واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: حسرت طولاني براي ديدن اثري فاخر
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): حسن معظمي - زندگي و آثار افراد تاريخ ساز و برجسته در كشورهاي مختلف همواره وسوسه انگيز براي توليد فيلم و سريال نزد فيلمسازان و برنامه سازان در سينما و تلويزيون بوده است .
امام خميني (ره) به عنوان يكي از مهمترين افراد تاريخ ساز و تاثير گذار در روند تحولات منطقه اي و جهاني كه پايه گذار انقلاب و نظامي مردمي كه داراي رويكرد ديني و مردم سالارانه بوده ، از جمله شخصيت هايي است كه داراي اين خصوصيات براي نگاه ويژه سينما و تلويزيون به زندگي و آثارشان باشد.
اكنون نوزده سال از رحلت جانسوز آن پير فرزانه كه مرد قرن لقب گرفت مي گذرد و نسلي نو در اين سالها در جامعه ايراني و جهاني پا به عرصه وجود گذاشته كه شناخت از مردان تاريخ ساز و موثر مي تواند در جهان بيني و شناخت آنها نسبت به تحولات پيراموني و جهاني تاثير گذار باشد.
نزديك به دودهه از كوچ حقيقت هميشه زنده در تاريخ ايران و جهان مي گذرد، اما همچنان نسل ديرور و امروز در حسرت ديدن تصويري گويا، جذاب و تكنيكي از آن عزيز سفر كرده در فرمت سينما و تلويزيون است.
در اين ميان عده اي برخي ملاحظات را دليل نپرداختن به رويكرد يادشده و ارايه تصويري همه جانبه از شخصيت و آثار امام (ره) و نگاه حساس جامعه به ايشان عنوان مي كنند، اما آبا نپرداختن به ايشان در قاب تصوير در حاليكه ديگران براي خود از هر كس و هر چيز تاريخ و وجهه مي سازند، توجيه منطقي است ؟
غفلت در ترسيم بزرگان تاريخ ساز در سينما و تلويزيون ، هميشه زمينه وسوسه ديگران براي تصاحب آنان بوده همانطور كه براي مولانا و ديگر اكابر حوزه فرهنگ وهنر اين سامان به تازگي صاحبان جعلي و تاريخ هاي خودساخته از سوي برخي همسايگان نوشته و به خورد ديگران داده مي شود.
و اين بيم نيز وجود دارد كه ديگراني كه قصد تصاحب اين گنجينه هاي انساني را دارند با ارايه چهره غير واقعي از آنان به شخصيت و منش اين بزرگان نزد ديگران صدمه بزنند.
امام خميني(ره) شخصيتي بي همانند در تاريخ ماست كه بساط بيش از دوهزار و500 سال حكومت جابرانه شاهنشاهي را در اين مملكت جمع و مديريت جنگي ( دفاع مقدس ) را بر عهده داشت كه حتي يك وجب از خاك ما تسليم دشمن نشد و برگ زريني در تاريخ جاودانه ايران شد.
به اعتقاد صاحب نظران، شخصيت كاريزماي امام (ره) در جامعه و جهان، زمينه مناسبي براي پرداخت دقيق به تاريخ معاصر ايران و معرفي صحيح بنيانگذار جمهوري اسلامي به عنوان رهبر ديني - ملي است .
در اين سال ها فيلم هاي مستند، مجموعه هاي تلويزيوني و اخيرا فيلم هاي سينمايي "صنوبر" و به تازگي "فرزند صبح" توليد شده كه در نوع خود مناسب اما دندان گير نبوده است .
سينماي ايران امروز توفيق و حيات خود را مرهون امام (ره) و انديشه هاي متعالي ايشان مي داند چرا كه اگر موضع مشخص ايشان در مورد هنر هفتم نبود، امكان داشت اين عرصه دچار خشم انقلابيون افراطي و به نوعي نابودي قبل از بلوغ شود.
ديدگاه امام به مقوله فرهنگ و هنر و بويژه سينما موجب شد كه در طول 30 سال اخير اين بخش از فرهنگ كشور مسير رشد و تعالي را پيموده و آوازه ايران و ايراني به اقصي نقاط جهان منتقل شود، اما در اين ميان اين پرسش ها مطرح است كه سينما براي انعكاس و معرفي اين انديشه چه كرده است ؟، چقدر تحقيق ميداني و پژوهش هاي علمي در مورد تبيين صحيح و بدور از افراط و تفريط هاي رايج شخصيت امام (ره) در سينما و تلويزيون انجام شده است ؟، چرا با وجود برخي توليدات ، مخاطب ديروز حتي از ديدن آنها اقناع نشده است؟
اين پرسش ها در حالي از سوي مخاطبان ديروز و امروز پرده نقره اي و قاب كوچك تلويزيون مطرح است كه نوزدهمين سال ارتحال امام (ره) از راه مي رسد و همچنان در حسرت ديدن فيلم و مجموعه اي جذاب و محتوايي با محور آن سفر كرده هستيم.
"سعيد مستغاثي " رئيس انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي در اين باره معتقد است كه برخي ملاحظات قابل احترام مانع از پرداخت مناسب به شخصيت امام در سينما و تلويزيون شده است .
وي در گفت وگو با خبرنگار ايرنا، تصريح كرد: ساخته نشدن فيلم و اثر فاخر در سينما و تلويزيون فارغ از كم كاري فيلمسازان بيشتر متوجه مديريت سينما و تلويزيون بوده است چراكه بسترسازي و فراهم نمودن فضا براي كار به عهده آنهاست .
رئيس انجمن منتقدان ونويسندگان سينمايي ايران با اشاره به فيلم هاي فاخر سينمايي كه در مورد شخصيت هاي ديني و بزرگ ساخته شده است ، افزود: متاسفانه محافظه كاري تاكنون موجب شده نتوانيم در سينما در مورد شخصيت هاي بزرگ ديني نظير پيامبر اكرم(ص) و ائمه اطهار (ع) فيلم بسازيم .
مستغاثي در عين حال افزود: البته حساسيت ها و محافظه كاري ها نبايد مانع از پرداختن به شخصيت هاي ديني ، مذهبي و تاريخ ساز همچون امام (ره) در سينما شود.
"عبدالرضا اكبري" بازيگر نقش امام (ره ) در فيلم "فرزند صبح " نيز به خبرنگار گروه فرهنگي ايرنا گفت: توليد فيلم از زندگينامه امام خميني(ره) حركت بزرگي از جانب هنرمندان براي معرفي بيشتر و بهتر شخصيت امام به مردم است.
وي تاكيد كرد: امام (ره) حق بزرگي بر گردن ملت ايران به ويژه جامعه هنري كشور دارد و سالم بودن عرصه سينما و تلويزيون از بركات امام راحل است.
اين بازيگر يادآورشد: معمار كبير انقلاب داراي ابعاد شخصيتي وسيعي است كه شناخت آن در قالب فيلم و نمايش به مردم جهان از اهميت خاصي برخوردار است.
اكبري گفت: مقاومت امام در برابر رژيم فاسد ستم شاهي نشانگر اقتدار و شجاعت آن رهبر فقيد بوده و امروز جوانان و نوجوانان ميتوانند اين درس بزرگ را در تمام دوران زندگي خود به كار ببندند.
وي تاكيد كرد: هنرمندان در دوران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي توانستند به راحتي در عرصه فيلم و سينما ابراز وجود بكنند و موفقيتهاي بسياري را حتي در سطح جهاني به دست آورند كه اين مرهون وجود امام (ره ) است.
به گزارش ايرنا، "محمد رضا شرف الدين" تهيه كننده فيلم فرزند صبح نيز گفت : نزديك شدن به شخصيت امام (ره ) از اهداف ساخت اين فيلم بود، البته در راه ساخت اين اثر با مشكلات و تنگناهايي نيز روبه رو شديم .
رئيس انجمن سينماي دفاع مقدس ابراز اميدواري كرد كه اين فيلم به عنوان اثري فاخر با محور زندگي و شخصيت امام مورد توجه مخاطبان قرار گيرد.
فيلمبرداري فيلم فرزند صبح با موضوع زندگي و شخصيت امام خميني (ره) پس از سه سال به تازگي پايان يافت .
شرف الدين ، ترسيم شخصيت امام (ره) را به دليل حساسيت هاي جامعه بسيار دقيق و ظريف خواند و افزود: تاريخ معاصر و افتخارات تاريخي در ايران در چهره امام ديده مي شود.
اين تهيه كننده ابراز اميدواري كرد كه زمينه توليد فيلم و مجموعه تلويزيوني به موضوع انقلاب اسلامي و شخصيت امام براي شناخت نسل حاضر بيش از پيش فراهم شود.
"عليرضا سجاد پور" از تهيه كنندگان سينمايي نيز معتقد است كه برخي عافيت طلبي ها و هراس از جناح هاي سياسي موجب شده كه فيلمسازان و برنامه سازان سينما و تلويزيون كمتر به سراغ موضوع هايي نظير زندگي و شخصيت امام (ره ) بروند.
تهيه كننده مجموعه تلويزيوني "آفتاب و زمين" (زندگي و شخصيت امام) افزود: امام قلب و موتور محرك انقلاب اسلامي بوده، فيلمسازان و برنامه سازان بايد با پرهيز از جناح گرايي به ميدان بيايند و از تندبادهاي سياسي نهراسند ، شناخت نسل هاي آتي از امام از طريق توليد و ارايه آثار فاخر در سينما و تلويزيون حاصل مي شود.
معاون سابق سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با انتقاد از سياست گذاري در كلان در حوزه فرهنگ،افزود: متاسفانه نگاه خلاقانه و نو به مقوله توليد در اين عرصه وجود ندارد كما اينكه ما نيز براي توليد مجموعه آفتا و زمين با موضوع زندگي امام (ره ) با مشكلات عجيب و غريبي روبه رو شديم .
سجادپور در عين حال گفت : البته در طول سالهاي پس از رحلت امام در مورد ايشان كارهايي در حوزه فيلم وسينما انجام شده هرچند كه راضي كننده و درخور شخصيت ايشان نبوده است .
ا
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]