واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بحران پاركينگ در كمين پايتخت - امير گودرزي
فقر فضاي پارك خودرو در شهر تهران دردسر بزرگي است كه شهروندان سواره آن را به خوبي احساس ميكنند چون در شهر تهران 200 هزار پاركينگ كم است. در اين شرايط ساخت پاركينگهاي عمومي به كندي پيش ميرود و مكانيابي پاركينگهاي ساختهشده به قدري نامناسب است كه در شلوغترين زمانها حتي نيمهپر هم نميشوند. از ميان 3 ميليون خودرويي كه در پايتخت رفت و آمد ميكنند تنها 90 هزار دستگاه خودرو كه مجوز ورود به محدوده طرح ترافيك دارند ميتوانند از اين پاركينگها استفاده كنند.
شهروندان تهراني برخلاف بسياري از پايتختنشينان در ديگر كشورها علاقه زيادي به استفاده از وسايل نقليه شخصينشان ميدهند و اين موضوع باعث شده است آنها طعم يكي از تبعات ترافيكي را به خوبي احساس كنند. راه بندان و كندي آمد و شد وسايل نقليه به شدت دردسرساز است اما به دردسر افتادن براي يافتن جاي پارك را تنها آن دسته از شهروندان تحمل ميكنند كه با وسيله نقليه شخصي رفت و آمد ميكنند. كم شدن جاي پارك به جايي رسيد كه اين موضوع تبديل به يك تجارت شد و بسياري از شركتهاي حفاظتي- مراقبتي از وظيفه خود فراتر رفته و با حضور در خيابانهاي پررفت و آمد، به بهانه حفاظت از اتومبيل، جاي پارك به رانندهها فروختند. آنها در حالي با ادعاي حفاظت از اتومبيل از رانندهها پول گرفتند كه در قبضهاي غيرقانونيشان نوشته شده بود هيچ مسووليتي در قبال اتومبيل و وسايل داخل آن ندارند. بسياري از شركتهاي حفاظتي- مراقبتي از طريق نگهبانان محله كه وظيفه ذاتيشان رو به فراموشي است پول هنگفتي از راه فروش و حتي رزرو جاي پارك به دست آوردند. اين تخلفات كه مدتها ادامه داشت با اقدام شركت انتظام نيروي انتظامي تا حد زيادي كنترل شد اما چماق به دستهايي كه وابسته به هيچ شركتي نيستند، هنوز در بسياري از گذرگاههاي پررفت و آمد شهر جاي پارك ميفروشند. رانندگان هم براي پيشگيري از پنچر شدن اتومبيلشان سر كيسه را شل ميكنند. آن دسته از شهروندان كه در رويارويي با چماق به دستان پاركباننما قانون را به ذهن آورده و براي پول دادن به اين افراد هيچ دليل قانوني را به ياد نياوردند، ساعتي بعد به اشتباه خود پي بردند. اين اتفاقات سالها ادامه يافت و با اين وجود مديران شهري توجهي به ساختن پاركينگهاي عمومي نشان ندادند. تمامي پاركينگهايي هم كه ساخته شدند در مركز شهر و در قلب محدوده طرح ترافيك جاي گرفته و هرگز مورد استقبال واقع نشدند. محمدمهدي خورسندنيا، كارشناس ارشد ترافيك دليل اين موضوع را مكانيابي نادرست ميداند و ميگويد: خورسندنيا معتقد است پاركينگهاي عمومي بايد خارج از محدوده طرح ترافيك و حتي مبادي ورودي و مجتمعهاي ايستگاهي شهر ساخته شود.
ازدحام در پاركينگ عمومي صادقيه و پاركينگ مترو صادقيه درستي اين عقيده او را تاييد ميكند.
ترافيك ساكن و دو طبقه كردن خيابانها
ساخت پاركينگهاي عمومي موثرترين راه براي كنترل و كم كردن ترافيك ساكن است. راهبندان را هميشه اتومبيلهايي كه راننده پشتفرمان آنها نشسته ايجاد نميكند. ترافيك ساكن ثمره توقف خودروها در طول گذرگاههاست. اين موضوع باعث ميشود عرض خيابانها كم شده و از سرعت خودروهاي عبوري كم شود كه در نهايت گرههاي ترافيكي را به دنبال خواهد داشت. در واقع ترافيك ساكن از زماني در شهر تهران ريشه دواند كه مديريت شهري راحتي آمد و شد شهروندان سواره را در اولويت قرار داد. با اين سياست، امتيازات زيادي به ماشينسوارها داده شد و مديريت شهري به اين نتيجه رسيد كه بايد سرعت خودروها افزايش يابد. در واقع به جاي اينكه هم و غم مسوولان بر افزايش سرانه حمل و نقل عمومي متمركز شود، نانوشته به شهروندان ديكته شد تقاضا براي خريد اتومبيل شدت گرفت و شرايطي فراهم شد كه هر شهروند با هر ميزان درآمد بتواند صاحب يك اتومبيل شود. رگههاي اين نگرش هنوز در مديريت شهري وجود دارد و ساخت تونل توحيد نشانهاي از اين سبك تفكر است؛ همچنين برنامههاي مهدي چمران كه در كسوت رئيس شوراي شهر تهران از دو طبقه كردن خيابانها و بزرگراهها حرف ميزند...
اصرار مديران شهري به ساخت پاركينگ در مركز شهر
اتومبيلهايي كه روزبهروز انباشت آنها در خيابانها و حتي كوچه و پسكوچهها بيشتر ميشود تنها متعلق به افرادي نيست كه براي رفتن به محل كار، تحصيل و يا خريد و انجام كارهاي اداري مدتي وسيله نقليه خود را ترك كردهاند. بخش زيادي از ترافيك ساكن را اتومبيل افرادي تشكيل ميدهد كه آپارتمانشان پاركينگ ندارد. اين موضوع نشان ميدهد تنها ساخت پاركينگهاي عمومي در رفع چنين مشكلاتي راهگشا نيست بلكه بايد به اجرا و حتي اصلاح برخي قوانين در شهرداري توجه نشان داد. گذشته از اين موضوع، بسياري از اصناف مثل تاكسيسرويسها بدون تامين پاركينگ فعاليت دارند و شهرداري كمتر به اين نوع قوانين توجه نشان ميدهد. خادمالاسلام، مديرعامل سازمان حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران براي رفع مشكل جاي پارك در تهران جذب مشاركتهاي مردمي را موثر ميداند و به اعتماد ملي ميگويد: خادمالاسلام به مكانيابي اين پاركينگها اشاره كرد و گفت خيابان ايرانشهر، شهيد قرني، كشاورز و بهار براي ساخت اين پروژهها انتخاب شدهاند. اين نقاط در محدوده طرح ترافيك قرار دارند و از 3 ميليون خودروي موجود در پايتخت تنها 90 هزار دستگاه آنها مجال استفاده از اين پاركينگها را دارند و پيشبيني ميشود سرنوشت اين پاركينگهاي مكانيزه هزينهبر به سرگذشت پاركينگهاي خالي منطقه 12 گره بخورد. مديرعامل سازمان حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران اين انتقاد را قبول ندارد چون ميگويد: او در حالي منطقه 12 را دومين منطقه بحراني از نظر كمبود پاركينگ دانست كه اين منطقه پرپاركينگترين منطقه تهران است و پاركينگهاي عمومياش هميشه خالي است.
استفاده از مترو به دليل فقر پاركينگ براي بسياري از شهروندان دشوار است و نبود پاركينگهاي عمومي در مناطق حاشيهاي شهر تهران شهروندان سواره را مجبور ميكند با اتومبيل شخصي خود به ادامه مسير ادامه دهند. در اين شرايط ساخت پاركينگ كاوه در خيابان انقلاب و پاركينگ لاله در خيابان دكتر فاطمي در دوره مديريت شهري محمدباقر قاليباف نشان از اصرار مسوولان بر يكجا جمع كردن پاركينگها ميدهد. ترافيك شهر تهران اين روزها به يك غول تبديل شده است، غولي كه از پاي درآوردنش كار سادهاي نيست و نياز به برنامهريزي و دقت كارشناسي دارد. تنها با اصلاح هندسي معابر و فرهنگسازي ترافيكي نميتوان اين معضل پايتخت را حل كرد. دانستن اينكه فقر پاركينگ نقش زيادي در دردسرهاي ترافيكي دارد كمك بزرگي به حل اين معضل است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]