واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
همچنين در اين دوره و در سال 1345(1966) دولت تايلند با ارسال يك يادداشت رسمي علاقه خود را به انتصاب يك كنسول افتخاري در ايران اعلام كرد. در اين يادداشت، دولت تايلند براي اين مسئوليت فردي به نام محمد ابونصر آزاد را كه ايراني الاصل و از وابستگان به خاندان پهلوي بود معرفي كرد.
منوچهر مرزبان پس از پيروزي انقلاب اسلامي به آمريكا رفت و در ايالت مريلند آمريكا كتابخانه خصوصي معتبري ايجاد كرد كه قسمت زيادي از اين كتابها مربوط به حوادث بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران است. منوچهر مرزبان سالهاي آخر عمر را با بيماري طولاني گذراند و در دي ماه سال 1383 در سن 93 سالگي در گذشت.5
چهارمين سفير ايران
چهارمين سفير ايران در تايلند آقاي عبدالحسين حمزاوي بود. وي قبل از تصدي اين پست، وابسته مطبوعاتي سفارت ايران در لندن بود و بعد از كودتاي 28 مرداد به عنوان سفير ايران در برزيل، تايلند و ژاپن خدمت كرد. حمزاوي از افراد مخالف اردشير زاهدي بود و به هنگام مأموريت در لندن فعاليت زيادي براي كاهش حمايت انگليس از اردشير زاهدي به عمل آورد.
«حمزاوي در تير ماه 1331 با «راس» در وزارت امور خارجه انگليس ملاقات كرد و ضمن بردن نام زاهدي او را «مردي جوان و فعال، خوش قيافه، بيرحم و بهتر از هر چيز مشهور به دشمني با انگليسيها» توصيف كرد.»
عبدالحسين حمزاوي از آذر ماه 1347 تا خرداد 1351 سفير ايران در تايلند بود. در اولين روزهاي انتصاب حمزاوي و به دنبال سفر هوشنگ انصاري وزير اقتصاد ايران به تايلند، يك موافقتنامه تجاري بين دو كشور امضا شد. تاريخ امضاي اين موافقتنامه 21 آبان 1347 برابر با 12 نوامبر 1969 بود. براساس اين موافقتنامه، دو كشور موظف شدند تسهيلات لازم را براي ورود و صدور محصولات كشاورزي، صنعتي و معدني فراهم كنند. اين موافقتنامه را وزير اقتصاد ايران و پوته ساراسين7 معاون نخست وزير تايلند امضا كردند.
يكي ديگر از وقايع مهم اين دوره تأسيس سفارت تايلند در تهران در سال 1347 بود. دولت تايلند در اين سال با خريد يك باغ بزرگ در حوالي ميدان بهارستان سفارت خود را در اين محل بهطور رسمي افتتاح كرد. اين مكان قديمي هنوز هم به عنوان سفارت و اقامتگاه سفير تايلند استفاده ميشود.
در اين دوره و در مهر ماه 1350 (اكتبر 1972) وزارت امور خارجه تايلند با ارسال يادداشتي به سفارت ايران در بانكوك آمادگي خود را براي مذاكره درباره انعقاد موافقتنامههاي همكاريهاي هوايي و بازرگاني اعلام كرد.
بعد از بازگشت عبدالحسين حمزاوي، به مدت هفت ماه سفارت ايران در تايلند فاقد سفير بود و پرويز آذرنيا به عنوان كاردار موقت، مديريت سفارت را به عهده داشت.
پنجمين سفير ايران
پنجمين سفير ايران محسن صديق اسفندياري بود كه از دي ماه 1351 تا مرداد ماه 1356 انجام وظيفه كرد. تحول مهم در اين دوره، امضاي موافقتنامه فرهنگي بين ايران و تايلند بود كه در بيستم شهريور 1355 مطابق با يازده سپتامبر 1976 به امضا رسيد. براساس اين موافقتنامه، طرفين متعهد شدند با استفاده از راههاي موجود، روابط فرهنگي فيمابين را تقويت كرده و مردم دو كشور را با فرهنگهاي يكديگر آشنا سازند. بهبود همكاريهاي گردشگري، اعطاي بورسهاي آموزشي، مبادله استاد و دانشجو و همكاري مشترك در زمينههاي آموزشي، ادبيات، موسيقي، نمايش، هنر و علوم نيز از جمله توافقهاي مندرج در اين موافقتنامه بود.همچنين در مهرماه 1355 (سپتامبر 1976) وزارت امورخارجه تايلند با ارسال يادداشتي به سفارت ايران در بانكوك حمايت خود را از انتقال مقر «شوراي اجرايي اتحاديه آسيايي راديو تلويزيون» از سيدني به تهران و همچنين حمايت از نامزدي آقاي كامبيز محمودي براي تصدي پست دبيركلي اين اتحاديه اعلام كرد.
ششمين سفير ايران
ششمين سفير ايران قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، فرجالله برهاني نام داشت. وي از آذرماه 1356 به اين سمت منصوب شد و پس از سقوط رژيم پهلوي نيز تا ارديبهشت 1358 انجام وظيفه كرد. در اين دوره از تاريخ 26 الي 28 ژوئن 1976 اولين اجلاس كميسيون مشترك ايران و تايلند براي همكاريهاي اقتصادي در تهران برگزار شد. در اين اجلاس رياست هيأت ايراني را احمدعلي احمدي وزير كشاورزي و توسعه روستايي و رياست هيأت تايلندي را تام پوم واتو8 وزير بازرگاني تايلند به عهده داشتند.
پانوشت:
5ـ همسر منوچهر مرزبان، پروانه مرزبان از خانواده سرشناس و معروف ميرفندرسكي است. از آنان دو پسر به اسامي منوچهر و مسعود مرزبان باقي ماندهاند كه در خارج از كشور به سر ميبرند.
6ـ انقلاب اسلامي در هجرت، ابوالحسن بينصدر.
Pote Sarasin -7
Tompom Watou-8
دوشنبه 13 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]