واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: اسلحه فروشي با چراغ خاموش
جام جم آنلاين: نتيجه تحقيقاتي كه اخيرا انجام شد در ميان شگفتي و تعجب كارشناسان امور نظامي نشان داد كه آلمان پس از ايالاتمتحده و روسيه سومين صادر كننده بزرگ سلاح در جهان است. آلمان كه زماني يكي از تهاجميترين ارتشهاي دنيا را داشت امروز ترجيح ميدهد تصوير كشوري صلحطلب و گريزان از منازعه و درگيري را به نمايش بگذارد.
از بيرغبتي ارتش آلمان از مشاركت در منازعات فرامرزي گرفته تا سياست خارجياي كه از روي آوردن به راه حلهاي صلحآميز در عرصه بينالمللي حمايت ميكند از تلاش برلين براي نماياندن عملكرد خود را به عنوان الگويي براي ساير كشورها حكايت دارد.
با گزارشي كه اخيرا از سوي مركز بينالمللي براي نوگرايي و تغيير (BICC) كه موسسهاي نظريهپرداز در آلمان است، انتشار يافت چهره ديگري از آلمان و رابطهاش با جنگ از پرده برون افتاد.
صنايع نظامي آلمان حد فاصل سالهاي 2005 تا 2006 شاهد جهشي 20 درصدي ارزش صادرات خود از 1/9 ميليارد دلار به حدود 11 ميليارد دلار بود اگر چه سهم تسليحات تهاجمي در اين مدت از حدود 2/2 به 5/3 ميليارد دلار رسيد.
در اين چارچوب مشخص شد آلمان سالانه در حدود 5/1درصد ميليارد دلار سلاح به كشورهاي در حال توسعه صادر ميكند. در واقع BICC تخمين ميزند مجموع فروشهاي تسليحاتي آلمان در سال 2006 ميلادي اين كشور را در جايگاه سومين صادركننده بزرگ سلاح پس از ايالاتمتحده و روسيه و بزرگترين عرضهكننده تسليحات در اتحاديه اروپايي قرار داد.
گزارش سال 2007 ميلادي BICC كه به درخواست اين گروه توسط هانس بليكس، بازرس ارشد تسليحاتي پيشين سازمان ملل متحد تهيه و تدوين شده بيشتر روي افزايش جهاني هزينههاي نظامي متمركز شده تا صادرات تسليحاتي آلمان و به اين استنتاج رسيده كه معاملات تسليحاتي در دهه گذشته با وجود پايان جنگ سرد و اين تصور كه مسابقات تسليحاتي پايان مييابد به طور مداوم در حال رشد بوده است.
حد فاصل سالهاي 2001 تا 2006 ميلادي مجموع بودجه نظامي كشورهاي جهان در حدود 15 درصد افزايش يافت تا آنجا كه در حال حاضر كل بودجه نظامي دنيا به حدود 1000ميليارد دلار بالغ ميشود كه يك سوم آن توسط ايالاتمتحده هزينه ميشود.
به اعتقاد بليكس در اين چارچوب ايالاتمتحده سعي دارد به برتري نظامي مطلق در عرصه بينالمللي دست پيدا كند و ساير كشورها از ترس عقبماندن از آمريكا به ناچار درگير نوعي رقابت تسليحاتي با اين كشور و با هم شدهاند. او تاكيد دارد اين روند موجب شده سياست دوران جنگ سرد احيا شود بيآن كه جنگ سردي در كار باشد.
دستاندركاران تهيه گزارش BICC كه ايالاتمتحده پس از سال 2001 با سياستهاي تهاجمي خود در افغانستان و عراق در عمل دنيا را به سوي نوعي رقابت پنهان براي خريد هر چه بيشتر سلاح سوق داده است.
تقريبا نيمي از قراردادهاي تسليحاتي جهان در واشنگتن، پايتخت ايالاتمتحده منعقد ميشود و در عين حال اين شهر جايي است كه قوانين مربوط به بودجه نظامي 440 ميليارد دلاري ايالاتمتحده كه نزديك به نصف كل بودجه نظامي جهان است در آن تصويب ميشود.
كارشناساني كه در تهيه گزارش BICC مشاركت داشتهاند پس از بررسي گزارشات مربوط به خرجكردهاي نظامي آمريكا پس از سال 2001 ميلادي به اين استنتاج رسيدند كه بودجه نظامي اين كشور در اين سالها 52 درصد رشد داشته است و آمريكا عملا دنيا را با نظاميگري خود همراه ساخته و به سوي مسابقه تسليحاتي تمامعياري برده است.
علاوه بر ايالاتمتحده آمارهاي جهاني از رشد سريع و تصاعدي بودجه نظامي كشورهايي چون چين، هند و پاكستان حكايت دارد. جاهايي كه روند در حال شتاب گرفتن روي آوردن به نظاميگري را با شفافيت بيشتري ميتوان ديد.
مترجم: افشين مظاهري / منبع: اشپيگل
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]