واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: احياي مساجد؛ لازمه نوآوري در دين / 18 يك مدرس حوزه علميه:فعال بودن مساجد لزوما به معناي تجهيز آن با امكانات مدرن و رفاهي نيست
گروه اجتماعي: در چند سال اخير براي اينكه بگويند مسجدي فعال شده آن را به امكانات مدرن و تجهيزات رفاهي مجهز كردند اما به اعتقاد من فعال شدن مسجد با اين اقدامات امكانپذير نيست بلكه بايد در رويكرد آن تغييراتي ايجاد كرد.
حجتالاسلاموالمسلمين «مجيد سنايي» مدرس حوزه علميه سفيران هدايت و امام جماعت مسجد «منيريه» تهران در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، درباره شكوفايي مساجد گفت: به اعتقاد من اگر مساجد جايگاه خود را در نظام اسلامي بيابند به خودي خود شكوفا خواهند شد؛ در گذشته مساجد محلي براي تجمع انسانها براي تمام امور بودند و از اينرو افراد جامعه مسجد را علاوه بر مكاني براي عبادت، جايگاهي براي حل و فصل مشكلات زندگي خود نيز ميدانستند.
وي در ادامه افزود: مساجد كشور ما در 50 سال گذشته چنين خصوصيتي داشتند اما در حال حاضر تنها استفادهاي كه از آن ميشود برگزاري نماز جماعت يوميه، استخاره و تعبير خواب است.
امام جماعت مسجد «منيريه» تهران در ريشهيابي علل پيدايش چنين وضعيتي براي مساجد كنوني به خبرنگار ايكنا گفت: مادامي كه نگاه جامعه به فضاي مساجد تنها نگاه عبادي باشد و از اين مكان براي امور عادي و زندگي روزمره افراد استفاده نشود، مساجد فعال نخواهند شد.
وي با اشاره به ايجاد دفاتر شوراهاي حل اختلافات در مساجد اظهار كرد: با ايجاد اين دفاتر بار ديگر مساجد به جايگاه خود در نظام اسلامي بازگشتند اما تا رسيدن به جايگاه مطلوب خود فاصله بسياري دارند.
امام جماعت مسجد «منيريه» در پاسخ به پرسشي مبني بر اينكه «براي شكوفايي مساجد لازم است در كدام حوزه نوآوري ايجاد شود؟» گفت: اگر مساجد به جايگاه واقعي خود در نظام اسلامي بازگردند به خودي خود شكوفا خواهند شد چراكه در آن جايگاه مساجد تنها مكاني براي انجام فرايض عبادي نيستند.
سنايي با اشاره به توانايي مساجد در حل مشكلات فرهنگي و هنري جامعه افزود: البته بايد توجه داشت كه ديدگاه عبادي مساجد در حاشيه قرار نگيرد بهطوريكه امروزه برخي افراد ديگر به بعد فرهنگي و عبادي مساجد توجه ندارند بلكه بيشتر آن را مكاني براي رفع احتياجات مادي خود ميدانند، براي مثال من در طول هفته با افراد بيشماري مواجه ميشوم كه براي رفع مشكلات مادي خود به من مراجعه ميكنند اما كمتر فردي به من مراجعه ميكند تا در ارتباط با مسائل اعتقادي از من سؤالي بپرسد.
استاد حوزه علميه سفيران هدايت تصريح كرد: در چند سال اخير براي اينكه بگويند مسجدي فعال شده است آن را به امكانات مدرن و تجهيزات رفاهي مجهز كردند اما به اعتقاد من فعال شدن مسجد با اين اقدامات امكانپذير نيست.
سنايي همچنين افزود: متأسفانه در حال حاضر ائمه جماعات نيز از جايگاه اصلي خود فاصله گرفتهاند چراكه اين افراد به دليل تأمين نشدن احتياجات مادي خود مجبور هستند كه اداره امور مساجد را در اولويتهاي بعدي زندگي خود قرار دهند از اينرو كمتر امام جماعتي هست كه به نيازهاي فكري افراد پاسخ دهد.
وي در پاسخ به پرسش خبرنگار ايكنا مبني بر اينكه «رويكرد شما بهعنوان امام جماعت مسجد منيريه تهران در اداره اين مسجد چيست؟» اظهار كرد: دولت و مركز رسيدگي به امور مساجد تنها از ائمه جماعت مساجد ميخواهند كه نماز جماعتي را در مساجد برگزار كنند و بيش از آن انتظار ندارند اما من و برخي از امام جماعتهاي ديگر كه در كنار مديريت مسجد، شغلي همچون تدريس در دانشگاه نيز داريم بيش از ساير ائمه جماعات وقت خود را در مسجد ميگذارنيم.
استاد حوزه علميه سفيران هدايت افزود: زماني كه جايگاه اسلامي مساجد مورد بيتوجهي قرار ميگيرد و مسئوليتها و انتظاراتي كه از اين مكان ميرود، به سازمانهاي ديگري محول ميشود، نبايد انتظار داشت كه ائمه جماعات رويكرد چشمگيري داشته باشند.
سنايي در پايان مشكلات مادي ائمه جماعت را مانع از افزايش سطح آگاهي و مطالعه براي پاسخگويي به نيازهاي افراد جامعه دانست و افزود: براي رفع مشكلات موجود در مساجد لازم است تا دولت و مجلس شوراي اسلامي قانوني براي ساماندهي مساجد تدوين كنند البته ائمه جماعات نيز بايد از حالت انفعال خارج شوند.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 397]