واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تقلب، فرارازتوفان امتحان ممكنه برگهات را ببينم
جام جم آنلاين: با فرارسيدن فصل امتحانات، دوباره بازار تقلب گرم ميشود و هر كس به نوعي خود را براي انجام روشهاي بهتر و جديدتر تقلب آماده ميكند؛ چراكه روشهاي قديمي، ديگر پاسخگوي نيازهاي اساسي زندگي دانشآموزي نخواهد بود. البته دانشآموزان متفاوتند. كساني هستند كه از ابتداي سال به فكر شب امتحان بوده از هر موقعيتي براي خواندن درسها استفاده ميكنند و در امتحان بدون اضطراب و استرس به سوالات آسان و سخت پاسخ ميدهند.
گروهي نيز در طول سال به خوشگذراني مشغول بوده و در شب امتحان ناگهان خود را در دريايي از مطالب درسي ميبينند و در اين شرايط قصد دارند با سوار شدن در كشتي تقلب از توفان امتحان جان سالم به در برند.
از نظر لغوي، معاني مختلفي براي تقلب بيان شده كه مهمترين آنها تصرف كردن در كاري به نفع خود و به ضرر ديگري و حقه زدن و دغل كردن در كار است.
اما كاربرد معاني تقلب در عالم دانشآموزي متفاوت است. برخي دانشآموزان معتقدند نوشتن از روي برگه ديگري يا اين كه ديگري برگهاش را بنويسد، تقلب محسوب ميشود. عدهاي تنها دريافت پاسخ پرسشها (به هر شكلي) را تقلب ميدانند و عدهاي ديگر كه منصفتر به نظر ميرسند، حتي نوشتن تكاليف را از روي تكاليف همكلاسيهايشان تقلب ميدانند؛ اما آنچه در همه تعاريف مشترك است، سود بردن يك طرف و ضرر رسيدن به طرف ديگر است.
علل تقلب
براساس آمار و نظرسنجي از دانشآموزان، بيش از 80 درصد دانشآموزان در طول ايام تحصيل از تقلب استفاده كردهاند. از مهمترين عوامل تقلب ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
فشار از طرف خانواده براي كسب نمره بالا
مسلما وقتي دانشآموزي در جلسه امتحان متوجه خواهد شد كه نمرهاش در حد و اندازه انتظار والدين از وي نيست، هر كاري انجام ميدهد تا نمره مطلوب خويش را كسب كند و از آنجا كه فشار آوردن به مغز هيچ نتيجهاي برايش در پي نخواهد داشت، به سراغ امدادهاي غيبي ميرود.
فشار مدرسه براي كسب نمره خوب و درجهبندي براساس نمره
وقتي دانشآموزي به جشن پايان ترم و هداياي تقديمي به شاگردي كه نمراتش در سطح بالايي قرار گرفته است فكر ميكند، دلش ميخواهد اي كاش جاي آن دانشآموز بود. اين فكر او را به سمت كسب نمره بالا ترغيب ميكند، اما چون رجوع به مغز و فشار آوردن به آن هيچ فايدهاي ندارد، به سراغ تقلب ميرود.
تحت تاثير فشار همسالان خود قرار گرفتن
زماني كه دانشآموزي به خاطر پايين بودن سطح نمراتش به انزوا كشيده ميشود، تصميم ميگيرد براي مورد توجه قرار گرفتن هر طور شده، خود را به سطح بالايي برساند و در اين راه از هيچ كوششي دريغ نخواهد كرد، حتي تقلب.
تذكر
هرچند دلايل ديگري براي انجام تقلب وجود دارد، اما دلايل بالا مهمترين و شايعترين آنهاست. بايد توجه داشت كه هر يك از معيارهاي سنجش فوق اگرچه گاهي اشتباه است، اما ميتواند انگيزهاي قوي براي رشد و تعالي دانشآموزان باشد؛ البته اين مساله بستگي به روحيه، طرز تفكر و پشتكار دانشآموز خواهد داشت.
راهحل چيست؟
جلوگيري از تقلب دانشآموزان تا زماني كه خود دانشآموز نخواهد، ناممكن يا حداقل بسيار سخت است؛ اما با اعمال و روشهاي زير ميتوان تا حدي از تقلب پيشگيري كرد:
- در مدرسه بيشتر از دانستن پاسخ، به چطور رسيدن به پاسخ تاكيد شود و به جاي حفظ كردن مطالب بر فهميدن مطالب پافشاري شود؛ همچنين استفاده كردن از كار گروهي به جاي كار فردي ميتواند موثر باشد.
- ارتباط بين مفاهيم دروغگويي، دزدي و تقلب ميتواند اثربخش باشد؛ هرچند اين راهحل قطعي نيست، اما تصور اينكه تقلب كردن نوعي دروغگويي يا دزدي است، ميتواند با تاثير بر وجدان دانشآموز، او را از انجام اين كار بر حذر دارد.
-براي آن كه دانشآموز قبول كند تقلب كردن مانعي است در راه آموزش و يادگيري وي، بايد اول بپذيرد اين كار واقعا خطاست.
- به چالش كشيدن دانشآموزان و طرح اين پرسش كه اگر همه مردم تقلب كنند چه اتفاقي خواهد افتاد؟ يا اينكه اگر شما بدانيد كه ورزشكار يا شخصيت مورد علاقه شما با تقلب به اين موقعيت و جايگاه رسيده است، چه احساسي به شما دست خواهد داد؟ ميتواند رسيدن به اين نتيجهگيري كه تقلب كردن غير عادي و غير قابل قبول است را براي دانشآموزان سهل و ممكن كند.
- فرهنگسازي ضد تقلب از مهمترين و بنياديترين اصول مبارزه با مشكل تقلب است. تشويق كردن به كار صادقانه، اتكا به نيروي خود، توجه به حس غرور و احساس خشنودي از انجام صحيح كارها، از مصاديق اين فرهنگسازي است.
نكته مهم اين كه بچههاي كمسن و سال دوست دارند صرفا به خاطر يادگرفتن ياد بگيرند. پس بهتر است بهجاي اينكه نگران نمره و رتبه آنها باشيم، نيروي خود را روي ارضاي علايقشان متمركز و به خاطر تلاشهاي بيدريغشان در راه يادگيري تشويق كنيم و با تاكيد بر نكات شخصيتي و اعتماد كردن به آنان و برخورد منطقي در مقابل نقض قوانين كلاس از جمله تقلب، اين مشكل تربيتي را برطرف سازيم.
در نهايت، هدف ما بايد اين باشد كه بچهها را متقاعد كنيم نهتنها خود تقلب نكنند، بلكه تقلب دوستانشان را هم نادرست بدانند و متوجه شوند كه آنچه باعث غرور و حس موفقيت ميشود، انجام اعمال درست است.
هشدار به والدين
تحقيقات نشان ميدهد وقتي دانشآموزي در حال تقلب گير ميافتد و موضوع به والدينش گزارش ميشود، بيشتر والدين از فرزندانشان حمايت ميكنند و بعضي حتي اين مساله را كه فرزندشان تقلب ميكند را منكر يا دستكم ميگيرند و ميگويند كه قصد فرزندشان از اين كار تقلب نبوده است و بهانههاي مختلف ديگر.
اما والدين بايد بدانند اين تصور غلط باعث اخلال در تربيت فرزندشان ميشود آنها بايد اين تصور نادرست را از ذهن خود براي هميشه پاك كنند و با پيگيري موضوع، براي رفع مشكل اقدام كنند.
هشدار به معلمان
معلمان بايد براي برملا كردن دانشآموزان و جلوگيري از آن بسيار محتاط باشند و تا مدركي كافي به دست نياوردهاند، از متهم كردن دانشآموزان بپرهيزند. صرف مشكوك شدن به دانشآموز نميتواند دليلي بر تقلب كردن وي باشد. هميشه بايد مراقب باشند دانشآموزي را متهم و تنبيه كنند كه مطمئن هستند واقعا تقلب كرده است.
در پايان اميدواريم نظام آموزشي ما به جايگاهي والا برسد كه تكاليف و امتحانات دانشآموزان طوري طراحي شود كه دانشآموزان براي برآمدن از پس آن، نياز به تقلب، دزدي و دروغگويي نداشته باشند. آن روز است كه ميتوانيم به جاي كلمه زشت و منفور تقلب از كلمه زيبا و تحسينبرانگيز همكاري و مشاركت استفاده كنيم.
علياكبر مونسان
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 298]