورت شراكت با جمهوري آذربايجان با استفاده از اين طرفيت ها و نيز افزودن توانايي هاي طرف آذري، مي توان نقش مهمي را در عرصه نفت ايفا كرد.
وي اضافه كرد: معاون وزير نفت ايران نيز با شركت در نمايشگاه نفت و گاز باكو مذاكرات خوبي با طرف جمهوري آذربايجان انجام و هر دو طرف بر گسترش همكاري ها تاكيد داشتند.
اين مقام ايراني اظهار داشت: زمينه همكاري دربخش گاز و تامين گاز نخجوان و مشاركت در حوزه گازي شاه دنيز نيز بسيار زياد است و اكنون نيز چند شركت ايراني در جمهوري آذربايجان فعاليت دارند.
وي افزود: با توسعه نفت جمهوري آذربايجان و دسترسي اين كشور به بازارهاي جهاني به طريق "سوآپ" يا خط لوله مي توان همكاري ها را گسترش و در اين خصوص خط لوله 1500 كيلومتري در قلمرو ايران از بندر نكا در ساحل درياي خزر به بندر جاسك در ساحل خليج فارس ايجاد مي شود.
وي اضافه كرد: اين خط لوله كمك به كشورهاي حوزه درياي خزر است تا با دستيابي به بازارهاي متنوع بتوانند نفت خود را به قيمت بين المللي به فروش برسانند.
شيخ عطار در خصوص طرح گازي نابوكو نيز گفت : اروپايي ها به دنبال اين طرح هستند و در اين خصوص مراجعه و مذاكراتي در ايران داشتند و ما نيز اين موضوع را بر اين پايه كه منافع ما چگونه تامين خواهد شد بررسي مي كنيم.
قايم مقام وزارت خارجه ايران اضافه كرد: اروپايي ها به شدت به گاز ايران نياز دارند و ايران بازارهاي مختلفي در دست دارد و ضمن اينكه كشورهاي حوزه خليج فارس مشتري ما هستند. با هند و پاكستان نيز طرح بزرگي در دست است و مذاكرات نابوكو را نيز ادامه مي دهيم .
شيخ عطار درپاسخ به سووال ديگري در خصوص مناقشه قره باغ گفت : از ابتداي اين مناقشه و استقلال آذربايجان ، ايران براي نشان دادن حسن نيت خود اقدام به ميانجيگري كرد.
وي اضافه كرد: جمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد در صورت تمايل طرفين درگير مناقشه، در يك مكانيسم جديد و با بكارگيري تجربيات گذشته مبني بر جلوگيري بيگانگان ميانجيگري كند.
وي يادآور شد: روابط ايران با جمهوري آذربايجان به اين مناقشه و ميانجيگري بستگي ندارد و ما روابط تاريخي و فرهنگي عميقي داريم و كمتر دو ملتي با اين همه اشتراكات وجود دارد.
شيخ عطار در ادامه در پاسخ به سووال ديگري بااشاره به اينكه نظام سلطه جهان را به سوي ناآرامي ، جنگ و تخريب سوق مي دهد گفت : مهمترين مشكل جهان ، نظام سلطه است .
وي در خصوص برنامه هسته اي ايران نيز گفت : غني سازي اورانيوم به عنوان يك كار فني قوانيني دارد و همه كشورهاي جهان به غير از رژيم صهيونيستي و چند كشور ديگر اين قانون را به نام "ان .پي .تي " تاييد كرده اند و در اين خصوص ايران از بنيانگذاران اين قانون است .
وي افزود: طبق اين قانون ايران مي تواند اورانيوم را غني سازي كند و شكر گذاريم كه ايران در سايه تحريم آمريكا با اتكا به دانشمندان جواني كه متوسط سن آنان 30 سال است به اين دانش مهم ، فني و پيچيده دست يافته است .
قايم مقام وزارت امورخارجه ايران اضافه كرد: طبق معاهده ان .پي .تي تمامي تضمين ها را در جهت صلح جهاني ارايه كرده ايم درحالي كه كشورهاي مختلف كه عضو اين قانون نيستند ولي به عنوان دوست آمريكا فعاليت هسته اي را انجام و آمريكا نيز نمي گذارد فشاري به اين كشورها وارد شود واين نشانه بي عدالتي است .
شيخ عطار اضافه كرد: ما با بي عدالتي و سلطه مقابله مي كنيم و كار غني سازي را طبق قانون ادامه و مطمئن هستيم اغلب مردم و دولت هاي عدالت خواه از ايران حمايت مي كنند.
وي در خصوص ديدار با رييس جمهوري آذربايجان و با اشاره به سطح عالي مناسبات دو جانبه و روند رو به رشد آن اظهار داشت : طي سالهاي اخير بخصوص دردوران دولت نهم پيشرفت هاي محسوسي را در روابط بين دو كشور شاهد بوديم .
شيخ عطار ابراز اطمنيان كرد كه با تقويت نامحدود همكاري هاي استراتژيك ، از پتانسيل هاي موجود در تمامي سطوح بهره برداري شود و با گشايش فصل جديد از روابط دو كشور ، مناسبات همه جانبه بيش از پيش ارتقا يابد.
وي پيشنهاد كرد كميته كاري با حضور وزارت خانه هاي امور خارجه تشكيل و در خصوص اجرايي كردن تفاهمات بدست آمده و شناسايي پتانسيل هاي موجود در دو كشور جهت تقويت مناسبات دو جانبه ، منطقه اي و بين المللي فعاليت كنند و كه با استقبال الهام علي اف مواجه شد.
خاورم ** 245
پنجشنبه 16 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]