واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي سير تمدن غرب – 154
تجارت خارجي و مستعمرات
تئوري سوداگري در مورد نقش مستعمرات، در عمل با گسترش نفوذ انگلستان در خارج منطبق بود. با توسعه مستعمرات و پايگاههاي تجاري در آمريكا و شرق دور در قرن هفدهم، اروپائيان در عصر تجارت بينالمللي وارد شدند. هرچند كه بعضي از تاريخنويسان صحبت از اقتصاد جهاني ميكنند ولي بايد به خاطر داشت كه در اين زمان تجارت محلي، منطقهاي و بين كشوري هنوز در اروپا حاكم بود.
در پايان قرن هفدهم، براي مثال، واردات انگلستان 360 هزار تن كالا بود كه تنها پنج هزار تن آن از هند شرقي وارد ميشد.
نزديك به يك دهم صادرات انگلستان و هلند به آن سوي اقيانوس اطلس صادر ميشد و كمي بيشتر از آن به شرق دور فرستاده ميشد.
عامل اهميت تجارت خارجي به جاي مقدار تجارت، ارزش آن بود.
بازرگانان هلندي، انگليسي و فرانسوي در مقابل اين صادرات كالاهايي را وارد ميكردند كه به طور عمده مورد مصرف افراد ثروتمند بود، ولي مصرف آن در حال سرايتبه صنعتگران و بازرگانان نيز بود.
در اين زمان مصرف فلفل و ادويه هند شرقي، شكر برزيلي و هند غربي، و چاي و قهوه آسيايي در اروپا معمول شده بود. اولين چايخانه و قهوهخانه در دهه 1650 در لندن ايجاد شد و به سرعت به ساير قسمتهاي اروپا سرايت كرد.
در سال 1600، قسمت عمده تجارت خارجي اروپا هنوز در دست اسپانياييها و پرتغاليها بود كه به تنهايي مالك مستعمرات وسيعي بودند.
هرچند پرتغال هنوز از مستعمرات وسيع خود در برزيل منتفع بود، اما جنگ و فشار مداوم از سوي رقباي انگليسي و هلندي تجارت آنها را در شرق و غرب كاهش داد. اسپانياييها هم مالك امپراطوري وسيعي در آمريكاي جنوبي بودند، اما اهميت اسپانيا به عنوان يك قدرت بازرگاني در قرن هفدهم به علت كاهش محصول معادن نقره، تنگدستي پادشاهي اسپانيا، فشار طاقتفرساي اشرافيت اسپانيا و همچنين رقباي انگليسي؛ به سرعت افول كرد.
هرچند هلنديها به بزرگترين حمل كنندههاي كالاهاي اروپايي در اروپا تبديل شده بودند، ولي در بازارهاي آسيايي و آمريكايي با رقابت شديدي روبرو شدند.
در سال 1602 كمپاني هند شرقي هلند براي بهرهبرداري از ثروتهاي شرق دور به وجود آمد و با پرتغاليها به رقابت پرداخت.
از آنجا كه اشرافيت ثروتمندي كه شركت را تأسيس كردند بر دولت هلند نيز حاكم بودند، اين شركت مشترك نه تنها انحصار تجارت آسيا را در دست داشت، بلكه از حق شروع جنگ، امضاي پيماننامه، ايجاد پايگاههاي نظامي و تجاري و انتصاب مسئولان شركت نيز برخوردار بود.
به تدريج، كمپاني هند شرقي هلند كنترل اغلب پايگاههاي پرتغال را در شرق دور به دست گرفت و تجارت با چين و ژاپن را آغاز كرد.
سود اين شركت در 10 سال اول بسيار چشمگير بود.
هرچند كمپاني هند غربي هلند در سال 1621 براساس الگوي كمپاني هند شرقي تأسيس شد، ولي با موفقيت كمتري روبرو شد. هدف اصلي اين شركت فعاليت عليه تجارت و مستملكات پرتغاليها و اسپانياييها بود، و هرچند آنها در برزيل، پرتغال و منطقه كارائيب نفوذ كردند، ولي منابع آنها جبران هزينههاي انجام شده را نكرد.
هلنديها در آمريكاي شمالي هم اسكان يافتند. مستعمره اصلي هلند نو از دهانه هودسون تا به آلباني و نيويورك در شمال ادامه داشت.
نامهاي فعلي مانهاتان، جزيره استاتن1، هارلم، وكت اسكيلز2 يادآور اين است كه نخستين بار هلنديها بودند كه در دره رودخانه هودسون ساكن شدند. در نيمه دوم قرن هفدهم، رقابت و سالها جنگ با انگلستان و فرانسه باعث سقوط امپراطوري بازرگاني هلند شد.
در سال 1664، انگليسيها مستعمره هلند جديد را به تصرف خود در آوردند و نام آنرا نيويورك گذاشتند، و در همين سال كمپاني هند غربي ورشكست شد. تا پايان قرن هفدهم، عصر طلايي هلند شروع به افول كرد.
در قرن هفدهم تجارت خارجي هلند و امپراطوري بازرگاني آن با دو رقيب انگليس و فرانسه روبرو بود. انگليسيها شركت هند شرقي خود را در سال 1601 بنا نهادند و شروع به ايجاد يك امپراطوري استعماري در امتداد كرانههاي اقيانوس اطلس در شمال آمريكا و در دنياي جديد كردند.
پينويس:
1. Staten
2. Catskills
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]