واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همايش 15 خرداد 1342، زمينه ها و بسترها آغاز شد
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): همايش يك روزه " 15 خرداد 1342، زمينه ها و بسترها " صبح امروز (يكشنبه ) در حوزه هنري آغاز شد.
"روح الله بهرامي" عضو هيات علمي دانشگاه لرستان در مبحثي تحت عنوان" بحران ساختاري حاكميت پهلوي؛ نظريه وابستگي و 15خرداد" دراين همايش يك روزه،گفت:رژيم گذشته با داشتن ارتش قوي، اصلاحات ارضي را با توجه به سياست هاي كندي رييس جمهور وقت امريكا آغاز كرد كه اجراي آن با بحران هاي اقتصادي همراه بوده است.
او افزود: قيام 15 خرداد سال 1342، درحقيقت قيام امام (ره) و علما عليه رژيم دست نشاندهنده امريكا در ايران بود و اين قيام حاكي از بازگشت به هويت جامعه اسلامي ايران بوده است.
بهرامي توضيح داد: قيام 15 خرداد 42 يكي از حركت هاي سياسي، مذهبي ايران معاصر است كه باوجود تتبعات مكرر، ابعاد اجتماعي و اقتصادي آن كمتر مورد بررسي قرارگرفته است.
عضو هيات علمي دانشگاه لرستان در اين همايش گفت: وابستگي هاي سياسي، اقتصادي رژيم سلطنتي و رشد و توسعه كشور به دليل حضور جدي غرب و الگوهاي نوسازي وابستگي ناشي از آن، تضادهاي اجتماعي، سياسي و اقتصادي را در درون جامعه ايران در پي داشته است.
او افزود: اين موضوع مقاومت نهادهاي ريشه دار اجتماعي و ديني جامعه ايران در برابر الگوهاي نيم بند توسعه غربي را بدنبال داشته كه اين تقابل باعث شد كه 15 سال بعداز قيام 15 خرداد، جامعه ايراني روند جدي ديگري را در برابر الگوهاي توسعه وابسته سپري كند.
بهرامي توضيح داد: اين روند پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 57، باعث توقف كامل مسير پيشين و طرح مناسبات جديدي در عرصه هاي سياسي، اجتماعي و اقتصادي ايران شد.
غلامعلي پاشازاده پژوهشگر نيز در مقاله اي با عنوان "قيام 15 خرداد و بحران مشروعيت نظام پهلوي" گفت: در 15 خرداد 1342 رژيم گذشته با بحران مشروعيت روبرو شد كه در نهايت منجر به قيام شد.
او بابيان اينكه" هنگامي كه نظام سياسي با باورها و آرمان هاي مردم موافقت نداشته باشد، دچار بحران مشروعيت مي شود، افزود: قيام 15 خرداد 42 بحران مشروعيت رژيم شاه را به اوج خود رساند در حالي كه مشروعيت نهضت امام(ره) را آشكار كرد.
پاشازاده اظهار داشت: سلطنت پهلوي پس از كودتاي 28 مرداد با سركوب مخالفان و حذف رجال غير همراه با خود و ايجاد نهادهايي چون ساواك به ديكتاتوري گرايش يافت و با حذف آزادي هاي سياسي، ممانعت از مشاركت احزاب و گروه ها در سياست، لغو آزادي مطبوعات و اجتماعات سياسي و فشارهاي انتخاباتي دچار بحران مشروعيت شد.
او توضيح داد: شاه با آگاهي از اين مساله سعي كرد با ايجاد سيستم دوحزبي و تاسيس دو حزب دولتي "مردم و مليون" يك چهره دمكراتيك از سلطنت ارايه دهد و آن را از بحران مشروعيت رهاي بخشد.
پاشازاده گفت: آمريكايي ها هم با برنامه هايي چون اصلاحات ارضي براي مشروعيت يابي به كمك او شتافتند، اما هيچ كدام از اين برنام ها سلطنت پهلوي را از بحران مشروعيت نجات نداد.
اين پژوهشگر اجتماعي افزود: قيام 15خرداد روند اقدامات رژيم براي كسب مشروعيت را متوقف ساخت و مشروعيت نهضت اسلامي به رهبري امام را در داخل و خارج از كشور نشان داد.
پاشازاده توضيح داد: پس از سركوب قيام 15 خرداد، رژيم تا مدتي با "قدرت" - نه با اقتدار - به حكومت ادامه داد و چون موفق به كسب مشروعيت نشد، در سال هاي بعد به سرعت در مقابل جريان انقلاب اسلامي فرو پاشيد.
دكتر "محسن مدير شانه چي" عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد مشهد نيز در اين همايش در مقاله اي با عنوان "بازتاب روابط ايران واسراييل در مسايل داخلي كشور" گفت: از آغاز دهه 40 كه نهضت روحانيون به رهبري امام (ره) شكل گرفت روابط رژيم گذشته با اسراييل همواره بااعتراض روبرو بوده و اين اعتراضات در قيام 15 خرداد نقش خود را ايفا كرد.
او با اشاره به اينكه "رژيم شاه يكي از نخستن دولت هايي بود كه اسراييل را به رسمت شناخت" به مناسبات اين دو رژيم با هم پرداخت و گفت: اسراييل و رژيم شاه مناسبات و روابط گسترده اي باهم داشتند و ايران بزرگترين تامين كننده نفت اسراييل براي به حركت در آوردن چرخه اقتصادي رژيم صهيونيستي محسوب مي شد.
مدير شانه چي بااشاره به اينكه "ايران، تركيه و اسراييل" يك مثلث عليه جهان اسلام "تشكيل داده بودند، افزود: مهمترين همكاري آن ها با يكديگر در زمينه هاي نظامي، اطلاعاتي و امنيتي زير نظر موساد بوده است.
او با بيان اينكه در رژيم گذشته مقام هاي زيادي از اسراييل به ايران سفر كرده بودند، افزود: اسراييل در مناطق غربي و مرزي ايران پايگاه هاي استراق سمع براي زير نظر داشتن كشورهاي عربي و عراق راه اندازي كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد مشهد با اشاره به اعتراضات گسترده جريان هاي سياسي نسبت به حضور اسراييل در ايران گفت: اين اعتراضات در بين توده مردم، گروه هاي مختلف سياسي و بويژه نيروهاي اسلامي ديده مي شد در حالي كه دانشجويان و روحانيون و مراجع تقليد به دفعات عليه اين حضور تظاهرات و سخنراني داشته اند.
در كنار اين همايش يك روزه ، نمايشگاهي از كتاب و عكس مربوط به قيام 15 خرداد در حوزه هنري برپا شد.
فراهنگ 1569
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]