واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پزشكان نسبت به شيوع سرطانهاي گوارشي در جامعه هشدار ميدهند
شيوع سرطانهاي دستگاهگوارش از طريق رواج عادات غلط غذايي،بهعنوان هشدار جدي از سوي پزشكان متخصص كشورمان در همايش "كانسرهاي گوارشي" مطرح شد.
اين در حالي است كه به گفته محققان پزشكي، سرطانهاي دستگاه گوارش نظير مري، معده و روده، حدود ۵۰درصد كل سرطانهاي شايع را شامل ميشوند، اما قابل پيشگيري و كنترل هستند.
اكنون سرطانها دومين عامل مرگ و مير در دنيا و سومين عامل در كشور ما شناخته شدهاند.
همايش سرطانهاي دستگاه گوارش با حضور افزون بر ۲۵۰نفر از پزشكان متخصص گوارش و رشتههاي مرتبط از سراسر كشور طي روزهاي هشتم و نهم خرداد ماه در مشهد برپا بود.
در اين همايش كه به همت بيمارستان رضوي وابسته به آستان قدس رضوي برگزار شد، آخرين يافتههاي سرطانهاي دستگاه گوارش طي ۴۰سخنراني در قالب اپيدميولوژي، پيشگيري، تشخيص زودرس، درمانهاي اندوسكوپيك،درمانهاي جراحي، شيمي درماني و راديوتراپي ارائه شد.
نقش اطلاعرساني و آگاهي بخشي افراد جامعه در پيشگيري و كنترل سرطانهاي دستگاه گوارش بهعنوان يك اولويت و ضرورت بهداشتي و درماني در همايش مزبور از سوي پزشكان عنوان شده است.
رييس مركز تحقيقات بيماريهاي دستگاه گوارش دانشگاه تهران گفت: نيمي از سرطانهاي شايع كشور مربوط بهدستگاه گوارش است كه دراين ميان سرطان معده با بالاترين ميزان، ۲۵درصد كل سرطانها را به خود اختصاص ميدهد.
دكتر رضا ملكزاده باتاكيد بر نقش تغذيه در بروز سرطانهاي گوارشي افزود:
اين آمار زنگ خطري براي مردم در جهت تغيير عادات نامناسب غذايي است.
وي با بيان اين كه مردها سه برابر زنان به سرطانهاي دستگاه گوارش مبتلا ميشوند،گفت: علت دقيق آن هنوز كشف نشده اما وجود هورمونهاي جنسي در دوران باروري زنان يكي از علل مطرح است.
وي افزود:خوردن ميوه و سبزيجات تازه، رعايت آداب و دستورات مناسب غذايي ، نخوردن غذاهاي چرب بويژه آماده، نخوردن چاي داغ و نوشيدنيهاي گاز دار و ديگر موارد بهداشتي از ابتلا به سرطانهاي دستگاه گوارش پيشگيري ميكند.
يك متخصص و جراح دستگاه گوارش نيز گفت: تغذيه نادرست و عادات غذايي غلط يكي از علل مهم شيوع سرطانهاي دستگاه گوارش در كشور است.
دكترسعيد عبدالحسيني افزود:استفادهاز غذاهاي آماده( ،(Fast foodروغنهاي چرب، سسها و ادويهجات مختلف در ايجاد سرطانهاي گوارش تاثير بسزايي دارد.
رييس بيمارستان فوق تخصصي رضوي وابسته به آستان قدس رضوي ادامه داد:اين در حاليست كه استفاده از سبزيجات و ميوهجات تازه نقش مهمي در كاهش سرطان هاي دستگاه گوارش دارد.
وي گفت: جدا از نقش ژنتيك، عوامل محيطي اعم از تغذيه، تحرك، دخانيات و الكل در ايجاد سرطانهاي دستگاه گوارش نقش بسزايي دارند كه با كنترل اين عوامل ميتوان از ابتلاء به اين نوع سرطانها پيشگيري كرد.
وي بيان كرد: سن شيوع سرطانهاي گوارشي در كشور ما پايين است و حتي در سنين ۳۰سال و كمي بيشتر ديده ميشود، در حالي كه اين نوع سرطانها در سنين بالاتر از ۴۰سال رخ ميدهد.
او با اشاره به اينكه سرطانهاي دستگاه گوارش جز ۱۰سرطان با شيوع بالا در كشور شناخته شدهاند، افزود:سرطانهاي مري، معده، كبد، روده و لوزالمعده از اين جمله است.
دكتر عبدالحسيني گفت: در كشورهاي مانند چين و ژاپن هم بهدليل داشتن فرهنگ غذايي مشابه، مانند استفاده از ادويهجات تند، ميزان ابتلا به سرطان هاي دستگاه گوارش بالا است.
وي با اشاره به مرگ و مير ناشي از سرطانها گفت:موفقيت در درمان سرطانها بستگي به تشخيص زودرس آن دارد، يعني اگر در مراحل اوليه تشخيص داده شوند، درمان آنها موفقيت آميز است.
اين متخصص بيماريهاي گوارشي افزود: متاسفانه سرطانهاي دستگاه گوارش در كشور ما در مراحل پيشرفته تشخيص داده ميشوند و در اين وضعيت اميد به حيات كاهش مييابد.
بهگفته وي، هماكنون كشورهاي پيشرفته با برنامهها و اقدامات در حال اجرا ، شيوع سرطانهاي دستگاه گوارش را تحت كنترل در آوردهاند.
دانشيار مركز تحقيقات گوارش وكبد دانشگاه علوم پزشكي تهران سرطان مري را يكي از مشكلات كشور دانست و گفت: با پيشگيري ميتوان اين نوع سرطان را كنترل كرد زيرا مهار عوامل محيطي نقش مهمي در كاهش موارد ابتلا بهآن دارد.
دكتر اكرم پورشمس با اشاره به اينكه سرطان مري درشمال و شرق كشور از شيوع بالايي برخوردار است، افزود: عادات غذايي غلط يكي از علل شيوع بالاي سرطان مري در شمال كشور بويژهدر استانهاي مازندران، گلستان و بويژه منطقه گنبد كاووس و تركمن صحرا است.
وي مصرف چاي داغ، غذاهاي دودي، سرخ كردني، كباب،مصرف مواد مخدر به صورت خوراكي، استفاده از ناس، نحوه زندگي و استعمال سيگار را از مهمترين عوامل محيطي در شيوع سرطان مري برشمرد.
اين متخصص گفت: شيوع سرطان مري بر طبق تحقيقات انجام شده در بين خانمها بيشتر از آقايان مشاهده شده است.
دانشيار مركز تحقيقات، گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران افزود:
بررسيهاي ما حاكي از آن است كه هر چه از شمال كشور به سمت جنوب پيش ميرويم، كاهش سرطان مري در بين افراد به دليل عوامل محيطي و عادات غذايي مشهود است.
دكتر پور شمس گفت:اين درحالي است كه سرطان مري به دليل فرهنگ خاص غذايي در شرق جهان نظير مناطق آسياي مركزي و حاشيه درياي خزر، كشورهاي ايران، افغانستان، تركمنستان، تركيه و چين بيشتر از ديگر نقاط دنيا است.
يكي ديگر از متخصصين گوارش نيز با اشاره بهاينكه سرطانهاي دستگاه گوارش به دو بخش سرطانهاي فوقاني و تحتاني تقسيم ميشوند، گفت: اين سرطانها در كشور ما از شيوع بالايي برخوردارند.
دكتر حسن سعادتنيا افزود: سرطانهاي مري، معده و روده از جمله سرطانهاي شايع دستگاه گوارش هستند.
وي تاكيد كرد: با كمال تاسف هم اكنون توجه به مدلهاي غذايي سالم در سبد غذايي مردم، جايگاهي ندارد وبا ادامه چنين روندي بيم آن ميرود در آيندهاي نزديك بيماريهاي ناشي از تغذيه نامناسب در كشور شيوع يابد كه سرطانهاي دستگاه گوارش از مهمترين آنها باشد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد هم گفت: بر طبق بررسيها، ميكروب "هليكو باكتر پيلوري"( (Helico bacter pyloriكه زمينه ساز ابتلا به سرطانهاي گوارشي است، در معده بيش از ۸۰درصد از مردم ايران وجود دارد.
سعادت نيا دليل وجود اين ميكروب را فقدان رعايت بهداشت و پيروي از رژيم غذايي نامناسب دانست و گفت : وجود اين ميكروب در معده حدود ۳۰درصد مردم آمريكا گزارش شده است.
از سوي ديگر رييس مركز تحقيقات بيماريهاي دستگاه گوارش دانشگاه شهيد بهشتي تهران گفت: طي سالهاي گذشته با ارتقاي سطح بهداشت عمومي ابتلا به سرطان معده در كشور كاهش يافته است.
دكتر محمد زالي افزود : اين درحالي است كه با تغيير شيوههاي تغذيهاي در جامعه و رواج عادات نامناسب غذايي، شيوع سرطان روده بزرگ هشداردهنده است.
وي گفت: خوردن ميوهو سبزيجات تازه،پرهيز از خوردن غذاهاي چرب و سرخ كرده ، پرهيز از غذاهاي فاسد و مصرف غذاي سالم به همراه ورزش از مهمترين عوامل پيشگيري از ابتلاء به سرطانهاي دستگاه گوارش هستند.
وي معتقد است: مصرف غذاي سالم تا حدود ۴۰درصد از ابتلاء به سرطانهاي دستگاه گوارش را كاهش ميدهد.
وي در پايان گفت: اقدامات جدي در جهت پيشگيري از شيوع سرطانهاي دستگاه گوارش اينك يك ضرورت است كه دراين راستا اطلاعرساني موثر از سوي رسانهها از راهكارهاست.
رييس دانشگاه علوم پزشكي مشهد نيز گفت: فرهنگسازي و آموزش همگاني يكي از راهكارهاي مهم در پيشگيري از ابتلا به سرطانها از طريق تغيير شيوههاي نادرست زندگي است.
دكتر مسعود ملكي تغذيه را يكي از عوامل مهم در پيشگيرياز ابتلا به سرطان هاي گوارشي دانست و گفت:اين در حالي است كه اكنون غذاهاي چرب و سرخ كردني و همچنين استفاده زياد از غذاهاي آماده و ساندويچ متاسفانه در جامعه ما رواج دارد.
هشدارهاي لازم در خصوص شيوع سرطانهاي دستگاه گوارش از سوي متخصصان مختلف پزشكي كشورمان مطرح شد، در اين ميان اقدامات و برنامههاي اصولي از سوي مسوولان در وزارت بهداشت از اولويتهاي درماني و بهداشتي در راستاي مقابله با اين معضل خاموش قلمداد ميشود.
---> ايرنا.سرطان.گوارش.
دوشنبه 13 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]