واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: القاي سياست "ايران هراسي " در رهبران منطقه تاثيري ندارد
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): "حسين امير عبداللهيان " سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين اظهار داشت : القاي سياست ايران هراسي از سوي آمريكا در رهبران كشورهاي منطقه تاثيري ندارد.
وي روز سه شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار اعزامي ايرنا به منامه افزود: امروز رهبران منطقه در پي اعمال سياست آزمون و خطاي آمريكا به اين نتيجه رسيده اند كه آمريكايي ها خطاهاي بزرگي انجام مي دهند .
اميرعبداللهيان تصريح كرد: رهبران منطقه به خوبي مي دانند جمهوري اسلامي ايران هيچ تهديدي براي هيچ كشوري در منطقه نبوده است .
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين همچنين اظهار داشت كه دستيابي ايران به انرژي صلح آميز هسته اي نوعي بيداري در كشورهاي منطقه ايجاد كرده و تاثير شگرفي بر اين كشورها داشته بطوريكه غربي ها وادار به پاسخگويي معقول به اين جنبش شده اند.
وي نتيجه گيري كرد كه به رغم تلاش هاي آمريكا كشورهاي منطقه به ويژه اعضاي شوراي همكاري خليج فارس در پي آن هستند كه روابط اقتصادي - سياسي و امنيتي خود را با ايران گسترش دهند .
اميرعبداللهيان گفت : جمهوري اسلامي ايران نيز تلاش كرده است با اين كشورها در قالب روابط دو جانبه يا چند جانبه و يا حتي در قالب شوراي همكاري خليج فارس همكاري هاي گسترده تري داشته باشد.
مطالب فوق بخش هايي از مصاحبه مفصل خبرنگار اعزامي ايرنا به بحرين با سفير بسيار فعال و پر تحرك جمهوري اسلامي ايران در اين كشور است كه اگرچه جوان است اما همانند ديپلمات هاي كهنه كار بين المللي مي انديشد اما ملي عمل مي كند.
اميرعبداللهيان 44 ساله نماينده ايران در جزيره 740 كيلومتري مربعي پادشاهي بحرين است كه جمعيتي حدود يك ميليون و 46 هزار نفر دارد . 530 هزار نفر از جمعيت بحرين را بحريني ها تشكيل مي دهند و مابقي آن را نيروي كار خارجي كه عمدتا از كشورهاي هند ، پاكستان و فيليپين هستند.
اين كشور اگرچه بسيار كوچك اما حساس است و به دليل موقعيت استراتژيكي آن چشم ابرقدرتها بدان دوخته است . در واقع بحرين كه يكي از شش كشور عضو شوراي همكاري خليج فارس مي باشد "ميزان الحراره " منطقه است .
اميرعبداللهيان كه از شهريور 86 به عنوان سفير جمهوري اسلامي ايران در اين كشور منصوب شده است پيش از اين رييس ستاد ويژه عراق و معاون مدير كل خليج فارس وزارت خارجه بود و دو دور عضو هيات مذاكره كننده در گفت و گوهاي سه جانبه ميان تهران - واشنگتن و بغداد بود.
او در دور سوم گفت و گوهاي ايران - آمريكا و عراق كه مذاكرات در سطح كارشناسي برگزار شد رييس هيات ايراني بود. لذا از پشت پرده تحولات منطقه و جهان به خوبي آگاه است و از تجارب خود براي گسترش روابط جمهوري اسلامي ايران بهره مي گيرد.
امير عبداللهيان در دوره وزارت سيد كمال خرازي عضو كميته سياسي مذاكرات هسته اي در سوئيس بود . از اين رو از وي در خصوص تاثير برنامه هسته اي در منطقه نيز سوال مي كنيم .
او در حال تدوين رساله دكتراي خود در رشته روابط بين الملل دانشگاه تهران است و تاكنون دو كتاب با عنوان "استراتژي مهار دو گانه " و " دمكراسي متعارض ايالات متحده آمريكا در عراق جديد" و نيز دهها مقاله در زمينه مسايل خاورميانه ، خليج فارس و عراق منتشر كرده است .
بخش هايي از اين مصاحبه مفصل بدين شرح است :
سوال :مقامات ايران و بحرين بر افزايش سطح همكاري ها به ويژه تبادلات تجاري تاكيد دارند اما موانعي بر سر راه وجود دارد. چه ميزان از اين موانع علل سياسي دارد؟
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين پاسخ داد: حجم تبادلات تجاري ميان تهران - منامه اكنون 200 ميليون دلار در سال است . براي بحريني ها تجارت و اقتصاد بسيار مهم است همچنانكه در دنياي كنوني براي همه كشورها مهم است . بحريني ها مانند هر كشور ديگري به دنبال منافع خود هستند .
وي تصريح كرد: ممكن است فشارهايي متصور باشد اما واقعيت اين است كه در دنياي امروز كشورها در پي تامين منافع خود هستند و در اين چارچوب حركت مي كنند.
اميرعبداللهيان اظهار داشت : شخصا فضاي سياسي را در عدم افزايش حجم تبادلات تجاري ميان ايران و بحرين به عنوان عامل اساسي نمي بينيم زيرا كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس به دنبال تشكيل يك اتحاديه و در چارچوب آن حركت به سوي داشتن پارلمان و قوانين تجاري مشترك هستند .
وي افزود: در واقع برخي از ابعاد همكاري با ايران به نوعي با كل كشورهاي عضو شوراي همكاري گره خورده است و آنها در پي همكاري هاي سياسي - اقتصادي و امنيتي با ايران هستند .
وي اضافه كرد: تلاش ما نيز همواره اين بوده كه هم بصورت يك مجموعه با كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس كار كنيم و هم بصورت دو جانبه تا در هر سطحي كه آمادگي دارند اقداماتي را انجام دهيم .
سفير تهران در منامه تصريح كرد: هفت ماه پيش در پي سفر دكتر محمود احمدي نژاد رييس جمهوري اسلامي ايران به بحرين و ديدار وي با پادشاه اين كشور طرفين توافق كردند كه روابط دو كشور روابطي استراتژيك باشد .
سفير ايران در بحرين در ادامه اين گفت و گو افزود: به رغم وجود بسياري از ملاحظات سياسي حول و حوش كشورها ي منطقه ، اين كشورها در پي ايجاد توازن در روابط خارجي خود با همسايگان و كشورهايي هستند كه با آنها به نوعي تعامل دارند .
اميرعبداللهيان با اشاره به پيشنهادات رييس جمهوري اسلامي ايران در اجلاس سران كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس گفت :روابط ايران با كشورهاي عضو اين شورا هرچه بيشتر گسترش يابد ، در آينده نه چندان دور شاهد رشد حجم تبادلات تجاري ميان ايران و كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس از جمله بحرين خواهيم بود.
سفير ايران در بحرين اظهار داشت : پادشاه بحرين اولين رييس كشوري بود كه پس از ارايه پيشنهادات رييس جمهوري اسلامي ايران در نامه اي رسمي به رييس جمهوري آمادگي خود را براي پيوستن ايران به شوراي همكاري خليج فارس اعلام كرد .
خبرنگار ايرنا در ادامه مصاحبه با سفير جمهوري اسلامي ايران در پادشاهي بحرين از وي سوال كرد:به نظر شما سياست ايران هراسي كه آمريكا در پي القاي آن در منطقه است چقدر بر روابط ما با كشورهاي همسايه به ويژه اعضاي شوراي همكاري خليج فارس تاثير داشته است ؟
اميرعبداللهيان پاسخ داد: آمريكايي ها تلاش زيادي در راستاي القاي اين سياست دارند اما امروز رهبران منطقه با توجه به تحولات دو دهه گذشته در منطقه و نيز عملكرد آمريكا در افغانستان و عراق به نتيجه اي رسيده اند كه با برداشت هاي قبلي آنها در گذشته بسيار متفاوت است .
وي افزود: در گذشته رهبران و كشورهايي در منطقه بودند كه بطور كامل در اختيار ايده هاي غرب و آمريكايي ها قرار داشتند اما پس از خطاهاي بزرگ آمريكا و اعمال سياست آزمون و خطا از سوي واشنگتن به ويژه در يك دهه گذشته و پس از حادثه 11 سپتامبر آنها به اين نتيجه رسيده اند كه آمريكايي ها نيز خطا مي كنند، آنهم خطاهاي بسيار بزرگ .
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين گفت : لذا همه اينها در مقابل پديده " ايران هراسي " سعي مي كنند معقول عمل كنند . آنها اولا رفتار جمهوري اسلامي ايران را مد نظر قرار مي دهند. آنها در ديدارها به ما مي گويند كه ايران پس از انقلاب اسلامي هيچ تهديدي براي هيچ يك از كشورهاي منطقه نبوده است .از نظر آنها ايران كشوري بزرگ - موثر و استراتژيك در منطقه است كه مشتركات فراوان مذهبي و فرهنگي با اين كشورها دارد كه مي توانند روابط خود را بر مبناي مشتركات پيش ببرند و بر لقائات "ايران هراسي " فايق آيند.
اميرعبداللهيان تصريح كرد: از اين رو مي بينيد در اوج فشارهاي آمريكا و فراتر از آن قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل ،شاهد رفت و آمدهاي هيات هاي مختلف بين ايران و كشورهاي منطقه هستيم .
وي افزود: كشورهاي منطقه از خود مي پرسند مگر مي شود آمريكا كه ايران را متهم به ايجاد ناامني در عراق مي كند با اين كشور مذاكره كند. حتما اين كشور داراي توانايي هايي در راستاي سازندگي و كمك به ايجاد ثبات - آرامش و امنيت در عراق است و آمريكا نيز از همين رو بر مذاكره با ايران اصرار دارد.
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين اظهار داشت : اصرار و درخواست هاي مكرر رهبران عراقي بر ضرورت انجام اين مذاكرات نيز ناشي از دريافت صحيح عراق از نقش مثبت و سازنده جمهوري اسلامي ايران در عراق است .
خبرنگار ايرنا سوال كرد: اما برخي تحليلگران مسايل بين المللي معتقدند كه اظهارات برخي سران كشورهاي منطقه در ديدار با مقامات آمريكايي كه در رسانه ها منعكس مي شود و نيز نمود بيروني برخي رفتارها ي آنها با آنچه شما مي گوييد متفاوت است . ارزيابي شما چيست ؟
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين پاسخ داد: ما ديپلمات هستيم و آنچه براي ما ملاك است مذاكرات مستقيم و رويارويي ديپلماتيك با مقامات عالي رتبه كشورهاي منطقه است .
وي افزود: آنچه در ملاقات ها مي گذرد با آنچه در سطح رسانه ها منعكس مي شود متفاوت است .آنها بطور مثال از موضوع هسته اي ايران هيچ نگراني ندارند . آنها معتقدند كه جو رسانه اي به ويژه جو رسانه اي منطقه شتابزده عمل مي كند و نگراني ها ي خود را به همه تعميم مي دهند .
اميرعبداللهيان تصريح كرد: اعتماد سازي در دستور كار جمهوري اسلامي ايران است تا با حفظ اقتدار و عزت نظام بتوانيم روابط بسيار خوب و مطلوبي با رهبران كشورهاي منطقه داشته باشيم .
سفير جمهوري اسلامي ايران تصريح كرد: بديهي است اعتماد سازي در تمامي عرصه ها نتيجه مطلوب خواهد داشت .
در ادامه اين گفت و گو خبرنگار ايرنا از سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين سوال كرد: امضاي قراردادهاي هسته اي بين كشورهاي منطقه با غرب به ويژه آمريكا را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
اميرعبداللهيان پاسخ داد: برنامه صلح آميز هسته اي ايران تاثير شگرفي بر كشورهاي منطقه داشته است .اگر به چهار سال قبل برگرديد مي بينيد بسياري از مقامات و دست اندركاران كشورهاي منطقه و حتي رسانه هاي منطقه نه تنها به دنبال فناوري صلح آميز هسته اي نبودند بلكه فاصله خود با اين فناوري را بسيار مي دانستند.
وي افزود: القائات غربي ها به كشورهاي منطقه مبني بر اينكه شما به اندازه كافي از ذخاير نفت برخورداريد،موجب شده بود اينها هيچ وقت به فناوري هسته اي فكر نكنند اما امروز دستيابي به انرژي صلح آميز هسته اي يك برنامه اساسي در دستور كار دولت هاي منطقه است .
سفير ايران در بحرين گفت : اما برنامه صلح آميز هسته اي ايران و اعلام آمادگي ايران در تماس هاي ديپلماتيك و رسانه اي براي در اختيار گذاشتن اين دستاورد بومي در اختيار كشورهاي منطقه ، نوعي "بيداري " و "جنبش مثبت " ايجاد كرد .
اميرعبداللهيان تصريح كرد: اين بيداري منجر شد كه كشورهاي منطقه به غربي ها رجوع كنند و بگويند اگر فناوري هسته اي بد است پس چرا خودتان داراي آن هستيد؟
وي اضافه كرد: دستيابي ايران به اين فناوري موجب شد غربي ها وادار شوند به شكلي به اين درخواست ها پاسخ دهند تا كشورهاي منطقه به رغم محدوديت ها يي كه در حوزه انحصاري فناوري هسته اي وجود دارد از اين فناوري بهره مند شوند .
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين اظهار داشت : لذا كشورهاي منطقه در راستاي منافع خود سعي كرده اند گام بردارند و اين منافع را به منافع منطقه اي تعميم دهند . البته نگاههاي هر يك از اين كشورها در اين مساله متفاوت است ولي در پي آن هستند كه چگونه مي توانند به اين هدف با هزينه كمتري برسند.
** غرب وادار به پاسخگويي معقول به درخواست هاي هسته اي منطقه شده است
وي تاكيد كرد: لذا تعامل غرب و كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس و حتي ساير كشورها در اين چارچوب رخ داده است و كشورهاي منطقه با پافشاري توانسته اند غربي ها را مجاب كنند كه فناوري هسته اي را در حد خود در اختيار داشته باشند.
اميرعبداللهيان اظهار داشت : البته غربي ها به ويژه آمريكايي ها نيز به اين نتيجه رسيدند كه در قبال "بيداري " اي كه در كشورهاي منطقه در اين زمينه ايجاد شده است نمي توانند بي تفاوت باشند و اين درخواست ها را سركوب كنند .
سفير ايران در بحرين گفت : غرب متوجه شد كه بايد پاسخي منطقي براي درخواست هاي كشورهاي منطقه داشته باشد. لذا قراردادهاي استفاده از اين فناوري را با كشورهاي منطقه امضا كرده و خواهند كرد.
وي افزود: آنچه در حال رخ دادن است صرفنظر از اينكه به لحاظ ماهيت اين مساله ممكن است نوعي وابستگي كشورهاي منطقه به غرب را ايجاد كند اما در مجموع اتفاق مهمي است كه حاصل دستيابي ايران به دانش بومي هسته اي است .
** الگويي در منطقه براي فناوري هسته اي وجود نداشت
خبرنگار ايرنا از سفير سوال كرد: به نظر مي رسد غربي ها با انعقاد قراردادهاي هسته اي با كشورهاي منطقه در پي ايجاد الگويي هستند تا ايران را نيز وادار به تابعيت از آن كنند، نظر شما چيست ؟
اميرعبداللهيان پاسخ داد: در هر حال ،اين جنبش بايد در منطقه پاسخ داده مي شد و نظام سلطه تصميم گرفت به اين جنبش ولو بصورت محدود و كنترل شده پاسخ دهد كه خود تحول بزرگي است .
وي افزود: ليكن اين مساله كه در آينده بخواهد از اين مساله به عنوان الگويي كه در منطقه شكل گرفته استفاده كند و به ايران هم بگويد از اين الگو تبعيت كند يكي از احتمالات است . اما مساله مهم تر اين است كه بالاخره آمريكايي ها و كشورهاي منطقه ، هيچ كدام تا پيش از دستيابي ايران به فناوري صلح آميز هسته اي ايده اي براي منطقه نداشتند اما امروز اين ضرورت را احساس مي كنند كه بايد اين فناوري در اختيار كشورهاي منطقه قرار گيرد.
سفير جمهوري اسلامي ايران در بحرين اضافه كرد: اصل موضوع دسترسي به فناوري صلح آميز هسته اي در منطقه ، يكي از شاخص هاي رشد و توسعه منطقه اي به شمار مي رود كه در نتيجه توفيقات جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه برا ي منطقه حاصل شده است .
*** گفت وگو از "زهرا هژبري" خبرنگار اعزامي گروه سياسي ايرنا به منامه
سيام .1572**
پنجشنبه 16 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]