تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس نصيحت را بپذيرد، از رسوايى به سلامت مى ماند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845424428




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تأملي بر ايده بندگي در انديشه سياسي امام(ره):سياست بر بنياد عبوديت


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تأملي بر ايده بندگي در انديشه سياسي امام(ره):سياست بر بنياد عبوديت
اگر سياست خارجي جمهوري اسلامي در رفتارهاي خويش از امام صرفاً تصوير يك بنيانگذار را به نمايش گذارد بايد كه منتظر نتايج عملي و آثار وضعي تأسف‌بار و غيرقابل جبراني باشد. ميان خمينيسم امام و فرايند «خميني‌زدايي» و هويت‌سازي كاذب ناسيوناليستي راه سومي وجود ندارد.
«قضاي خدا اين است كه غير خدا عبادت نشود.» امام خميني (ره)

گروه فرهنگي- علي عبدي: فقدان يك دستگاه نظري- تحليلي درباره «انقلاب اسلامي» مبتني بر جوهره و «فلسفه اسلامي»‌ و در مقابل، حاكميت رويكرد «جامعه‌شناسي» به انقلاب اسلامي مبتني بر دستگاههاي نظري ـ تحليلي مدرن غربي (و بدون توجه به مبادي فلسفي و معرفتي آن و بيگانگي اين مبادي با مباني معرفتي انقلاب اسلامي) چه در محافل آكادميك و دانشگاهي و چه در حوزه انديشه‌پردازي سياسي، امروزه جمهوري اسلامي را در ساحت انديشه و عمل سياسي با «بحران معنا» مواجه ساخته است.

فضاي فكري دانشگاهها، محافل آكادميك، نهادها، جريان‌ها و نخبگان سياسي امروز ما مشحون و آكنده از نگرش‌هاي «جامعه‌شناختي» مبتني بر رهيافت‌هاي مدرن ـ به انقلاب اسلامي است كه از بن بيگانه با ذات آن هستند.

حال آنكه امروزه بيش از هرچيز ديگر نيازمند رهيافتي معرفتي در باب انقلاب اسلامي هستيم مأخوذ از حكمت و فلسفه انقلاب اسلامي كه در عين آنكه بازگوينده فهمي اصيل، درست و مكتبي از انقلاب اسلامي باشد، نسبت‌سنجي دقيقي از تمامي اجزا و ابعاد آن با ذات و جوهر انقلاب اسلامي بدست ‌دهد كه توانايي راهگشايي و پاسخگويي به ضرورتهاي امروز و فردا را نيز داشته باشد. امروز اما نه تنها دستانمان از چنين مهمي كوتاه است بلكه بحران ناشي از نبود اين مهم، روز به روز گسترش و تعميق بيشتري مي يابد كه از جمله يكي از حوزه هاي دستخوش چنين بحراني، عرصه سياست جمهوري اسلامي ايران است. اگرچه حوزه‌هاي فرهنگ، اقتصاد و اجتماع نيز فارغ از اين بحران نيستند اما آنچه در پي مي‌آيد بر آن است تا از يكسو تبييني مختصر و كوتاه از ريشه‌هاي اين بحران معنا در عرصه سياست‌پردازي جمهوري اسلامي ايران و در نسبت با محكمات و ذاتيات انقلاب اسلامي بدست دهد و از ديگر سو نسبت اين بحران را به مسائل نظري و اساسي امروز سياست‌مندي جمهوري اسلامي ايران بيان دارد.

از منظر منطق دروني فلسفه انقلاب اسلامي، امام خميني (ره) و انقلاب اسلامي دو پديده درهم تنيده، پيوسته و هم‌بسته‌اند كه فهم هر يك بدون ديگري ناممكن است و در عين حال به يكديگر فروكاستني نيستند، در چارچوب ارزشي ـ فكري چنين نگرشي، انقلاب اسلامي « پيام» اي از جانب خداوند است و امام (ره) « نماد» اين پيام است.

در اين ميانه اما، عنصر امام (ره) برجستگي بيشتري دارد چه اينكه انقلاب اسلامي خود نيز محصول امام (ره) تلقي مي‌گردد. امام مجري اراده الهي و نائب خليفه او بر زمين،‌ مهدي (عج) است و همين مفروض اساسي است كه به انقلاب اسلامي ـ به مثابه تجلي اين اراده ـ بواسطه امام (ره) « معنا» مي‌دهد.

در همان حال امام (ره) خود به مثابه مثل اعلاي «انسان نوعي انقلاب اسلامي» نيز تلقي مي‌گردد. انساني نوعي كه در ادبيات سياسي به آن«خمينيسم» اطلاق ميگردد و در صورت عملي خويش در مفهوم و مصداق «بسيجي» تجلي مي‌يابد. با چنين رويكردي است كه خمينيسم حاق و مركزيت نظري فلسفه انقلاب اسلامي را در برمي‌گيرد. معنايي كه جز با رجوع به فلسفه انقلاب اسلامي نيز معنا و مفهوم نمي‌يابد. در نگرش ايده‌آليستي و آرمانگرايانه حضرت امام (ره) به انقلاب اسلامي، انقلاب اسلامي به مثابه پديده‌اي نگريسته مي‌شود در عين ربط با اراده الهي و مستقل ازعوامل زميني (صحيفه نور، ج6، ص113)

اگر بپذيريم كه گزاره «اراده خداوند معطوف به گسترش بندگي در عينيت اجتماعي» مركزيت تفكر انقلاب امام را در بر‌مي‌گيرد و از نحوي «عرفان » به گونه‌اي «عمل سياسي» ره مي‌سپارد خمينيسم نيز در همين چارچوب معنا مي‌يابد.

خمينيسم دكترين سياسي امام (ره) است ناظر بر « تعيّن بندگي خداوند در عرصه سياسي ـ اجتماعي» و« در گستره جهاني و متكي بر ديني كه دايره شموليت آن تمامي ابناء بشر را در بر‌مي‌گيرد.» چرا كه اين دكترين، دكترين قرآن مجيد است «و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون» (ذاريات، 56). دكتريني كه از عرفان امام برمي‌خيزد اما رداي يك تفكر سياسي ـ انقلابي را در بر مي‌كند و در حقيقت به مبادي شريعتمدارانه امام رجوع دارد. خمينيسم تعين سياسي عبوديت است. تعين سياسي صراط مستقيم عبوديت قرآني «و ان اعبدوني هذا صراط مستقيم» (يس، 61). همين خمينيسم است كه به انقلاب اسلامي نيز معنا مي‌بخشد. اگر انقلاب اسلامي را عمل سياسي امام به منظور تحقق‌بخشي« ايده بندگي» در صحنه سياست بدانيم آنگاه ناچار خواهيم بود منطق بنيادي آن، يعني ايده بندگي را به مثابه روح، قانون، جانمايه و در يك كلام فحواي انقلاب اسلامي بيانگاريم. از نقطه‌نظر ترمينولوژي و اصول موضوعه انقلاب ومفهوم‌بندي آن، بندگي مفهوم بنيادي و مركزي شالوده معرفتي – نظري انقلاب اسلامي است و خمينيسم‌سازواره تئوريك آن است، لذا انقلاب اسلامي در سايه خمينيسم اين چنيني معنا مي‌يابد. «انقلاب براي بندگي» و اين چنين از نظر منطق خمينيسم، موتور محركه انقلاب اسلامي «اراده معطوف به بندگي» بوده است و در واقع اراده معطوف به بندگي، منطوق ايده بندگي امام است. هم اينگونه است كه امام، مرز ميان عالم عبوديت و عالم سياست و اجتماع را برمي‌دارد تا عبوديت در خيزشي اساسي بر سرتاسر هستي سايه افكند. چه اينكه وحدتگرايي عرفاني امام(ره) بر تفكر انقلابي‌اش سايه افكنده است تا مرزي ميان بندگي و سياست باقي ننهد. چرا كه در منطق خمينيسم همه چيز در سيطره بندگي است و عالم همانا بندگي است و بندگي نه تنها منطق هستي كه « روح» هستي است چه اينكه «قضاي خدا اين است كه غير خدا عبادت نشود، قضا ربك الا تعبد الا اياه» (صحيفه نور، ج 18، ص 310) همين مقصد و منطق بود كه امام خميني(ره) براي رهبري انقلاب اسلامي از آن الهام مي‌گرفت.

در تمامي گفتارها و نوشتارهاي امام، روح و اصل جاري، شناخت وعبوديت خداوند است؛ اصلي كه همواره موضوع اراده خداودي بوده است و در اين زمان بيشتر. در اين حال اگر معرفت حق نيز به اين بندگي اضافه شود و ابعاد جمعي قابل فهمي به خودگيرد، به واقع اراده خداوند به تجلي درآمده است و نكته جالب و شگفت آنكه در اين ميان، «خود» امام مستور و مستحيل در اراده خداوند است چه، در منطق خمينيسم هرچه است « او» است و جز او هيچ نيست « هرچه بود.. به اراده خداوند بود. من هيچ براي خودم يك چيزي كه، عملي كه خودم كرده باشم ، يك چيزي براي خودم قائل نيستم. هرچه هست از اوست». (صحيفه نور ج 9، ص 240) لذا «اين پيروزي به من ارتباط نداشت ... و نبايد به من متصل كنيد، پيروزي ارتباطي به ملت هم نداشت. اين پيروزي مربوط به خداوند بود.» (همان ج 6 ص 214) بر بنياد چنين انديشه‌اي ما تنها و تنها «مأمور خداوند هستيم» (همان ج 13 ص 132) اگر كه « مأموريت الهي» گزاره‌ بنيادي عبوديت است و جزو لوازم ذاتي آن است ، پس بندگان و عباد خداوند مكلف‌اند به «قيام لله» چه جمعي و چه فردي ولو تنها و انفرادي.

«قل انما اعظمكم بواحده ان تقومو لله مثني و فرادي» (سباء، 214). اين همان منطق توحيدي آغاز حركت انقلابي و الهي امام است. آيه و اصلي اكه ايشان در اولين بيانيه سياسي خود مورخ 11 جمادي‌الاول 1363 برابر با سال 1320 شمسي آن را بر تارك بيانيه خود نشانيد و آن را مطلع نهضت تاريخي و دوران ساز خويش قرار داد. «قيام اگر لله شد همه چيز متمركز مي‌شود در همان الوهيت، و اين قيام شما چون بويي از الوهيت مي‌داد تا به اينجا رسيده است كه قدرتهاي بشري را زيرپا گذاشت .... مگر مي‌شود با خدا معارضه كرد؟ مگر مقابله مي‌شود با خدا كرد؟ اين كار خدايي است، لله است، براي خداست.» (همان ج 18 ص 50)

اصل توحيدي قيام لله اصل مقوم حركت توحيدي امام و نهضت انقلابي ايشان است. همه چيز در دكترين سياسي امام (خمينيسم) از آن آغاز شده و به آن پايان مي‌يابد و همه چيز در سپهر «سياست خميني» از آن معنا گرفته و در سايه آن معنا و مفهوم مي‌يابد. اصلي ساده اما مبنايي كه خود برخاسته از عرفان امام و سلوك اشراقي اوست. اگر كه مبدأ اين قيام و بپاخاستن براي خدا«كلمه توحيد» است غايت آن اما، «توحيد كلمه» در لواي الوهيت است.

خمينيسم بر همه چيز انقلاب اسلامي و به تبع آن جمهوري اسلامي سايه افكنده است و همه چيز را مسطير خويش ساخته است. به همين دليل است كه در تمامي مسائل انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي ايران اعم از سياست‌پردازي داخلي و خارجي، فرهنگ‌سازي، عدالت اجتماعي، گفتمان اجتماعي و اقتصادي سخن اول و آخر را امام خميني(ره) و خمينيسم مي‌زند.

خمينسيم بر همه چيز انقلاب اسلامي و به تبع آن جمهوري اسلامي سايه افكنده است و همه چيز را مسطير خويش ساخته است. به همين دليل است كه در تمامي مسائل انقلاب اسلامي و جمهوري ايران اعم از سياست‌پردازي داخلي و خارجي‌،فرهنگ سازي، عدالت اجتماعي، گفتمان اجتماعي و اقتصادي سخن اول و آخر را امام خميني(ره) و خمينيسم مي‌زند.

غايت مطلوب سياسي خمينيسم، «حاكميت مطلق بندگي بر سرتاسر كره ارض» است. غايتي كه خمينيسم را به مثاله يك انديشه سياسي مأخوذ از حكمت توحيدي ـ قرآني «و ان اعبدوني هذا صراط مستقيم» درست در نقطه مقابل تمامي مظاهر« نفي عبوديت» قرار مي‌دهد. كفر، شرك، نفاق، طاغوت و ا زهمه مهمتر استكبار كه در عهد مدرن همه د رذيل امانيسم و تمدن امانيستي گرد هم ‌آمده‌اند. اگر خمينسم در پي « حاكميت مطلق بندگي» بر همه چيز و همه كس است در مقابل اما، اسكتبار امانيستي غرب مدرن، در پي چيرگي مطلق بر عالم و آدم است از نگاه امام، اگر انقلاب اسلامي واسطه تحقق حاكميت بندگي در جهان است كه مستظهر به اراده الهي است در مقابل نيز استكبار غرب مدرن در چهره«شيطان بزرگ» در پي اقامه حكومت مستكبران و طواغيت مدرن بر كره ارض است. به همان نسبت كه انقلاب اسلامي در نزد حضرت امام(ره) گوياي مشيت الهي براي گسترش بندگي بر پهنه زمين است، استكبار جهاني به سركردگي شيطان بزرگ در پي گسترش طاغوت استكبار مدرن بر پهنه زمين است و استكبار مدرن نيز خود مستجمع جميع صفات مستكبران تاريخ بشري است و هم از اين رو است كه در جهان يكسر در كف استكبار جهاني انقلاب اسلامي از منظر امام «انفجار نور» تعبير مي‌يابد. در واقع انقلاب اسلامي « انفجار نور بندگي در جهان ظلماني استكباري» معاصر است.

لذا امام پيروان خويش را نه تنها در ميان مسلمين و حتي خداپرستان جهان كه در ميان مستضعفين عالم مي‌جويد و دايره پيروانش را به سرتاسر ارض مي‌گشايد و حتي غلبه مستعضفين بر مستكبرين در قرن ‌آينده را نيز وعده مي‌دهد.

هم بر مبناي چنين پايه‌هاي نظري ـ ارزشي است كه خمينيسم امام(ره) هماره خود را در ميانه ميدان مبارزه با استكبار به مثابه بزرگترين دشمن و« مانع عبوديت» معنا مي‌كند و مبارزه خويش با «استكبار جهاني» و «شيطان بزرگ» را نه يك مبارزه «حدودي» ـ از جنس منازعات سياسي، فرهنگي، اقتصادي ، ژئوپليتيك، استراتژيك و ايدئولوژيك ـ كه مبارزه‌اي «وجودي» مي‌يابد. يعني مبارزه‌اي كه «بودن» هر يك از طرفين به منزله نفي «بودن» طرف ديگر تلقي مي‌‌گردد. وجود هر يك نفي وجود « ديگري» و دليلي بر عدم ‌آن است. بر پايه همين نگرش است كه آن حضرت پيروان خويش را نه صرفاً در ميان مسلمين و خداپرستان جهان كه در ميان مستضعفين عالم مي‌جويد و دايره پيروانش را به سرتاسر ارض مي‌گشايد. يعني تبديل الگو و مدل تحليلي- ارزشي «دارالاسلام ـ درالفكر» به الگو و مدل تحليلي - ارزشي «استضعاف ـ استكبار» و حمايت بي‌دريغ از تمامي مظلومان و مستضعفان جهان فارغ از رنگ و نژاد و مذهبشان.

در چارچوب همين مدل فكري است كه آن حضرت بدرستي شيطان بزرگ را به مثابه «دژ اصلي» و «قرارگاه مركزي» جبهه جهاني كفر و شرك و طاغوت و در يك كلام استكبار شناسايي كرد، و همگان را به مبارزه با آن فراخواند. از نگاه امام(ره) اگر منطق استكبار است تا مبتني بر سيطره‌جويي شيطاني و متكي بر خدعه و نيرنگ حاكميت شيطان و استكبار مستكبرين را بر جهان برقرار سازد و در اين راه از هيچ تعرض و تطاول و جنايتي فروگذار نيست، امروزه اين منطق بگونه‌اي تام و تمام در امريكا و صهيونيسم جهاني تجلي يافته است و لذا چاره‌اي جز مبارزه مستضعفين با آنها باقي نمانده است.

«مهم‌ترين و دردآورترين مسأله‌اي كه ملت‌هاي اسلامي و غيراسلامي كشورهاي تحت سلطه با آن مواجه است موضوع امريكا است ... امريكا براي سيطره سياسي و اقتصادي و فرهنگي و نظامي خويش بر جهان زيرسلطه، از هيچ جايتي خودداري نمي‌يابد. امريكا مردم مظلوم جهان را با تبليغات وسيعش كه به وسيله صهيونيسم بين‌الملل سازماندهي مي‌گردد، استثمار مي‌نمايد. امريكا با ايادي مرموز و خيانتكارش چنان خون مردم بي‌پناه را مي‌مكند كه گويي در جهان هيچ‌كس، جز او و اقمارش حق حيات ندارند» (صحيفه امام، ج 13، ص 212)

امام خميني و خمينيسم ملاك معناداري همه چيز در انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي ايران است. بدون امام(ره) همه چيز در انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي «بي‌معنا» مي‌شوند. نام امام ذات و معناي انقلاب و نظام است لذا هيچگاه نبايد ميان امام و جمهوري اسلامي ايران و سياست‌هاي آن جدايي افكند و نه از خمينيسم امام عدول كرد. چه اينكه امام نه تنها معمار انقلاب و نظام كه فراتر از آن روح، معنا، انگيزه و ذات اين هر دو است و اينگونه بود كه با امام انقلابي نظريه جديد در تئوري‌هاي «رهبري انقلاب» تولد يافت. اين بار رهبر انقلاب نه به مثابه يك «ماما» كه در يك فرصت‌طلبي جاه‌طلبانه طي يك «سزارين» سياسي نوزاد انقلاب را از زهدان تاريخ بيرون مي‌كشد ـ هم چون لنين ـ و نه همانند يك بنيانگذار صرف ـ هم‌چون مائو ـ كه اين بار رهبر انقلاب هم چون روح‌، انگيزه و ذات انقلاب مطرح شد.

اگرچه جمهوري اسلامي ايران در ظاهر يك دولت ـ ملت (Nation – Stat) است اما درحقيقت اين نظام سياسي تنها در قالب دولتي ملي جاي نمي‌گيرد.

در حقيقت جمهوري اسلامي ايران در بنياد خويش تداوم عقيده‌ايست كه ايران و ايرانيان را به سربازي خويش گرفته است. خمينيسم و امام خميني خود به تنهايي تمامي اين تداوم است اگرچه امروز خمينيسم، در قامت حضرت آيت‌ا... خامنه‌اي(حفظه‌الله) پرچم عبوديت برافراشته است و تداوم‌بخش راه و طريقت امام(ره) است. بدون نام خميني(ره) همه چيز در فضاي جمهوري اسلامي بي‌معنا مي‌شود. در آن صورت جمهوري اسلامي پديده‌اي واپس‌گرايانه و انقلاب اسلامي صرفاً در چارچوب « عرف زمانه» قرار مي‌گيرد و عرف زمانه چنين حكم مي‌كند كه چنين انقلابي بر حسب منطق سكولارحاكم بر تحولات زمانه نبايد رخ مي‌داد.

غفلت از حكمت و جوهره انقلاب اسلامي به مجال‌يابي رويكردهاي جامعه‌شناختي در باب انقلاب اسلامي منجر مي‌گردد. قالب‌بندي و مفهوم‌بندي انقلاب اسلامي در چارچوب عرف زمانه ومنطق سكولار حاكم بر آن و نيز انديشه هاي مدرن بي ترديد به مرگ معنائي و مضموني انقلاب اسلامي مي‌انجامد و آن را از روح توحيدي‌اش تهي مي‌سازد و بالاتر اينكه آن را مستعد مصادره و تصرف به سود تفكر غربي و تجدد مي نمايد . امري كه امروزه در تحليل‌ها و مدل‌سازي‌هاي جامعه‌شناختي از انقلاب به وضوح لمس مي‌شود.(براي نمونه مي توان به انبوهي از آثار و پژوهشهايي اشاره كرد كه در نهادهاي پژوهشي وابسته به نظام ، كاملا" ترجمه اي ونسخه برداري شده از نظريه هاي « جامعه شناسي سياسي» يا «جامعه شناسي انقلاب» به انقلاب اسلامي پرداخته اند، بي آنكه متأسفانه حتي دقيقه اي به نسبت فلسفي و معرفتي ميان اين دو انديشيده باشند) . در تداوم بسط اين نگرش سياست انقلاب اسلامي نيز بي نصيب نمانده و سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران نيز كه خود يكي از حوزه هاي « سياست انقلاب اسلامي» است تعاريفي ويژه عقل مدرن و معاصر مي‌يابد. اين تداوم، كار را در انقطاع از خمينسم از امام(ره) به آنجا مي‌كشاند كه جمهوري اسلامي در پهنه بين‌الملل بسان قايق كوچكي در اقيانوس تحولات بين‌الملل تبديل گرددكه سرانجام موجبات محو آن مي‌گردد.

براي نمونه در حوزه سياست خارجي بر مدار همين چرخش است كه در نگرشي منقطع از امام(ره) و در تداوم نگرش عرفي،«منافع ملي» (با قرائت سكولار) بگونه اي مطلق و همچون بت واره اي مقدس و منطق آن جاي خمينيسم و منطق آن در سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران را مي‌گيرد. در چنين حالتي به امام نه به چشم ملاك معناداري همه چيز من جمله سياست خارجي كه صرفاً به چشم يك «بنيانگذار» و «معمار» نگريسته مي‌شود.

امام تنها پديده‌اي تاريخي- انقلابي و صرفاً بنيانگذار يك انقلاب و نظام سياسي همچون «لنين»، «مائو» و«كيم ايل سونگ» نيست، چه اينكه اين هرسه بسان قابله‌هايي بودند كه در يك فرصت‌طلبي سياسي نوزاد انقلابشان را درسر يك بزنگاه تاريخي سزارين كردند. آنها تنها مؤسس بودند و بس و لذا به واقع مرده‌اند در حالي كه امام در منطق توحيدي هرگز! چرا كه تا حق و حقيقت زنده است او نيز زنده و نا ميراست. لذا اگر سياست خارجي جمهوري اسلامي در رفتارهاي خويش از امام صرفاً تصوير يك بنيانگذار را به نمايش گذارد بايد كه منتظر نتايج عملي و آثار وضعي تأسف‌بار و غيرقابل جبراني باشد. ميان خمينيسم امام و فرايند «خميني‌زدايي» و هويت‌سازي كاذب ناسيوناليستي راه سومي وجود ندارد.

در 16 سال گذشته، در ايران «عصر سازندگي» و در ايران «عصر اصلاحات» دولت‌ها بر آن بودند تا با حاكميت ملاحظات عملگرايانه ـ مصلحت‌گرايانه و در پرتو يك پراگماتيسم كور و بي‌ريشه سياسي به آساني از كنار حقيقت امام(ره) عبور كنند و بي‌سر و صدا «خميني‌زدايي» را به انجام رسانند غافل از آنكه عدول از امام و دكترين او صرفاً به بحرانهاي عميق و بزرگ مي‌انجامد بحرانهايي كه ديگر با پاسخ‌هاي مقطعي و عمل‌گرايانه حل نخواهند شد.

حتي با چشم‌پوشي از باورهاي اصولي انقلاب اسلامي در روند 16 سال گذشته به رغم تأكيدات مكرر رهبر بزرگوار انقلاب بر خمينيسم امام (ره) ـ‌آنجا كه مي‌فرمايند اين انقلاب در هيچ جاي جهان بي‌نام خميني شناخت شده نيست» باز هم جمهوري اسالمي ايران در سياست‌پردازي خود ناگزير به برافراشتن پرچم امام است و تغيير هويت سياسي ناممكن است.

نام مبارك امام بر تارك جمهوري اسلامي ايران نشسته است و جز امام و دكترين او هيچ صراط ديگري در مقابل جمهوري اسلامي وجود ندارد. لذا عدول از امام (ره) به بحراني فراگير در تمامي ساحات مي‌انجامد كه به يكباره تمامي طول و عرض نظام را درخواهد نورديد كه عرصه سياست داخلي و خارجي نيز از آن مصون نخواهد ماند. هم‌چنانكه عرصه سياست خاصه سياست خارجي امروزه با اين بحران روبروست. سياست خارجي ج ا ايران در طول 16 سال گذشته بگونه ظريفي با بحران «امام‌(ره)» روبرو بوده است. بحراني كه ناشي از پراگماتيسم بي‌مبناي عصر سازندگي و اطلاحات و دولتمردان اين هر دو عصر بوده است.

حقيقت آن است كه انديشه‌هاي امام هرگز قابل فروكاستن نيست و نمي‌توان آن را موضوع تأويلات و تفاسير مدرن قرار داد و با تأييد بخشي از بخش ديگر غفلت ورزيد و اين نه يك داوري ارزشي كه حكمي واقع‌گرايانه است؛ زيرا با هريك از اين اقدامات امام به انگاره‌اي ساختگي بدل مي‌شود كه با نخستين نگاه هر ناظر غيرمحققي تعارض ميان امام تاريخي (آنگونه كه بود) و امام ساخته شده را درخواهد يافت. امام به ذات خود پديده‌اي واحد است و قابل شكسته شدن به بخش‌هاي مختلف نيست و هر دوره از تاريخ كلي انقلاب اسلامي عرصه نمود بخشي از ابعاد امام بوده است. اين‌رو در حافظه يا وجدان هر فرد ايراني بعدي از ابعاد انديشه ايشان ضبط شده است و از آنجا امام حكم روح و جوهره انقلاب اسلامي را دارد ترجمان عيني انقلاب اسلامي است و تنها راه صحيح در ميان همه راههاست. از بين بردن نام امام و اصولگرايي‌هاي تاريخي و انقلابي او كه يادآوري اين نام است، به ويژه مبارزه با شيطان بزرگ بازي با تماميت جمهوري اسلامي ايران است. معهذا به پشت ميز مذاكره خزيدن با شيطان بزرگ و طريق مصالحه در پيش گرفتن با آن هم بازي با تماميت جمهوري اسلامي ايران است و هم نابودي محتواي دروني انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي را در پي خواهد داشت و هم اينكه ايران را از پرچمداري دكترين امام به حكومتي در قالب دولت ـ كشور در ميان صد و شصت و اندي دولت ـ كشور ديگر در خواهد آورد. سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران همچنان گرفتار در «گرداب خميني زدايي» است. گردابي كه بحران معنا را تا عمق وجود پيكره سياست خارجي و دستگاههاي ديپلماسي رسمي آن گسترانيده است. تنها راه نجات از بحران در تمامي حوزه‌ها از سياست، حقوق، اقتصادگرفته تا فرهنگ و اجتماع، بازگشت به دكترين امام است.
 سه شنبه 14 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 282]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن