واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از خاورميانه صداي مذاكره ميآيد - سارا سعيدي
درست دو هفته پيش بود كه لبنان روزهاي قرار گرفتن در آستانه جنگ داخلي هولناكي را تجربه ميكرد. ناگهان و در شرايطي كه همگان تصور ميكردند هر نوع مذاكره ميان طرفين درگير با توجه به عمق اختلافات بيفايده خواهد بود، جرقههاي صلحي به ظاهر پايدار زده شد. زماني كه مشكلات داخلي لبنان به خودي خود گوياي اختلافات ريشهدار در خاورميانه بود، آنچه كه در اين كشور و به دنبال صلح ميان مخالفان رخ داد، پيامي بود مثبت و اميدواركننده براي منطقه. شايد هنوز براي اظهارنظر در خصوص پايداري يا شكنندگي پيمان صلح منعقدشده زمان بسياري نياز باشد اما ظاهر امر گوياي اين حقيقت است كه لبنان ديگر نه در آستانه جنگ داخلي كه در دروازه ورود به آرامشي پايدار قرار گرفته است.
مذاكرات بيستوسوم ماه مي ميان نيروهاي درگير لبناني در خاك قطر منادي تحولات شگرف در عروس خاورميانه شد. نمايندگان پارلمان لبنان برخلاف يكسال گذشته به آرامي كنار يكديگر نشسته و در صحن پارلمان رئيسجمهوري كشورشان را انتخاب كردند. اين بار بر اساس توافق انجامگرفته قرعه به نام رئيس سابق ارتش لبنان ميشل سليمان افتاد. مردي كه از كسوت يك نظامي خارج و از اين به بعد در معادلات جهاني از او با عنوان نخستين رئيسجمهور پس از روزهاي بحراني در لبنان ياد خواهد شد. با پايان موفقيتآميز نخستين تعهدات داده شده در نشست دوحه اكنون نوبت به مرحله دوم رسيده است. تعيين چهرههاي حاضر در كابينه. مذاكرهكنندگان در دوحه متعهد شدند كه كابينه جديد لبنان تلفيقي باشد از نمايندگان تمامي طيفهاي مذهبي فعال در اين كشور. كابينهاي كه نام دولت اتحاد ملي را يدك خواهد كشيد.
درست در بحبوحه تلاش ميانجيگران منطقهاي و در راس آنها قطر براي برقراري صلح در لبنان بود كه زمزمههايي مبني بر انجام مذاكرات ميان سوريه و اسرائيل به گوش رسيد؛ دو كشوري كه همواره از لبنان به عنوان پايگاهي براي به تصوير كشيدن قدرت خود استفاده كردهاند. در شرايطي كه اسرائيل به طور ضمني اعلام كرده كه حاضر است در ازاي برقراري صلح با سوريه بلنديهاي جولان را به اين كشور بازگرداند، رئيسجمهوري سوريه بشار اسد از تمايلش براي حضور لبنان در اين مذاكرات سخن ميگويد. اين در حالي است كه پس از ترور نخستوزير فقيد لبنان رفيق حريري روابط بيروت - دمشق بسيار متشنج شده بود. از سوي ديگر خبرهاي خوشي از جانب حزبالله لبنان نيز به گوش ميرسد. حزبالله كه جنگ 33 روزه با اسرائيل را بهخوبي اداره كرده و پس از آن نيز از عهده بازسازي مناطق جنگزده برآمد، اعلام كرد كه تلاش خود را براي مذاكره با اسرائيل بر سر مبادله دو سرباز اسرائيلي با پنج لبناني كه در زندانهاي اسرائيل اسير هستند به كار گرفته است. صداي مذاكره از منطقه خاورميانه بلند شده است.
حزبالله و اسرائيل در حالي حاضر به مذاكره بر سر معاوضه اسرا شدهاند كه در سال 2006 ميلادي مقاومت هر دو طرف و اجتناب از مذاكره، جنگ پرتلفات 33 روزه ميان طرفين را رقم زد. همزمان با آغاز اين مذاكرات در سطح منطقه برخي كارشناسان بينالمللي اميدوارند كه ايران و ايالات متحده نيز به جرگه مذاكرهكنندگان پيوسته و اختلافات را حل كنند.
خبرهاي خوشي از خاورميانه به گوش ميرسد و اين در حالياست كه خوشبيني كامل در دنياي سياست هميشه محكوم به شكست بوده است. لبنان هنوز بر لبه پرتگاه طيمسير ميكند. رهبر حزبالله سيدحسن نصرالله در سخنراني اخير خود بار ديگر تمامي اتهامات وارده بر ايران مبني بر اعمال نفوذ بر حزبالله را رد كرده و همچنين اذعان داشت كه حزبالله به دنبال پياده كردن قوانين خود بر جامعه لبنان نيست و نخواهد بود. نصرالله كه بارها اعلام كرده است دستان معترض به تسليحات در اختيار حزبالله را كوتاه خواهد كرد، در سخنراني اخير خود بار ديگر تاكيد كرد كه تمامي اسلحههاي موجود در خاك لبنان تنها براي يك هدف آماده هستند و آن هم مبارزه با دشمن خارجي است و نه گلولهباران خوديها در اختلافات داخلي.
با وجود تاكيد حسن نصرالله بر عدم استفاده از تسليحات عليه هموطنان در جريان درگيريهاي چند هفته اخير در لبنان، بسياري از شهروندان غيرنظامي جان خود را از دست دادند. درگيري ميان شيعيان و اهل تسنن لبنان نيز جرقهاي است كه از پتانسيل كافي براي بر هم زدن امنيت بهوجود آمده برخوردار است.
خاورميانه منطقه حوادث سياسي عجيب و غريب است. منطقه گرهخوردن مناقشات داخلي به معادلات فرامرزي. شايد به همين دليل باشد كه بسياري از ديپلماتهاي عرب بر اين باورند كه لبنان زماني رنگ آرامش را به خود خواهد ديد كه منطقه در سطح كلان، مذاكره را بر هر نوع مبارزه ترجيح دهد. ثبات سياسي در هر كدام از كشورهاي اين منطقه به وضعيت حاكم بر منطقه منوط است. مذاكره ميان اسرائيل و سوريه نيز از همين جنس است. جنسي شكننده كه شايد در ابتداي امر منادي صلح باشد اما اندكاندك تركهاي ناشي از اختلافات ريشهدار قديمي ضريب به هم پيوستگي آن را كاهش ميدهد. دولت اسرائيل درست در شرايطي كه سخن از مذاكره با سوريه در ميان است بهنوعي نابساماني مبتلا است. اسرائيل چندان هم كه در اخبار منعكس ميشود حاضر به واگذاري كامل بلنديهاي جولان به سوريه در ازاي برخورداري از صلح كامل نيست و دمشق نيز پيششرط اسرائيل مبني بر قطع رابطه ديپلماتيك با ايران را نميپذيرد. شايد پيشنماي صلح آنچنان كه بايد و شايد روشن نيست، اما حداقل موارد مورد اختلاف علني شده و همين امر براي حركت بهسمت صلح كافي است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]